Τελευταία Νέα
Διεθνή

Το Donbass φλέγεται, οργιάζει η προπαγάνδα τύπου «Κιμάς» – Εκτίμηση σοκ για τουλάχιστον 300.000 νεκρούς Ουκρανούς

Το Donbass φλέγεται, οργιάζει η προπαγάνδα τύπου «Κιμάς» – Εκτίμηση σοκ για τουλάχιστον 300.000 νεκρούς Ουκρανούς
Blinken: Αποκλείονται διαπραγματεύσεις για κατάπαυση του πυρός μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας
(upd 14) Ενώ το Donbass φλέγεται από μάχες, στο Bakhmut οι Wagner κατέλαβαν το 80% με 85% της πόλης, στην Avdiivka η επιχειρησιακή περικύκλωση των Ουκρανών είναι προ των πυλών, στην Marinka ήδη τα ρωσικά στρατεύματα μπήκαν στην πόλη, στην Kreminna και Spirne επίσης διεξάγονται σκληρές μάχες… οι Ουκρανοί μαζί με τους αμερικανούς διεξάγουν τακτικές προπαγάνδες και παραπληροφόρησης…
Σκόπιμα διέρρευσαν έγγραφα για την επικείμενη αντεπίθεση των Ουκρανικών δυνάμεων, το πιθανότερο είναι ότι τα έγγραφα αυτά έχουν ένα στόχο να παραπληροφορήσουν τους ρώσους.
Επίσης το διάταγμα του Προέδρου Zelensky για την δημιουργία 19 στρατιωτικών διοικήσεων δεν είναι τίποτε άλλο από προπαγάνδα… αφού ανέφερε και περιοχές που ήδη ελέγχουν οι ρωσικές δυνάμεις…
Εν τω μεταξύ ο Blinken ο υπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ, ανέφερε ότι δεν θα υπάρξει κατάπαυση του πυρός μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας… ωστόσο πρώην αξιωματούχοι της CIA των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ αναφέρουν ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία θα καταλήξει σε νίκη των ρώσων και ήττα των Ουκρανών…
Πάντως είναι αληθές ότι στην περιοχή Zaporizhia οι Ουκρανοί έχουν συγκεντρώσει 75.000 στρατιώτες εκ των οποίων περίπου 25.000 είναι εκπαιδευμένοι αλλά οι υπόλοιποι δεν πληρούν ούτε τα ελάχιστα κριτήρια αξιόμαχου στρατεύματος.
Να σημειωθεί ότι στα Ουκρανικά στρατεύματα συμμετέχουν ηλικίες από 16 ετών έως 60 ετών… οι οποίοι σκοτώνονται… δυστυχώς μαζικά σχεδόν 500 με 600 Ουκρανοί στρατιώτες σκοτώνονται καθημερινά ή τραυματίζονται.
Πρόσφατα αξιωματούχοι της Ουκρανικής κυβέρνησης τόνιζαν ότι, θα μπορούσαν να διαπραγματευτούν για την Κριμαία αλλά μετά την ταραχή που προκλήθηκε στο εσωτερικό της κυβέρνησης Zelensky οι Ουκρανοί ανέκρουσαν πρύμναν και συνεχίζουν να μιλάνε για την Κριμαία... που είναι ρωσικό έδαφος το οποίο οι Ρώσοι θα το υπεραπιστούν με κάθε κόστος.

Ritter (ΗΠΑ): Οι στρατιωτικές απώλειες της Ουκρανίας ξεπερνούν τους 300.000 νεκρούς – Ψεύτικα τα επίσημα στοιχεία

Οι μόνιμες απώλειες μεταξύ του ουκρανικού στρατιωτικού προσωπικού μπορεί να είναι έως και 300.000, δήλωσε ο Scott Ritter, πρώην επιθεωρητής όπλων της Ειδικής Επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών.
Σε συνομιλία του με τον δημοσιογράφο του αμερικανικού podcast Tour of Duty που μεταδόθηκε την Παρασκευή 7 Απριλίου 2023 ο Ritter σημείωσε ότι το ουκρανικό στρατιωτικό σύστημα ήταν διεφθαρμένο και σκόπιμα υποβάθμισε τον αριθμό των νεκρών.
«Η Ουκρανία προσπαθεί να ελαχιστοποιήσει τις απώλειες, αλλά το γεγονός είναι ότι αυτές είναι πολύ μεγαλύτερες», είπε, σημειώνοντας ότι κατά τη διάρκεια συνάντησής του με τον Πρόεδρο του Μικτού Επιτελείου των ΗΠΑ στρατηγό Mark Milley,, ο Ανώτατος Διοικητής των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων Valery Zaluzhny παραδέχτηκε ότι υπάρχουν 257.000 νεκροί και περίπου 83.000 αγνοούμενοι, εκ των οποίων οι 60.000 θεωρούνται νεκροί.

Zelensky: Η απελευθέρωση της Κριμαίας είναι αναπόφευκτη


«Η απελευθέρωση της Κριμαίας από τους Ρώσους εισβολείς είναι αναπόφευκτη», δήλωσε ο πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelenskyy.
Ωστόσο οι Ουκρανοί δεν διαθέτουν τις επαρκείς δυνάμεις να καταλάβουν την Κριμαία, προφανώς οι δηλώσεις Zelensky πραγματοποιούνται στο πλαίσιο εμψύχωσης των στρατιωτών της Ουκρανίας.

Αποκρούστηκε πυραυλική επίθεση των Ουκρανών στην Κριμαία

Πύραυλος που εκτοξεύτηκε από την Ουκρανία καταρρίφθηκε πάνω από τη Feodosiya στην ανατολική ακτή της Κριμαίας, δήλωσε ο επικεφαλής της δημοκρατίας Sergey Aksyonov.
«Ένας πύραυλος που εκτοξεύτηκε από την Ουκρανία καταρρίφθηκε πάνω από τη Feodosiya», σημείωσε.
Προηγουμένως ο εκπρόσωπος του Aksyonov, Oleg Kryuchkov δήλωσε ότι, σύμφωνα με προκαταρκτικές πληροφορίες τα συστήματα αεράμυνας τέθηκαν σε λειτουργία στην περιοχή Feodosiya στην ακτή της Κριμαίας.
Θραύσματα του βλήματος που καταρρίφθηκαν έπεσαν σε οικισμό της Κριμαίας, αλλά δεν προκάλεσαν τραυματισμούς ή ζημιές, είπε ο Kryuchkov.
Τις τελευταίες εβδομάδες, η Ουκρανία επιχείρησε πολλές φορές να επιτεθεί με drones σε υποδομές της Κριμαίας.

Blinken: Αποκλείονται διαπραγματεύσεις για κατάπαυση του πυρός μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Blinken απέκλεισε το ενδεχόμενο συνομιλιών για κατάπαυση του πυρός μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.
«Η Ρωσία πρέπει να φτάσει στο σημείο όπου θα είναι έτοιμη να προχωρήσει σε εποικοδομητικές διαπραγματεύσεις», είπε ο Blinken, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το ενδεχόμενο ειρηνευτικών συνομιλιών μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.
Στόχος, «θα πρέπει να είναι μια δίκαιη και διαρκής ειρήνη».
«Για ορισμένους, η ιδέα της κατάπαυσης του πυρός μπορεί να είναι δελεαστική, και το καταλαβαίνω, αλλά αν ισοδυναμεί με την πραγματική επικύρωση της κατάληψης μεγάλου ουκρανικού εδάφους από τη Ρωσία, δεν θα είναι μια δίκαιη και διαρκής ειρήνη. Η Ρωσία θα μπορούσε να ανασυνταχθεί και να επιτεθεί ξανά μετά από λίγο»…ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ.
Ο γραμματέας Τύπου του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας Peskov δήλωσε ότι η Ρωσία ήταν πάντα έτοιμη να λύσει προβλήματα μέσω διαπραγματεύσεων.
Ταυτόχρονα, σημείωσε ότι οι νόμοι της Ουκρανίας απαγορεύουν στον πρόεδρο Zelensky να διεξάγει διάλογο με την Ρωσία και τα δυτικά κράτη «δεν είναι διατεθειμένα να επιτρέψουν στην Ουκρανία να διαπραγματευτεί».
Οπότε δεν υπάρχουν προοπτικές για διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία κατέληξε ο ρώσος αξιωματούχος.

Ουκρανική προπαγάνδα… εντυπώσεων με 19 στρατιωτικές περιοχές

Το διάταγμα του Προέδρου της Ουκρανίας Volodymyr Zelensky για τη δημιουργία 19 στρατιωτικών διοικήσεων στο έδαφος της Ρωσίας – σε περιοχές όπου κατέλαβε η Ρωσία στην Ουκρανία - στοχεύει στον εκφοβισμό του πληθυσμού της περιοχής Zaporozhye, αλλά δεν είναι τίποτα άλλο από μια εκστρατεία δημοσίων σχέσεων και προπαγάνδας από τις ουκρανικές αρχές, ανέφερε ο πρόεδρος του κινήματος «Είμαστε μαζί με τη Ρωσία» Rogov.
Σημείωσε ότι το έγγραφο που δημοσίευσε η Ουκρανία δεν έχει πραγματική βαρύτητα.
«Πρέπει να αποτίσουμε φόρο τιμής, ο Zelensky ξέρει πώς να κάνει δημόσιες σχέσεις και προπαγάνδα, έτσι τώρα υπέγραψε ένα διάταγμα για τη δημιουργία 19 διοικήσεων στο έδαφος της περιοχής Zaporozhye ή Zaporizhia που απελευθερώθηκε από τη Ρωσική Ομοσπονδία.
Μεταξύ αυτών, φυσικά, περιλαμβάνεται η πόλη Energodar που ελέγχουν οι ρώσοι και οι περιφέρειες Μελιτόπολη και άλλες.
Ωστόσο σε λίγο η Ουκρανία μπορεί να δημοσιεύσει διάταγμα που θα λέει ότι δημιουργεί διοίκηση και στο Βλαδιβοστόκ ανέφερε περιπαικτικά ο πρόεδρος του κινήματος «Είμαστε μαζί με τη Ρωσία»
Το γραφείο του Προέδρου της Ουκρανίας δημοσίευσε διάταγμα που υπέγραψε ο Zelenskly για την δημιουργία 19 στρατιωτικών διοικήσεων στην περιοχή Zaporozhye στο έδαφος της Ρωσικής Ομοσπονδίας, το οποίο τίθεται σε ισχύ από την ημερομηνία δημοσίευσης.

Η αντεπίθεση των Ουκρανών προς Zaporizhia

Στις 4 Απριλίου, ο Rogov ανέφερε ότι οι Ουκρανικές δυνάμεις θα μπορούσαν να ξεκινήσουν ενεργές επιχειρήσεις τις επόμενες ημέρες με τη μορφή αναγνώρισης σε ισχύ ή μια προσπάθεια επίθεσης στη γραμμή επαφής στην περιοχή Zaporozhye ή Zaporizhia – ειδικά στην πόλη Orekhov, όπου καταφθάνουν στρατιώτες και οπλικά συστήματα.
Σε περίπτωση επίθεσης των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, θα αποφύγουν τις μάχες σε πόλεις και θα περάσουν στην Αζοφική Θάλασσα ανατολικά της Μελιτόπολης στο προκειμένου να κόψουν τον χερσαίο διάδρομο προς την Κριμαία.
Οι Ουκρανοί θα επιχειρήσουν να μην δώσουν μάχες εκεί όπου οι ρωσικές δυνάμεις έχουν δημιουργήσει ισχυρές άμυνες όπως η Μελιτόπολη.
Οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας είχαν συγκεντρώσει έως και 75.000 στρατιώτες στην περιοχή Zaporozhye.
Ωστόσο σχεδίαζαν στις 23 Μαρτίου αντεπίθεση η οποία ματαιώθηκε από τις ρωσικές δυνάμεις, γιατί μέσα σε λίγες ώρες οι ρώσοι σκότωσαν 400 στρατιώτες και οι Ουκρανοί υποχώρησαν…

Times: Οι Ουκρανοί μάταια προσπαθούν να ανακαταλάβουν την Zaporizhia....

Τον περασμένο Οκτώβριο του 2022, ο ουκρανικός στρατός προσπάθησε μάταια να ανακαταλάβει τον πυρηνικό σταθμό Zaporizhzhia, ανέφεραν οι Times.
Στα τέλη Οκτωβρίου 2022, φιλορώσοι αξιωματούχοι, ανέφεραν ότι οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις είχαν αποπειραθεί με αμφίβια επίθεση να καταλάβουν το πυρηνικό εργοστάσιο, γράφει η βρετανική εφημερίδα. 
Η Ουκρανία δεν είχε επίσημα παραδεχτεί την επιχείρηση, αλλά εκπρόσωποι των ουκρανικών ειδικών δυνάμεων και στρατιωτικών πληροφοριών και του Πολεμικού Ναυτικού ανέφεραν στους Times - υπό τον όρο της ανωνυμίας - τις λεπτομέρειες της επιχείρησης.
Σύμφωνα με τους Times, το βράδυ της 19ης Οκτωβρίου, περίπου 600 Ουκρανοί στρατιωτικοί σε 30 βάρκες φορτωμένες με όπλα- συμπεριλαμβανομένων πολυβόλων μεγάλου διαμετρήματος, εκτοξευτών χειροβομβίδων MK-19 και αντιαρματικών όπλων - επιχείρησαν να αποβιβαστούν στην αριστερή όχθη του ποταμού Dnipro.
«Η ιδέα ήταν ότι μόνο το πεζικό μπορούσε να συμμετέχει στη μάχη.
Δεν θα μπορέσουν να χρησιμοποιήσουν πυροβολικό εναντίον μας, καθώς πρόκειται για πυρηνικό εργοστάσιο», ανέφερε η εφημερίδα σύμφωνα με έναν από τους στρατιώτες.
Οι Ουκρανοί, λοιπόν, δεν περίμεναν να αντιμετωπίσουν τόσο ισχυρή αντίσταση.
«Ο ρωσικός στρατός έχτισε μια πολύ ισχυρή άμυνα.
Υπήρξε μια τρίωρη μάχη με τον ρωσικό στρατό στα περίχωρα του Energodar, αλλά στη συνέχεια οι Ουκρανοί στρατιώτες, αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν».

Ramzan Kadyrov (Τσετσενία): Η Ουκρανική αντεπίθεση θα αποτύχει 

 Ο αρχηγός της Τσετσενικής Δημοκρατίας, Ramzan Kadyrov, πιστεύει ότι η ανακοινωθείσα αντεπίθεση των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας θα αποτύχει, οι ρωσικές δυνάμεις θα αποκρούσουν την Ουκρανική αντεπίθεση.
«Για μια επιτυχημένη αντεπίθεση χρειάζονται μεγάλους πόρους, οι απώλειες των επιτιθέμενων είναι αναπόφευκτες», τόνισε ο Ramzan Kadyrov, σημειώνοντας ότι οι θέσεις του ρωσικού στρατού είναι «πλεονεκτικές, και καλά οχυρωμένες».
«Οι τακτικές μάχης έχουν εξελιχθεί, οι τεχνικές και οι ελιγμοί του εχθρού είναι προβλέψιμες».
«Η αμυντική θέση των στρατευμάτων μας θα καταστήσει δυνατή τη χρήση λιγότερων πόρων», δήλωσε ο επικεφαλής της Τσετσενίας.
Ο Ramzan Kadyrov πιστεύει ότι η αντεπίθεση των «Ουκρανών σατανιστών» και των μισθοφόρων του ΝΑΤΟ θα καταρρεύσει απέναντι στον ρωσικό στρατό.
«Λοιπόν, σαν ένα κεράσι στην τούρτα - τρόπαια, δείγματα ξένου εξοπλισμού, πλήθη κρατουμένων, που, όπως πάντα, αποδεικνύονται μάγειρες ή ηλεκτρολόγοι στην κάμερα», τόνισε ο επικεφαλής της Τσετσενίας.
Σύμφωνα με τον ίδιο, «παντού υπάρχουν μόνο συν».
«Επομένως, εάν το ΝΑΤΟ και οι Ουκρανοί θέλουν να αντεπιτεθούν προς οποιαδήποτε κατεύθυνση, τους ζητώ ειλικρινά να χρησιμοποιήσουν περισσότερα δείγματα ολοκαίνουργιων όπλων για να αναπληρώσουν τις συλλογές μας», κατέληξε ο Ramzan Kadyrov

New York Times: Νέες διαρροές εγγράφων για την Ουκρανία

Μια νέα παρτίδα απόρρητων αμερικανικών εγγράφων για την Ουκρανία εμφανίστηκε στο διαδίκτυο, ανέφεραν οι New York Times.
Επίσης αμερικανικά μυστικά έγγραφα για τη Μέση Ανατολή και την Κίνα εμφανίστηκαν επίσης στα κοινωνικά δίκτυα, συμπεριλαμβανομένου του Twitter.
Συνολικά, έχουν διαρρεύσει περισσότερα από 100 έγγραφα στο Διαδίκτυο.
Ορισμένα από τα έγγραφα επισημαίνονται ως υψηλής εμπιστευτικότητας.
Σύμφωνα με αναλυτές, το μέγεθος της διαρροής, καθώς και η φύση των πληροφοριών θα μπορούσαν να προκαλέσουν μεγάλη αναστάτωση στις αμερικανικές αρχές.
Ένας από τους εκπροσώπους της κοινότητας πληροφοριών περιέγραψε τη διαρροή ως «εφιάλτη για τους Five Eyes (μια συμμαχία πληροφοριών που περιλαμβάνει τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Αυστραλία, τον Καναδά, το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Νέα Ζηλανδία).
Ένα από τα έγγραφα, σύμφωνα με το δημοσίευμα , είναι ένας χάρτης με την ισορροπία δυνάμεων γύρω από το Bakhmut στην Ουκρανία.
Άλλα απόρρητα υλικά, επισημαίνει η εφημερίδα, αφορούν την Κίνα και την περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού Ωκεναού, τη Μέση Ανατολή, καθώς αλλά και την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Οι διαρροές μυστικών εγγράφων είναι παιχνίδι παραπληροφόρησης – Η επιχείρηση Κιμάς… με εμπλοκή Ελλάδος

Η διαρροή απόρρητων στρατιωτικών εγγράφων σχετικά με τα σχέδια των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ για τη συγκρότηση ουκρανικών δυνάμεων ενόψει της προγραμματισμένης αντεπίθεσης της Ουκρανίας θα μπορούσε να είναι μέρος μιας στοχευμένης εκστρατείας παραπληροφόρησης, Βρετανός ειδικός σε θέματα κυβερνοασφάλειας.
Τα έγγραφα περιέχουν πληροφορίες σχετικά με το χρονοδιάγραμμα έναρξης της ουκρανικής αντεπίθεσης, οι οποίες «μπορεί να είναι χρήσιμες» στη Ρωσία.
Όπως σημείωσε ο συνταγματάρχης, «οι διαρροές αυτού του είδους είναι εξαιρετικά ασυνήθιστες», ωστόσο, λόγω της ύπαρξης πολλών εκδόσεων εγγράφων σχετικά με αυτό το θέμα, είναι πιθανό να πρόκειται για σχέδιο παραπληροφόρησης.
Οι διαρροές απόρρητων πληροφοριών θυμίζει την Επιχείρηση Κιμάς ή Operation Mincemeat κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.
Η βρετανική επιχείρηση παραπληροφόρησης είχε ως στόχο να πείσει τη γερμανική διοίκηση για την ύπαρξη των συμμαχικών σχεδίων για εισβολή στην Ελλάδα και τη Σαρδηνία στα μέσα του 1943, ενώ ο πραγματικός στόχος των Συμμαχικών δυνάμεων ήταν η απόβαση στη Σικελία.
Ως αποτέλεσμα ενός οργανωμένου αεροπορικού δυστυχήματος, πλαστά «μυστικά έγγραφα» σχετικά με τα σχέδια των Συμμάχων περιήλθαν στην Γερμανία… βρέθηκαν σε μια βαλίτσα που είχε μαζί του ένας Βρετανός αξιωματικός, ο οποίος ξεβράστηκε στις ακτές του Ισπανία.
Μέσα σε λίγες μέρες οι ισπανικές αρχές παρέδωσαν στη Γερμανία τις πληροφορίες που περιήλθαν στην κατοχή τους.

Θα ήταν μεγάλη ντροπή

Ο Βρετανός αξιωματικός τόνισε ότι αν δημοσιοποιήθηκαν γνήσια έγγραφα του αμερικανικού Πενταγώνου, τότε αυτή η κατάσταση θα ήταν «μεγάλη ντροπή» για τις αμερικανικές αρχές.
Ταυτόχρονα, ο συνταγματάρχης εξέφρασε την άποψη ότι η διαρροή εγγράφων είναι απίθανο να επηρεάσει τα σχέδια για την αντεπίθεση των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, αφού τελικά η ουκρανική διοίκηση θα καθορίσει τον κατάλληλο τόπο και χρόνο για την έναρξη της αντεπίθεσης…

Τι συμβαίνει με τις διαρροές μυστικών εγγράφων

Ο αναλυτής Aric Toler σημείωσε ότι τα έγγραφα κυκλοφόρησαν στο διαδίκτυο ήδη από τις 4 Μαρτίου, και παραμένει ασαφές γιατί αυτά τα έγγραφα έφτασαν στα κύρια δυτικά μέσα ενημέρωσης ένα μήνα αργότερα.
Στα ρωσικά κανάλια Telegram κυκλοφορούν επίσης ξεκάθαρα διαμορφωμένες εκδόσεις των εγγράφων που μειώνουν τις αναφερόμενες ρωσικές απώλειες και διογκώνουν τους αριθμούς των ουκρανικών θυμάτων.
Ορισμένοι ρώσοι υποστηρίζουν ότι η διαρροή εγγράφων θα μπορούσε να είναι μέρος μιας ευρύτερης ουκρανικής εκστρατείας με στόχο την παραπλάνηση των ρωσικών δυνάμεων πριν από την σχεδιαζόμενη αντεπίθεση.
Υπάρχει ιστορικό προηγούμενο να διαδίδονται ψευδείς πληροφορίες για σχέδια… πριν ξεκινήσουν αιφνιδιαστικές επιθέσεις.
Οι ρώσοι πιστεύουν ότι όλα αυτά είναι προπαγάνδα…

Η Ρωσία και ο Putin θα είναι οι μεγάλοι νικητές στην Ουκρανία

Ο Ρώσος πρόεδρος Putin έχει ταλέντο να κερδίζει, ανέφερε ο Scott Ritter, συνταξιούχος αξιωματικός των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ και πρώην επιθεωρητής του ΟΗΕ για την εξάλειψη των όπλων μαζικής καταστροφής στο Ιράκ.
Μερικές φορές χρειάζεται υπομονή για να κερδίσεις, καθώς και η ικανότητα να μην πέσεις σε παγίδες και να μην κάνεις βιαστικές ενέργειες.
Πολλοί άνθρωποι δεν καταλαβαίνουν ότι η Ρωσία δεν λειτουργεί με τον χρόνο αλλά για το αποτέλεσμα».
Ο πρώην αξιωματικός των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ ανέφερε πως ο ρωσικός στρατός εκτέλεσε με επιτυχία τα καθήκοντά του για την απελευθέρωση των συριακών εδαφών από τρομοκρατικές ομάδες.
«Καθάρισαν τα πάντα και τους έσπρωξαν προς τα βόρεια.
Αυτό ονομάζεται νίκη» η Συρία σήμερα έχει ελεύθερα εδάφη λόγω των ρώσων.
Ο πρώην αξιωματικός των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ αντιτάχθηκε επίσης στις αναφορές ότι η Ρωσία φέρεται να συμπεριφέρεται παθητικά όταν διεξάγει ειδική στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία.
«Δεν υπάρχει ούτε ένας στρατιωτικός εμπειρογνώμονας που θα έλεγε ότι το πλεονέκτημα δεν το έχει η Ρωσία και ότι η Ουκρανία είναι καταδικασμένη»

Το Donbass φλέγεται

Οι σφοδρές μάχες συνεχίζονται σε όλη τη γραμμή του μετώπου στο Donbass δηλαδή στην Ανατολική Ουκρανία και ειδικά στις περιοχές Luhansk και Donetsk.
Δεν υπάρχουν σημαντικές αλλαγές στο βόρειο μέτωπο στην κατεύθυνση του Starobilsk.
Τα ρωσικά στρατεύματα διαπερνούν τις ουκρανικές άμυνες στα περίχωρα της Makeyevka, απωθώντας τις ουκρανικές δυνάμεις μακριά από τον δρόμο Svatovo-Kremennaya.
Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, αρκετά προπύργια της Ουκρανίας καταλήφθηκαν από τις ρωσικές δυνάμεις.

Τα ρωσικά στρατεύματα συνεχίζουν επίσης την επιθετική επιχείρηση στη δασική περιοχή στα νότια της Kremennaya ή Kreminna.
Μέχρι στιγμής, δεν έχει επιτευχθεί σημαντική πρόοδος.

Στο Bakhmut, όλα τα διοικητικά κτίρια της πόλης έχουν τεθεί υπό τον έλεγχο των Wagner PMC.
Οι Wagner ωθούν τις ουκρανικές δυνάμεις στα δυτικά προάστια της πόλης Bakhmut.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής του Wagner PMC, ο στρατός της Ουκρανίας συνεχίζει να αντιστέκεται, παρά το γεγονός ότι οι ρωσικές δυνάμεις έχουν ήδη καταλάβει το μεγαλύτερο μέρος της πόλης Bakhmut σχεδόν 80% με 85%.
Οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας είναι διατεταγμένες στα πολυώροφα κτίρια στη δυτική συνοικία.

Στην κεντρική συνοικία, ρωσικές ομάδες επίθεσης έφτασαν στο αστυνομικό τμήμα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ανέλαβαν τον έλεγχο του ξενοδοχείου Atlantic, το οποίο επιτρέπει επιθέσεις στις ουκρανικές δυνάμεις κοντά στο στάδιο της Metallurg.
Στη βορειοδυτική συνοικία Bakhmut, οι οδομαχίες συνεχίζονται νότια της Alley of Roses.
Στα περίχωρα του Bakhmut συνεχίζονται σκληρές μάχες στα χωριά Orekhovo-Vasilevka.
Μέχρι τώρα οι ρώσοι ακόμη δεν έχουν καταλάβει αυτά τα κρίσιμα χωριά, αλλά οι Ρώσοι συνεχίζουν τις επιθέσεις.
Ο ουκρανικός στρατός αντεπιτίθεται στην περιοχή του Ivanovo σε μια προσπάθεια να απωθήσει τα PMC από το δρόμο προς την Konstantinovka.
Οι μάχες θέσης συνεχίζονται προς την κατεύθυνση του Seversk.

Μετά την τακτική προέλαση των ρωσικών μονάδων στη Maryinka ή Marinka, οι ρωσικές δυνάμεις συντηρούνται στην περιοχή.
Τα ρωσικά στρατεύματα, με την υποστήριξη της αεροπορίας, συνεχίζουν να προκαλούν μεγάλες απώλειες στους Ουκρανούς αλλά Ουκρανικές μονάδες προσπαθούν να αντεπιτεθούν.
Στο στρατιωτικό μέτωπο οι Ουκρανοί έχουν να σημειώσουν έστω και μια επιτυχία εδώ και πολλές εβδομάδες… σχεδόν καθημερινά ηττώνται…

Τι συμβαίνει στο μέτωπο

Οι ρωσικές δυνάμεις πραγματοποίησαν περιορισμένες χερσαίες επιθέσεις κατά μήκος της γραμμής Svatove-Kreminna στις 7 Απριλίου.
Το ουκρανικό Γενικό Επιτελείο ανέφερε ότι οι ρωσικές δυνάμεις διεξήγαγαν επιθετικές επιχειρήσεις κοντά στην Kreminna, τη δασική περιοχή Serebrianska (10 χλμ νότια της Kreminna), Verkhnokamianske (18 χλμ νότια της Kreminna), και Spirne (25 χλμ νότια της Kreminna).
Οι ρωσικές δυνάμεις άρχισαν να χρησιμοποιούν θερμοβαρικό πυροβολικό TOS-1A κοντά στην Kreminna στις 6 Απριλίου.
Οι Ουκρανοί στρατιώτες ανέφεραν ότι Wagner είναι η κύρια ρωσική δύναμη που επιχειρεί κοντά στο Siversk (18 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Kreminna)…

Συνεχίζεται η προέλαση στο Bakhmut

Οι ρωσικές δυνάμεις συνέχισαν να προελαύνουν μέσα και γύρω από το Bakhmut.
Γεωγραφικά πλάνα που δημοσιεύτηκαν από έναν εξέχοντα Ρώσο στρατιωτικό ανταποκριτή κοντά στον σιδηροδρομικό σταθμό στο κέντρο του Bakhmut υποδηλώνουν ότι οι ρωσικές δυνάμεις έχουν προχωρήσει περαιτέρω στο κέντρο της πόλης Bakhmut.
Πρόσθετο γεωγραφικό υλικό που δημοσιεύτηκε στις 7 Απριλίου και δείχνει δυνάμεις της Ομάδας Wagner να στέκονται έξω από το Γραφείο Στρατιωτικής Εισαγγελίας του Bakhmut στο κέντρο της πόλης αποδεικνύει ότι… το κέντρο του Bakhmut ελέγχεται από τους Wagner.
Το γεωγραφικό υλικό που δημοσιεύτηκε στις 6 Απριλίου δείχνει ότι οι ρωσικές δυνάμεις έχουν προχωρήσει περίπου 3 χιλιόμετρα νότια του αυτοκινητόδρομου T0504 Kostyantynivka-Chasiv Yar-Bakhmut νοτιοδυτικά του Bakhmut.
Οι Wagner κατέλαβαν πολλές δομές στο κέντρο του Bakhmut και το στάδιο Metallurg, το ξενοδοχείο Bakhmut και την Εκκλησία των Αγίων Πάντων.
Οι Wagner κατάφεραν να σπάσουν τις ουκρανικές άμυνες στο βόρειο, νότιο και κεντρικό Bakhmut.
Το Υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου (MoD) σημείωσε στις 7 Απριλίου ότι οι συμβατικές ρωσικές δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένων των αερομεταφερόμενων στοιχείων (VDV) ενισχύουν την περιοχή Bakhmut και χρησιμοποιούν το πυροβολικό πιο αποτελεσματικά, κάτι που το Υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου θεωρεί ότι η ηγεσία των Wagner και του υπουργείου της Ρωσίας συνεργάζονται πιο αρμονικά.

Συνεχίζεται η προέλαση στην Avdiivka και Marinka

Οι ρωσικές δυνάμεις συνέχισαν τις χερσαίες επιθέσεις κατά μήκος της πρώτης γραμμής της πόλης Avdiivka στο Donetsk στις 7 Απριλίου και φαίνεται να συγκεντρώνουν επιθετικές επιχειρήσεις στην περιοχή Marinka.
Το Ουκρανικό Γενικό Επιτελείο ανέφερε ότι οι ρωσικές δυνάμεις διεξήγαγαν επιθετικές επιχειρήσεις στην περιοχή Avdiivka κοντά στο Novokalynove (12 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Avdiivka) και στο Severne (5 χιλιόμετρα δυτικά της Avdiivka).
Το ουκρανικό Γενικό Επιτελείο σημείωσε επιπλέον ότι οι πιο σκληρές μάχες βρίσκονται σε εξέλιξη κοντά στη Marinka, όπου οι ουκρανικές δυνάμεις απέκρουσαν 29 ρωσικές χερσαίες επιθέσεις από τις 80 συνολικές χερσαίες επιθέσεις που αναφέρθηκαν σε όλο το θέατρο στις 7 Απριλίου.
Οι ρωσικές δυνάμεις επιτέθηκαν ανεπιτυχώς προς το Keramik, 13 χλμ βορειοδυτικά της Avdiivka.

Τι συμβαίνει στην νότια Ουκρανία;

Το Ουκρανικό Γενικό Επιτελείο ανέφερε ότι οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν να κατασκευάζουν αμυντικές γραμμές και οχυρώσεις στις κατεχόμενες περιφέρειες Kherson και Zaporizhia.
Το γεωγραφικό υλικό που δημοσιεύτηκε στις 7 Απριλίου υποτίθεται ότι δείχνει τις ρωσικές δυνάμεις να εξορύσσουν μια απροσδιόριστη τοποθεσία στην ανατολική (αριστερή) όχθη του ποταμού Dnipro
Οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν τις προσπάθειες για την εδραίωση του ελέγχου του πυρηνικού σταθμού ηλεκτροπαραγωγής της Zaporizhzhia (ZNPP).
Οι ρωσικές δυνάμεις έκαναν περιορισμένη προέλαση νότια της πόλης Zaporizhia.
Γεωγραφικά πλάνα δείχνει ένα ουκρανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος να χτυπά ένα ρωσικό όχημα, υποδεικνύοντας μια περιορισμένη ρωσική προέλαση νότια του Kamianske (30 χλμ νότια της πόλης Zaporizhia).
Οι ρωσικές δυνάμεις πραγματοποίησαν βομβαρδισμούς στις περιφέρειες Zaporizhia, Kherson και Mykolayiv στις 7 Απριλίου.

H Ρωσία χρησιμοποιεί αντιδορυφορικά συστήματα με λέιζερ

Η Ρωσία αναπτύσσει δύο αερομεταφερόμενα αντιδορυφορικά συστήματα, σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Military Thought.
Το πρώτο σύστημα βασίζεται στο μαχητικό MiG-31D και στον αντιδορυφορικό πύραυλο Kontakt, ενώ το δεύτερο είναι μια έκδοση του συστήματος λέιζερ Peresvet που είναι εγκατεστημένο σε αεροσκάφος Il-76.
Το άρθρο συντάχθηκε από τον συνταξιούχο Αντιστράτηγο Alexander Kovalyov, Πρόεδρο του κλάδου της Αγίας Πετρούπολης της Ακαδημίας Cosmonautics Tsiolkovsky και πρώην Αρχηγό της Στρατιωτικής Διαστημικής Ακαδημίας Mozhaisky, ο οποίος κατέχει διδακτορικό στις Τεχνικές Επιστήμες.

«Τα ρωσικά αντιδορυφορικά όπλα που δημιουργούνται με βάση επανα-αναπτυσσόμενους και κινητούς φορείς περιλαμβάνουν το σύστημα PKO Kontakt που βασίζεται στο βαρύ μαχητικό-αναχαιτιστή MiG-31, το σύστημα μάχης λέιζερ A-60 Sokol-Echelon που βασίζεται στο Il-76 αεροπλάνο μεταφοράς και το σύστημα μάχης λέιζερ Peresvet».

Μετά την ολοκλήρωση των δοκιμών, το σύστημα που βασίζεται στο αεροσκάφος Il-76 μπορεί να τοποθετηθεί σε μια διαστημική πλατφόρμα όπου θα τροφοδοτείται από πυρηνικό αντιδραστήρα. «Πρόκειται για μια έτοιμη μονάδα μάχης και απειλή για τους εχθρικούς δορυφόρους».

Το αεροσκάφος A-60 είναι ένα ερευνητικό αεροπλάνο με λέιζερ που παράγεται από την Beriev.
Η ανάπτυξη ξεκίνησε το 1981 με το λέιζερ να εγκατασταθεί σε έναν ειδικό κώνο με σύστημα στόχευσης το 1983.
Κατά τη διάρκεια μιας δοκιμής, το αεροσκάφος χτύπησε με επιτυχία έναν εναέριο στόχο με λέιζερ.
Ένα δεύτερο A-60 κατασκευάστηκε το 1991.

Το έργο Sokol Eshelon, το οποίο βασίζεται στο αεροσκάφος A-60, ξεκίνησε το 2003 και δημοσιοποιήθηκε για πρώτη φορά στην ετήσια έκθεση Khimpromavtomatika το 2005.
Οι εργασίες για το σύστημα Kontakt ξεκίνησαν στη Σοβιετική Ένωση κατά τη δεκαετία του 1980.
Το σύστημα περιελάμβανε την καταστροφή δορυφόρων και βαλλιστικών στόχων χρησιμοποιώντας έναν πύραυλο τριών σταδίων με τον κινητικό αναχαιτιστή 79M6 Kontakt που εκτοξεύτηκε από το μαχητικό MiG-31D.

Το πρώτο στάδιο της αντιεπίθεσης ήταν σε θέση να φτάσει σε υψόμετρο 120-600 χιλιομέτρων, το δεύτερο - 1500 χιλιόμετρα.
Το σύστημα περιελάμβανε την καταστροφή τουλάχιστον 24 δορυφόρων μέσα σε 36 ώρες ή 20-40 διαστημικών σκαφών σε 24 ώρες.
Μεμονωμένα στοιχεία του Kontakt δοκιμάστηκαν τη δεκαετία του 1980 και στη δεκαετία του 1990, αλλά η ανάπτυξη πάγωσε.
Οι εργασίες για το σύστημα ξεκίνησαν ξανά τη δεκαετία του 2000.
Η σημασία των αντιδορυφορικών δυνατοτήτων έγινε σαφής μετά την έναρξη της ρωσικής ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία.
Οι δυτικοί δορυφόροι συλλογής πληροφοριών και επικοινωνίας έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην επιβίωση της δομής διοίκησης και ελέγχου του Κιέβου κατά τους πρώτους μήνες της επιχείρησης.

Το Bakhmut από δορυφόρο
Bakhmut_7_April_2023_Maxar.png

Kharkiv_Battle_Map_Draft_April_72023.png

Bakhmut_Battle_Map_Draft_April_72023.png
Donetsk_Battle_Map_Draft_April_72023.png

Zaporizhia_Battle_Map_Draft_April_72023.png

H Ρωσία χρησιμοποιεί αντιδορυφορικά συστήματα με λέιζερ
Russia-Laser.jpg

Τα μυστικά έγγραφα που διέρρευσαν
s1_1.jpg

s2_1.jpg
s3_1.jpg
s4_1.jpg
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης