Τελευταία Νέα
Διεθνή

Le Monde: Οσμή σκανδάλου από τις ταξιδιωτικές δαπάνες του Charles Michel και... στο βάθος ανταγωνισμός με την von der Leyen

Le Monde: Οσμή σκανδάλου από τις ταξιδιωτικές δαπάνες του Charles Michel  και... στο βάθος ανταγωνισμός με την von der Leyen
Η έρευνα της Monde αποκαλύπτει σημαντική αύξηση των δαπανών του Ευρωπαίου αξιωματούχου, καθώς και την χρήση ιδιωτικών τζετ, η οποία είναι δαπανηρή και επιβλαβής όσον αφορά τις εκπομπές άνθρακα
Η γαλλική εφημερίδα Monde επισημαίνει την Κυριακή 9 Απριλίου 2023 σε δημοσίευμά της μια άνευ προηγουμένου αύξηση των εξόδων του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Charles Michel, για ταξίδια στο εξωτερικό, μα αφορμή την αντιμετώπιση της Ουκρανικής κρίσης.
Η έρευνα της Monde αποκαλύπτει σημαντική αύξηση των δαπανών του Ευρωπαίου ηγέτη, καθώς και την χρήση ιδιωτικών τζετ, η οποία είναι δαπανηρή και επιβλαβής όσον αφορά τις εκπομπές άνθρακα.
Στη δημοσίευμα επισημαίνεται ότι μετά την άρση των περιορισμών λόγω του κορωνοϊού, ο Michel έγινε.. ιπτάμενος περιλαμβάνοντας στο δρομολόγιό του πόλεις όπως η Νέα Υόρκη , το Πεκίνο , η Πνομ Πενχ , το Γιοχάνεσμπουργκ , η Ντόχα , το Τόκιο και πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.
Σύμφωνα με βελγικό δημοσίευμα  της εφημερίδας  Soir, ο προϋπολογισμός του επόμενου έτους για τις δραστηριότητες του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα πρέπει να αυξηθεί κατά 27,5% και να ανέλθει στα 2,6 εκατομμύρια ευρώ.
Προβλέπεται να ξοδέψει σχεδόν 2 εκατ. ευρώ για ταξίδια, που είναι σημαντικά υψηλότερα από το επίπεδο δαπανών των προκατόχων του, που περιελάμβαναν κονδύλι περίπου μισό εκατομμύριο ευρώ για επισκέψεις στο εξωτερικό.
Από το γραφείο του Michel επισημάνθηκε ότι, ως επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, πρέπει να εκπροσωπεί την ΕΕ στη διεθνή σκηνή σε μια εποχή που η δραστηριότητα εξωτερικής πολιτικής της Ένωσης έχει αυξηθεί σημαντικά στο πλαίσιο της ουκρανικής κρίσης.
«Θα πρέπει να προεδρεύει των συνόδων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (συνόδους κορυφής της ΕΕ), καθώς και να εκπροσωπεί την Ευρωπαϊκή Ένωση στη διεθνή σκηνή σύμφωνα με τη Συνθήκη της Λισαβόνας, αυτό είναι ιδιαίτερα προφανές ενόψει της κατάστασης που αντιμετωπίζουμε…» απάντησε στο δημοσίευμα εκπρόσωπος του Michel.
Υπενθύμισε ότι τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα, σε αντίθεση με τα κράτη μέλη, δεν διαθέτουν δικό τους στόλο αεροσκαφών.
Η χρήση ενός ιδιωτικού τζετ για επίσκεψη στην Κίνα εξηγήθηκε από τους «περιορισμούς εξαιτίας της καραντίνας».

Ο ανταγωνισμός με τη von der Leyen

Την ίδια ώρα, το βελγικό τηλεοπτικό κανάλι RTBF ερμηνεύσει την πλούσια διεθνή δραστηριότητα του Michel με τον ανταγωνισμό του με την επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen, η οποία επίσης πρόσφατα επισκέφθηκε το Πεκίνο.
«Οι ευρωπαίοι παρατηρητές βλέπουν στα ταξίδια του ένα είδος ανταγωνισμού με την επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το ποιο πρόσωπο θα εκπροσωπήσει την Ευρωπαϊκή Ένωση», επισημαίνει το βελγικό τηλεοπτικό κανάλι.
Στιγμιότυπο_οθόνης_2023-04-09_222548.png
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης