Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η διαφωνία Jefferson - Hamilton για τις μικρές τράπεζες στοιχειώνουν τις ΗΠΑ - Πως ξετυλίγεται μια νέα τραπεζική κρίση

Η διαφωνία Jefferson - Hamilton για τις μικρές τράπεζες στοιχειώνουν τις ΗΠΑ - Πως ξετυλίγεται μια νέα τραπεζική κρίση
Από την ίδρυση των ΗΠΑ... το πρόβλημα των μικρών τραπεζών
Οι ΗΠΑ έχουν πολλές τράπεζες.
Τόσες πολλές, μάλιστα, που όταν μία αποτύχει ή αντιμετωπίζει προβλήματα, μπορεί να υπάρξει σύγχυση με άλλες τράπεζες σε διαφορετικά μέρη της χώρας που έχουν παρόμοιο όνομα.
Αυτό συνέβη τον περασμένο μήνα, όταν οι ρυθμιστικές αρχές κατέσχεσαν την Signature Bank της Νέας Υόρκης, αξίας 110 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Τις ημέρες που ακολούθησαν την τρίτη μεγαλύτερη χρεοκοπία τράπεζας στην ιστορία των ΗΠΑ, τα στελέχη τριών άλλων Signature Banks στο Ιλινόις, το Οχάιο και τη Τζόρτζια προέτρεψαν τους πελάτες να μην τις μπερδέψουν με την τράπεζα που κατέρρευσε.
"Αν και υπάρχουν άλλες τράπεζες που φέρουν στο όνομά τους την Signature Bank, υπάρχει μόνο μία Signature Bank of Georgia και δεν συνδέεται με κανέναν τρόπο με άλλες", αναφέρεται σε δελτίο Τύπου της Signature Bank (SBGB) στο Σάντι Σπρινγκς της Γκαλερί.
Δύο άλλες Signature Banks που εδρεύουν στο Rosemont, Ill. και στο Toledo, OH υπενθύμισαν επίσης στους πελάτες τους ότι δεν συνδέονται με κανέναν τρόπο με την Signature της Νέας Υόρκης.

Πολλές οι τράπεζες

Υπάρχουν σήμερα περισσότερες από 4.100 εμπορικές τράπεζες στις ΗΠΑ, σύμφωνα με την FDIC.
Είναι πολύ λιγότερες από ό,τι ήταν παλαιότερα (περισσότερες από 14.000 υπήρχαν τη δεκαετία του 1930 και του 1980), αλλά εξακολουθούν να είναι περισσότερες από πολλά άλλα μέρη του κόσμου.
Ο αριθμός των τραπεζών στον Καναδά ήταν 81 το 2021, σύμφωνα με το ΔΝΤ, ενώ η Ιαπωνία είχε 112, η Κίνα 187, η Γερμανία 251 και το Ηνωμένο Βασίλειο 311.
Οι περισσότερες αμερικανικές τράπεζες είναι κοινοτικές και περιφερειακές που είναι σημαντικά μικρότερες από γίγαντες όπως η JPMorgan, η Bank of America ή η Citigroup.
Παρά το μέγεθός τους, αυτοί οι μικρότεροι παίκτες επωμίζονται συλλογικά μεγάλο μέρος του δανεισμού σε ολόκληρη τη χώρα.
Περισσότερο από το 80% όλων των δανείων εμπορικών ακινήτων κατέχεται πλέον από τράπεζες με ενεργητικό μικρότερο των 250 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με έκθεση των οικονομολόγων της Goldman Sachs, Manuel Abecasis και David Mericle.
Η τραπεζική κρίση που ταρακούνησε τη χώρα τον Μάρτιο έφερε τους Αμερικανούς σε επαφή με ορισμένα από αυτά τα λιγότερο γνωστά ονόματα: Silicon Valley Bank, Signature Bank, Silvergate Bank, First Republic, Zions, PacWest, Western Alliance.
Ο πανικός που προκλήθηκε από τις προκλήσεις τους λειτούργησε ως υπενθύμιση ότι πολλά μικρότερα ιδρύματα στις ΗΠΑ μπορούν να δημιουργήσουν θύλακες ευπάθειας που έχουν τη δυνατότητα συστημικού κινδύνου.

Τζέφερσον εναντίον Χάμιλτον

Γιατί οι ΗΠΑ έχουν τόσες πολλές τράπεζες;
Όλα ξεκινούν στα πρώτα χρόνια των νεοσύστατων Ηνωμένων Πολιτειών με μια διαφωνία μεταξύ του Τόμας Τζέφερσον, του πρώτου υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, και του Αλεξάντερ Χάμιλτον, του πρώτου υπουργού Οικονομικών.
Ο Χάμιλτον ήθελε μία κυρίαρχη εθνική τράπεζα και ο Τζέφερσον φοβόταν ότι η επιρροή ενός κολοσσού θα έθετε εκτός λειτουργίας τις τράπεζες που εδρεύουν σε πολιτείες.
Ο Τζορτζ Ουάσινγκτον τάχθηκε με το μέρος του Χάμιλτον και έτσι η χώρα απέκτησε την πρώτη εθνική τράπεζα το 1791, ακολουθούμενη από μια δεύτερη εθνική τράπεζα το 1816.
Όμως και οι δύο αυτές τράπεζες έχασαν τους τίτλους τους λόγω αντιδράσεων, αφήνοντας τις κρατικές τράπεζες να πολλαπλασιάζονται για δεκαετίες χωρίς εθνικό ανταγωνισμό.
Ο πρόεδρος Λίνκολν επανέφερε τις εθνικές τράπεζες κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου Πολέμου, και το τραπεζικό σύστημα των ΗΠΑ διαμορφώθηκε σε μια δομή που ήταν εν μέρει συγκεντρωτική (Χάμιλτον) και εν μέρει αποκεντρωμένη (Τζέφερσον).
Οι νόμοι περιόριζαν το μέγεθος που μπορούσαν να αποκτήσουν οι μεμονωμένες τράπεζες, προστατεύοντας τους πολλούς κολοσσούς που λειτουργούσαν εντός υπερτοπικών ορίων.
"Υπήρχε παραδοσιακά στις ΗΠΑ - και εξακολουθούμε να έχουμε μια πτυχή αυτού του φαινομένου και σήμερα - ένα είδος λαϊκίστικης ανησυχίας για τις μεγάλες τράπεζες, ιδίως για τις τράπεζες των μεγάλων πόλεων", δήλωσε ο καθηγητής της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Fordham, Richard Squire.
Ο αριθμός των τραπεζών πολλαπλασιάστηκε καθώς η χώρα επεκτεινόταν, φθάνοντας σε περισσότερες από 10.000 το 1900 και κορυφώνοντας σε περισσότερες από 30.000 το 1921, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε η Ομοσπονδιακή Τράπεζα Αποθεμάτων του Σεντ Λούις.
Η Μεγάλη Ύφεση εξαφάνισε πολλές από αυτές, αλλά οι ΗΠΑ εξακολουθούσαν να έχουν περισσότερες από 13.000 στα μέσα της δεκαετίας του 1930 και παρέμειναν κοντά σε αυτό το επίπεδο μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 1980 και τη δεκαετία του 1990, όταν μια σειρά τραπεζικών κρίσεων, η ενοποίηση του κλάδου και η απορρύθμιση έριξαν και πάλι τους αριθμούς.
1_130.JPG
Οι κινήσεις στα τέλη του προηγούμενου αιώνα

Μια βασική προστασία για τις τοπικές τράπεζες διαμορφώθηκε τις τελευταίες δεκαετίες του 20ού αιώνα, όταν ορισμένες πολιτείες και στη συνέχεια το Κογκρέσο επέτρεψαν σε μεγαλύτερες τράπεζες να εξαγοράσουν αντιπάλους τους πέρα από τα σύνορα των πολιτειών, μια κίνηση που απαγορευόταν αυστηρά για δεκαετίες.
Αυτό, καθώς και το χάος της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008, άνοιξαν το δρόμο για τη δημιουργία μιας χούφτας κολοσσών από ακτή σε ακτή που κυριαρχούν σήμερα στον κλάδο.
Ο αριθμός των αμερικανικών τραπεζών έχει πλέον μειωθεί κατά περισσότερο από 40% από το 2008.

Πολύ μικρές για να επιβιώσουν;

Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι πολλές από τις μικρές και περιφερειακές τράπεζες που εξακολουθούν να υπάρχουν θα μειωθούν τελικά ή θα κλείσουν τη δραστηριότητά τους, καθώς οι γίγαντες θα συνεχίσουν να ασκούν τη δύναμή τους.
Και ότι η περιφερειακή τραπεζική κρίση που συγκλόνισε τον κλάδο τον Μάρτιο θα μπορούσε να δώσει νέα ώθηση, καθώς οι μικρότερες τράπεζες αγωνίζονται να προσαρμοστούν σε μια περίοδο υψηλότερων επιτοκίων χωρίς να έχουν τόσες πολλές επιλογές όσες οι μεγαλύτερες "πολύ μεγάλες για να αποτύχουν" αντίπαλοί τους.
Ο αριθμός των τραπεζών "θα συνεχίσει να μειώνεται", δήλωσε ο Squire, ο καθηγητής του Fordham, "επειδή το too big to fail είναι ένα πραγματικό φαινόμενο".
Αυτή η νέα ευπάθεια θα μπορούσε να έχει μεγαλύτερες συνέπειες για την οικονομία, εάν οι τοπικοί τραπεζίτες αποφασίσουν να αποσύρουν τις νέες χορηγήσεις, δήλωσε ο Tomasz Piskorksi, καθηγητής χρηματοοικονομικών και ακινήτων στο Columbia Business School.
Και ο δανεισμός στις μικρότερες τράπεζες πράγματι μειώθηκε κατά 74 δισεκατομμύρια δολάρια τις δύο εβδομάδες που έληξαν στις 29 Μαρτίου, σύμφωνα με τα νέα στοιχεία της Fed.
"Οι τράπεζες δεν χρειάζεται καν να χρεοκοπήσουν", είπε.
"Πρέπει απλώς να είναι απρόθυμες να δανείσουν".
Μια περιφερειακή τράπεζα, η First Republic στο Σαν Φρανσίσκο, έλαβε κάποια υποστήριξη τον περασμένο μήνα από ορισμένους γίγαντες του κλάδου.
Έντεκα ιδρύματα, μεταξύ των οποίων η JPMorgan Chase και η Bank of America, παρείχαν περισσότερα από 30 δισεκατομμύρια δολάρια σε ανασφάλιστες καταθέσεις με την ελπίδα ότι αυτό θα μετρίαζε τις όποιες ανησυχίες των πελατών της First Republic.
Αυτό όμως δημιούργησε προβλήματα και μία άλλη περιφερειακή τράπεζα στην άλλη άκρη της χώρας με παρόμοιο όνομα.
Ορισμένοι επενδυτές μπέρδεψαν την First Republic με την Republic Bank με έδρα τη Φιλαδέλφεια, η οποία παρακολούθησε την πτώση της μετοχής της κατά 28% την ίδια ημέρα που η First Republic έλαβε τη διάσωσή της ύψους 30 δισ. δολαρίων.
Για να γίνουν τα πράγματα ακόμη πιο μπερδεμένα, η Republic Bank κάποτε αυτοαποκαλούνταν First Republic τη δεκαετία του 1990 πριν αλλάξει το όνομά της.
Το ticker της είναι FRBK, ενώ η First Republic χρησιμοποιεί το FRC.
Η σύγχυση ώθησε τον διευθύνοντα σύμβουλο της Republic First, Thomas Geisel, να πει το ίσως όχι και τόσο προφανές σε μια επιστολή στην ιστοσελίδα της εταιρείας του: "ΔΕΝ είμαστε η First Republic Bank".
2_107.JPG
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης