Τελευταία Νέα
Διεθνή

Το χαστούκι του Musk στον Biden με την «πράσινη» επένδυση της Tesla στη Σαγκάη – Επεκτείνονται στην Κίνα Apple και Airbus

Το χαστούκι του Musk στον Biden με την «πράσινη» επένδυση της Tesla στη Σαγκάη – Επεκτείνονται στην Κίνα Apple και Airbus
Γιατί οι αμερικανικές επιχειρήσεις αγνοούν τον... εμπορικό πόλεμο με την Κίνα – Τα σχέδια των Airbus και Apple
Σχετικά Άρθρα
H Tesla θα κατασκευάσει ένα νέο εργοστάσιο μπαταριών στη Σαγκάη, αυξάνοντας τις επενδύσεις στην Κίνα σε μια περίοδο εντάσεων μεταξύ Πεκίνου και Ουάσινγκτον, σύμφωνα με το Bloomberg σε δημοσίευμά του την Κυριακή 9 Απριλίου 2023.
Αυτό αποτελεί έναν κόλαφο για την αμερικανική κυβέρνηση η οποία προωθεί σταθερά προγράμματα ενίσχυσης της βιομηχανίας των ΗΠΑ και η τελευταία απόφαση για ενίσχυση της παραγωγής ηλεκτρικών οχημάτων με 369 δισ. δολάρια στο τέλος του 2023 έχει ήδη προκαλέσει την οργή πολλών ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, κυρίως των χωρών που διαθέτουν ισχυρή αυτοκινητοβιομηχανία, όπως η Γαλλία και η Γερμανία και κάνουν λόγο για αναβίωση του αμερικανικού προστατευτισμού.
Οι αμερικανικές επιδοτήσεις, που εντάσσονται στο προεδρικό Διάταγμα για τη Μείωση του Πληθωρισμού (Inflation Reduction Act) και έχουν τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου, δημιουργούν σοβαρά κίνητρα τόσο για τις βιομηχανίες παραγωγής οχημάτων αλλά και μπαταριών προκειμένου να εγκατασταθούν στις ΗΠΑ, αλλά και για τους καταναλωτές προκειμένου να αγοράζουν ηλέκτροκίνητα αυτοκίνητα «made in USA
Οι παραγωγικές μονάδες θα μπορούν να ενισχύονται με ποσά της τάξης των 600-800 εκατ. δολαρίων, ενώ η αγορά οχημάτων θα επιδοτείται με 7.500 δολάρια, εφόσον πρόκειται για αυτοκίνητα που συναρμολογούνται στις ΗΠΑ με ανταλλακτικά που παράγονται εκεί.
Προφανώς οι προδιαγραφές αυτές θέτουν εκτός τα αυτοκίνητα ευρωπαϊκής παραγωγής, η οποία σήμερα καλύπτει περίπου το 50% των ηλεκτροκίνηνητων αυτοκινήτων που κατασκευάζονται διεθνώς, ενώ οι ΗΠΑ έχουν μερίδιο μόνο 10%.

Το σχέδιο του Musk και η συνεργασία με τη Κίνα 

Η Tesla και ό επικεφαλής της Elon Musk) δεν υιοθετούν στο σχέδιο του Biden και αποφάσισαν ότι θα κατασκευάζει τη μονάδα αποθήκευσης ενέργειας μεγάλης κλίμακας Megapack στη νέα εγκατάσταση, η οποία προστίθεται στο εργοστάσιό της για ηλεκτρικά οχήματα στη Σαγκάη.
Η εταιρεία με επικεφαλής τον Elon Musk, ο οποίος λέγεται ότι θα επισκεφθεί την Κίνα, έκανε την ανακοίνωση σε μια τελετή υπογραφής του έργου στη Σαγκάη.
Ο Tom Zhu, ανώτερος αντιπρόεδρος της Tesla για την αυτοκινητοβιομηχανία, και κυβερνητικοί αξιωματούχοι της Σαγκάης, παρέστησαν, ενώ ο αντιπρόεδρος της Tesla, Tao Lin υπέγραψε τη σύμβαση.
Η κατασκευή έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει το τρίτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους και το εργοστάσιο θα αρχίσει να παράγει το δεύτερο τρίμηνο του 2024, ανέφερε η εταιρεία σε ανακοίνωσή της.
Tesla to build Megapack energy storage factory in Shanghai - CGTN
ShanghaiEye - Mikiko Matsuyama, a renowned Japanese ballet... | Facebook
H ανακοίνωση της Airbus


Η εμβάθυνση των επενδύσεων της Tesla στην Κίνα έρχεται λίγο μετά την ανακοίνωση της γαλλικής Airbus ότι σχεδιάζει να διπλασιάσει την παραγωγική της ικανότητα στη χώρα για ένα από τα αεροσκάφη της με τις μεγαλύτερες πωλήσεις.
Η ευρωπαϊκή αεροπορική εταιρεία θα προσθέσει μια δεύτερη γραμμή τελικής συναρμολόγησης για στενά αεροσκάφη A320 στο υπάρχον εργοστάσιό της στο Τίαντζιν, σύμφωνα με συμφωνία που υπέγραψε ο διευθύνων σύμβουλος Guillaume Faury στο Πεκίνο την Πέμπτη 6 April;ioy 2023 .
Τα νέα κατασκευαστικά έργα δίνουν ώθηση στην κινεζική βιομηχανία, καθώς άλλες εταιρείες όπως η Apple επανεξετάζουν την παραγωγή στη χώρα εν μέσω αυξημένων εντάσεων με τις ΗΠΑ για τα πάντα, από ένα υποτιθέμενο κινεζικό κατασκοπευτικό αερόστατο που καταρρίφθηκε πάνω από τους αμερικανικούς ουρανούς μέχρι τη συνεργασία του Πεκίνου με τον Ρώσο πρόεδρο Vladimir Putin.
Airbus to open 2nd plane assembly line in China, double output -  Briefly.co.za
Will Apple (AAPL) Move More of Its Supply Chain Out of China? - Bloomberg

To πρόβλημα της αποθήκευσης ενέργειας


Το Megapack προορίζεται ως μια τεράστια μπαταρία που θα βοηθήσει στη σταθεροποίηση των ενεργειακών δικτύων, με την εταιρεία να αναφέρει ότι κάθε μονάδα μπορεί να αποθηκεύσει αρκετή ενέργεια για να τροφοδοτήσει κατά μέσο όρο 3. 600 σπίτια για μία ώρα.
Το νέο εργοστάσιο θα παράγει αρχικά 10.000 Megapacks κάθε χρόνο, που αντιστοιχούν σε περίπου 40 GWh αποθήκευσης ενέργειας, και τα προϊόντα θα πωλούνται παγκοσμίως.
Η Κίνα, έδρα του ανερχόμενου παγκόσμιου αστέρα των ηλεκτρικών οχημάτων BYD είναι μια εξαιρετικά σημαντική αγορά για την Tesla\. Το υπάρχον εργοστάσιό της στα περίχωρα της Σαγκάης, το οποίο ανήκει εξ ολοκλήρου στην αμερικανική εταιρεία, παρήγαγε σχεδόν 711. 000 αυτοκίνητα πέρυσι, ή το 52% της παγκόσμιας παραγωγής της - ακόμη και όταν η παραγωγή διακόπηκε από την πολιτική Covid Zero της Κίνας που έχει πλέον εγκαταλειφθεί.
Οι αρχές έστρωσαν το κόκκινο χαλί για να βοηθήσουν την Tesla να στήσει το πρώτο της εργοστάσιο εκτός των ΗΠΑ στις αρχές του 2019, και οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι της Σαγκάης βοήθησαν την εταιρεία να συνεχίσει εγκαίρως την παραγωγή μετά από διακοπές που σχετίζονται με την πανδημία.
Ωστόσο, ο χρόνος δραστηριοποίησης του Musk στην Κίνα δεν ήταν εντελώς ομαλός.
Tesla Megapack and Solar to Help Fight Climate Change | Torque News
Australia switches on Victoria Big Battery powered by Tesla Megapacks
Τα εμπόδια για την κατασκευή του εργοστασίου


Η επέκταση του εργοστασίου EV στη Σαγκάη καθυστέρησε λόγω ανησυχιών για τα δεδομένα σχετικά με τις συνδέσεις της Tesla με την πρωτοβουλία Starlink του Musk για το διαδίκτυο από το διάστημα, δήλωσαν άνθρωποι που γνωρίζουν το θέμα νωρίτερα φέτος, όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα του Bloombeg, λίγες ημέρες αφότου θυμωμένοι ιδιοκτήτες Tesla κατέκλυσαν τις εκθέσεις στην Κίνα για να διαμαρτυρηθούν ότι έχασαν έναν ακόμη γύρο μειώσεων τιμών.
Τα αυτοκίνητα της Tesla απαγορεύτηκαν επίσης από κινεζικά στρατιωτικά συγκροτήματα και οικιστικά σύνολα στις αρχές του 2021 λόγω ανησυχιών σχετικά με τη συλλογή ευαίσθητων δεδομένων από κάμερες που είναι ενσωματωμένες στα οχήματα.
Ο Musk δήλωσε τον Ιανουάριο ότι η Κίνα είναι η πιο ανταγωνιστική αγορά αυτοκινήτων.
Έχει κάνει παρόμοια σχόλια και στο παρελθόν, μεταξύ άλλων κατά τη διάρκεια ενός διαδικτυακού forum τον Σεπτέμβριο του 2021, όταν είπε ότι εκφράζει  μεγάλο σεβασμό για τις περισσότρες κινεζικές αυτοκινητοβιομηχανίες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης