Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Ν. Κορέα στέλνει 500.000 βλήματα πυροβολικού στις ΗΠΑ… και στην Ουκρανία

Η Ν. Κορέα στέλνει 500.000 βλήματα πυροβολικού στις ΗΠΑ… και στην Ουκρανία
Για δανεισμό και όχι για πώληση κάνει λόγο η Ν. Κορέα, η οποία επιμένει πως δεν προμηθεύει με όπλα την Ουκρανία
Σχετικά Άρθρα
Σε συμφωνία με τις ΗΠΑ φέρεται να έχει καταλήξει η κυβέρνηση της Νότιας Κορέας προκειμένου να τις προμηθεύσει με βλήματα πυροβολικού των 155 χιλιοστών, τα οποία ωστόσο και κατά πάσα πιθανότητα θα καταλήξουν στην Ουκρανία.
Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι πρόκειται για τις οβίδες που είναι σε μεγάλη έλλειψη και που έχουν απόλυτη ανάγκη οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις, οι οποίες φέρονται να αντιμετωπίζουν τεράστιες ελλείψεις σε πυρομαχικά.

Δανεισμός όχι πώληση

Σύμφωνα με δημοσίευμα της νοτιοκορεατικής εφημερίδας DongA Ilbo, ανώνυμες κυβερνητικές πηγές της Ν. Κορέας αναφέρουν ότι η χώρα αποφάσισε να «δανείσει» τα πυρομαχικά και όχι να τα πουλήσει, έτσι ώστε να ελαχιστοποιήσει τις πιθανότητες χρήσης των βλημάτων αυτών στον πόλεμο της Ουκρανίας.
Σημειώνεται πως ο πρόεδρος της Ν. Κορέας, Yoon Suk Yeol έχει διαμηνύσει πως νόμος της Νότιας Κορέας που απαγορεύει την προμήθεια όπλων σε κράτη που εμπλέκονται σε ένοπλες συγκρούσεις, καθιστά δύσκολη την αποστολή όπλων στην Ουκρανία.
Βάσει του δημοσιεύματος, οι οβίδες αυτές θα χρησιμοποιηθούν από τις ΗΠΑ για την αναπλήρωση των αποθεμάτων τους.

Ελιγμός

Οι ΗΠΑ, οι οποίες το 2022 είχαν αγοράσει 100.000 οβίδες από τη Ν. Κορέα, είχαν ζητήσει να αγοράσουν τον ίδιο αριθμό και τον περασμένο Φεβρουάριο με τη νοτιοκορεατική κυβέρνηση να αναζητά άλλους τρόπους για την παράδοση αυτών των πυρομαχικών.
«Επιλέξαμε να αυξήσουμε σημαντικά τον όγκο των οβίδων, αλλά ακολουθήσαμε τη μέθοδο της ενοικίασης, αφού διερευνήσαμε πώς να ανταποκριθούμε στο αίτημα του συμμάχου μας καλή τη πίστη και παράλληλα να τηρήσουμε την αρχή της κυβέρνησης να μην παρέχει θανατηφόρα όπλα στην Ουκρανία» ανέφερε κυβερνητική πηγή.
Αν και ήταν γνωστό πως ΗΠΑ και Ν. Κορέα ήταν σε διαπραγματεύσεις, δεν υπάρχει καμία επιβεβαίωση ότι υπήρξε και οριστική συμφωνία.

Αμετάβλητη η θέση

Πάντως, η υπουργός Εξωτερικών της Ν. Κορέας, Park Jin ανέφερε σε δηλώσεις της πως δεν μπορεί να επιβεβαιώσει το δημοσίευμα, διαμηνύοντας ωστόσο ότι η θέση της κυβέρνησης επί του ζητήματος της παροχής όπλων και θανατηφόρας βοήθειας στην Ουκρανία δεν έχει αλλάξει.
Το δημοσίευμα ήρθε μετά τη διαρροή απόρρητων εγγράφων από τις ΗΠΑ, βάσει των οποίων η Ν. Κορέα τελούσε υπό πίεση από τη Δύση προκειμένου να συνδράμει με στρατιωτική βοήθεια την Ουκρανία.
Στα έγγραφα αυτά διατυπώνεται η ανησυχία των Νοτιοκορεατών αξιωματούχων ότι τα πυρομαχικά αυτά θα καταλήξουν τελικά στην Ουκρανία.
Η Ν. Κορέα είναι στενός σύμμαχος των ΗΠΑ και σημαντικός παραγωγός πυρομαχικών πυροβολικού, αν και έχει επιχειρήσει να αποφύγει μια αντιπαράθεση με τη Ρωσία λόγω των δεσμών και της επιρροής της στη Β. Κορέα.
Πάντως, ο Νοτιοκορεάτης πρόεδρος, ο οποίος θα μεταβεί στις ΗΠΑ για να συναντήσει τον πρόεδρο Biden, επιμένει ότι η Ν. Κορέα δεν δίνει όπλα στην Ουκρανία, παρά μόνο ανθρωπιστική βοήθεια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης