Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ιστορική παρέμβαση Ρωσίας για την επίλυση της κρίσης στη Μέση Ανατολή

Ιστορική παρέμβαση Ρωσίας για την επίλυση της κρίσης στη Μέση Ανατολή
«Υποστηρίζουμε εδώ και καιρό την επανέναρξη της πολυμερούς διαδικασίας για την ισραηλινο-παλαιστινιακή κρίση», τόνισε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών
Η Μόσχα τάσσεται υπέρ της επανέναρξης των πολυμερών διαπραγματεύσεων για την εξεύρεση λύσης στην ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση, στην οποία θα συμμετέχει η Τετραμερής για τη Μέση Ανατολή και τον Αραβικό Σύνδεσμο, δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Sergei Lavrov σε συνέντευξη Τύπου μετά από συνομιλίες με τον Τούρκο ομόλογό του Mevlut Cavusoglu την Παρασκευή (7/4/2023).
«Υποστηρίζουμε εδώ και καιρό την επανέναρξη της πολυμερούς διαδικασίας για την ισραηλινο-παλαιστινιακή κρίση καθώς υπάρχει ένας παγκοσμίως αναγνωρισμένος συλλογικός μεσολαβητής, που είναι το Κουαρτέτο που αποτελείται από τη Ρωσία, τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα Ηνωμένα Έθνη», είπε.
«Σε αυτό ακριβώς το πλαίσιο, με την υποχρεωτική συμμετοχή του Αραβικού Συνδέσμου, μπορούμε, στην πράξη και με την ελπίδα για κάποιου είδους αποτέλεσμα, να αναζητήσουμε συμφωνίες που θα πρέπει να βασίζονται στις αρχές της λύσης των δύο κρατών, όπως διατυπώνονται σε έγγραφα», τόνισε ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας.

Δεν συγκαλείται το Κουαρτέτο

Ο Lavrov επεσήμανε ότι το Κουαρτέτο δεν έχει συγκληθεί εδώ και αρκετό καιρό και οι συνεδριάσεις του μπλοκάρονται από τις ΗΠΑ.
«Δυστυχώς, ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, ο οποίος υποτίθεται ότι θα ξεκινήσει τέτοιες συναντήσεις, προφανώς δεν είναι πρόθυμος να εκνευρίσει τους συναδέλφους των ΗΠΑ, καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν επιλέξει να μην εργαστούν για τη συμφιλίωση Ισραηλινών – Παλαιστινίων», σημείωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών.
Σύμφωνα με τον Lavrov, οι όροι που προτείνει η Ουάσιγκτον δεν συνάδουν με τις αρχές που ορίζονται στα ψηφίσματα των ΗΠΑ.
Την Τρίτη (4/4), το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων WAFA μετέδωσε ότι ισραηλινοί αστυνομικοί εισέβαλαν στο τέμενος Al-Aqsa στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, εκτοξεύοντας χειροβομβίδες κρότου-λάμψης, ρίχνοντας δακρυγόνα και χρησιμοποιώντας λαστιχένιες σφαίρες και ρόπαλα.
Σύμφωνα με το λιβανέζικο τηλεοπτικό κανάλι Al-Mayadeen, περισσότερα από 400 άτομα συνελήφθησαν.
Η αστυνομία του Ισραήλ ανακοίνωσε ότι δεκάδες μασκοφόροι νεαροί οχυρώθηκαν μέσα στο τέμενος, φωνάζοντας συνθήματα και καλώντας σε ταραχές.
Στη συνέχεια, οι αστυνομικοί χρειάστηκε να εισέλθουν στους χώρους του.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης