Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σε αδιέξοδο ο Zelensky – Οι Ουκρανοί τον απειλούν με… «πολιτική αυτοκτονία», εάν εγκαταλείψει Donbass και Κριμαία

Σε αδιέξοδο ο Zelensky – Οι Ουκρανοί τον απειλούν με… «πολιτική αυτοκτονία», εάν εγκαταλείψει Donbass και  Κριμαία
Προειδοποιητικά πυρά προς τον Ουκρανό πρόεδρο να μην εγκαταλείψει τον ...ανεδαφικό στόχο απόσπασης του Donbass
Σχετικά Άρθρα
(upd) Σε ιδιαίτερα δυσχερή θέση βρίσκεται ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelensky.
Μετά τα συνεχή ρωσικά στρατιωτικά κέρδη ο Zelensky φαίνεται να στρέφεται προς τον ρεαλισμό αλλά η «αυλή» του δεν συναινεί σε μία τέτοια στροφή, που περιλαμβάνει και την εγκατάλειψη του ανεδαφικού κατά τα άλλα στόχου απόσπασης της Κριμαίας από τη Ρωσία.
Μετά την πτώση του Bakhmut και τις ρωσικές επιτυχίες σε όλα τα μέτωπα ο Ουκρανός πρόεδρος, μέσω συμβούλων του, διαρρέει πως εξετάζει μία μετριοπαθέστερη στρατηγική, όσον αφορά στις επιδιώξεις του Κιέβου.
Τώρα όμως στελέχη της ουκρανικής ηγεσίας τον προειδοποιούν να μην προχωρήσει σε μία τέτοια κίνηση.
Η προειδοποίηση ήταν σαφής προς τον Zelensky και ήλθε από τον επικεφαλής του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας της Ουκρανίας, Alexey Danilov.
Οποιαδήποτε πιθανή διπλωματική διευθέτηση της σύγκρουσης στο Donbass θα ισοδυναμούσε με πολιτική αυτοκτονία για τον Ουκρανό πρόεδρο, δήλωσε ο Danilov σε συνέντευξή του στο πρακτορείο ειδήσεων Ukrinform.
«Αν κάποιος θέλει να δει την πολιτική αυτοκτονία του προέδρου μας, μπορεί να τον ‘’βοηθήσει’’ να την πραγματοποιήσει», είπε ο Danilov, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τη δυνατότητα χρήσης διπλωματικών μέσων για την επίλυση της σύγκρουσης στο Donbass.
Η προειδοποίηση αναδεικνύει προφανώς και τη μάχη που βρίσκεται σε εξέλιξη στους κόλπους της ουκρανικής ηγεσίας για την επόμενη μέρα.

Ο συμβιβασμός και η εγκατάλειψη της Κριμαίας

Με βάση τους Financial Times Ουκρανοί αξιωματούχοι αναφέρουν ότι η Ουκρανία είναι έτοιμη να συμβιβαστεί για το μέλλον της χερσονήσου της Κριμαίας.
Ο Andriy Sybiha, ο οποίος είναι αναπληρωτής επικεφαλής του γραφείου του Zelensky τόνισε ότι η Ουκρανία είναι πρόθυμη να συζητήσει το μέλλον της Κριμαίας με την Ρωσία, εάν οι Ουκρανικές δυνάμεις του φτάσουν στα σύνορα της κατεχόμενης από την Ρωσία χερσονήσου».
Η εξέλιξη αυτή αποτελεί την πρώτη δήλωση ενδιαφέροντος της Ουκρανίας για διαπραγματεύσεις αφού διέκοψε τις ειρηνευτικές συνομιλίες με την Ρωσία από τον Απρίλιο του 2022».
«Εάν καταφέρουμε να επιτύχουμε τους στρατηγικούς μας στόχους στο πεδίο της μάχης και όταν θα βρεθούμε στα διοικητικά σύνορα με την Κριμαία, είμαστε έτοιμοι να ανοίξουμε μια διπλωματική σελίδα για να συζητήσουμε αυτό το θέμα» ανέφερε ο Sybiha.
Εξήγησε ωστόσο ότι «δεν σημαίνει ότι αποκλείουμε την απελευθέρωσης της Κριμαίας από τον στρατό της Ουκρανίας».
Όμως, δεδομένου ότι οι ουκρανικές δυνάμεις κατέρρευσαν στο Bakhmut στην περιοχή του Donetsk, παρά το γεγονός ότι διαθέτουν 80.000 στρατιώτες στην ευρύτερη περιοχή και εξοπλισμό και οπλικά συστήματα της Δύσης η όλη ιδέα της «απελευθέρωσης της Κριμαίας» είναι ένα όνειρο.
Οι ίδιοι οι δυτικοί αξιωματούχοι σε πολλές περιπτώσεις έχουν αναγνωρίσει εδώ και καιρό την εξαιρετικά απίθανη οποιαδήποτε προσπάθεια της Ουκρανίας να πάρει την Κριμαία
Οι δηλώσεις του Sybiha μπορεί γίνουν δεκτές με ικανοποίηση από τους δυτικούς αξιωματούχους που είναι δύσπιστοι για την ικανότητα της Ουκρανίας να κατακτήσει τη χερσόνησο της Κριμαίας και ανησυχούν ότι οποιαδήποτε απόπειρα επίθεσης θα οδηγήσει τον Putin και την Ρωσία σε μεγάλη κλιμάκωση του πολέμου.
Μέχρι σήμερα ο Zelensky έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο ειρηνευτικών συνομιλιών έως ότου οι ρωσικές δυνάμεις εγκαταλείψουν ολόκληρη την Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένης της Κριμαίας.
Όλα αυτά αντιπροσωπεύουν μια αναδίπλωση από την προηγούμενη σκληρή στάση του Zelensky που επιδίωκε να επιστραφεί κάθε εκατοστό ουκρανικού εδάφους.

Υποχωρεί ο…ενθουσιασμός της Δύσης

Ο Ουκρανός πρόεδρος εξάλλου από την Πολωνία υπαινίχθηκε ότι υποχωρεί ο ενθουσιασμός για την ουκρανική υπόθεση μεταξύ των δυτικών υποστηρικτών.
«Επειδή αυτή είναι μια μάχη για την ελευθερία και είναι αδύνατο να κερδίσουμε εν μέρει», δήλωσε ο Zelensky, που διακρίνει απογοήτευση στους δυτικούς χορηγούς, μετά την πτώση του Bakhmut.

Ρωσία:  O Zelensky προσπαθεί να αποσπάσει την προσοχή από τις ήττες

Το Κίεβο εστιάζει στην προοπτική συνομιλιών για το καθεστώς της Κριμαίας σε μια προσπάθεια να αποσπάσει την προσοχή από τις ήττες που υπέστησαν οι ουκρανικές δυνάμεις, δήλωσε την Πέμπτη (6/4/2023) ο πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Υποθέσεων της Δούμας, Leonid Slutsky.
«O Zelensky σηματοδοτεί την ετοιμότητά του για συνομιλίες για την Κριμαία εάν οι ουκρανικές δυνάμεις καταφέρουν να φτάσουν στα σύνορά της στο πεδίο της μάχης.
Η λέξη κλειδί είναι το "εάν".
Το Κίεβο δεν έχει ούτε δύναμη ούτε πόρους γι' αυτό. Αυτό είναι περισσότερο λαϊκισμός για τους δυτικούς πάτρονές του με την ελπίδα για νέες δωρεές, σε συνδυασμό με μια προσπάθεια να εκτραπεί η προσοχή από τις ήττες των Ουκρανών», δήλωσε ο Slutsky, ο οποίος είναι επίσης ηγέτης του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος της Ρωσίας, στο Telegram.
Είπε ότι «η Ρωσία δεν απορρίπτει την ευκαιρία για μια διπλωματική διευθέτηση της ουκρανικής σύγκρουσης».
Ωστόσο, είπε ότι οι συνομιλίες είναι δυνατές μόνο υπό την προϋπόθεση «αποναζιστικοποίησης και αποστρατιωτικοποίησης του καθεστώτος του Κιέβου» και την αναγνώριση «της νέας εδαφικής πραγματικότητας των περιοχών που εντάχθηκαν στη Ρωσία».
«Το καθεστώς της Κριμαίας δεν υπόκειται καθόλου σε συζήτηση: Είναι ένα θέμα που αποφασίστηκε μετά το δημοψήφισμα του 2014 και έχει κατοχυρωθεί στο ρωσικό σύνταγμα.
Η χερσόνησος είναι για πάντα αναπόσπαστο μέρος της Ρωσίας», σημείωσε.

Το ιστορικό της βίας στο μαρτυρικό Donbass

Μετά το πραξικόπημα στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2014, οι κάτοικοι των περιοχών Donetsk και Lugansk που αρνήθηκαν να αναγνωρίσουν τις νέες αρχές, ξεκίνησαν μαζικές διαδηλώσεις.
Τον Απρίλιο του ίδιου έτους, ο αναπληρωτής πρόεδρος της Ουκρανίας, Alexander Turchinov ανακοίνωσε την έναρξη στρατιωτικής επιχείρησης στα νοτιοανατολικά της χώρας.
Μέχρι το καλοκαίρι κλιμακώθηκε σε πλήρους κλίμακας πολεμικές επιχειρήσεις που περιλάμβαναν βαρέα τεθωρακισμένα οχήματα και αεροσκάφη. Στη συνέχεια, ιδρύθηκαν οι λαϊκές δημοκρατίες του Donetsk και του Lugansk.
Με την ανάληψη των καθηκόντων του ο Zelensky δεσμεύτηκε να αποκαταστήσει την ειρήνη στην Ουκρανία.
Ωστόσο, το Κίεβο συνέχισε να καθυστερεί τη διαδικασία διαπραγμάτευσης.
Η ένταση των βομβαρδισμών στο Donbass κλιμακώθηκε.
Στις 24 Φεβρουαρίου του 2022, ο Ρώσος πρόεδρος Vladimiur Putin διέταξε μια ειδική στρατιωτική επιχείρηση μετά από έκκληση για βοήθεια από τους ηγέτες των δημοκρατιών του Donbass.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης