Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τι έγινε κατά την επίσκεψη - αστραπή Biden στη Βόρεια Ιρλανδία - Στον «πάγο» οι συζητήσεις για το ελεύθερο εμπόριο

Τι έγινε κατά την επίσκεψη - αστραπή Biden στη Βόρεια Ιρλανδία - Στον «πάγο» οι συζητήσεις για το ελεύθερο εμπόριο
O Αμερικανός πρόεδρος κατηγορήθηκε για «αντιβρετανικό» αίσθημα από το κυρίαρχο στη Βόρεια Ιρλανδία ενωτικό κόμμα DUP - Δεν άφησε περιθώρια για συζήτηση περί ελεύθερου εμπορίου στον Sunak
Σχετικά Άρθρα
Εδώ και ημέρες, όλοι ανέφεραν ότι η επίσκεψη του Joe Biden στο νησί της Ιρλανδίας γίνεται ώστε να σηματοδοτήσει την 25η επέτειο από τη Συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής, η οποία έβαλε τέλος στις συγκρούσεις μεταξύ καθολικών και προτεσταντών, γνωστών και ως The Troubles, αναφέρει σε ρεπορτάζ της από το Μπέλφαστ η Deutsche Welle.
Όμως, η τετραήμερη αυτή διπλωματική επίσκεψη αφιερώνεται κυρίως στη Δημοκρατία της Ιρλανδίας, από όπου και κατάγεται ο πλανητάρχης, εκφράζοντας την επιθυμία να επισκεφθεί τις ρίζες και τους συγγενείς του.
Στη Β. Ιρλανδία θα παραμείνει μόλις 15 ώρες κάτι που πυροδότησε αντιδράσεις.
Ο 80χρονος πρόεδρος πάτησε το πόδι του σε βρετανικό έδαφος αργά το βράδυ της Τρίτης, όπου και τον υποδέχτηκε ο Βρετανός πρωθυπουργός Rishi Sunak. Από χθες μέχρι σήμερα, αστυνομικές δυνάμεις έχουν κατακλείσει την πόλη του Μπέλφαστ για λόγους ασφαλείας, όμως αρκετοί Βορειοιρλανδοί δεν πτοούνται και επιθυμούν να δουν έστω και φευγαλέα τον Πρόεδρο της Αμερικής.
Μάλιστα, στα βρετανικά μέσα ο κόσμος εμφανίζεται ενθουσιασμένος από την ιστορική αυτή επίσκεψη όμως αρκετοί πολιτικοί σχολιαστές αναφέρουν ότι μοιάζει λίγο «περιφρονητική».
Η ατζέντα του πλανητάρχη στη Β. Ιρλανδία κυριολεκτικά πιέζεται μέσα σε τρεις ώρες, στις οποίες είδε τον Βρετανό πρωθυπουργό Rishi Sunak, τους αντιπροσώπους των πέντε κομμάτων της βουλής του Στόρμοντ ενώ έδωσε και ομιλία στο πανεπιστήμιο του Ulster.
Σε αυτό το κλίμα, ο υπουργός υπεύθυνος για τα ζητήματα της Β. Ιρλανδίας, Chris Keaton Harris, αναγκάστηκε μάλιστα να σχολιάσει πως «η επίσκεψη στο έθνος είναι σύντομη αλλά όχι περιφρονητική» προσθέτοντας ότι ο κόσμος πρέπει να το δει «ως ένα θετικό συμβάν που πρέπει να εκμεταλλευτεί».
Όσον αφορά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό Rishi Sunak, κράτησε μόλις 30 λεπτά με ένα ιδιαίτερα χαλαρό τρόπο, πίνοντας τσάι ή καφέ στο λόμπι του ξενοδοχείου Grand Central Hotel.
Είχε γίνει γνωστό από νωρίς, ότι δεν θα κάνουν μετά τη συνάντηση κοινές δηλώσεις ενώ ο Βρετανός πρωθυπουργός δεν θέλησε να σχολιάσει κάτι ούτε στους δημοσιογράφους, με την μόνη δήλωση που υπάρχει από τη συνάντηση να είναι εκείνη του Joe Biden που είπε «είμαι εδώ για να ακούσω».

Στον «πάγο» οι συζητήσεις περί ελεύθερου εμπορίου

Να αναφερθεί, ότι χθεσινό ρεπορτάζ των New York Times ανέφερε ότι ο Λευκός Οίκος υποβάθμισε το τετ–α–τετ Biden – Sunak, από την κλίμακα της διπλωματικής, σε χαλαρή συνάντηση για καφέ. Αν και η Ντάουνινγκ Στριτ αρνήθηκε το συγκεκριμένο ρεπορτάζ, η αλήθεια είναι ότι δεν υπήρχε αρκετός χρόνος για περαιτέρω συζητήσεις.
Συγκεκριμένα, το θέμα που «καίει» περισσότερο τη Βρετανία, εκείνο του ελεύθερου εμπορίου μεταξύ των δυο πλευρών, έμεινε στον «πάγο».
Αξιωματούχος του Λευκού Οίκου είχε δηλώσει ότι οι συζητήσεις θα περιοριστούν σε θέματα της Β. Ιρλανδίας και του Windsor Framework, του νέου συμφώνου Λονδίνου – Βρυξελλών στη μετά Brexit εποχή της Β.Ιρλανδίας αλλά και της Ουκρανίας.
Αργότερα, ο πρόεδρος Joe Biden συνάντησε τα πέντε κόμματα του κοινοβουλίου του Στόρμοντ, όμως όπως σχολίασαν τα βρετανικά μέσα, η επαφή τους οριακά ξεπέρασε το «επίπεδο της χειραψίας».
Η αλήθεια είναι, ότι υπήρξαν έντονες αντιδράσεις για το γεγονός ότι ο πλανητάρχης δεν επισκέφτηκε το βορειοιρλανικό κοινοβούλιο του Στόρμοντ καθώς η χώρα βρίσκεται σε καθεστώς ακυβερνησίας για πάνω από έναν χρόνο.
Η ένταση που υπάρχει, επιβεβαιώθηκε όταν βουλευτής του ενωτικού κόμματος DUP χαρακτήρισε τον πρόεδρο Biden ως «αντι – Βρετανό» καθώς θεωρούν ότι «κλείνει το μάτι» προς τους αποσχιστές. Ο Λευκός Οίκος αντέδρασε σχεδόν αμέσως και αρνήθηκε τον χαρακτηρισμό τονίζοντας ότι «η Βρετανία είναι από τους πιο στενούς και δυνατούς της συμμάχους».
Η επίσκεψη του Αμερικανού Προέδρου έκλεισε με την ομιλία του στο πανεπιστήμιο του Ulster, στα παιδιά της νέας γενιάς της Β. Ιρλανδίας, τα οποία κατά πλειοψηφία γεννήθηκαν μετά την Συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής.
Ο Joe Biden  θα πετάξει σήμερα κιόλας, 12/4 προς το Δουβλίνο όπου και θα παραμείνει στο νότιο μέρος του νησιού μέχρι τις 14/4.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης