Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ελβετία: Πολιτική αντιπαράθεση για την εξαγορά της Credit Suisse από την UBS – Δίκαιες οι ζημίες για τους επενδυτές, λέει το υπουργείο Οικονομικών

Ελβετία: Πολιτική αντιπαράθεση για την εξαγορά της Credit Suisse από την UBS – Δίκαιες οι ζημίες για τους επενδυτές, λέει το υπουργείο Οικονομικών
Το ελβετικό κοινοβούλιο πρόκειται να πραγματοποιήσει έκτακτη συνεδρίαση την επόμενη εβδομάδα για να εξετάσει τις διαδικασίες που έλαβαν χώρα για την ολοκληρωση του deal 
Σχετικά Άρθρα
Η εξαγορά της με κρατικές εγγυήσεις πολλών δισεκατομμυρίων από την UBS. θα πρέπει να προχωρήσει ομαλά χωρίς πολιτικά εμπόδια, δήλωσε η υπουργός Οικονομικών της Ελβετίας Karin Keller-Sutter σε συνέντευξη που δημοσιεύθηκε το Σάββατο 8 Απριλίου.
Το ελβετικό κοινοβούλιο πρόκειται να πραγματοποιήσει έκτακτη συνεδρίαση την επόμενη εβδομάδα για να συζητήσει την έκτακτη συγχώνευση που σχεδίασαν οι ελβετικές αρχές μετά την κατάρρευση της Credit Suisse.
Σχεδόν 260 δισεκατομμύρια ελβετικά φράγκα (287 δισεκατομμύρια δολάρια) πιστωτικές διευκολύνσεις και κρατικές εγγυήσεις έχουν προσφερθεί για να στηρίξουν την εξαγορά και να αποφύγουν μια οικονομική κατάρρευση που θα μπορούσε να είχε προκαλέσει το vettigo της τράπεζας.
«Υπάρχει συμφωνία συγχώνευσης μεταξύ της UBS και της Credit Suisse., από την πλευρά του το υπουργικό συμβούλιο έχει δεσμευτεί προς την εθνική τράπεζα να παρέχει ρευστότητα στην τελαυταία προκειμένου να διασφαλιστεί η σταθερότητα», δήλωσε η Keller-Sutter στην εφημερίδα Finanz und Wirtschaft.
«Η συμφωνία για τις κρατικές εγγυήσεις στην UBS βρίσκεται ακόμη υπό διαπραγμάτευση.
Σε πολλές συνεδριάσεις της επιτροπής, αποκόμισα την εντύπωση ότι οι πολιτικοί σίγουρα δεν θέλουν να θέσουν σε κίνδυνο την εξαγορά», πρόσθεσε.
«Δεν βλέπω κανένα εμπόδιο αυτή τη στιγμή».
Η ολοκλήρωση της συγχώνευσης ήταν η ύψιστη προτεραιότητα, δηλωσε ο υπουργός, ο οποίος υπερασπίστηκε την παρέμβαση της κυβέρνησης τον περασμένο μήνα, για την οποία οι επικριτές επισήμαναν ότι ήρθε πολύ αργά και περιελάμβανε υπερβολική υποστήριξη των φορολογουμένων για μια τράπεζα που πλήρωσε δισεκατομμύρια σε Bonus σε στελέχη.
«Ο πρωταρχικός στόχος του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου ήταν να διασφαλίσει τη σταθερότητα της ελβετικής οικονομίας και του ελβετικού χρηματοπιστωτικού κέντρου και να αποτρέψει μια διεθνή οικονομική κρίση», είπε.
«Υπό τις περιστάσεις, ήταν και είναι η καλύτερη δυνατή επιλογή, η οποία επιβαρύνει επίσης το κράτος και τους φορολογούμενους», είπε η Keller-Sutter.

Το νέο σχήμα 

Η νέα τράπεζα θα έχει περιουσιακά στοιχεία 1,6 τρισεκατομμυρίων δολαρίων - διπλάσιο από το μέγεθος ολόκληρης της ελβετικής οικονομίας - και περισσότερα από 120.000 άτομα προσωπικό και η Keller-Sutter επισήμανε ότι η δομή της UBS θα πρέπει να εξεταστεί στο μέλλον.
«Η UBS θα πρέπει να κατέχει περισσότερα μετοχικά κεφάλαια μετά την εξαγορά.
Αυτό μάλλον θα την αναγκάσει να συρρικνωθεί» δήλωσε η Keller-Sutter.
Η Επιτροπή Ανταγωνισμού της Ελβετίας μπορεί επίσης να κάνει συστάσεις σχετικά με τη νέα διαρθρωτική δομή, πρόσθεσε ο υπουργός.
Οι κίνδυνοι για τους φορολογούμενους ήταν επίσης αποδεκτοί - παρόλο που η κυβέρνηση μπορούσε να αναλάβει ζημίες έως και 9 δισεκατομμυρίων ελβετικών φράγκων που είχε η UBS από την εξαγορά.
Η Keller-Sutter επέκρινε την κουλτούρα στην Credit Suisse, η οποία ότι είχε θέσει λάθος κίνητρα και δεν είχε μάθει από προηγούμενα σκάνδαλα και διώξεις, σύμφωναμε την ίδια.
Στιγμιότυπο_οθόνης_2023-04-08_212832.png
Για τη διαγραφή των ομολόγων ΑΤ1

Ο υπουργός υπερασπίστηκε επίσης τη διαγραφή των ομολόγων AT1, ένα αμφιλεγόμενο μέρος της διάσωσης.
Τα ομόλογα AT1 είναι επίσης γνωστά ως «contingent convertibles» ή “CoCos”.
Δημιουργήθηκαν στον απόηχο της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008 ως ένας τρόπος για τις τράπεζες που κλυδωνίζονται να απορροφήσουν τις ζημίες, καθιστώντας λιγότερο πιθανή τη διάσωση που χρηματοδοτείται από τους φορολογούμενους.
«Πρόκειται για ομόλογα υψηλού κινδύνου με υψηλές αποδόσεις, μερικές φορές πάνω από 9%,» είπε η Keller-Sutter.
«Το ενημερωτικό δελτίο για αυτά τα ομόλογα καθιστά σαφές ότι εάν μια εταιρεία διεκδικήσει έμμεση κρατική ενίσχυση, μπορούν να διαγραφούν».
Η ειδική κοινοβουλευτική σύνοδος την επόμενη εβδομάδα ήταν σημαντική, πρόσθεσε, και μια ευπρόσδεκτη ευκαιρία για να μάθουμε την αλήθεια της κατάρρευσής της Credit Suisse.
«Αυτή τη στιγμή, το κοινοβούλιο μπορεί ''μόνο'' να συμβουλεύει για την πίστωση ανάληψης υποχρεώσεων, αλλά έχει επίσης την ευκαιρία να σχολιάσει την υπόθεση και να διαδραματίσει ενεργό ρόλο στη διαδικασία».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης