Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η αρχή του τέλους για την Ουκρανία - Μειώνεται η στήριξη των Αμερικάνων - Τι θα πράξουν οι Ρεπουμπλικάνοι

Η αρχή του τέλους για την Ουκρανία - Μειώνεται η στήριξη των Αμερικάνων - Τι θα πράξουν οι Ρεπουμπλικάνοι
Μειώθηκε στο 48% από 60% η στήριξη στη βοήθεια των ΗΠΑ προς την Ουκρανία
Ολοένα και πιο έντονα αποτυπώνεται η μείωση της στήριξης των Αμερικάνων πολιτών ως προς τη βοήθεια των ΗΠΑ προς την Ουκρανία όπως αναφέρουν σε δημοσίευμα τους οι Financial Times, με την κριτική να εστιάζει στο ότι το Κίεβο εξακολουθεί να ζητά χρήματα και βοήθεια όταν η κατάσταση της αμερικανικής οικονομίας είναι δύσκολη.
Οι ΗΠΑ εκτιμάται ότι είναι ο μεγαλύτερος χρηματοδότης της Ουκρανίας, καθώς μέχρι στιγμής φέρεται να έχει προσφέρει βοήθεια ύψους 78,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων, εκ των οποίων τα 47,5 δις δολάρια αφορούν το στρατιωτικό σκέλος και τα 13 δις δολάρια τη δημοσιονομική στήριξη, έτσι ώστε να πληρώνονται μισθοί και συντάξεις.
Είναι αυτή η οικονομική βοήθεια που κρατά «ζωντανή» την Ουκρανία στον πόλεμο με τη Ρωσία, η οποία όμως βοήθεια εξαρτάται και αυτή με τη σειρά της από τη στήριξη του Κογκρέσου.

Μειώνεται η διάθεση στήριξης

Σύμφωνα με τους FT η δημόσια στήριξη της Ουκρανίας στον πόλεμο με τη Ρωσία ολοένα και μειώνεται.
Συγκεκριμένα, δημοσκόπηση του The Associated Press και NORC Center for Public Affairs Research αναφέρει πως η δημόσια στήριξη έχει μειωθεί στο 48% από 60% που ήταν τον περασμένο Μάιο, τη στιγμή που έρευνα του NBC δείχνει πως τα δύο τρίτα των Δημοκρατικών τάσσονται υπέρ της συνέχισης της βοήθειας στην Ουκρανία, κάτι που ενστερνίζεται μόλις ένας στους τρεις Ρεπουμπλικάνους.
Ρεπουμπλικάνοι ψηφοφόροι υποστηρίζουν πως οι ΗΠΑ θα πρέπει να πάψουν να αστυνομεύουν τον κόσμο, ιδιαίτερα υπάρχουν αρκετά ζητήματα και προβλήματα που χρήζουν αντιμετώπισης στην αμερικανική κοινωνία και οικονομία.

Διχασμός

Πάντως και η πολιτική ηγεσία των Ρεπουμπλικάνων εμφανίζεται διχασμένη επί του θέματος.
Donald Trump και Ron DeSantis, οι οποίοι με τον έναν ή τον άλλο τρόπο θεωρούνται τα φαβορί για το χρίσμα του κόμματος ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2024 (αν και ο DeSantis δεν έχει ανακοινώσει επίσημα την υποψηφιότητα του, κάτι που ενδεχομένως και να μην πράξει), είναι κατηγορηματικά αντίθετοι στη συνέχιση της στήριξης της Ουκρανίας, υποστηρίζοντας πως πρέπει ο πόλεμος αυτός να τελειώσει άμεσα.
Ωστόσο, πιθανοί άλλοι αντίπαλοι του Trump για το χρίσμα, όπως η Nikki Haley και ο Mike Pence τονίζουν ότι πρέπει να συνεχιστεί η στήριξη των ΗΠΑ ενώ και ο Mike Pompeo υπογράμμισε πως η αμερικανική βοήθεια είναι απαραίτητη για την ενίσχυση της εθνικής και οικονομικής ασφάλειας των ΗΠΑ.

Τι θα πράξουν;

Το ερχόμενο καλοκαίρι η κυβέρνηση του Joe Biden αναμένεται να ζητήσει περισσότερη οικονομική βοήθεια για την Ουκρανία, καθώς εκτιμάται πως έως τότε θα έχει εξαντληθεί η οικονομική βοήθεια των 45 δις δολαρίων.
Και αν και είναι αρκετοί εκείνοι οι Αμερικάνοι, οι οποίοι εκτιμούν πως η βοήθεια προς το Κίεβο θα πρέπει να συνεχιστεί, μια και ο πόλεμος της Ρωσίας είναι άδικος, το ερώτημα είναι τι θα αποφασίσει και το Ρεπουμπλικανικό κόμμα, καθώς αυτό το καλοκαίρι αναμένονται οι ψηφοφορίες τόσο για τη συνέχιση της βοήθειας στην Ουκρανία όσο και οι εκλογές στο εσωτερικό του κόμματος για το ποιος θα πάρει το χρίσμα.
Ειδικά μάλιστα όταν πολλοί Ρεπουμπλικάνοι ψηφοφόροι τάσσονται κατά της συνέχειας της βοήθειας, καθώς όπως υποστηρίζουν ο νικητής του πολέμου στην Ουκρανία δεν θα επηρεάσει σε τίποτα το μέσο Αμερικάνο πολίτη.
Πολλοί Αμερικάνοι αναλυτές υποστηρίζουν πως η τελική θέση του κόμματος και των ψηφοφόρων του θα διαμορφωθεί σε γενικές γραμμές τους επόμενους μήνες, καθώς εάν διαπιστωθεί πως ο πόλεμος δεν είναι παρά ένα αδιέξοδο, τότε θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη και η μεγαλύτερη αποστασιοποίηση των Ρεπουμπλικάνων και των ΗΠΑ απέναντι στο Κίεβο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης