Τελευταία Νέα
Διεθνή

To HIMARS καταρρέει εμπρός στην Ρωσική αεράμυνα – Καταστράφηκε το 45% των όπλων του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία

To HIMARS καταρρέει εμπρός στην Ρωσική αεράμυνα – Καταστράφηκε το 45% των όπλων του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία
Εν τω μεταξύ το 45% των οπλικών συστημάτων που παρέδωσε το ΝΑΤΟ στην Ουκρανία έχει καταστραφεί από τις ρωσικές δυνάμεις…
Το περιβόητο σύστημα HIMARS έχει χάσει την αποτελεσματικότητα στο πεδίο της μάχης στην Ουκρανία αφού οι ρωσική αεράμυνα εξελίχθηκε και πλέον καταρρίπτει με ευκολία τους πυραύλους HIMARS.
Εν τω μεταξύ το 45% των οπλικών συστημάτων που παρέδωσε το ΝΑΤΟ στην Ουκρανία έχει καταστραφεί από τις ρωσικές δυνάμεις…
Απέναντι στην δήθεν ανωτερότητα των οπλικών συστημάτων της Δύσης, που είναι προπαγάνδα αφού ελάχιστα συμβατικά όπλα ξεχωρίζουν, οι ρώσοι αντιπαραθέτουν την δική τους τεχνολογία που δοκιμάζεται… όχι στην θεωρία αλλά σε πραγματικά πεδία πολέμου στην Ανατολική Ουκρανία.
Αναφερόμαστε στα συμβατικά όπλα και όχι προφανώς στα πυρηνικά εκεί όπου η Ρωσία υπερέχει διεθνώς, όπως και στους υπερηχητικούς πυραύλους που είναι η μόνη χώρα στον κόσμο που διαθέτει και όπως… αναφέρουν και οι αμερικανοί, δεν καταρρίπτονται…

Πως καταστρέφει τα HIMARS η Ρωσία;

Οι ρωσικές δυνάμεις επιτυγχάνουν μεγαλύτερη επιτυχία στην κατάρριψη πυραύλων HIMARS με συντονισμένη χρήση των συστημάτων S-300 και Buk AD και χτυπώντας περισσότερους εκτοξευτές HIMARS χρησιμοποιώντας βόμβες ολίσθησης που καθοδηγούνται από δορυφόρους.
Ο επικεφαλής της Ομάδας Δυνάμεων Zapad δήλωσε: «Στην περιοχή άμυνας της 1ης Στρατιάς Αρμάτων, οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας επιχείρησαν να εξαπολύσουν πυραυλικό πλήγμα χρησιμοποιώντας το HIMARS MLRS εναντίον ρωσικών θέσεων κοντά στο Pokrovskoye.
Ως αποτέλεσμα της συντονισμένης εργασίας των ομάδων Buk και S-300 SAM, όλοι οι πύραυλοι αναχαιτίστηκαν».

Το Ρωσικό Υπουργείο Άμυνας δήλωσε: «Οι δυνάμεις αεράμυνας κατέρριψαν 13 βλήματα HIMARS MLRS και έναν πύραυλο HARM κατά τη διάρκεια της ημέρας».

Η πρώτη αναφορά στη συντονισμένη χρήση των συστημάτων Buk και S-300 για την κατάρριψη πυραύλων HIMARS έγινε σε ένα δελτίο του Vostok Press Center στις 2 Απριλίου 2023.
Η ανακοίνωση ανέφερε: «Στην κατεύθυνση του Νότιου Donetsk, τα ρωσικά στρατεύματα αναχαίτισαν δύο HIMARS και τρία Smerch MLRS.
Τα συστήματα S-300 και Buk SAM εμπλέκονται σε όλους τους στόχους».

Συντονισμός S-300, Buk

Το S-300 είναι ένα ολοκληρωμένο σύστημα αεράμυνας μεγάλου βεληνεκούς με συστήματα που διαθέτουν ραντάρ και πυραύλους που μπορούν να εμπλέξουν εναέριους στόχους (αεροσκάφη, βλήματα, drones) σε μεγάλo, μεσαίο και μικρό βεληνεκές.
Το σύστημα S-300 μετακινείται αλλά είναι στατικό όταν αναπτύσσεται για λειτουργία.

Η παραλλαγή S-300PMU του συστήματος διαθέτει το ραντάρ επιτήρησης 64N6 (BIG BIRD), ικανό να παρακολουθεί έως και 300 στόχους με μέγιστο βεληνεκές 300 χιλιομέτρων, και το ραντάρ καθοδήγησης πυραύλων 30N6-1.
Χρησιμοποιεί παραλλαγές του πυραύλου αναχαίτισης 48N6 με καθοδήγηση Track Via Missile (TVM) και μέγιστο βεληνεκές 150 χιλιομέτρων.

Το S-300 αναπτύσσεται βαθιά πίσω από τη γραμμή του μετώπου, πολύ πέρα από το βεληνεκές των ουκρανικών πυραύλων. Προστατεύεται από αεροπορικές επιθέσεις με ικανά συστήματα μεσαίας και μικρής εμβέλειας όπως τα Buk, Pantsir και Tor.

Το Buk-M3 είναι ένα πυραυλικό σύστημα μεσαίου βεληνεκούς που χρησιμοποιείται για την υπεράσπιση στρατευμάτων μάχης, εξοπλισμού και υλικοτεχνικής υποστήριξης, όπως γέφυρες από επιθέσεις από εχθρικά αεροσκάφη, πυραύλους κρουζ και κατευθυνόμενα πυρομαχικά.

Το Buk είναι πιο γρήγορο στην ανάπτυξη – ενεργοποίηση από το S-300.
Η τελευταία παραλλαγή, το Buk-M3, έχει αυτονομία περίπου 45 μιλίων και έχει σχεδιαστεί για να χειρίζεται ταυτόχρονα έως και 36 στόχους.
Το σύστημα Buk αναπτύσσεται γενικά πίσω από την πρώτη γραμμή, έξω από την εμβέλεια του εχθρικού πυροβολικού.

Είναι πιθανό ότι ο συντονισμός S-300 και Buk περιστρέφεται γύρω από την ικανότητα ανίχνευσης μεγαλύτερης εμβέλειας του ραντάρ των S-300 και την ικανότητα οπτικής παρακολούθησης των συστημάτων Buk.

Το σύστημα Buk μπορεί να εξοπλιστεί με ένα εναλλακτικό σύστημα παθητικής παρακολούθησης που συνδυάζει ένα σύστημα οπτικής παρακολούθησης με μια θερμική κάμερα και ένα αποστασιόμετρο λέιζερ.
Η παθητική παρακολούθηση των στόχων θα διατηρήσει το σύστημα Buk ασφαλές από πυραύλους HARM που εκτοξεύθηκαν από την ουκρανική αεροπορία MiG-29, σε συντονισμό με έναν πυραύλων HIMARS.

Το γεγονός ότι το πιο εξελιγμένο από το S-300 το S-400 μπορεί να λειτουργεί σε εντελώς αυτοματοποιημένη βάση που δεν απαιτεί ανθρώπινη παρέμβαση θα μείωνε τον χρόνο αντίδρασης για την αναχαίτιση ενός εχθρικού πυραύλου.

Η χρήση S-300 και Buk για την αναχαίτιση των HIMARS και άλλων κατευθυνόμενων πυρομαχικών όπως HARM, JADAM-ER και GLSDB σε μεγάλη εμβέλεια και Pantsir και TOR σε μικρή απόσταση θα μείωνε τον αριθμό των κατευθυνόμενων πυρομαχικών που μπορούν να χτυπήσουν τον στόχο τους.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι παρά την πρόσφατη προμήθεια αμερικανικών JADAM-ER & GLSDB στην Ουκρανία, τα κατευθυνόμενα πυρομαχικά δεν είχαν αξιοσημείωτο αντίκτυπο στην πορεία της μάχης.
Επίσης, δεν έχουν αναφερθεί σημαντικές ρωσικές ήττες λόγω πυραύλων HARM.

Τα HIMARS χάνουν την αίγλη τους

Πιστεύεται ότι οι ΗΠΑ έχουν προμηθεύσει μέχρι στιγμής 38 εκτοξευτές HIMARS στην Ουκρανία.
Το πόσα από αυτά παραμένουν σε λειτουργία είναι αμφισβητήσιμο.
Από την έναρξη του πολέμου, η Ρωσία ισχυρίστηκε ότι έχει χτυπήσει 40 εκτοξευτές HIMARS κοινώς σχεδόν καθολικά τα αποθέματα των Ουκρανών.
Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας ισχυρίστηκε πρόσφατα ότι οι ρωσικές δυνάμεις είχαν χτυπήσει ή καταστρέψει 14 αμερικανικής κατασκευής εκτοξευτές HIMARS μόνο το 2023.

Τα δυτικά μέσα ενημέρωσης προσπάθησαν να γελοιοποιήσουν τους ρωσικούς ισχυρισμούς επισημαίνοντας ότι οι ΗΠΑ έχουν προμηθεύσει μόλις 38 HIMARS, επομένως οι ρωσικοί ισχυρισμοί ότι έχουν χτυπήσει 40 είναι γελοίοι.
Αλλά αυτό δεν ισχύει.
Οι ρώσοι είπαν ότι χτύπησαν όχι ότι κατέστρεψαν όλα τα HIMARS.

Άλλο χτυπάω και άλλο καταστρέφω

Τις περισσότερες φορές, τα συστήματα πυροβολικού όπως το M-777 και τα πυραυλικά συστήματα όπως το HIMARS χτυπιούνται χωρίς να καταστραφούν.
Ακόμη και τα ακριβή χτυπήματα από ρωσικά drones καμικάζι Lancet-3 στο οβιδοβόλο M-777 οδηγούν κυρίως σε ζημιές σε διαφορετικό βαθμό, αλλά όχι σε ολική καταστροφή.

Τα συστήματα M-777, λόγω του περιορισμένου βεληνεκούς τους, λειτουργούν σχετικά κοντά στο μέτωπο της μάχης και συχνά βρίσκονται εντός της επιχειρησιακής εμβέλειας των οπτικά καθοδηγούμενων drones καμικάζι, διευκολύνοντας τα ακριβή χτυπήματα.

Αντίθετα, οι πύραυλοι HIMARS εκτοξεύονται από απόσταση έως και 50 χιλιομέτρων πίσω από την πρώτη γραμμή, καθώς τα drones καμικάζι περιορισμένης εμβέλειας δεν μπορούν να τους χτυπήσουν.

Το HIMARS μπορεί να δεχθεί επίθεση μόνο με καθοδηγούμενους πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς SATNAV (δορυφορική πλοήγηση) που εκτοξεύονται από συστήματα MLRS όπως τα ρωσικά Tornado-S ή βόμβες ολίσθησης που εκτοξεύονται από ρωσικά μαχητικά σε απόσταση έως και 70 χιλιομέτρων.
Η Ρωσία έχει κατά καιρούς πλήξει εκτοξευτές HIMARS με πυραύλους Buk.

Η Ρωσία αύξησε πρόσφατα τη χρήση δορυφορικά καθοδηγούμενων βομβών ολίσθησης.
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Ουκρανικής Πολεμικής Αεροπορίας, Yuriy Ihnat, η Ρωσία ρίχνει περίπου 20 βόμβες ολίσθησης καθημερινά.

«Ο εχθρός χρησιμοποιεί βόμβες ολίσθησης που μπορούν να πετάξουν δεκάδες χιλιόμετρα - έως και 20 βόμβες την ημέρα σε ολόκληρη τη γραμμή μάχης.
Εκτοξεύονται βόμβες από αεροσκάφη Su-35 και Su-34, τα οποία δεν περιλαμβάνονται στη ζώνη καταστροφής της αεράμυνας μας. Αυτή είναι μια απειλή για εμάς και δεν μπορούμε να απαντήσουμε».

Το CEP (Circular Error Probability) των κατευθυνόμενων από SATNAV πυρομαχικών σε τέτοια εμβέλεια καθιστά απίθανο το άμεσο χτύπημα.
Ίσως πιο σημαντικό από τον αριθμό των επιχειρησιακών εκτοξευτών στην Ουκρανία είναι το τρέχον επίπεδο αποθεμάτων πυραύλων HIMARS.

Σχεδόν με κάθε πακέτο βοήθειας, οι ΗΠΑ έχουν στείλει άγνωστο αριθμό πυρομαχικών Guided Multiple Launch Rocket Systems (GMLRS) για χρήση με τους εκτοξευτές HIMARS, αλλά η χρήση ρουκετών HIMARS από την Ουκρανία δεν έχει αυξηθεί, γεγονός που υποδηλώνει ότι οι νέες προμήθειες απλώς αναπληρώνονται

Οι ΗΠΑ εκτιμάται ότι παράγουν 10.000 πυραύλους για συστήματα HIMARS ετησίως, ή περίπου 800 το μήνα.
Ακόμα κι αν ολόκληρη η παραγωγή κατευθυνόταν στον Ουκρανικό τον πόλεμο, η Ουκρανία θα ήταν, στην καλύτερη περίπτωση, ικανή να εκτοξεύει πέντε με έξι πυραύλους καθημερινά.

Η απειλή των HIMARS δεν είναι τόσο σοβαρή

Η ικανότητα της Ρωσίας να καταρρίπτει πυραύλους HIMARS, από τις αλλαγές στο λογισμικό το σύστημα Pantsir σε συντονισμό με τους S-300 και Buk, θα είχε ως αποτέλεσμα λιγότερες ρουκέτες να φτάσουν στους στόχους τους.
Οι βελτιώσεις στη ρωσική ικανότητα ISR, και η χρήση βομβών ολίσθησης μεγάλης εμβέλειας, αναγκάζουν τους εκτοξευτές HIMARS να λειτουργούν από ακραία βεληνεκές καταλήγουν σε πολλές αστοχίες.
Ως εκ τούτου, η Ρωσία έχει περιορίσει την απειλή που αντιμετωπίζει από τη χρήση του HIMARS από τον Ουκρανικό στρατό.

Ρωσία: Το 45% του πυροβολικού του ΝΑΤΟ, στην Ουκρανία καταστράφηκε από drones Kamikaze και Lancet-3

Τα ρωσικά drones καμικάζι Lancet-3 κατέστρεψαν σχεδόν το 45% των ρυμουλκούμενων και αυτοκινούμενων πυροβόλων του ΝΑΤΟ από την αρχή του πολέμου τον Φεβρουάριο του 2022 έως σήμερα.

Τα ουκρανικά στρατεύματα πρωτοστάτησαν χρησιμοποιώντας πολιτικά drones και drones αναψυχής για στρατιωτικούς σκοπούς, δένοντάς τα με εκρηκτικά και ρίχνοντάς τα σε εχθρικές θέσεις.

Σύμφωνα με τους Ρώσους από την 1η Ιανουαρίου 2023 έως σήμερα, ο ρωσικός στρατός κατέστρεψε 59 συστήματα πυροβολικού M777, 13 M109 Paladin SPG, 14 αμερικανικής κατασκευής εκτοξευτές πυραύλων πυροβολικού υψηλής κινητικότητας (HIMARS) και 30 SPG από Πολωνία, Γερμανία, Γαλλία και Τσεχική Δημοκρατία.
Πολλά από αυτά χτυπήθηκαν από το ρωσικό περιπλανώμενο πύραυλο Lancet.

Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι το Lancet κατέστρεψε το 80% των αυτοκινούμενων όπλων M109 Paladin και το 25% των όπλων M777 από τον συνολικό αριθμό τέτοιων όπλων που καταστράφηκαν.
Το πιο δημοφιλές υλικό από το Υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας (MoD) έχει ένα βίντεο με το Lancet-3 να χτυπά ένα M777 σε άγνωστη τοποθεσία

Τα Drones καμικάζι είναι το μέλλον

Οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας (AFU) είχαν ξεκινήσει επιτυχώς να στοχεύουν τις ρωσικές γραμμές ανεφοδιασμού, γεγονός που ανάγκασε τη Ρωσία να αποσυρθεί στη δυτική πλευρά του ποταμού Δνείπερου στη Kherson τον Νοέμβριο του 2022.
Στη συνέχεια, η Ρωσία εντατικοποίησε τη χρήση πυρομαχικών Lancet-3 (καμικάζι ή drones αυτοκτονίας) για να εξαλείψει την ανάγκη για όπλα μεγάλης εμβέλειας κ.α..
Οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας (AFU) έριξαν περίπου 11.000 βλήματα μέσα σε λίγες μόνο ημέρες – ένα ποσό που η αμερικανική αμυντική βιομηχανία μπορούσε να κατασκευάσει μόνο σε ένα μήνα.
Μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου, διοικητικά ζητήματα εντός του Ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών είχαν επίσης προκαλέσει τριβές με την Ιδιωτική Στρατιωτική Εταιρεία Wagner (PMC), της οποίας ο αρχηγός, Yevgeny Prigozhin, παραπονέθηκε ότι οι μαχητές του δεν έλαβαν το 80% των πυρομαχικών που είχαν ζητήσει...

Το ρωσικό Lancet

Εκείνη την εποχή, το Lancet εξελίχθηκε και μια εκσυγχρονισμένη έκδοση με ένα νέο ηλεκτρο-οπτικό ενίσχυε τον έλεγχο της πτήσης και κατέστησε το Lancet πιο αποτελεσματικό.
Υπήρξαν μερικές περιπτώσεις που καταγράφηκαν από εναέρια UAV που έδειξαν την αδυναμία του Lancet-3 να καταστρέψει ένα άρμα ή ένα αυτοπροωθούμενο όπλο (SPG).
Ωστόσο, η μάχη κατά των αντιαεροπορικών συστημάτων περιλαμβάνει πλέον σχεδόν αποκλειστικά Lancet-3, έτσι οι ρώσοι εξοικονομούν και πολλά πυρομαχικά.

To αμερικανικό M777
M777-Howitzers_1.jpg

To ρωσικό Lancet
Zala-Lancet-3-Drone-1.jpg

Το αμεριμανικό HIMARS
mfc-himars-masthead-01.jpg

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης