Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αναβάλλεται η ουκρανική αντεπίθεση από Απρίλιο… καλοκαίρι – Ξεμένουν από βαλλιστικούς πυραύλους, χωρίς δύναμη πυρός

Αναβάλλεται η ουκρανική αντεπίθεση από Απρίλιο… καλοκαίρι – Ξεμένουν από βαλλιστικούς πυραύλους, χωρίς δύναμη πυρός
Παραπαίει η αντεπίθεση της Ουκρανίας από τέλη Απριλίου μετατίθεται για... το Καλοκαίρι
(upd 11) Από Μάρτιο… καλοκαίρι… λέει ο θυμόσοφος λαός ότι ουσιαστικά ο Μάρτιος είναι ο προπομπός του καλοκαιριού…
Κάπως έτσι το μετέφρασαν και οι Ουκρανοί που διατυμπάνιζαν ότι η μεγάλη αντεπίθεση τους θα ξεκινήσει τέλη Απριλίου αλλά βλέποντας την πραγματικότητα… μεταθέτουν την αντεπίθεση, εάν ποτέ γίνει και δεν είναι προπαγάνδα, μέσα στο Καλοκαίρι.
Το εντυπωσιακό της υπόθεσης είναι ότι η Ουκρανία ξεμένει από βαλλιστικούς πυραύλους, δεν διαθέτει δύναμη πυρός για να πραγματοποιήσει αντεπίθεση και όσες ενέργειες σημειώθηκαν π.χ. στην Zaporizhia ή στην γραμμή του μετώπου στο Donbass απέτυχαν.
Επίσης έχει ενδιαφέρον το γεγονός ότι στην μεγάλη μάχη του Bakhmut όπου νίκησαν οι Wagner ένας ιδιωτικός στρατός της Ρωσίας κατάφερε να κερδίσει απέναντι σε επίλεκτες δυνάμεις των Ουκρανών οι οποίοι είχαν την στήριξη του ΝΑΤΟ σε οπλικά συστήματα.

Παραπαίει η αντεπίθεση της Ουκρανίας

Πριν από εβδομάδες, η Ουκρανία διατυμπάνιζε την μεγάλης κλίμακας αντεπίθεση της και ανακοίνωσε δημοσίως ημερομηνίες και άλλες ακριβείς πληροφορίες σχετικά με τις προγραμματισμένες επιχειρήσεις.
Οι επερχόμενες προσπάθειες του ουκρανικού στρατού να εξαπολύσει επίθεση υποδεικνύονται από πολυάριθμες επιχειρήσεις αναγνώρισης στα πεδία μάχης, καθώς και από τη συσσώρευση μεγάλου αριθμού προσωπικού και ξένου στρατιωτικού εξοπλισμού σε ορισμένα τμήματα του μετώπου.
Μια μεγάλης κλίμακας επίθεση αναμενόταν στα τέλη Απριλίου ή στις αρχές Μαΐου, όταν ο ξηρός καιρός θα επιτρέψει στον βαρύ εξοπλισμό να μετακινηθεί στα χωράφια… ωστόσο τώρα οι Ουκρανοί δηλώνουν ότι η αντεπίθεση θα ξεκινήσει το Καλοκαίρι.

Τα όπλα του ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένων των κύριων αρμάτων μάχης, θα φτάσουν στην πρώτη γραμμή μαζί με ουκρανικές μονάδες που έχουν εκπαιδευτεί στο εξωτερικό.

Ο Zelensky ο Ουκρανός Πρόεδρος, εμπνεύστηκαν τόσο πολύ από την επερχόμενη επίθεση που μίλησαν για τα σχέδια αυτά σε όλα τα μέσα ενημέρωσης του κόσμου και μαζί με τους Αμερικανούς αποφάσιζαν τι θα κάνουν με την Κριμαία, στην οποία κανένας Ουκρανός στρατιώτης δεν έχει φτάσει ακόμη…

«Οι συμπτώσεις»

Ξαφνικά, μετά την δήλωση του Α. Blinken του αμερικανού υπουργού εξωτερικών ότι η αντεπίθεση θα ξεκινήσει «μέσα σε λίγες εβδομάδες», διέρρευσαν μυστικά έγγραφα των ΗΠΑ για την κατάσταση στην Ουκρανία και τα σχέδια της αντεπίθεσης.
Στις 6 Απριλίου, λεπτομέρειες των επικείμενων ουκρανικών επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένων πληροφοριών σχετικά με τον εφοδιασμό των ουκρανικών δυνάμεων με όπλα του ΝΑΤΟ και μονάδες προετοιμασμένες για την επίθεση, φέρεται να αποκαλύφθηκαν στο διαδίκτυο.

Ωστόσο, η αυθεντικότητα αυτών των εγγράφων δημιούργησε αμφιβολίες στους Ρώσους στρατιωτικούς εμπειρογνώμονες.
Στα επίσημα έγγραφα του ΝΑΤΟ, ο ρωσικός οπλισμός υποδεικνύεται σύμφωνα με την κωδικοποίηση του ΝΑΤΟ, αλλά το κείμενο που διέρρευσε περιέχει επίσης μεταγραφή ονομάτων από τα ρωσικά στα αγγλικά.
Το σύστημα NASAMS SAM είναι επίσης ανορθόγραφο πολλές φορές.

Υπάρχουν 49 σημεία ανάπτυξης του συστήματος NASAMS που υποδεικνύονται στους χάρτες, ωστόσο η Ουκρανία χρησιμοποιεί μόνο δύο από αυτά.
Οκτώ ακόμη συστήματα συμπεριλήφθηκαν αλλά δεν έχουν ακόμη παραδοθεί στην Ουκρανία.

Η εκπαίδευση σε γερμανικά άρματα μάχης Leopard 2 διεξήχθη από ουκρανικά πληρώματα από τις 4 ξεχωριστές ταξιαρχίες αρμάτων μάχης. αλλά σύμφωνα με τα έγγραφα, τα γερμανικά τανκς πήγαν στην 33η Ταξιαρχία, η οποία διαλύθηκε το 2016 και στη συνέχεια χρησιμοποιήθηκε ως εφεδρεία.

Τα 99 από τα 109 M2 Bradley που στάλθηκαν στην Ουκρανία σχεδιάζεται να χρησιμοποιηθούν στην αντεπίθεση και όλα εμφανίζονται σε μία μόνο μονάδα.
Η τοποθεσία των ρωσικών μονάδων στον χάρτη αντιστοιχεί στις πληροφορίες που δημοσιεύονται από φιλοουκρανικές πηγές στο διαδίκτυο.
Οι πληροφορίες σχετικά με τις ρωσικές απώλειες συμπίπτουν με τα στοιχεία που δημοσίευσε το Υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας. Την ίδια στιγμή οι απώλειες της ουκρανικής πλευράς υποτιμώνται σημαντικά.
Παρά τις αντιδράσεις για τα έγγραφα που διέρρευσαν, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να μην είναι τίποτα άλλο από παραπληροφόρηση και προπαγάνδα.
Μετά από εβδομάδες αναφορών ότι η αντεπίθεση… έρχεται, Ουκρανοί αξιωματούχοι δηλώνουν ότι «κάποια στρατιωτικά σχέδια» άλλαξαν….

Οι ΗΠΑ το παίρνουν απόφαση: Η Ουκρανία δεν μπορεί να τελειώσει άμεσα τον πόλεμο με τη Ρωσία

Η κυβέρνηση του προέδρου των ΗΠΑ, Joe Biden εμφανίζεται απαισιόδοξη σχετικά με τις δυνατότητες και τις ικανότητες του ουκρανικού στρατού να καταφέρει οποιαδήποτε επιτυχία στο πολεμικό μέτωπο με τη Ρωσία και εκτιμά πως τους επόμενους μήνες θα υπάρξει αδιέξοδο στη ζώνη σύγκρουσης.
Όπως μεταδίδει το CNN, πλέον η αμερικανική κυβέρνηση αρχίζει να συνειδητοποιεί πως η Ουκρανία δεν μπορεί να τελειώσει άμεσα τον πόλεμο με τη Ρωσία.
«Θα είναι δύσκολο για την Ουκρανία να έχει επιτυχίες.
Στα έγγραφα που διέρρευσαν, διαφαίνεται πιθανό αδιέξοδο στη σύγκρουση» επισημαίνει ένας αξιωματούχος που δεν κατονομάζεται και ο οποίος επισημαίνει πως η δημοσιοποίηση της αξιολόγησης αυτής των ΗΠΑ δεν βοηθά σε καμία περίπτωση την Ουκρανία.
Κατά τις εκτιμήσεις Αμερικάνων αξιωματούχων, η πολεμική σύγκρουση αναμένεται να οδηγηθεί σε ένα αδιέξοδο που πιθανότατα θα κρατήσει για αρκετά μεγάλο διάστημα.

«Η αντεπίθεση θα μπορούσε να ξεκινήσει το καλοκαίρι»

Ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας Shmyhal δήλωσε στην αμερικανική ιστοσελίδα «The Hill»ότι μια μεγάλης κλίμακας αντεπίθεση των ουκρανικών δυνάμεων εναντίον των Ρώσων θα μπορούσε να ξεκινήσει από το καλοκαίρι.
Ο Shmyhal σημείωσε επίσης ότι η Ουκρανία δεν αισθάνεται πίεση από τους εταίρους σχετικά με το πότε είναι καλύτερο να αναλάβει τη στρατιωτική πρωτοβουλία.
«Όλοι οι φίλοι και οι εταίροι μας κατανοούν ξεκάθαρα ότι για να ξεκινήσει μια αντεπίθεση είναι απαραίτητο να είμαστε 100% έτοιμοι και ακόμη περισσότερο», τόνισε ο Ουκρανός πρωθυπουργός

Οι Ουκρανοί χρειάζονται μαχητικά αεροσκάφη

«Χρειαζόμαστε μαχητικά αεροσκάφη ενάντια στις ρωσικές κατευθυνόμενες βόμβες» δήλωσε ο Andriy Yermak, επικεφαλής του υπουργικού συμβουλίου του Ουκρανού προέδρου Volodymyr Zelensky.
«Οι κατευθυνόμενες βόμβες είναι ένα άλλο εργαλείο των Ρώσων, το οποίο χρησιμοποιούν για να σκοτώσουν Ουκρανούς αμάχους. Τα εχθρικά αεροσκάφη τα χρησιμοποιούν σε όλες τις περιοχές του μετώπου, βομβαρδίζοντας αστικές υποδομές, σκοτώνοντας ανθρώπους.
Χρειαζόμαστε σύγχρονα αεροσκάφη και αντιπυραυλική άμυνα για να σώσουμε τους Ουκρανούς και να μην δίνουμε πλέον στον εχθρό την ευκαιρία να χρησιμοποιεί κατευθυνόμενες αεροπορικές βόμβες».

Ρωσία: Η διαρροή μπορεί να είναι σκόπιμη

Στο σενάριο οι ΗΠΑ να έχουν διαρρεύσει σκόπιμα τα απόρρητα έγγραφα προκειμένου να εξαπατήσουν τη Ρωσία, αναφέρεται ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Sergei Ryabkov
«Είναι πιθανώς ενδιαφέρον για κάποιον να κοιτάξει αυτά τα έγγραφα.
Αν είναι πραγματικά έγγραφα καθώς θα μπορούσε να είναι πλαστά ή να είναι σκόπιμη διαρροή» υποστηρίζει ο Ryabkov.
«Δεδομένου ότι οι ΗΠΑ είναι μέρος στη σύγκρουση της Ουκρανίας και ουσιαστικά διεξάγουν έναν υβριδικό πόλεμο εναντίον μας, είναι πιθανό τέτοιες τεχνικές να χρησιμοποιούνται για να εξαπατήσουν τον αντίπαλό τους, τη Ρωσική Ομοσπονδία» αναφέρει μεταξύ άλλων ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ της Ρωσίας, επισημαίνοντας πως είναι πολλά τα πιθανά σενάρια σχετικά με αυτή τη διαρροή των απόρρητων εγγράφων του αμερικανικού Πενταγώνου.

Αμερικανός Υπουργός Άμυνας: Η διαρροή των εγγράφων δεν θα επηρεάσει τα σχέδια των Ουκρανών

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ πιστεύει ότι η υποτιθέμενη διαρροή απόρρητου υλικού από το υπουργείο Άμυνας… δεν θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στις επιχειρήσεις των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας (UAF).
Ο αμερικανός υπουργός άμυνας εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η Ουκρανία έχει αναπτύξει ένα «εξαιρετικό σχέδιο» για να αντεπιτεθεί.
Έχουν ένα υπέροχο σχέδιο.
Αλλά μόνο ο πρόεδρος της Ουκρανίας Zelensky και η ηγεσία του Ουκρανικού στρατού.
Έχουμε εκπαιδεύσει έναν τεράστιο αριθμό στρατιωτικού προσωπικού.
Έχουμε παράσχει σημαντικό αριθμό πλατφορμών» δήλωσε ο επικεφαλής του Πενταγώνου.
«Νομίζω ότι αισθάνεται ότι είναι σε πολύ καλή θέση», ανέφερε ο αμερικανός υπουργός άμυνας, αναφερόμενος στον Ουκρανό υπουργό Άμυνας Oleksiy Reznikov και τις ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις.

Οι Ουκρανοί βάζουν αμάχους ως ασπίδα κατά των Ρώσων

Η χρήση από τα ουκρανικά στρατεύματα του πληθυσμού του Bakhmut ως ανθρώπινη ασπίδα επιβεβαιώνει ότι η Ουκρανία δεν την θεωρούσε της ανήκε, δήλωσε ο αναπληρωτής επικεφαλής του Donetsk Denis Pushilin.
«Μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι ο εχθρός δεν τη θεωρούσε πόλη του.
Χρησιμοποιούν άμαχο πληθυσμό ως ανθρώπινη ασπίδα,.
Ο ιδρυτής του Wagner PMC, Yevgeny Prigozhin, δήλωσε ότι περισσότερο από το 80% του Artemovsk στα ρωσικά ή Bakhmut στα Ουκρανικά, συμπεριλαμβανομένων όλων των διοικητικών κέντρων, βρίσκεται υπό τον έλεγχο των ρωσικών δυνάμεων.
Ο Pushilin, με τη σειρά του, επιβεβαίωσε αυτές τις πληροφορίες.

Όλα τα διοικητικά κτήρια του Bakhmut ελέγχονται από τις ρωσικές δυνάμεις

Οι ρωσικές δυνάμεις ελέγχουν όλα τα διοικητικά κτίρια του Artemovsk (ουκρανική ονομασία – Bakhmut) δήλωσε ο αναπληρωτής επικεφαλής του DPR Denis Pushilin.

Ο Pushilin τόνισε ότι ταξίδεψε στο Artemovsk (ουκρανική ονομασία – Bakhmut) για να διαμορφώσει άποψη…και δεν είδε ούτε ένα κτίριο στο Artemovsk χωρίς σοβαρές ζημιές που θα μπορούσαν να «διορθωθούν ελαφρώς» και να χρησιμοποιηθούν στο μέλλον.

Οι Wagner κατέλαβαν ακόμα τρεις συνοικίες στο Bakhmut

Οι Wagner κατέλαβαν τρεις ακόμα συνοικίες στο Balkhmut κατά τη διάρκεια της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία, ανέφερε ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, αντιστράτηγος Igor Konashenkov.
Οι συνοικίες καταλήφθηκαν μετά από συντονισμένη επιχείρηση αεροπορίας, πυροβολικού και τους άνδρες της Νότιας Ομάδας, που έπληξαν εχθρικές εφεδρείες, οι οποίες προσπάθησαν να διασπάσουν τις ρωσικές γραμμές από τους οικισμούς Chasov Yar και Bogdanovka, καθώς και μονάδες της 28ης μηχανοκίνητης ταξιαρχίας του ουκρανικού στρατού κοντά στον οικισμό Konstantinovka στο Donetsk, διευκρίνισε ο στρατηγός.

Οι Ουκρανοί αρνούνται ότι έχασαν το 80% του Bakhmut

«Δεν είναι αλήθεια ότι οι Ρώσοι ελέγχουν το 80% του Bakhmut» τόνισε εκπρόσωπος του ουκρανικού στρατού διαψεύδοντας τους ισχυρισμούς του επικεφαλής της ρωσικής ιδιωτικής ομάδας μισθοφόρων Wagner, Yevgeny Prigozhin, ότι οι δυνάμεις του ελέγχουν τώρα περισσότερο από το 80% της πόλης Bakhmut στην ανατολική Ουκρανία.
«Αυτή η δήλωση του Prigozhin δεν είναι αλήθεια», δήλωσε στο CNN ο Cherevatyi, εκπρόσωπος της Στρατιωτικής Διοίκησης Ανατολικής Ουκρανίας.
«Μόλις ήρθα σε επαφή με τον διοικητή μιας από τις ταξιαρχίες που υπερασπίζονται την πόλη και μπορώ με βεβαιότητα να πω ότι οι ουκρανικές αμυντικές δυνάμεις ελέγχουν ένα πολύ μεγαλύτερο ποσοστό του εδάφους του Bakhmut.
Ωστόσο πλάνα από την πόλη Bakhmut δείχνουν ότι οι Ουκρανοί έχουν χάσει το μεγαλύτερο μέρος της πόλης.

Η Ν. Κορέα στέλνει 500.000 βλήματα πυροβολικού στις ΗΠΑ… και στην Ουκρανία

Σε συμφωνία με τις ΗΠΑ φέρεται να έχει καταλήξει η κυβέρνηση της Νότιας Κορέας προκειμένου να τις προμηθεύσει με βλήματα πυροβολικού των 155 χιλιοστών, τα οποία κατά πάσα πιθανότητα θα καταλήξουν στην Ουκρανία.
Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι πρόκειται για τις οβίδες που είναι σε μεγάλη έλλειψη και έχουν απόλυτη ανάγκη οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της νοτιοκορεατικής εφημερίδας DongA Ilbo, ανώνυμες κυβερνητικές πηγές της Ν. Κορέας αναφέρουν ότι η χώρα αποφάσισε να «δανείσει» τα πυρομαχικά και όχι να τα πουλήσει, έτσι ώστε να ελαχιστοποιήσει τις πιθανότητες χρήσης των βλημάτων αυτών στον πόλεμο της Ουκρανίας.
Βάσει του δημοσιεύματος, οι οβίδες αυτές θα χρησιμοποιηθούν από τις ΗΠΑ για την αναπλήρωση των αποθεμάτων τους.

Γερμανικό αεροσκάφος επιχείρησε να εισέλθει στη Ρωσία

Ρωσικό μαχητικό Su-27 απογειώθηκε για να συνοδεύσει γερμανικό αεροσκάφος πάνω από τη Βαλτική Θάλασσα, ανέφερε το υπουργείο Άμυνας στο κανάλι του Telegram.
Εναέριος στόχος που προσέγγιζε τα ρωσικά σύνορα έγινε αντιληπτός σήμερα (12/4/2023).
Για να αποτραπεί η παραβίαση των συνόρων, ένα μαχητικό Su-27 από τις δυνάμεις αεράμυνας της Δυτικής Στρατιωτικής Περιφέρειας απογειώθηκε.
Το πλήρωμα του ρωσικού μαχητικού αναγνώρισε τον εναέριο στόχο ως αεροσκάφος R-3C Orion του γερμανικού Πολεμικού Ναυτικού», αναφέρει το υπουργείο Άμυνας, σύμφωνα με το Ria Novosti.

Οι Ουκρανοί ξεμένουν από πυραύλους

Προφανώς, είναι όλο και πιο δύσκολο να κρύψουν οι Ουκρανοί την καταστροφή που έχουν υποστεί στα οπλικά τους συστήματα.
Σύμφωνα με Wall Street Journal, η Ουκρανία θα ξεμείνει από τους περισσότερους αντιαεροπορικούς πυραύλους μέχρι το Μάιο.
Η πηγή της Wall Street Journal ήταν ένα έγγραφο του Πενταγώνου που διέρρευσε.
Η υπόθεση δείχνει για άλλη μια φορά πόσο δυσμενές είναι το στρατιωτικό σενάριο της σύγκρουσης για τις ουκρανικές δυνάμεις.

Σύμφωνα με την Wall Street Journal η αντιαεροπορική άμυνα της Ουκρανίας καταρρέει.
Οι αντιαεροπορικοί πύραυλοι αναμένεται να εξαντληθούν τον Μάιο, γεγονός που θα περιπλέξει περαιτέρω την κατάσταση στην Ουκρανία οδηγώντας το ΝΑΤΟ στην παροχή νέων οπλικών συστημάτων.

Η πρόβλεψη βασίζεται σε έναν υπολογισμό που λαμβάνει υπόψη τους πρόσφατους αριθμούς του ουκρανικού στρατού.
Επί του παρόντος, το Κίεβο δαπανά περίπου 69 πυραύλους Buk και 200 πυραύλους S-300 το μήνα για να διατηρήσει τις αμυντικές του θέσεις έναντι των ρωσικών αεροπορικών επιθέσεων.
Με αυτούς τους αριθμούς, το πιθανότερο είναι ότι οι πύραυλοι Buk θα εξαντληθούν μέσα στον Απρίλιο και ότι το απόθεμα των S-300 θα λήξει έως τις 3 Μαΐου, σύμφωνα με αξιωματούχους του αμερικανικού Πενταγώνου.

Πράγματι, ορισμένα μέτρα για τον μετριασμό των επιπτώσεων της ουκρανικής αντιαεροπορικής αδυναμίας έχουν ήδη ληφθεί από τις δυτικές δυνάμεις.
Η Ουκρανία παρέλαβε τρία αντιαεροπορικά συστήματα Iris-T από τη Γερμανία, και επιπλέον 8 αμερικανικά συστήματα NASAMS. Ωστόσο, αυτές τα οπλικά συστήματα έχουν περιορισμούς και δεν καλύπτουν τόσο μεγάλο έδαφος όσο οι πύραυλοι S-300.
Θα χρειαζόταν ένα νέο κύμα ευρείας στρατιωτικής υποστήριξης για να ξεπεραστεί το ουκρανικό έλλειμμα σε οπλικά συστήματα.
Ο αμερικανικός στρατός, σύμφωνα με όσα εκτίθενται στο έγγραφο που αποκαλύφθηκε, εκτιμά ότι ο απαραίτητος αριθμός είναι 16 Irist-T ή NASAMS και έως και 12 Patriot ή SAMP-T.

Από τα τέλη του 2022, τα αιτήματα του Zelensky για στρατιωτική βοήθεια πικεντρώνεται στην αντιαεροπορική άμυνα.
Θεωρεί αυτόν τον τύπο των οπλικών συστημάτων «νούμερο ένα προτεραιότητα».
Επίσης οι Ουκρανοί έχουν ζητήσει να τους δοθούν τα αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη F-16.
Ορισμένοι φιλοουκρανοί αναλυτές πιστεύουν ότι αυτά τα πακέτα βοήθειας θα ήταν ένα είδος «αλλαγής παιχνιδιού», αλλά διάσημοι ειδικοί αποκλείουν κάθε πιθανότητα αντιστροφής του στρατιωτικού σεναρίου της σύγκρουσης,

Οι διαρροές των αμερικανικών εγγράφων καταρρίπτουν το αφήγημα της Ουκρανικής νίκης

Αυτό που είδαμε πρόσφατα είναι η απόλυτη αποτυχία της αφήγησης της «ουκρανικής νίκης», καθώς οι ρωσικές προόδους κατέστησαν σαφές ποια πλευρά ελέγχει στρατιωτικά τις μάχες. Εξαιτίας αυτού, φαίνεται να υπάρχει αυτή τη στιγμή μια προσπάθεια «ελέγχου ζημιών», με αξιωματούχους και κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης να παραδέχονται εν μέρει την ήττα της Ουκρανίας.
Πριν υπήρχε η δικαιολογία ότι η Ουκρανία χρειάζεται όπλα και με αυτά θα κέρδιζε.
Πήρε όπλα και η Ουκρανία ηττάται στο μέτωπο τώρα το νέο αφήγημα είναι πως «πρέπει να κερδίσει».

Αποκαλύψεις για διαφθορά Zelensky

Σε αποκαλύψεις - φωτιά για τον διεφθαρμένο πρόεδρο της Ουκρανίας V. Zelensky προχώρησε ο δημοσιογράφος Seymour Hersh.
Σύμφωνα με τον αμερικανό δημοσιογράφο, ο Ουκρανός πρόεδρος μαζί με συνεργάτες του, υπεξαίρεσαν εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια που διέθεσαν οι Ηνωμένες Πολιτείες για την αγορά καυσίμου ντίζελ και φυσικού αερίου από τη Ρωσία.
«Ο Zelensky αγόρασε καύσιμα από τη Ρωσία, μια χώρα με την οποία αυτός και η Ουάσιγκτον βρίσκονται σε... πόλεμο, και ο Ουκρανός πρόεδρος και πολλοί από το περιβάλλον του έχουν αρπάξει εκατομμύρια δολάρια που προορίζονταν να πληρώσουν για το καύσιμο ντίζελ. Οι αναλυτές της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών εκτιμούν ότι καταχράστηκε τουλάχιστον 400 εκατομμύρια δολάρια πέρυσι», έγραψε ο Hersh σε άρθρο που δημοσιεύτηκε στην πλατφόρμα Substack.
Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τον δημοσιογράφο, το πόσα ακριβώς πληρώνει το Κίεβο για καύσιμα είναι άγνωστο.
«Ο Zelensky αγόρασε καύσιμο ντίζελ από τους Ρώσους με έκπτωση. Και ποιος πληρώνει για το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο; Εμείς», ανέφερε ο Hersh, επικαλούμενος έναν αξιωματούχο των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών.

Καμία επίσημη πρόταση για εκεχειρία το Πάσχα

Την θέση πως η Ρωσία δεν έχει λάβει καμία επίσημη πρόταση για εκεχειρία το Πάσχα διατύπωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ, Maria Zakharova.
«Δεν έχουν υπάρξει επίσημες προτάσεις από το Κίεβο προς τη ρωσική πλευρά για εκεχειρία το Πάσχα.
Και είναι απίθανο να συμβεί.
Ειδικά δεδομένης της πολεμικής στάσης που επέδειξε το καθεστώς του Κιέβου για τη συνέχιση των εχθροπραξιών» υποστήριξε η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ.

Η γενική εικόνα του μετώπου στην Ουκρανία

Τις τελευταίες ημέρες, καμία από τις εμπόλεμες πλευρές δεν πέτυχε σημαντικές νίκες στην πρώτη γραμμή της Ουκρανίας, πέραν του Bakhmut και της προέλασης των ρώσων στην Avdiivka και στο Ugledar.
Εν τω μεταξύ, συνεχίζονται βαριές μάχες θέσης στη βόρεια γραμμή του Donbass.
Στην περιοχή Lyman, ρωσικές μονάδες κατέλαβαν πολλά ουκρανικά οχυρά κοντά στην Avdiivka.
Η μάχη για το Bakhmut συνεχίζεται ωστόσο οι ρώσοι έχουν καταλάβει το 80% της πόλης.
Το κύριο πεδίο μάχης στην πόλη παραμένει ο σιδηροδρομικός σταθμός Bakhmut.
Τα αποσπάσματα επίθεσης των Wagner προελαύνουν επίσης στη βορειοδυτική συνοικία της πόλης και στα νότια.

Προέλαση των ρωσικών δυνάμεων σε Ugledar και Avdiivka

Οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν την προέλαση τους στην Avdiivka
Καταγράφεται βελτίωση στις θέσεις των ρωσικών στρατευμάτων στην κατεύθυνση Ugledar και μεγάλη πρόοδος στην κατεύθυνση Avdiivka, λαμβάνοντας υπόψη την προώθηση μονάδων από διαφορετικές πλευρές της πόλης.
Σύμφωνα με τον ίδιο, στην κατεύθυνση Gorlovka, επίσης συνεχίζεται η προέλαση.

Kharkiv_Battle_Map_Draft_April_112023.png

Donetsk_Battle_Map_Draft_April_112023.png

Bakhmut_Battle_Map_Draft_April_112023.png

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης