Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Σλοβακία έστειλε... ελαττωματικά αεροσκάφη MiG – 29 στην Ουκρανία και κατηγορεί τους Ρώσους για σαμποτάζ

Η Σλοβακία έστειλε... ελαττωματικά αεροσκάφη MiG – 29 στην Ουκρανία και κατηγορεί τους Ρώσους για σαμποτάζ
«Μπορούν να πετάξουν, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι ικανά να πολεμήσουν», δήλωσε ο Σλοβάκος υπουργός Άμυνας ο οποίος κατηγόρησε τους Ρώσους για σαμποτάζ
Σχετικά Άρθρα
Η Σλοβακία έστειλε στην Ουκρανία ελαττωματικά MiG-29 που είναι ακατάλληλα για μάχη, σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Άμυνας της χώρας, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι Ρώσοι ειδικοί έχουν σαμποτάρει το μαχητικό αεροσκάφος που παραδόθηκε στο Κίεβο.
«Μπορούν να πετάξουν, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι ικανά να πολεμήσουν.
Οι Ουκρανοί ήρθαν στη Σλοβακία μια εβδομάδα πριν από την αναχώρησή τους, έφεραν ανταλλακτικά και επιθεώρησαν τα αεροπλάνα», είπε ο Σλοβάκος υπουργός Άμυνας Jaroslav Nad απαντώντας στην κριτική που ασκήθηκε στην κυβέρνηση από την αντιπολίτευση για την παράδοση των MiG.
Σύμφωνα με τον Σλοβάκο υπουργό Άμυνας τα προβλήματα στα αεροσκάφη MiG-29 Fulcrum μπορεί να προκλήθηκαν σκόπιμα από Ρώσους τεχνικούς, οι οποίοι ήταν παρόντες στην αεροπορική βάση Sliač στη Σλοβακία μέχρι τα τέλη του 2022.
Σημείωσε ότι τα προβλήματα παρατηρήθηκαν μόνο σε εκείνα τα σημεία στα οποία είχαν πρόσβαση οι Ρώσοι τεχνικοί.
«Ακόμη και η αστυνομία το ερευνά με βάση τις υποψίες μας.
Υπήρχαν εξαρτήματα στους κινητήρες του αεροσκάφους στα οποία είχαν πρόσβαση οι Σλοβάκοι τεχνικοί και στη συνέχεια υπήρχαν εκείνα στα οποία είχαν πρόσβαση μόνο οι Ρώσοι.
«Τα προβλήματα παρουσιάστηκαν μόνο σε εκείνα τα μέρη στα οποία είχαν πρόσβαση οι Ρώσοι», είπε ο Nad.
Ωστόσο, η αστυνομική έρευνα δεν μπόρεσε να επιβεβαιώσει τη ρωσική παρέμβαση στα αεροσκάφη.
Ο αντιστράτηγος Ľubomír Svoboda, πρώην πιλότος στη Σλοβακική Πολεμική Αεροπορία, εκτίμησε επίσης πως οι Ρώσοι προκάλεσαν τις ζημιές στα αεροσκάφη. «Πήραμε από αυτούς έναν κινητήρα που υποτίθεται ότι θα διαρκούσε 350 ώρες. Και τελικά πέταξε μόνο 70. Τι μπορούμε να κάνουμε για αυτό; Ίσως υπήρχε κακή κατασκευή, ας το ονομάσουμε έτσι. Δεν ξέρω», είπε σε συνέντευξή του.
Τον περασμένο μήνα, οι γειτονικές χώρες της Ουκρανίας, η Πολωνία και η Σλοβακία, υποσχέθηκαν την πρώτη δόση των μαχητικών αεροσκαφών MiG-29 στην Ουκρανία.
Από αυτά, η Πολωνία θα στείλει τέσσερα αεροσκάφη σοβιετικής κατασκευής, ενώ η Σλοβακία θα 13.

Τα σλοβακικά MiG-29

Στις 23 Μαρτίου, εστάλησαν τα τέσσερα πρώτα σλοβακικά MiG-29 στην Ουκρανία, σηματοδοτώντας την πρώτη παράδοση μαχητικών αεροσκαφών του ΝΑΤΟ στη κατεστραμμένη από τον πόλεμο χώρα.
Όπως σημειώνουν οι EurAsian Times, το MiG-29 (κωδική ονομασία ΝΑΤΟ «Fulcrum») σχεδιάστηκε από τη Σοβιετική Ένωση για να αντιμετωπίσει τη σειρά αεροσκαφών του ΝΑΤΟ, F-15 και F-16.
Ωστόσο, η Βορειοατλαντική Συμμαχία κληρονόμησε δεκάδες αεροσκάφη Fulcrum σοβιετικής κατασκευής όταν τα κράτη της Ανατολικής Ευρώπης εντάχθηκαν στο ΝΑΤΟ μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, τερματίζοντας τον Ψυχρό Πόλεμο.

Capture_16.JPG
Η σοβιετική κληρονομιά

Η Σλοβακία κληρονόμησε εννέα μονοθέσια MiG-29A (γνωστά ως Project 9.12) και ένα διθέσιο MiG-29UB μετά τη διάσπαση της Τσεχοσλοβακίας το 1993.
Στη συνέχεια, η χώρα απέκτησε 12 ακόμη MiG-29A και δύο MiG-29UB από τη Ρωσία ως αποπληρωμή χρέους μεταξύ 1993-1996.
Το 2009 η Σλοβακία ανέθεσε ε τεχνικούς από τη Russian Aircraft Corporation την αναβάθμιση 10 MiG-29A και δύο UB με επικοινωνίες και εξοπλισμό πλοήγησης συμβατό με το ΝΑΤΟ.
Τα νέα εξαρτήματα περιλάμβαναν συστήματα πλοήγησης/ασφαλούς επικοινωνίας Rockwell Collins, συστήματα αναγνώρισης φίλου ή εχθρού (IFF) και νέους υπολογιστές πιλοτηρίου και οθόνες LCD που υποστηρίζονται από ψηφιακό επεξεργαστή.
Ωστόσο, υπήρχαν επίσης πολλά ζητήματα που σχετίζονται με την ετοιμότητα και τη δυνατότητα συντήρησης των κινητήρων RD33 που τροφοδοτούσαν τα αεροσκάφη Fulcrum και ίσως ακόμη και άλλα εξαρτήματα αεροσκαφών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης