Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κίνα: Σε ελεύθερη πτώση οι μετοχές τεχνητής νοημοσύνης καθώς οι αρχές προειδοποιούν για «φούσκα»

Κίνα: Σε ελεύθερη πτώση οι μετοχές τεχνητής νοημοσύνης καθώς οι αρχές προειδοποιούν για «φούσκα»
Μέσα σε τέσσερις μήνες, οι μετοχές των κινέζικων εταιρειών που έχουν κάποια σχέση με εφαρμογής τεχνητής νοημοσύνης ανέβηκαν από τα 6 δισ. γιουάν σε περισσότερα από 85 δισ.
Σχετικά Άρθρα
Από την πρώτη κυκλοφορία του ChatGPT από την OpenAI στα τέλη του 2022, οι μετοχές των εταιρειών τεχνητής νοημοσύνης σε όλο τον κόσμο κατέγραψαν καλπάζουσα άνοδο της κεφαλαιοποίησής τους.
Πλέον όμως οι κινέζικες αρχές προειδοποιούν για επικίνδυνη φούσκα στις μετοχές του κλάδου, καθώς η επίσημη κρατική εφημερίδα Economic Daily προειδοποιεί ότι ο τομέας της τεχνητής νοημοσύνης παρουσιάζει τα σημάδια μιας «φούσκας», αναφέρει δημοσίευμα του Bloomberg.
Η Economic Daily επεσήμανε ότι οι κινεζικές μετοχές των εταιρειών που έχουν κάποια σχέση με εφαρμογής τεχνητής νοημοσύνης, «ανέβηκαν από από 16 δισ. γιουάν σε περισσότερα από 85 δισ. γιουάν», ελάχιστους μήνες μετά την κυκλοφορία του ChatGPT.
Η εφημερίδα ανέφερε ότι «οι διαχειριστές κεφαλαίων είναι ενθουσιασμένοι με το ChatGPT», αλλά «θα πρέπει να δώσουν προσοχή στην αποφυγή των κινδύνων της φούσκας».
«Προς το παρόν, το ChatGPT βρίσκεται ακόμα στο αρχικό στάδιο των διαφόρων ενδεχόμενων εφαρμογών και της εξερεύνησης του τρόπου με τον οποίους θα καταστεί εμπορικό προϊόν.
Ορισμένες εταιρείες δεν έχουν κάνει και πολλές ανακαλύψεις στις σχετικές τεχνολογίες, ενώ άλλες χάνουν τη δυνατότητα τους για υψηλές αποδόσεις, αλλά και πάλι οι τιμές των μετοχών αυξάνονται με αλματώδη τρόπο», ανέφερε η εφημερίδα.
Δίνοντας λεπτομέρειες σχετικά με το ύψος των αποτιμήσεων, η εφημερίδα σημειώνει:
«Επί του παρόντος έχουμε ήδη φούσκα στις αποτίμησης των μετοχών που έχουν σχέση με το ChatGPT, αν ληφθεί υπόψη ότι από τις 6 Απριλίου, η σχέση τιμής προς κέρδη ολόκληρου του κλάδου έχει φτάσει τις 136 φορές».
Και καταλήγει προτρέποντας τις ρυθμιστικές αρχές να «ενισχύσουν την εποπτεία ώστε να αποτρέψουν την περαιτέρω μεγέθυνση της φούσκας.
Μετά το δημοσίευμα αυτό, οι μετοχές των κινέζικων ετιαρειών που συνδέονται με την τεχνητή νοημοσύνη άρχισαν να καταρρέουν, με την CloudWalk Technology να χάνει 20%, την Beijing Haitian Ruisheng Science Technology Ltd. να χάνει 15% και την 360 Security Technology Inc. να χάνει ένα 10% .
Ενώ η τεχνητή νοημοσύνη είναι η κυρίαρχη τάση και ανεβάζει πολλές μετοχές τους τελευταίους μήνες, οι αποτιμήσεις τους είναι αδύνατο να δικαιολογηθούν, με βάση τον άμεσο οικονομικό αντίκτυπο της συγκεκριμένης νέας τεχνολογίας στις εταιρείες και της σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής από τις κεντρικές τράπεζες. 

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης