Τελευταία Νέα
Διεθνή

Απόρρητα έγγραφα ΗΠΑ: Η Βουλγαρία, πρόθυμη να δώσει το στόλο των μαχητικών αεροσκαφών MiG-29 στην Ουκρανία

Απόρρητα έγγραφα ΗΠΑ: Η Βουλγαρία, πρόθυμη να δώσει το στόλο των μαχητικών αεροσκαφών MiG-29 στην Ουκρανία
Η Βουλγαρία διαθέτει σήμερα 16 αεροσκάφη MiG-29, από τα οποία μόνο τα έξι είναι επιχειρησιακά, και 14 αεροσκάφη επίθεσης εδάφους SU-25, εκ των οποίων τα έξι είναι επίσης επιχειρησιακά
Απόρρητα αμερικανικά έγγραφα που διέρρευσαν στο Διαδίκτυο τις τελευταίες ημέρες αποκαλύπτουν ότι η Βουλγαρία είναι έτοιμη να προσφέρει στην Ουκρανία το στόλο των μαχητικών αεροσκαφών MiG-29, που αποτελείται από μια μοίρα 16 αεροσκαφών, αναφέρουν τα πρακτορεία EFE και Novinite τη Δευτέρα.
Ωστόσο, μια τέτοια ενέργεια είναι «δύσκολη», σύμφωνα με το έγγραφο του Πενταγώνου με ημερομηνία 23 Φεβρουαρίου, καθώς η Βουλγαρία θα παρέμενε έτσι χωρίς μαχητικά αεροσκάφη, τουλάχιστον μέχρι την άφιξη των F-16 που παραγγέλθηκαν από τις ΗΠΑ, που η παράδοση των οποίων καθυστερεί.
Ωστόσο, μια άλλη χώρα της Ανατολικής Ευρώπης που θα αγοράσει επίσης F-16 είναι η Σλοβακία, οποία έχει ήδη δωρίσει ολόκληρο τον στόλο της με 13 MiG-29 σοβιετικής κατασκευής στην Ουκρανία, αφήνοντάς την προς το παρόν χωρίς μαχητικά.
Η Βουλγαρία διαθέτει σήμερα 16 αεροσκάφη MiG-29, από τα οποία μόνο τα έξι είναι επιχειρησιακά, και 14 αεροσκάφη επίθεσης εδάφους SU-25, εκ των οποίων τα έξι είναι επίσης επιχειρησιακά. Μετά τις ευρωπαϊκές κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία μετά την έναρξη της εισβολής στην Ουκρανία, η Βουλγαρία διέκοψε τη συνεργασία με τη Ρωσία για τη συντήρηση των αεροσκαφών MiG-29.
Η κυβέρνηση στη Σόφια αναζητά τώρα τεχνικές λύσεις για να μπορέσει να διατηρήσει αυτά τα αεροσκάφη σε λειτουργία, διαφορετικά τα MiG-29 που είναι ακόμη λειτουργικά δεν θα μπορούν πλέον να χρησιμοποιηθούν μετά το τρέχον έτος.
Ο πρόεδρος της Βουλγαρίας και οι Βούλγαροι Σοσιαλιστές, εμπόδισαν τη στρατιωτική βοήθεια στον ουκρανικό στρατό που ζήτησε ο φιλοαμερικανός πρώην πρωθυπουργός Κίριλ Πέτκοφ, αλλά η Βουλγαρία εξακολουθούσε να στέλνει όπλα, πυρομαχικά και καύσιμα στην Ουκρανία λαθραία μέσω ενδιάμεσων, όπως παραδέχτηκε ο ίδιος ο Petkov αργότερα, αφού αποπέμφθηκε με πρόταση δυσπιστίας.
Η Βουλγαρία έχει επί του παρόντος μια προσωρινή κυβέρνηση και στις 2 Απριλίου διεξήχθη ένας νέος γύρος πρόωρων βουλευτικών εκλογών - οι πέμπτες βουλευτικές εκλογές τα τελευταία δύο χρόνια - που οδήγησαν και πάλι σε ένα κοινοβούλιο όπου δεν υπάρχει σαφής πλειοψηφία.
Ο Πρόεδρος τςη χώρας, ο οποίος ήταν πιλότος μαχητικών, ισχυρίστηκε πρόσφατα ότι «όσο είναι στην εξουσία η προσωρινή κυβέρνηση, η Βουλγαρία δεν θα παρέχει στην Ουκρανία MiG-29, αντιαεροπορικά πυραυλικά συστήματα, τανκς και τεθωρακισμένα οχήματα».
Όμως, στο μεταξύ, η κυβέρνηση στη Σόφια επιβεβαίωσε το απόγευμα της Δευτέρας την ύπαρξη διαπραγματεύσεων για τη μεταφορά 16 MiG-29 στην Ουκρανία, με αντάλλαγμα πιο προηγμένο δυτικό εξοπλισμό.
Έτσι, σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Υπουργείο Άμυνας της Βουλγαρίας, επιβεβαιώνει τις συζητήσεις για «τριγωνικές συμφωνίες» για την αντικατάσταση αυτών των μαχητικών με άλλα πιο συμβατά με αυτά των συμμάχων χωρών του ΝΑΤΟ και αρνείται οποιαδήποτε πρόθεση να προσφέρει δωρεάν τον στόλο MiG-29. Η δήλωση δεν διευκρίνισε ποια αεροπλάνα θα μπορούσε να λάβει η Βουλγαρία ως αντάλλαγμα.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης