Τελευταία Νέα
Διεθνή

Συναγερμός - Η Βόρεια Κορέα αναβαθμίζει τη φονική της δύναμη με το υποβρύχιο πυρηνικό drone - Προκαλεί ραδιενεργό τσουνάμι

Συναγερμός - Η Βόρεια Κορέα αναβαθμίζει τη φονική της δύναμη με το υποβρύχιο πυρηνικό drone  - Προκαλεί ραδιενεργό τσουνάμι
Σύμφωνα με την Πιονγκιάνγκ, το drone είναι ικανό να προκαλέσει ένα «μεγάλης κλίμακας ραδιενεργό τσουνάμι»
Σχετικά Άρθρα
Η Βόρεια Κορέα ανακοίνωσε, πως δοκίμασε έναν νέο τύπο υποβρύχιου drone με δυνατότητα να φέρει πυρηνικά όπλα  αυτή την εβδομάδα για να αξιολογήσει τη «θανατηφόρα ικανότητα επίθεσης» του όπλου.
Το κρατικό Κορεατικό Κεντρικό Πρακτορείο Ειδήσεων (KCNA) μετέδωσε το Σάββατο (8/4/2023) ότι ένα drone «Haeil-2» αναπτύχθηκε στα ανοικτά των ακτών της Νότιας Χαμγκιόνγκ στις 4 Απριλίου και έφτασε στον στόχο του στα ανοιχτά του λιμανιού Ryongdae στις 7 του τρέχοντος μηνός.
Η φωτογραφία του που δημοσιεύθηκε από το καθεστώς της Βόρειας Κορέας δείχνει μια υποβρύχια έκρηξη δοκιμαστικής κεφαλής φορτωμένης σε μη επανδρωμένο υποβρύχιο σκάφος πυρηνικής επίθεσης «Haeil» κατά τη διάρκεια άσκησης γύρω από τον κόλπο Hongwon στα ύδατα ανοιχτά της ανατολικής ακτής της Βόρειας Κορέας στις 23 Μαρτίου 2023.
Το KCNA μετέδωσε ότι το drone διένυσε 1.000 χιλιόμετρα προσομοιωμένης υποβρύχιας απόστασης στην Ανατολική Θάλασσα της Κορέας για 71 ώρες και έξι λεπτά προτού η δοκιμαστική του κεφαλή πυροδοτηθεί υποβρύχια.

Προκαλεί μεγάλης κλίμακας ραδιενεργό τσουνάμι

«Η δοκιμή απέδειξε τέλεια την αξιοπιστία του υποβρύχιου στρατηγικού οπλικού συστήματος και την ικανότητά του για θανατηφόρες επιθέσεις», ανέφερε το KCNA.
Η δοκιμή drone ήρθε μόλις εβδομάδες αφότου η Βόρεια Κορέα έκανε γνωστό ότι είχε δοκιμάσει ένα υποβρύχιο επιθετικό drone με το όνομα «Haeil» από τις 21 έως τις 23 Μαρτίου.
Σύμφωνα με την Πιονγκιάνγκ, το drone είναι ικανό να προκαλέσει ένα «μεγάλης κλίμακας ραδιενεργό τσουνάμι».
Στις 28 Μαρτίου, το KCNA μετέδωσε πως η Βόρεια Κορέα πραγματοποίησε άλλη μια δοκιμή του υποβρύχιου επιθετικού drone «Haeil-1» από τις 25 έως τις 27 Μαρτίου.
Το υποβρύχιο επιθετικό drone της είχε υποστεί πάνω από 50 τροποποιήσεις τα τελευταία δύο χρόνια και είναι κατασκευασμένο για να «διεισδύει κρυφά στα επιχειρησιακά ύδατα» και να προκαλεί υποβρύχιες εκρήξεις για να καταστρέψει πλοία και εχθρικά λιμάνια.
drone_1.jpg

«Μια απόπειρα εξαπάτησης»

Ωστόσο, οι αναλυτές είναι δύσπιστοι για τους ισχυρισμούς της Βόρειας Κορέας και εκτιμούν ότι το καθεστώς μπορεί να έχει «υπερβάλλει» τις δυνατότητες του drone.
Ο στρατός της Νότιας Κορέας υποστήριξε ότι η ανάπτυξη του μη επανδρωμένου αεροσκάφους Haeil βρίσκεται ακόμη σε πρώιμο στάδιο.
Η ανάλυση του «υποβρύχιου πυρηνικού επιθετικού drone» καθώς και οι απόψεις των ειδικών σχετικά με αυτό, ο στρατός μας δίνει βάρος στην πιθανότητα ότι ο ισχυρισμός μπορεί να ήταν υπερβολικός ή κατασκευασμένος», δήλωσε ο Γενικός Επιτελείς της Νότιας Κορέας στις 27 Μαρτίου.
«Υπήρξαν κινήσεις που δείχνουν ότι ο Βορράς εργάζεται για την ανάπτυξη ενός μη επανδρωμένου υποθαλάσσιου οχήματος, αλλά η εκτίμησή μας είναι ότι βρίσκεται ακόμα σε πρώιμο στάδιο», επισημαίνει το Γενικό Επιτελείο της Νότιας Κορέας.
Ο Ankit Panda, αναλυτής στο Carnegie Endowment for International Peace, με έδρα τις ΗΠΑ, σημείωσε στο Twitter ότι η υποβρύχια δοκιμή drone θα μπορούσε να είναι «μια απόπειρα εξαπάτησης» από το καθεστώς της Βόρειας Κορέας.

drone_c.jpg
«Τείνω να παίρνω τη Βόρεια Κορέα στα σοβαρά, αλλά δεν μπορώ να αποκλείσω την πιθανότητα ότι πρόκειται για μια απόπειρα εξαπάτησης.
Δεν θα συνιστούσα να διαθέσουμε περισσότερη προσοχή για μια κεφαλή σε αυτό το drone, έναντι των περισσότερων βαλλιστικών πυραύλων (σ.σ. της Βόρειας Κορέας), δήλωσε.
Η Βόρεια Κορέα δεν παρείχε τις προδιαγραφές του drone. Μια πρόσφατη έκθεση του Ινστιτούτου Επιστήμης και Διεθνούς Ασφάλειας υπολόγισε ότι η διάμετρος του drone είναι μεταξύ 40 και 50 εκατοστών, αναλύοντας μια φωτογραφία που δημοσιεύτηκε από βορειοκορεατικά μέσα ενημέρωσης.
«Η ικανότητα της Βόρειας Κορέας να βάλει πυρηνική κεφαλή σε υποβρύχιο drone δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη. η ανακοινωθείσα δοκιμή αφορούσε μόνο συμβατικά εκρηκτικά», αναφέρει η έκθεση.
«Αυτή η διάμετρος θα μπορούσε να χωρέσει ένα καθαρό όπλο σχάσης, αλλά είναι μικρού μεγέθους και πιθανότατα θα έχει απόδοση από 10 έως 25 κιλοτόνους», σημειώνεται.

Ανθυποβρυχιακές ασκήσεις

Οι ΗΠΑ, η Νότια Κορέα και η Ιαπωνία πραγματοποίησαν διήμερες ανθυποβρυχιακές ασκήσεις γύρω από τα ύδατα του νησιού Jeju της Νότιας Κορέας τη Δευτέρα (3/4) για να αντιμετωπίσουν τις υποβρύχιες απειλές της Πιονγκγιάνγκ.
Στις ασκήσεις συμμετείχαν το πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο USS Nimitz των ΗΠΑ και δύο αντιτορπιλικά κλάσης Arleigh Burke, USS Wayne E. Meyer και USS Decatur, που αναπτύχθηκαν στη ναυτική βάση της Νότιας Κορέας Busan την περασμένη εβδομάδα.
carrier.jpg
«Αυτή η άσκηση ήταν μια καλή ευκαιρία για τη βελτίωση των θαλάσσιων επιχειρησιακών δυνατοτήτων της Νότιας Κορέας, των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας για να ανταποκριθούν σε υποβρύχιες απειλές όπως οι SLBM της Βόρειας Κορέας βαλλιστικοί πύραυλοι εκτοξευόμενοι από υποβρύχιο», ανέφεραν ο Νοτιοκορεάτης ναύαρχος Kim In-ho.
Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Kim Jong-un has υποσχέθηκε να κάνει τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Νότια Κορέα να συνειδητοποιήσουν ότι «είναι αναπόφευκτο να χάσουν περισσότερα από όσα μπορούν να πάρουν και να αντιμετωπίσουν μεγαλύτερη απειλή» λόγω της «επέκτασης των πολεμικών ασκήσεων στην περιοχή».
Οι Ηνωμένες Πολιτείες επέμειναν να συμμετέχουν σε «άμεσες συνομιλίες» με τη Βόρεια Κορέα χωρίς προϋποθέσεις υπέρ μιας διπλωματικής λύσης, αλλά η Πιονγκγιάνγκ απέρριψε αυτές τις κινήσεις.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης