Τελευταία Νέα
Διεθνή

Roubini: Έρχονται κοσμογονικές αλλαγές – H νέα παγκόσμια τάξη φέρνει το τέλος του δολαρίου και την άνοδο του γιουάν

Roubini: Έρχονται κοσμογονικές αλλαγές – H νέα παγκόσμια τάξη φέρνει το τέλος του δολαρίου και την άνοδο του γιουάν
Τι αναφέρει ο Roubini για το δολάριο ΗΠΑ και το κινεζικό γιουάν ως παγκόσμια αποθεματικά νομίσματα
Σε νέες δηλώσεις προχώρησε ο διακεκριμένος οικονομολόγος Nouriel Roubini, αυτήν τη φορά προσκεκλημένος στο ινδικό μέσο ενημέρωσης CNBC TV-18, όπου συζήτησε για το μέλλον του δολαρίου ως παγκόσμιου αποθεματικού νομίσματος.
Ο Roubini, που τυγχάνει να είναι επικεφαλής οικονομολόγος της Atlas Capital και επίσης Ομότιμος Καθηγητής Οικονομικών και Διεθνών Επιχειρήσεων στο Stern School of Business του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, εξήγησε πως ολοένα και περισσότερες χώρες συνασπίζονται με σκοπό να αντιταχθούν στις ΗΠΑ προκειμένου να καταφέρουν να μειώσουν την εξάρτησή τους από το δολάριο, δημιουργώντας ένα εναλλακτικό οικονομικό, νομισματικό και παγκόσμιο σύστημα αποθεματικών νομισμάτων.
Όπως πρόσθεσε, «αυτοί οι σύμμαχοι θα κινηθούν προς την κατεύθυνση της πρότασης του RMB [renminbi] ως εναλλακτικού συστήματος έναντι του δολαρίου ΗΠΑ.
Θα περάσουμε από ένα μονοπολικό σε ένα διπολικό σύστημα παγκόσμιου αποθεματικού νομίσματος».
Εν προκειμένω αξίζει να σημειωθεί πως αυτή δεν ήταν η πρώτη φορά που Roubini αναφέρθηκε στη δημιουργία ενός νέου διπολικού νομισματικού συστήματος.
Τον Φεβρουάριο, προειδοποίησε ότι οι κλιμακούμενοι περιορισμοί που επέβαλε η κυβέρνηση των ΗΠΑ στους αντιπάλους της, συμπεριλαμβανομένων των οικονομικών κυρώσεων, θα αποτελέσει καταλύτη για την άνοδο ενός διπολικού παγκόσμιου αποθεματικού συστήματος νομισμάτων την επόμενη δεκαετία.

Αποδολαριοποίηση

Ο Nouriel Roubini μίλησε και για την Ινδία - ιδιαίτερα.
Παρότι σημείωσε ότι η δημοσιονομική πολιτική της χώρας «θα μπορούσε να είναι καλύτερη», αναγνώρισε την Ινδία ως μια πολλά υποσχόμενη αναδυόμενη αγορά.
Ο οικονομολόγος πιστεύει ότι η Ινδία, μαζί με μερικές άλλες αναδυόμενες αγορές, θα γίνει κυρίαρχη δύναμη τα επόμενα χρόνια και δεκαετίες με την εφαρμογή πρόσθετων μεταρρυθμίσεων.
Ως αποτέλεσμα, θεωρεί ότι αυτές οι αγορές είναι πολλά υποσχόμενοι επενδυτικοί προορισμοί τόσο για αγορές σταθερού εισοδήματος όσο και για αγορές μετοχών.
Ο δρ Doom δεν αναμένει ότι η Ινδία θα συμμετάσχει στο κίνημα της αποδολαριοποίησης παρά την πιθανή άνοδο ενός εναλλακτικού νομισματικού συστήματος.
Πιστεύει δε ότι ο στρατηγικός ανταγωνισμός της Ινδίας με την Κίνα σημαίνει ότι η χώρα μπορεί να παραμείνει πιο ευθυγραμμισμένη με το δυτικό νομισματικό σύστημα παρά με το ρενμίνμπι.
Έκρινε δε ως εξής: «Τώρα η Ινδία μπορεί να χρειάζεται πετρέλαιο, ενέργεια, τρόφιμα και λιπάσματα από τη Ρωσία, αλλά η εξάρτησή της μπορεί να αλλάξει προϊόντος του χρόνου.
Τα κράτη BRICS εργάζονται για την ανάπτυξη μιας νέας μορφής νομίσματος που θα μειώσει την εξάρτησή τους από το δολάριο ΗΠΑ.
Τα BRICS επί του παρόντος αποτελούνται από τη Βραζιλία, τη Ρωσία, την Ινδία, την Κίνα και τη Νότια Αφρική, ωστόσο αρκετές άλλες χώρες έχουν εκφράσει το ενδιαφέρον τους να ενταχθούν στο μπλοκ, όπως η Αργεντινή, το Ιράν, η Ινδονησία, η Τουρκία, η Σαουδική Αραβία και η Αίγυπτος.
Δέκα χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας που είναι μέλη της Ένωσης Εθνών της Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN) συμφώνησαν επίσης να χρησιμοποιούν τοπικά νομίσματα για να υποστηρίξουν το διασυνοριακό εμπόριο και τις επενδύσεις στην περιοχή.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης