Τελευταία Νέα
Διεθνή

Βετεράνος Ιταλός τραπεζίτης κρούει τον κώδωνα του κινδύνου: Η Ευρώπη πρέπει να προετοιμαστεί για να στηρίξει τις επιχειρήσεις

Βετεράνος Ιταλός τραπεζίτης κρούει τον κώδωνα του κινδύνου: Η Ευρώπη πρέπει να προετοιμαστεί για να στηρίξει τις επιχειρήσεις
Ο Corrado Passera προειδοποιεί πως οι κρίσεις σε Silicon Valley Bank και Credit Suisse έχουν αυξήσει τον κίνδυνο ύφεσης
Σχετικά Άρθρα
Τον κώδωνα του κινδύνου για ύφεση στην Ευρώπη αλλά και για ενδεχόμενη ανάγκη στήριξης των επιχειρήσεων, κρούει ο βετεράνος Ιταλός τραπεζίτης Corrado Passera.
Όπως επεσήμανε, η κατάρρευση της Silicon Valley Bank και η κρίση στη Credit Suisse έχουν καταστήσει πιο πιθανή μια παγκόσμια οικονομική επιβράδυνση και οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα πρέπει να είναι έτοιμες να στηρίξουν τις επιχειρήσεις καθώς οι πιστωτικές συνθήκες αυστηροποιούνται.
«Η τραπεζική κρίση στις Ηνωμένες Πολιτείες και η κατάσταση στην Credit Suisse έχουν αυξήσει τον κίνδυνο ύφεσης», δήλωσε ο 68χρονος, ο οποίος άφησε την κορυφαία θέση στη μεγαλύτερη ιταλική τράπεζα Intesa Sanpaolo για να υπηρετήσει στην κυβέρνηση στο αποκορύφωμα της κρίσης χρέους της χώρας το 2011.
Ο Passera, ο οποίος είναι τώρα διευθύνων σύμβουλος της Illimity, μιας ψηφιακής τράπεζας που ίδρυσε πριν από πέντε χρόνια, πρόσθεσε ότι ανησυχεί περισσότερο για τον αντίκτυπο στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Οι κυβερνήσεις θα πρέπει να βρίσκονται σε εγρήγορση «για να αντισταθμίσουν την έλλειψη διαθεσιμότητας πιστώσεων, διότι τα προβλήματα σε αυτόν τον τομέα της αγοράς θα μεταφραστούν στην υπόλοιπη οικονομία».

Κίνδυνος

Οι χρηματοπιστωτικές μετοχές έχουν υποχωρήσει σε όλο τον κόσμο μετά τις καταρρεύσεις τραπεζών τον περασμένο μήνα. Ενώ οι ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές προσπάθησαν να καθησυχάσουν τους επενδυτές ότι οι τράπεζες του μπλοκ βρίσκονται σε πολύ καλύτερη θέση σε σύγκριση με τη χρηματοπιστωτική κρίση πριν από 15 χρόνια, οι επιχειρήσεις είναι πιθανό να είναι λιγότερο ικανές να αντέξουν ένα άλλο μεγάλο σοκ ή αυστηροποίηση των πιστωτικών συνθηκών μόλις τρία χρόνια από την έναρξη της πανδημίας.
Ο Passera επεσήμανε ότι η μακροοικονομία και οι διαρθρωτικές αλλαγές στον τραπεζικό τομέα έχουν δημιουργήσει προκλήσεις για τις μικρότερες επιχειρήσεις.
«Τα υψηλά επιτόκια, το κλείσιμο των τραπεζικών υποκαταστημάτων, τα οποία έχουν αφαιρέσει ένα κανάλι πρόσβασης στη χρηματοδότηση για τις ΜΜΕ, και η αβεβαιότητα γύρω από τα ίδια κεφάλαια των τραπεζών ενδέχεται να ασκήσουν πίεση σε αυτό το τμήμα της αγοράς», δήλωσε στους Financial Times.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης