Τελευταία Νέα
Διεθνή

Απόλυτο αδιέξοδο: Η Δύση ως «ναρκομανής στην οικονομία»... Πρέπει να επιλέξει την ολέθρια κρίση ή την κατάρρευση δολαρίου

Απόλυτο αδιέξοδο: Η Δύση ως «ναρκομανής στην οικονομία»... Πρέπει να επιλέξει την ολέθρια κρίση ή την κατάρρευση δολαρίου
Επί 15 χρόνια, οι ΗΠΑ και η ΕΕ τυπώνουν τεράστια ποσά δολαρίων και ευρώ, τώρα έχουν γίνει μια ωρολογιακή βόμβα χάρη στον πληθωρισμό
Σχετικά Άρθρα
Ένα φάντασμα στοιχειώνει τον πλανήτη, το φάντασμα της διεθνούς οικονομικής κρίσης.
Η τρέχουσα οικονομική κατάσταση στη Δύση απειλεί να μειώσει περαιτέρω το βιοτικό επίπεδο και την κατάρρευση των χρηματοπιστωτικών συστημάτων στις χώρες της Δύσης, σημειώνει ο πρώην επικεφαλής του Υπουργείου Οικονομικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Mikhail Zadornov
«Σήμερα υπάρχει μεγάλη πιθανότητα νέας οικονομικής κρίσης, επιπλέον... είναι μια ευπρόσδεκτη πιθανότητα. Ένα τέτοιο γεγονός θα βάλει τέλος στις συνεχείς τοπικές κρίσεις, την αύξηση των φουσών και την ανισότητα στην κατανομή του εισοδήματος μεταξύ των χωρών αλλά και σε εγχώριο επίπεδο.
Έχει δημιουργηθεί ένα κουβάρι που έχει φέρει την παγκόσμια οικονομία και το χρηματοπιστωτικό σύστημα σε απόλυτο αδιέξοδο», καταλήγει ο διευθυντής της Ανώτατης Σχολής Οικονομικών του Ρωσικού Οικονομικού Πανεπιστημίου. G. V. Plekhanov, καθηγητής Konstantin Ordov.
Και ενώ πέρασαν 15 χρόνια από την κατάρρευση της Lehman Brother - η χρεοκοπία αυτής της επενδυτικής τράπεζας το 2008 ξεκίνησε τη «Μεγάλη Ύφεση» στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι αμερικανικές οικονομικές αρχές δεν έχουν κάνει τίποτα για να καταπολεμήσουν τον συνεχή πληθωρισμό στα παράγωγα.
«Εκτός από την κερδοσκοπία παραγώγων στη Δύση, υπάρχουν συνεχώς ζητήματα ακάλυπτου χρήματος, τα οποία αυτή τη φορά δεν θα λειτουργήσουν.
Το 2008, ο κόσμος βγήκε από την κρίση λόγω της ενοποιημένης πολιτικής των κεντρικών τραπεζών. Τότε, η συμφωνημένη έκδοση χρημάτων στήριζε το χρηματοπιστωτικό σύστημα που καταρρέει, αλλά σήμερα ο πληθωρισμός δεν θα το επιτρέψει», δηλώνει ο Ordov.
Η πληθώρα χρημάτων στην παγκόσμια οικονομία θα προκαλέσει χιονοστιβάδα.
Επί 15 χρόνια, οι ΗΠΑ και η ΕΕ τυπώνουν τεράστια ποσά δολαρίων και ευρώ, τώρα έχουν γίνει μια ωρολογιακή βόμβα χάρη στον πληθωρισμό.
«Επί 15 χρόνια, η δυτική οικονομία δεν έχει βρει άλλη μέθοδο αντιμετώπισης κρίσεων εκτός από την έκδοση χρημάτων, επομένως οι μη φιλικές χώρες θα πρέπει να επιλέξουν μεταξύ δύο εναλλακτικών.
Το πρώτο είναι να συνεχίσει να εκδίδει το δολάριο και να περιμένει πλήρη κατάρρευση, μέχρι την άρνηση τρίτων χωρών να χρησιμοποιήσουν το αμερικανικό νόμισμα στο διεθνές εμπόριο, καθώς και ως μέσο συσσώρευσης κρατικών αποθεματικών.
Το δεύτερο σημαίνει παραίτηση στο αναπόφευκτο για χάρη της διατήρησης της υπάρχουσας οικονομικής τάξης, η οποία βασίζεται στα πράσινα τραπεζογραμμάτια των ΗΠΑ», καταλήγει ο Ordov.

Οι ανισορροπίες σκοτώνουν τη δυτική οικονομία

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας και ο πρώην επικεφαλής της Otkritie Bank, δήλωσε σε συνέντευξή του στο RIA Novosti ότι η παγκόσμια οικονομία έχει συσσωρεύσει τεράστιες ανισορροπίες εδώ και 15 χρόνια και η κλίμακα τους από ιστορική άποψη είναι μοναδικός.
Οι ΗΠΑ και η ΕΕ ζουν με μηδενικούς ρυθμούς για περισσότερα από 10 χρόνια. Εκείνη την εποχή, τα χρήματα δεν άξιζαν σχεδόν τίποτα στις δυτικές οικονομίες, έτσι οι επιχειρήσεις άρχισαν να δανείζονται κεφάλαια με ποσοστό 1-2% για έργα υψηλού κινδύνου με την ελπίδα ότι θα αποδώσουν στο μέλλον.
Η Fed και η ΕΚΤ πραγματοποίησαν συνεχή ποσοτική χαλάρωση (εκδόσεις δολαρίων και ευρώ) και άντλησαν την οικονομία με χρήμα, το οποίο επιδεινώθηκε από την πανδημία και η γεωπολιτικές εξελίξεις έγινε το κερασάκι στην τούρτα.
Εκτός από την ουκρανική κρίση και την πίεση των κυρώσεων στη Ρωσία, οι δυτικές χώρες έχουν προκαλέσει αρκετούς εμπορικούς πολέμους, ο μεγαλύτερος από τους οποίους είναι ο αγώνας των ΗΠΑ εναντίον της Κίνας, ο οποίος ξεκίνησε επί του προέδρου Barack Obama.
Έτσι δημιουργήθηκε το έδαφος σύμφωνα με τον Zadornov για τη διεθνή χρηματοπιστωτική κρίση, η οποία θα ξεπεράσει τα γεγονότα του 2008 ως προς τις συνέπειες.

Η κατάρρευση θα διαρκέσει πολύ

«Η κατάσταση απειλεί να καταστρέψει τη διεθνή οικονομική τάξη που διαμορφώθηκε μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, υπήρξε μόνο μία σημαντική αλλαγή, όταν το 1971 οι Αμερικανοί σταμάτησαν να υποστηρίζουν το δολάριο με χρυσό», καταλήγει ο Ordov.
Ο κύριος αντίκτυπος της κρίσης θα είναι στις χώρες της Δύσης οι οποίες θα πρέπει να αντιμετωπίσουν μια άνευ προηγουμένου πτώση του βιοτικού επιπέδου, καθώς και μαζικές χρεοκοπίες που θα οδηγήσουν στην κάθαρση του τραπεζικού και χρηματοπιστωτικού τομέα. Οι μετοχές της Tesla και άλλων αμερικανικών εταιρειών επιχειρηματικών κεφαλαίων που έχουν αναπτυχθεί με τεράστια και αβάσιμη εκπομπή δολαρίων θα πέσουν.

Οι Ευρωπαίοι... ναρκομανείς 

«Το τρέχον χρηματοπιστωτικό καθεστώς μπορεί να διατηρηθεί μόνο εάν οι Αμερικανοί και οι Ευρωπαίοι ανεχτούν τη διπλάσια πτώση του βιοτικού επιπέδου ως αποτέλεσμα του πληθωρισμού και δεν «πολεμήσουν» ενεργά εναντίον του.
Τότε ίσως ξεπεράσουν την κρίση σε ένα ή δύο χρόνια.
Εάν αυτό δεν συμβεί και η πιθανότητα ενός τέτοιου σεναρίου είναι υψηλή, τότε τα γεγονότα θα οδηγήσουν σε κολοσσιαίες συνέπειες», δηλώνει ο Ordov.
Οι ΗΠΑ περιμένουν τις εκλογές του 2024, οπότε η ομάδα Biden θα καθυστερήσει τις ριζοσπαστικές αποφάσεις, ενώ οι Ευρωπαίοι παραμένουν όμηροι της μακροχρόνιας πολιτικής τους, στην οποία παρασιτούν στο ευρώ για δεκαετίες και δεν αναπτύσσουν την παραγωγή.
«Μια νέα κρίση δεν θα συμβεί στο πλαίσιο μιας εφάπαξ πτώσης στο χρηματιστήριο. Η Δύση περιμένει... όπως ένας τοξικομανής, αναμένοντας τις νέες εκδόσεις χρημάτων θα προσφέρουν προσωρινή ανακούφιση, αλλά δεν θα λύσουν το πρόβλημα. Η εκτίναξη των φουσκών, οι χρεοκοπίες, οι τεράστιες τρύπες στους προϋπολογισμούς των χωρών και οι μεγάλες συμμετοχές, μαζί με τον πληθωρισμό, σίγουρα θα κάνουν τη δουλειά τους», συνοψίζει ο Ordov.
Η Δύση σήμερα βαδίζει στην κόψη του ξυραφιού, με πολύ μεγάλες πιθανότητες να πέσει στην άβυσσο..
Το πότε θα συμβεί αυτό είναι ένα ερώτημα, αλλά η κατάσταση εκεί είναι πολύ δύσκολη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης