Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σκηνικό πολέμου στην Νότια Κινεζική θάλασσα: «Αυστηρή προειδοποίηση» Κίνας με πολεμικά αέρος - θάλασσας, σε Ταϊβάν, ΗΠΑ

Σκηνικό πολέμου στην Νότια Κινεζική θάλασσα: «Αυστηρή προειδοποίηση» Κίνας με πολεμικά αέρος - θάλασσας, σε Ταϊβάν, ΗΠΑ
Η Ταϊβάν εντόπισε 8 κινεζικά πολεμικά πλοία και 42 στρατιωτικά αεροσκάφη γύρω από τη νήσο - Οι στρατιωτικές ασκήσεις γύρω από την Ταϊβάν αποτελούν «αυστηρή προειδοποίηση» προς τις «αποσχιστικές δυνάμεις» του νησιού
Σχετικά Άρθρα
(upd)Σκηνικό πολέμου θυμίζει η θάλασσα ανοιχτά της Κίνας από τον Ειρηνικό στον βορρά ως την Νότια Σινική θάλασσα και τα στενά της Ταϊβάν, όπου ξεκίνησε το Σάββατο 8/4 η Κίνα τριήμερες στρατιωτικές ασκήσεις γύρω από την Ταϊβάν, διαμηνύοντας πως αποτελούν «αυστηρή προειδοποίηση» προς τις «αποσχιστικές δυνάμεις» του νησιού.
Την ίδια ώρα, στο βορρά διεξάγονται κοινές στρατιωτικές ασκήσεις των ΗΠΑ με την Νότια Κορέα, ενώ η Βόρεια Κορέα δοκιμάζει υποβρύχιο drone ικανό για πυρηνική επίθεση.

Πολεμικές ασκήσεις

Την επομένη της επιστροφής της πρόεδρου της Ταϊβάν Tsai Ing-wen από τις ΗΠΑ, οι κινεζικές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι ξεκινούν «περιπολίες πολεμικής ετοιμότητας» και στρατιωτικά γυμνάσια γύρω από τον Πορθμό της Ταϊβάν, καθώς και βόρεια, νότια και ανατολικά του νησιού, «όπως είχε προγραμματιστεί».
Ο Xi Yi, εκπρόσωπος της στρατιωτικής διοίκησης του ανατολικού τομέα, δήλωσε ότι τα γυμνάσια αποτελούν «αυστηρή προειδοποίηση» για τη συμπαιγνία μεταξύ αποσχιστικών δυνάμεων που επιδιώκουν την «ανεξαρτητοποίηση της Ταϊβάν» και ξένων κέντρων, με φόντο τις προκλητικές ενέργειές τους.
Η πρόεδρος της Ταϊβάν Tsai Ing-wen συναντήθηκε την Τετάρτη στο Λος Άντζελες με τον πρόεδρο της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων, Kevin McCarthy, εξοργίζοντας το Πεκίνο το οποίο θεωρεί ότι το νησί αποτελεί κινεζική επαρχία που προορίζεται να επανενωθεί με την ηπειρωτική χώρα, ακόμη και δια της βίας εάν κριθεί απαραίτητο.
Τον Αύγουστο του 2022, ύστερα από την επίσκεψη της Nancy Pelosi (της προκατόχου του McCarthy) στην Ταϊπέι, η Κίνα διεξήγαγε πολυήμερα στρατιωτικά γυμνάσια μεγάλης κλίμακας γύρω από την Ταϊβάν.

Μεγάλη κινητικότητα παρατηρεί η Ταϊβάν

Οκτώ κινεζικά πολεμικά πλοία και 42 στρατιωτικά αεροσκάφη εντοπίστηκαν σήμερα από το υπουργείο Άμυνας της Ταϊβάν γύρω από τη νήσο κατά την πρώτη ημέρα των στρατιωτικών ασκήσεων του Πεκίνου στο Στενό της Ταϊβάν.
Είκοσι εννέα αεροσκάφη διέσχισαν τη μέση γραμμή που χωρίζει την Κίνα από την Ταϊβάν, διευκρίνισε το υπουργείο, καταγγέλλοντας "παράλογες ενέργειες".
Το υπουργείο Άμυνας της Ταϊβάν είχε σημειώσει νωρίτερα σήμερα, μετά την ανακοίνωση απο την Κίνα των τριήμερων στρατιωτικών γυμνασίων γύρω από τη νήσο, ότι θα ανταποκριθεί με ηρεμία, λογικά και με σοβαρή στάση, ούτε κλιμακώνοντας τις συγκρούσεις ούτε προκαλώντας διενέξεις.

Η Κίνα χρησιμοποίησε επίσκεψη στις ΗΠΑ της προέδρου της Ταϊβάν Tsai Ing-wen ως δικαιολογία για τη διεξαγωγή των ασκήσεων, προσέθετε το υπουργείο στην ανακοίνωσή του.
Ο κινεζικός στρατός ξεκίνησε σήμερα τριήμερα στρατιωτικά γυμνάσια στο Στενό της Ταϊβάν, με φόντο εντάσεις με τη νήσο μετά την συνάντηση στις ΗΠΑ της προέδρου της Tsai Ing-wen με τον πρόεδρο της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων Kevin McCarthy.
Ασκήσεις με πραγματικά πυρά θα διεξαχθούν τη Δευτέρα στο Στενό της Ταϊβάν κοντά στις ακτές της Φουτζιάν, στην ανατολική Κίνα, την επαρχία που βρίσκεται απέναντι από την νήσο, δήλωσαν τοπικές ναυτικές αρχές.

Αυταρχικός επεκτατισμός

Η Ταϊβάν αντιμετωπίζει έναν "αυταρχικό επεκτατισμό" από την πλευρά της Κίνας, κατήγγειλε η πρόεδρος της νήσου Tsai Ing-wen κατά την πρώτη ημέρα των στρατιωτικών ασκήσεων του Πεκίνου στο Στενό της Ταϊβάν.
"Τα τελευταία χρόνια αντιμετωπίζουμε έναν συνεχή αυταρχικό επεκτατισμό", σημείωσε η Τσάι, προσθέτοντας ότι η Ταϊβάν "θα συνεχίσει να εργάζεται με τις ΗΠΑ και άλλες χώρες (...) για να υπερασπιστεί τις αξίες της ελευθερίας και της δημοκρατίας".
Ο λαός της Ταϊβάν αγαπά τη δημοκρατία και επιδιώκει την ειρήνη, σημείωσε επίσης η πρόεδρος της νήσου, συμπληρώνοντας ότι προσβλέπει στην περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας με τις ΗΠΑ.
Η Tsai Ing-wen έκανε το σχόλιο αυτό στην αρχή γεύματος με αντιπροσωπεία βουλευτών των ΗΠΑ, με επικεφαλής τον πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων Michael McCall που επισκέπτεται την Ταϊβάν.
Η Ταϊβάν αντιμετωπίζει έναν "αυταρχικό επεκτατισμό" από την πλευρά της Κίνας, δηλώνει η πρόεδρος της νήσου Tsai Ing-wen.

Υψηλόβαθμος Αμερικανός βουλευτής δεσμεύτηκε το Σάββατο να συμβάλλει στην παροχή εκπαίδευσης για τις ένοπλες δυνάμεις της Ταϊβάν και για την επιτάχυνση της παράδοσης όπλων, την ώρα που η Κίνα άρχιζε τριήμερες στρατιωτικές ασκήσεις γύρω από τη νήσο.
Μιλώντας σε γεύμα στην Ταϊπέι που παρέθεσε η Τσάι στην δικομματική του αντιπροσωπεία, ο Michael McCall, πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων, δήλωσε ότι βρίσκονταν εκεί για να υποστηρίξουν σθεναρά την Ταϊβάν και σημείωσε ότι είναι σημαντικό οι δημοκρατίες να είναι ενωμένες.
"Ως πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής (των Αντιπροσώπων), υπογράφω όλες τις ξένες στρατιωτικές πωλήσεις, συμπεριλαμβανομένων όπλων στην Ταϊβάν, και σας υπόσχομαι κυρία Πρόεδρε ότι θα παραδώσουμε αυτά τα όπλα", δήλωσε.

Η Ταϊβάν έχει από πέρυσι διαμαρτυρηθεί για καθυστερήσεις στις παραδόσεις αμερικανικών όπλων, όπως οι αντιαεροπορικοί πύραυλοι Stinger, καθώς οι κατασκευαστές στρέφουν τις προμήθειες στην Ουκρανία για να υποστηρίξουν την άμυνά της απέναντι στη Ρωσία.

"Κάνουμε ό,τι μπορούμε στο Κογκρέσο για να επιταχύνουμε αυτές τις πωλήσεις και να πάρετε τα όπλα που χρειάζεστε για να υπερασπιστείτε τους εαυτούς σας", σημείωσε ο Μακόλ, ο οποίος είναι Ρεπουμπλικάνος.
"Και θα παράσχουμε εκπαίδευση στον στρατό σας -όχι για πόλεμο, αλλά για ειρήνη", πρόσθεσε, χωρίς να διευκρινίσει περαιτέρω.
"Η προβολή αδυναμίας προκαλεί μόνον επίθεση και σύγκρουση. Η προβολή δύναμης παρέχει αποτροπή και προάγει την ειρήνη", σημείωσε επίσης.
Μολονότι αμυντικό σύμφωνο ανάμεσα στην Ταϊβάν και τις ΗΠΑ τερματίστηκε το 1979, όταν η Ουάσινγκτον διέκοψε τις επίσημες διπλωματικές της σχέσεις με την Ταϊπέι υπέρ του Πεκίνου, μια στενή στρατιωτική σχέση εξακολουθεί να υπάρχει και οι ΗΠΑ είναι η κύρια ξένη πηγή όπλων για την Ταϊβάν.
Η Κίνα περιγράφει την Ταϊβάν ως το πιο ευαίσθητο και σημαντικό ζήτημα στις σχέσεις της με τις ΗΠΑ και το θέμα αυτό αποτελεί συνεχή πηγή τριβών ανάμεσα στο Πεκίνο και την Ουάσινγκτον.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης