Τελευταία Νέα
Διεθνή

Inside παιχνίδια με τη μετοχή της Tesla από τον αδερφό του Musk - Κέρδισε 17 εκατ. με options

tags :
Inside παιχνίδια με τη μετοχή της Tesla από τον αδερφό του Musk - Κέρδισε 17 εκατ. με options
Ο Kimbal Musk άσκησε τη Δευτέρα δικαιώματα προαίρεσης αγοράς μετοχών που λήγουν τον Ιούνιο του 2025 και του έδιναν το δικαίωμα να αποκτήσει 100.000 μετοχές προς 24,73 δολάρια η κάθε μία, που αντιπροσωπεύει έκπτωση σχεδόν 90% σε σχέση με την προηγούμενη τιμή κλεισίματος
Ο αδελφός του Elon Musk, διευθυντής στο διοικητικό συμβούλιο της Tesla, άσκησε αυτή την εβδομάδα δικαιώματα προαίρεσης που του επιτρέπουν να πουλήσει μετοχές της εταιρείας κατασκευής ηλεκτρικών αυτοκινήτων αξίας 17 εκατομμυρίων δολαρίων.
Κανονικά μια τέτοια συναλλαγή θα ήταν όχι μόνο εξαιρετικά αμφιλεγόμενη, αλλά και πραγματικά αδύνατη.
Ο μικρότερος αδελφός του διευθύνοντος συμβούλου, Kimbal, είναι μυημένος σε πληροφορίες σχετικές με την αγορά, και υπάρχει η λεγόμενη περίοδος blackout που απαγορεύει τις πωλήσεις εκ των έσω μέχρι να ανακοινώσει η Tesla τα τριμηνιαία κέρδη στις 19 Απριλίου.
Ωστόσο, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν στις ρυθμιστικές αρχές, ο εστιάτορας και ιδρυτής μιας εταιρείας υδροπονικής καλλιέργειας αποκάλυψε ότι είχε ήδη από τον Δεκέμβριο, περίπου τέσσερις μήνες νωρίτερα, δώσει την εντολή για συναλλαγή στο πλαίσιο του λεγόμενου σχεδίου 10b5-1.
Αυτό απελευθερώνει τους insiders να πωλούν μετοχές ανεξάρτητα από επικείμενα σημαντικά γεγονότα, όταν έχουν πρόσβαση σε ουσιώδεις μη δημόσιες πληροφορίες, όπως τα οικονομικά στοιχεία της Tesla για το πρώτο τρίμηνο.
Σύμφωνα με το σχέδιο, η Tesla δήλωσε ότι ο Kimbal Musk άσκησε τη Δευτέρα δικαιώματα προαίρεσης αγοράς μετοχών που λήγουν τον Ιούνιο του 2025 και του έδιναν το δικαίωμα να αποκτήσει 100.000 μετοχές προς 24,73 δολάρια η κάθε μία, που αντιπροσωπεύει έκπτωση σχεδόν 90% σε σχέση με την προηγούμενη τιμή κλεισίματος.
Στη συνέχεια γύρισε και τις πούλησε όλες σε 11 διαφορετικά πακέτα σε τιμές μεταξύ 192,78 και 202,64 δολαρίων, αποφέροντάς του καθαρά έσοδα άνω των 17 εκατομμυρίων δολαρίων και αφήνοντάς του λίγο περισσότερες από 1,6 εκατομμύρια μετοχές.
Η πώληση ωστόσο ανοίγει παλιές πληγές.
Οι insiders της Tesla έχουν επανειλημμένα χρησιμοποιήσει τη μετοχή ως τον προσωπικό τους κουμπαρά από τότε που το πρώτο κύμα COVID πυροδότησε ένα θεαματικό ράλι που είδε την αγοραία αξία της εταιρείας να ξεπερνά όλους τους άλλους ανταγωνιστές αυτοκινήτων και να παίρνει τη θέση της στην ελίτ των παγκόσμιων μεγαλοκεφαλαιοποιήσεων.

Το ιστορικό των πωλήσεων στην Tesla

Έκτοτε, τα στελέχη και οι διευθυντές της αυτοκινητοβιομηχανίας -με κυριότερο τον ίδιο τον Elon Musk- αφήνουν να γίνει αισθητή η παρουσία τους στην αγορά μόνο μέσω συνεχών εκποιήσεων που πλήττουν ιδιαίτερα την αφοσιωμένη βάση των μικροεπενδυτών τους.
Αυτό υποδηλώνει ότι οι insiders της εταιρείας δεν πιστεύουν ότι η Tesla προσφέρει μια αρκετά ελκυστική απόδοση των κεφαλαίων τους, άποψη που ενισχύεται από τότε που ο Musk φαίνεται να έχει ξεχάσει τα σχόλια του Οκτωβρίου ότι το διοικητικό συμβούλιο θα εξετάσει μια "σημαντική επαναγορά" μετοχών.
Η τελευταία φορά που οι insiders εξέφρασαν αρκετή εμπιστοσύνη για να αποκτήσουν μετοχές της Tesla στην τρέχουσα τιμή της αγοράς ήταν ακριβώς πριν από την πανδημία, όταν η πρωτοπόρος εταιρεία EV άξιζε το ένα πέμπτο της σημερινής της αξίας.
Τότε, ο Elon Musk αγόρασε μετοχές αξίας 10 εκατομμυρίων δολαρίων και ο Larry Ellison άλλων 1 εκατομμυρίου δολαρίων στο πλαίσιο της αύξησης κεφαλαίου της Tesla κατά 2 δισεκατομμύρια δολάρια τον Φεβρουάριο του 2020.
Τον τελευταίο ενάμισι χρόνο, ο διευθύνων σύμβουλος της Tesla υπήρξε στην πραγματικότητα μεγάλος πωλητής στην αγορά.
Συνολικά, ξεφόρτωσε μετοχές συνολικής αξίας σχεδόν 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αρχικά ως πολιτική χειρονομία για να πληρώσει τους ομοσπονδιακούς φόρους και αργότερα για να χρηματοδοτήσει την αγορά του Twitter τον Οκτώβριο.
Καθώς οι μετοχές της Tesla άρχισαν να βυθίζονται σε χαμηλά δύο ετών, οι αναλυτές άρχισαν να απαιτούν προς το τέλος του περασμένου έτους να σταματήσει τις αδιάκοπες πωλήσεις μετοχών που έβλαπταν τους επενδυτές του.
Υπό πίεση, δεσμεύτηκε στα τέλη Δεκεμβρίου να μην πουλήσει άλλες μετοχές τουλάχιστον για φέτος.
Παρόλο που ο Kimbal Musk μπορεί να ζει στη σκιά του πολύ πιο επιτυχημένου αδελφού του, απολαμβάνει τον σεβασμό των επενδυτών για τον απίστευτο συγχρονισμό του.
Τον Νοέμβριο του 2021, ο μικρότερος αδελφός πούλησε 88.500 μετοχές της Tesla αξίας περίπου 100 εκατομμυρίων δολαρίων, συγχρονίζοντας τέλεια την κορύφωση του ράλι της αμερικανικής αγοράς μετοχών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης