Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΗΠΑ: Τριακόσιες φαρμακοβιομηχανίες ζητούν να ακυρωθεί δικαστική απόφαση που ανέστειλε την άδεια για το χάπι άμβλωσης

ΗΠΑ: Τριακόσιες φαρμακοβιομηχανίες ζητούν να ακυρωθεί δικαστική απόφαση που ανέστειλε την άδεια για το χάπι άμβλωσης
Πριν τρεις μέρες, ένας συντηρητικός δικαστής είχε αναστείλει την έγκριση που είχε λάβει το χάπι για την άμβλωση εδώ και δύο δεκαετίες από τον FDA, απαγορεύοντας ουσιαστικά την πώληση του σκευάσματος σε ομοσπονδιακό επίπεδο
Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα από 300 στελέχη φαρμακοβιομηχανιών και εταιριών βιοτεχνολογίας, συμπεριλαμβανομένου του διευθύνοντος συμβούλου της Pfizer Άλμπερτ Μπουρλά, υπέγραψαν  ανοικτή επιστολή μέσω της οποίας ζητούν την ακύρωση της απόφασης ομοσπονδιακού δικαστή στο Τέξας για την αναστολή της άδειας κυκλοφορίας του χαπιού μιφεπριστόνης, που χρησιμοποιείται για τη φαρμακευτική διακοπή της κύησης.
Την Παρασκευή, ο συντηρητικός δικαστής Matthew Kacsmaryk ανέστειλε την έγκριση που είχε λάβει το χάπι για την άμβλωση, εδώ και δύο δεκαετίες, από τον αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), απαγορεύοντας ουσιαστικά την πώληση του σκευάσματος σε ομοσπονδιακό επίπεδο.
Η ετυμηγορία εκδόθηκε κατόπιν προσφυγής πολέμιων των αμβλώσεων, δέκα μήνες μετά την ιστορική απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ που έδωσε σε κάθε αμερικανική πολιτεία το δικαίωμα να απαγορεύσει τις αμβλώσεις στο έδαφός της.
Η απόφαση του δικαστή Matthew Kacsmaryk υπονομεύει τη δικαιοδοσία του FDA, υπογραμμίζουν οι συντάκτες της επιστολής, συμπληρώνοντας πως αγνοεί επιστημονικά δεδομένα δεκαετιών και νομικά προηγούμενα.
Ο Μπουρλά ήταν ο πρώτος ηγέτης μεγάλης φαρμακευτικής εταιρείας που συνυπέγραψε την ανοικτή επιστολή, η οποία φέρει επίσης τις υπογραφές περισσότερων από 300 στελεχών από μικρότερες εταιρείες βιοτεχνολογίας των ΗΠΑ.
Η επιστολή έχει γραφτεί από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της ReCode Therapeutics, Shehnaaz Suliman, την συνιδρύτρια της Blackfynn, Amanda Banks, και τον διευθύνοντα σύμβουλο της Ovid Therapeutics, Jeremy Levin, ο οποίος είναι επίσης πρώην πρόεδρος της ομάδας λόμπι της βιομηχανίας βιοτεχνολογίας BIO.
«Η απόφαση θέτει ολόκληρο τον κλάδο σε κίνδυνο, αναφέρει η επιστολή, και δημιουργεί προηγούμενο για την υπονόμευση της δικαιοδοσίας του FDA να εγκρίνει φάρμακα, δημιουργώντας ρυθμιστική αβεβαιότητα που θα αποθαρρύνει τις επενδύσεις σε νέες θεραπείες», αναφέρεται στην επιστολή των φαρμακευτικών
«Υπάρχει κινδύνος να μην αναπτύσσονται φάρμακα επειδή είναι πολύ ακριβά ή φάρμακα να αποσύρονται φάρμακα που έχουν εγκριθεί για πολιτικούς λόγους», δήλωσε ο Levin στο Reuters.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης