Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σε υψηλά δεκαετίας οι τιμές της ζάχαρης - Φόβοι για νέες πληθωριστικές πιέσεις

tags :
Σε υψηλά δεκαετίας οι τιμές της ζάχαρης - Φόβοι για νέες πληθωριστικές πιέσεις
Οι τιμές της γλυκαντικής ουσίας που χρησιμοποιείται σε όλα τα είδη, από αναψυκτικά έως σοκολάτα, σημείωσαν άλμα λόγω των προοπτικών για περιορισμένες εξαγωγές από τον βασικό αποστολέα, την Ινδία, και των ανεπαρκών προμηθειών από άλλες χώρες, όπως το Πακιστάν και η Ταϊλάνδη
Στο υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας δεκαετίας έφτασε η τιμή της ζάχαρης στο Λονδίνο, λόγω των αυξανόμενων ανησυχιών για τις περιορισμένες παγκόσμιες προμήθειες, απειλώντας να διατηρήσει την πίεση στον παγκόσμιο πληθωρισμό των τροφίμων.
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για τη λευκή ζάχαρη σημείωσαν άλμα 4,3% σήμερα, αγγίζοντας το υψηλότερο επίπεδο από το 2011.
Οι τιμές της γλυκαντικής ουσίας που χρησιμοποιείται σε όλα τα είδη, από αναψυκτικά έως σοκολάτα, σημείωσαν άλμα λόγω των προοπτικών για περιορισμένες εξαγωγές από τον βασικό αποστολέα, την Ινδία, και των ανεπαρκών προμηθειών από άλλες χώρες, όπως το Πακιστάν και η Ταϊλάνδη.
Υπήρξαν επίσης ανησυχίες ότι η πρόσφατη άνοδος του πετρελαίου μπορεί να ωθήσει τα εργοστάσια της Βραζιλίας και της Ινδίας να εκτρέψουν περισσότερο ζαχαροκάλαμο για την παραγωγή αιθανόλης.

Αρνητικές οι εκτιμήσεις

"Η αγορά ζάχαρης είναι πραγματικά δύσκολη", δήλωσε ο Francois Thaury, αναλυτής της Agritel.
"Είχαμε καθοδικές αναθεωρήσεις της παραγωγής σε μεγάλες χώρες".
Οι υψηλότερες τιμές της ζάχαρης αυξάνουν το κόστος παραγωγής προϊόντων όπως τα γλυκίσματα και τα αρτοσκευάσματα, σε μια εποχή που το κόστος ενέργειας, καυσίμων και εργασίας έχει επίσης αυξηθεί.

Για παράδειγμα, το ράλι έχει ήδη επιδεινώσει τον αντίκτυπο του πληθωρισμού στο Ηνωμένο Βασίλειο, με τους αγοραστές να πληρώνουν περισσότερα για πράγματα όπως τα γλυκά και τα αναψυκτικά.
Οι υψηλότερες λιανικές τιμές της ζάχαρης στην Ινδία αυξάνουν επίσης τα στοιχήματα ότι η κυβέρνηση δεν θα επιτρέψει πρόσθετες εξαγωγές αυτή τη σεζόν, πιέζοντας την αγορά ακόμη περισσότερο, δήλωσε ο Thaury.
Μια μεγάλη σοδειά στη Βραζιλία για την περίοδο 2023-23 θα μπορούσε να συμβάλει στην άμβλυνση της στενότητας της αγοράς.
Παρόλα αυτά, η έλλειψη παραδόσιμης ζάχαρης ενόψει της λήξης του συμβολαίου λευκής ζάχαρης του Μαΐου την Παρασκευή, σε συνδυασμό με την αγορά κεφαλαίων, οδηγεί τις τιμές υψηλότερα, σύμφωνα με τον Claudiu Covrig της Covrig Analytics.
"Οι όγκοι της Βραζιλίας είναι βαθιά αναγκαίοι, αλλά δεν είναι ακόμη εκεί", δήλωσε ο Covrig.
"Τα funds μπορεί σύντομα να γίνουν οι πιλότοι της αγοράς, ενώ οι υπόλοιποι θα παραμείνουν απλώς επιβάτες".

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης