Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μυστήριο στην επιτροπή που ελέγχει τα οικονομικά της Ευρώπης - Αποχώρησαν δύο αξιωματούχοι σε θέσεις - κλειδιά

Μυστήριο στην επιτροπή που ελέγχει τα οικονομικά της Ευρώπης - Αποχώρησαν δύο αξιωματούχοι σε θέσεις - κλειδιά
Τα μέλη της EFC, που εκπροσωπούν τις 27 κυβερνήσεις της ΕΕ, έχουν ένα απλό καθήκον: να κάνουν συμφωνίες μεταξύ τους, ώστε οι εκλεγμένοι προϊστάμενοί τους, οι υπουργοί Οικονομικών, να μην μπλέκονται στα δύσκολα
Ένα άκρως ενδιαφέρον άρθρο δημοσιεύει σήμερα το Politico, από τη "μυστική" επιτροπή που ελέγχει τα οικονομικά της Ευρώπης.
Όπως αναφέρει είναι κλασικό παράδειγμα της εξουσίας πέραν του προσκηνίου.
Αλλά οι πολιτικές διαφορές στις χώρες σημαίνουν ότι δύο βασικοί αξιωματούχοι έχουν πλέον κάνει τις τελευταίες τους συμφωνίες στις Βρυξέλλες.
Πρόκειται για μια ιστορία ίντριγκας, απίθανης φιλίας και παρασκηνιακών συμφωνιών που φτάνει στην καρδιά της πολιτικής εξουσίας στην ΕΕ.
Και αφορά ένα από τα πιο μυστικοπαθή -αλλά και με μεγάλη επιρροή- όργανα του μπλοκ και δύο από τα ηγετικά του μέλη που μόλις εκδιώχθηκαν από αυτό.
Πιθανότατα πολλοί δεν έχουν ακούσει για το όργανο και σχεδόν σίγουρα δεν έχουν ακούσει ποτέ για το ζεύγος των αξιωματούχων, αλλά πιο ξεκάθαρο παράδειγμα εξουσίας στο παρασκήνιο δύσκολα θα βρεί κανείς.
Στο παρασκήνιο, τα νήματα που κινούσαν βοήθησαν να περάσει το μπλοκ μέσα από τα δύσβατα οικονομικά νερά.

Η "δίδυμη" αποχώρηση

Η "δίδυμη" αποχώρηση των ανώτερων αξιωματούχων του ιταλικού και του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, του Alessandro Rivera και του Carsten Pillath, αφήνουν ένα κενό στο κέντρο της λήψης αποφάσεων της ΕΕ σε μια εποχή που οι κυβερνήσεις μάχονται με τον πληθωρισμό ρεκόρ, αντιμετωπίζουν μια πιθανή τραπεζική κρίση και διαφωνούν για το πώς θα αλλάξουν οι κανόνες της ΕΕ για τις δαπάνες.
Οι Rivera και Pillath συμμετείχαν στην Οικονομική και Δημοσιονομική Επιτροπή και στη μικρότερη "ξαδέρφη" της, την Ομάδα Εργασίας του Eurogroup, που αφορά μόνο την ευρωζώνη.
Χωρίς δημόσιες ατζέντες, χωρίς ανακοινώσεις στον Τύπο μετά το συμβάν και σίγουρα χωρίς τα φώτα της δημοσιότητας.
Ενώ τα θρυλικά δωμάτια γεμάτα καπνό στα οποία κατοικούσαν οι προκάτοχοί τους έχουν χαθεί προ πολλού στην ιστορία, το παζάρι και η εμπιστευτικότητα παραμένουν τα ίδια.
"Πρόκειται για μια αρκετά δεμένη ομάδα ανθρώπων- βλέπουμε ο ένας τον άλλον συχνά και δημιουργούνται φιλίες", δήλωσε ένας αξιωματούχος που μίλησε στο POLITICO και είχε δει τον Rivera και τον Pillath να εργάζονται από κοινού.
"Αρχίζεις να εμπιστεύεσαι τον άλλον- μπορείς να κάνεις ερωτήσεις απευθείας και να ξέρεις ότι αυτό που θα λάβεις είναι μια ειλικρινής εκτίμηση".
Σύμφωνα με όσους συνεργάστηκαν μαζί τους, η αξιοσημείωτη προσωπική χημεία του διδύμου -παρά τις αντίθετες θέσεις των αντίστοιχων κυβερνήσεών τους- βοήθησε να γεφυρωθεί ένα από τα πιο σοβαρά χάσματα του μπλοκ.

Εξαιρετικά πολύτιμη η παρουσία τους

Τα μέλη της EFC, που εκπροσωπούν τις 27 κυβερνήσεις της ΕΕ, έχουν ένα απλό καθήκον: να κάνουν συμφωνίες μεταξύ τους, ώστε οι εκλεγμένοι προϊστάμενοί τους, οι υπουργοί Οικονομικών, να μην μπλέκονται στα δύσκολα.
Γενικά δεν τους επιτρέπεται να μιλούν στα μέσα ενημέρωσης, οπότε το άρθρο του Politico βασίζεται κυρίως σε συζητήσεις με αξιωματούχους που δέχθηκαν να μιλήσουν στο μέσο υπό τον αυστηρό όρο της ανωνυμίας.
Οι Rivera και Pillath, είπε ένας από αυτούς τους αξιωματούχους, υπήρξαν "εξαιρετικά πολύτιμοι στην επίλυση προβλημάτων".
Χρειαζόταν να είναι - ιδίως όταν ορισμένα από αυτά τα προβλήματα προκλήθηκαν από τις ίδιες τις κυβερνήσεις για τις οποίες εργάστηκαν, οι οποίες ήταν αρκετά αντίθετες οικονομικά και πολιτικά.
Η Ιταλία, της οποίας ηγείται η δεξιά εθνικίστρια Georgia Meloni, είναι φορτωμένη με ένα βουνό χρέους, έχει δεκαετίες χαμηλής ανάπτυξης και κινδυνεύει συνεχώς να βρεθεί στο στόχαστρο των επενδυτών.
Αντίθετα, η Γερμανία, τώρα υπό έναν συνασπισμό σοσιαλδημοκρατών, φιλελευθέρων και πράσινων, έχει εδώ και καιρό εμμονή με τον ισοσκελισμένο προϋπολογισμό, ενώ απολαμβάνει μια κορυφαία επενδυτική αξιολόγηση που ενεργεί ως δημοσιονομικός επικεφαλής του μπλοκ.
Με κάποιο τρόπο ο Rivera, η οικογένεια του οποίου ανάγεται σε εκατοντάδες χρόνια ιταλικής αριστοκρατίας, και ο Pillath, ένας μακροχρόνιος βετεράνος των Βρυξελλών, τόσο εξοικειωμένος με τα παρασκήνια της Ευρώπης που η γερμανική κυβέρνηση τον έβγαλε από τη σύνταξη, τα πήγαν καλά.
Μαζί ξεπέρασαν τα εμπόδια και έφεραν κοντά τα δύο άκρα της οικονομικής πολιτικής της ΕΕ.
Μιλώντας στο POLITICO, ο Rivera εξήρε τον Pillath ως "κάποιον ικανό να μιλήσει ευθέως", μια σπάνια ιδιότητα στη δημόσια διοίκηση, όπου η ουσία συχνά καλύπτεται από διπλωματικό λόγο.
Και από την πλευρά του, ο Γερμανός εξέφρασε στο POLITICO την ελπίδα, όταν η κυβέρνηση Meloni θα ανέβαινε στην εξουσία, να παραμείνει ο Rivera, λέγοντας ότι εκπροσωπούσε ένα προπύργιο σταθερότητας στη θυελλώδη πολιτική της Ιταλίας.
Όχι μόνο δεν πραγματοποιήθηκε η επιθυμία του, αλλά τον ακολούθησε στην πόρτα.

Κρυμμένα χέρια

Παρά το γεγονός ότι είναι απολίτικοι δημόσιοι υπάλληλοι, έπεσαν και οι δύο θύματα της ολοένα και πιο πυρετώδους πολιτικής στην πατρίδα τους.
Ο 52χρονος Rivera απολύθηκε με συνοπτικές διαδικασίες από τον Meloni χωρίς εξηγήσεις.
Ομοίως, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Christian Lindner ανακοίνωσε την πρόωρη αποχώρηση του Pillath, 66 ετών, στο πλαίσιο μιας προσπάθειας να φέρει πιστούς στο κόμμα στις κορυφαίες θέσεις του υπουργείου.
Για όσους βλέπουν τους απρόσωπους αξιωματούχους ως απλούς τεχνοκράτες, η ιστορία αυτή χρησιμεύει για να υπογραμμίσει το πώς, για τα κρυφά χέρια της κυβέρνησης, η προσωπικότητα μετράει πολύ.
"Η ατομική ποιότητα είναι το ζητούμενο", δήλωσε ο Thomas Wieser, ένας μεγαλόσωμος Αυστριακός οικονομολόγος και επί μακρόν πρόεδρος της ομάδας κατά τα ταραγμένα χρόνια της κρίσης χρέους της ευρωζώνης.
Ο ίδιος επέβλεψε την ομάδα καθώς αυτή κατέστη καθοριστική για τη διάσωση της νομισματικής ένωσης και τη χάραξη πρωτοφανών προγραμμάτων διάσωσης χωρών όπως η Ελλάδα, η Ιρλανδία και η Ισπανία στο πρώτο μισό της προηγούμενης δεκαετίας.
"Χρειάζεται να γνωρίζεις τις τεχνικές λεπτομέρειες των διαφόρων φακέλων, αλλά είναι σημαντικό να έχεις υψηλό βαθμό κοινωνικής νοημοσύνης", δήλωσε.
"Δεν είναι μόνο θέμα του "Μπορώ να διαβάσω μια αναφορά και να πω ποια είναι η θέση μου;"... αλλά "Πώς μπορώ να πείσω όσο το δυνατόν περισσότερους συναδέλφους μου να προχωρήσουν όσο το δυνατόν περισσότερο μαζί μου, αντί να ακολουθήσουν το δικό τους δρόμο;"".
Αν και αναπόσπαστο μέρος του τρόπου λειτουργίας της ΕΕ, σκιώδη όργανα όπως η EFC μπορούν να αναδείξουν την ανάγκη για περισσότερη διαφάνεια.
Όμως, τουλάχιστον για τον Wieser, όταν οι κυβερνήσεις εργάζονται πάνω σε τόσο ευαίσθητα θέματα, είναι ζωτικής σημασίας άνθρωποι όπως η Rivera και ο Pillath να μένουν μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας.
Στην πραγματικότητα, αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να επιτευχθούν οι συμφωνίες.
"Όσο πιο εμπιστευτικές μπορούν να παραμείνουν τέτοιες διαπραγματεύσεις, τόσο πιο εύκολο είναι για τα κράτη μέλη και για τους πολιτικούς να αλλάξουν τη θέση τους και να κινηθούν προς έναν ορισμένο συμβιβασμό", δήλωσε.
Όσον αφορά την ιταλική και τη γερμανική, οι αποχωρήσεις τους φέρνουν ένα πρόσθετο εμπόδιο για τις τρέχουσες διαπραγματεύσεις σχετικά με τους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ.
Η Επιτροπή στα τέλη του περασμένου έτους παρουσίασε ιδέες για το πώς επιθυμεί να μεταρρυθμίσει τους λεγόμενους κανόνες για το χρέος και το έλλειμμα.
Ενώ το Βερολίνο είναι απρόθυμο να δώσει στην Επιτροπή πολύ μεγάλο περιθώριο να καθορίσει τον ρυθμό μείωσης του χρέους που θα πρέπει να ακολουθήσουν οι πρωτεύουσες, η Ρώμη επιθυμεί να διασφαλίσει ότι οι νέοι κανόνες δεν θα εισάγουν μια νέα εποχή λιτότητας.

Μαραθωνοδρόμος

Ήταν το τυπικό έργο κυκλικής διασταύρωσης στο οποίο διέπρεψαν οι Rivera και Pillath.
Τώρα το έργο της επίτευξης ενός συμβιβασμού θα πέσει στους αντικαταστάτες τους.
"Αυτές οι δύο χώρες έχουν μια μεγάλη δεξαμενή εξαιρετικών υποψηφίων από την οποία μπορούν να επιλέξουν, δεν έχω δει ποτέ ανίκανο άτομο", δήλωσε ο αξιωματούχος.
Ο Ιταλός είχε διοριστεί στην κορυφαία θέση του γενικού διευθυντή του υπουργείου Οικονομικών το 2018, από τον τότε πρωθυπουργό Giuseppe Conte.
Επί 20 χρόνια στο εν λόγω υπουργείο ηγήθηκε των διαπραγματεύσεων με τις Βρυξέλλες για τη διάσωση των ιταλικών τραπεζών, όπως η Monte dei Paschi di Siena.
Ο αντικαταστάτης του Rivera είναι ο Riccardo Barbieri, πρώην επικεφαλής οικονομολόγος του υπουργείου Οικονομικών, ένα ασφαλές ζευγάρι χεριών και ένα μήνυμα συνέχειας στις αγορές.
Ο Pillath ήταν επικεφαλής του τμήματος οικονομικής πολιτικής του Συμβουλίου της ΕΕ επί 13 χρόνια: η πρώτη του συνάντηση των υπουργών Οικονομικών συνέπεσε με την κατάρρευση της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας Lehman Brothers το 2008, η οποία πυροδότησε την τελευταία κρίση.
Ο Lindner τον άρπαξε από τη σύνταξη το 2022, αλλά τώρα τον στέλνει πίσω εκεί.
Τη θέση του Pillath πήρε ο Heiko Thoms, ένας διπλωμάτης καριέρας που διετέλεσε προσωπάρχης του πρώην υπουργού Εξωτερικών Guido Westerwelle.
Κατείχε ρόλους στις Βρυξέλλες, πιο πρόσφατα ως αναπληρωτής απεσταλμένος της Γερμανίας στο ΝΑΤΟ.
Είναι μαραθωνοδρόμος, κάτι που θα μπορούσε να φανεί χρήσιμο κατά τη διάρκεια μακρών διαπραγματευτικών περιόδων.
Αλλά μπορεί να χρειαστεί χρόνος για να γνωριστούν μεταξύ τους.
Ο Wieser δήλωσε ότι τα μέλη της EFC πρέπει να γνωρίζουν όχι μόνο τα κείμενα αλλά και την ιστορία των φακέλων, όπως οι κανόνες για το χρέος και το έλλειμμα, καθώς και το εξωτερικό οικονομικό πλαίσιο και τις θέσεις κάθε άλλης χώρας.
"Όλα αυτά τα πράγματα αποτελούν το υπόβαθρο όταν εισέρχεστε στην αίθουσα συνεδριάσεων - και αυτά είναι πράγματα που δεν υπάρχουν στο ενημερωτικό σας βιβλίο, τα οποία απλά πρέπει να γνωρίζετε", δήλωσε.
"Έτσι, αν απλά σας πετάξουν με αλεξίπτωτο από κάπου αλλού, η καμπύλη εκμάθησης θα είναι μεγάλη και απότομη".

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης