Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τουρκία: Ο Erdogan ξεκίνησε προεκλογική εκστρατεία, με την υπόσχεση μείωσης του πληθωρισμού κάτω του 10%

Τουρκία: Ο Erdogan ξεκίνησε προεκλογική εκστρατεία, με την υπόσχεση μείωσης του πληθωρισμού κάτω του 10%
Δεν πείθει όμως δεδομένου ότι η ανορθόδοξη οικονομική πολιτική, με επιθετικές μειώσεις επιτοκίων που εκτόξευσαν τον πληθωρισμό σε υψηλό 24 ετών, πάνω και από 85% ως τα τέλη του 2022, οφείλονταν σε δική του πολιτική επιλογή
Σχετικά Άρθρα
Το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Τούρκου προέδρου Tayip Erdogan ξεκίνησε την προεκλογική εκστρατεία του με την υπόσχεση να μειώσει τον πληθωρισμό σε μονοψήφιο ποσοστό και να ενισχύσει την οικονομική ανάπτυξη.
Ο Erdogan αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη πολιτική πρόκληση αφότου το AKP ανήλθε στην εξουσία το 2002, καθώς οι δημοσκοπήσεις να δείχνουν την υποστήριξη στο πρόσωπό του να μειώνεται.
Τα τελευταία χρόνια, ανορθόδοξες οικονομικές πολιτικές προκάλεσαν κατακόρυφη πτώση του εθνικού νομίσματος, της λίρας, και εκτόξευση του πληθωρισμού.
«Θα συνεχίσουμε να αναπτύσσουμε την οικονομία μας μέσω επενδύσεων, απασχόλησης, παραγωγής, εξαγωγών και πλεονάσματος τρεχουσών συναλλαγών. Θα επαναφέρουμε τον πληθωρισμό σε μονοψήφιο ποσοστό και οπωσδήποτε θα σώσουμε τη χώρα μας από αυτό το πρόβλημα», δήλωσε ενώπιον πλήθους που είχε συγκεντρωθεί σε στάδιο στην Άγκυρα.
Οι επιθετικές μειώσεις επιτοκίων από πλευράς Erdogan προκάλεσαν εκτόξευση του πληθωρισμού σε υψηλό 24 ετών, πάνω από 85% τον Οκτώβριο, προτού μειωθεί σχεδόν στο 50% τον Μάρτιο.
Η επακόλουθη κρίση κόστους διαβίωσης έπληξε τα τουρκικά νοικοκυριά και συμπίεσε τα εισοδήματα και τις αποταμιεύσεις.

Τo προεκλογικό μανιφέστο του AKP

«Θα βελτιώσουμε περαιτέρω τις επενδύσεις με μια διάρθρωση που θα βασίζεται σε μια οικονομία ελεύθερης αγοράς ενταγμένη στον κόσμο», αναφέρει το μανιφέστο του κυβερνώντος κόμματος, το οποίο θέτει ως στόχο ετήσια ανάπτυξη 5,5% την περίοδο 2024-2028 και ΑΕΠ 1,5 τρισ. δολαρίων μέχρι τα τέλη του 2028.
Ωστόσο, το μανιφέστο δεν κάνει καμία ευθεία αναφορά στην επιστροφή στην οικονομική ορθοδοξία, ενώ αναφέρει πως η πολιτική των χαμηλών επιτοκίων είναι η κύρια κινητήρια δύναμη για τους επιχειρηματίες που επενδύουν στην πραγματική οικονομία και δημιουργούν θέσεις εργασίας.
Στις προεδρικές εκλογές που θα διεξαχθούν τον επόμενο μήνα, ο Erdogan θα αντιπαρατεθεί κυρίως με τον υποψήφιο της συμμαχίας της αντιπολίτευσης Kemal Kilicdaroglou.

Μπροστά ο Kilicdaroglou στις δημοσκοπήσεις αλλά με βραχεία κεφαλή

Στην πιο πρόσφατη έρευνα κοινής γνώμης από την εταιρία δημοσκοπήσεων Metropoll, το 42,6% των ερωτηθέντων απάντησαν πως θα ψηφίσουν τον Kilicdaroglou και το 41,1% τον Erdogan στον πρώτο γύρο των εκλογών, ενώ οι άλλοι δύο προεδρικοί υποψήφιοι παίρνουν 7,2%.
Την ίδια ημέρα θα διεξαχθούν επίσης βουλευτικές εκλογές.
Η υποστήριξη στον Erdogan υποχώρησε ελαφρά μετά τον καταστροφικό σεισμό του Φεβρουαρίου εν μέσω κατηγοριών για μια αρχικά αργή απόκριση.
«Η προτεραιότητά μας την προσεχή περίοδο θα είναι να ανοικοδομήσουμε τις πόλεις μας που καταστράφηκαν», είπε ο Erdogan και πρόσθεσε πως η κυβέρνηση σκοπεύει να κατασκευάσει 650.000 διαμερίσματα για τους επιζώντες.
Σχετικά με την εξωτερική πολιτική, ο Erdogan είπε πως το AKP θα συνεχίσει να εξομαλύνει τις σχέσεις στην περιοχή και πως σκοπεύει να οικοδομήσει έναν «άξονα της Τουρκίας». Η Άγκυρα πρόσφατα έκανε βήματα για την αποκατάσταση των σχέσεων με το Ισραήλ, τη Σαουδική Αραβία, την Αίγυπτο και τη Συρία, έπειτα από χρόνια εντάσεων.
«Μπορούμε να διαπραγματευτούμε και με τις δύο πλευρές στον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας, να σημειώσουμε απτή πρόοδο, όπως ο διάδρομος των σιτηρών και η ανταλλαγή αιχμαλώτων, και μπορούμε ακόμη να μιλάμε για την πιθανότητα της ειρήνης», είπε ο Erdogan.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης