Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αποκάλυψη Leonardo DiCaprio – Μαλαισιανός χρηματοδότης, για λογαριασμό της Κίνας, προσέγγισε τον Obama για δωρεά 30 εκατ. δολ.

Αποκάλυψη Leonardo DiCaprio – Μαλαισιανός χρηματοδότης, για λογαριασμό της Κίνας, προσέγγισε τον Obama για δωρεά 30 εκατ. δολ.
Εξετάζεται παραβίαση του αμερικανικού νόμου που καθιστά παράνομη την άμεση ή έμμεση δωρεά ξένων σε αμερικανικές εκστρατείες
Στο μικροσκόπιο των αμερικανικών αρχών έχουν τεθεί οι δεσμοί των πολιτικών της χώρας με την Κίνα, μετά και τις αποκαλύψεις του Leonardo DiCaprio.
Σύμφωνα με τον ηθοποιό, ο Μαλαισιανός χρηματοδότης Jho Low σχεδίαζε να δωρίσει έως και 30 εκατομμύρια δολάρια για να βοηθήσει την εκστρατεία επανεκλογής του τότε προέδρου των ΗΠΑ Barack Obama το 2012.
Ο DiCaprio αφηγήθηκε μια συζήτηση που είχε με τον Low, το όνομα του οποίου είναι Low Taek Jho, ενώ κατέθετε κατά τη διάρκεια μιας ομοσπονδιακής δίκης στην Ουάσινγκτον.
"Ήταν μια περιστασιακή συζήτηση για το ποιο κόμμα υποστήριζε", είπε ο DiCaprio, λέγοντας στους ενόρκους ότι ο Low είπε ότι σχεδίαζε να δώσει "μια σημαντική δωρεά" στο Δημοκρατικό Κόμμα, η οποία ήταν "κάπου στα 20 με 30 εκατομμύρια δολάρια".
"Βασικά είπα, "Ουάου, αυτά είναι πολλά χρήματα"".
Ο DiCaprio κατέθεσε στη δίκης του Prakazrel “Pras” Michel του συγκροτήματος χιπ-χοπ Fugees, ο οποίος, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, συνωμότησε με τον Low για να διοχετεύσει χρήματα στην προεκλογική εκστρατεία του Obama το 2012.

Οι δεσμοί με την Κίνα

Οι εισαγγελείς λένε ότι ο Michel έλαβε 21 εκατομμύρια δολάρια από τον Low και διοχέτευσε τα χρήματα σε πολιτικές επιτροπές μέσω μιας σειράς δωρητών, συμπεριλαμβανομένων διαφόρων εταιρειών και ανθρώπων που συνδέονται με τον μουσικό.
Ο Low και ο Michel έθεσαν σε εφαρμογή τη συνωμοσία "για να αποκτήσουν πρόσβαση και επιρροή στον Obama", ανέφερε το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης.
Σε μια περίπτωση, ένας συνεργάτης του Michel προώθησε ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από τον Michel που ζητούσε οικονομικές συνεισφορές για τον Obama και είπε στον Low ότι η χρηματοδότηση θα "σας εγγυηθεί μια ακρόαση 15 λεπτών το πολύ" με τον Obama.
Ο πατέρας του Low συναντήθηκε και φωτογραφήθηκε με τον Obama σε μια εκδήλωση στην Ουάσινγκτον, αλλά ο Low δεν συναντήθηκε με τον πρόεδρο, σύμφωνα με τα έγγραφα κατηγορίας.
Ο Michel φέρεται επίσης να προσπάθησε να αποκρύψει τη χρηματοδότηση, η οποία προσέκρουε σε α, και φέρεται να συνωμότησε με άλλους για να πιέσει την κυβέρνηση Trump να εγκαταλείψει την έρευνα για τον Low.
Ο Michel έχει αρνηθεί τους ισχυρισμούς.
Σύμφωνα με τους εισαγγελείς, ο υφυπουργός Δημόσιας Ασφάλειας της Κίνας, μέλος του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος (ΚΚΚ), συμμετείχε επίσης στο σχέδιο, το οποίο περιελάμβανε την πίεση για την αποστολή ενός Κινέζου αντιφρονούντα πίσω στην Κίνα.
Ο DiCaprio είναι μία από τις πολλές εξέχουσες προσωπικότητες που συνδέονται με τον Low, έναν φυγάδα που αντιμετωπίζει ξεχωριστές ομοσπονδιακές ποινικές κατηγορίες για φερόμενη υπεξαίρεση 4,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων από το 1MDB, ένα ταμείο πλούτου που δημιουργήθηκε από την κυβέρνηση της Μαλαισίας για την αύξηση της οικονομικής ανάπτυξης μέσω της επίτευξης συμφωνιών με άλλες χώρες και ξένους ιδιώτες.
Ο χρηματοδότης, ο οποίος ήταν γνωστό ότι πλήρωνε διασημότητες του Χόλιγουντ για να κάνουν πάρτι μαζί του, υποστήριζε το φιλανθρωπικό ίδρυμα του DiCaprio και βοήθησε στη χρηματοδότηση της ταινίας "Ο Λύκος της Wall Street", το 2013, στην οποία πρωταγωνίστησε ο DiCaprio και ήταν υποψήφιος για Όσκαρ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης