Τελευταία Νέα
Διεθνή

Georgieva (ΔΝΤ): Ζοφερές οι προοπτικές της παγκόσμιας ανάπτυξης την ερχόμενη 5ετία - Η Ρωσία εξαφάνισε το μέρισμα ειρήνης

Georgieva (ΔΝΤ): Ζοφερές οι προοπτικές της παγκόσμιας ανάπτυξης την ερχόμενη 5ετία - Η Ρωσία εξαφάνισε το μέρισμα ειρήνης
Συνεπώς, οι κυβερνήσεις θα πρέπει να λάβουν μέτρα...
Σχετικά Άρθρα
Σκοτεινιάζουν ολοένα και περισσότερο οι προοπτικές της παγκόσμιας ανάπτυξης, σύμφωνα με όσα ανέφερε την Πέμπτη 6 Απριλίου η διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Kristallina Georgieva…
Όπως επεσήμανε, οι προοπτικές για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη τα επόμενα πέντε χρόνια είναι οι πιο αδύναμες τα τελευταία 30 χρόνια.
Συνεπώς, οι κυβερνήσεις θα πρέπει να λάβουν μέτρα, για να αποφύγουν τον οικονομικό κατακερματισμό ο οποίος προκαλείται από τη γεωπολιτική ένταση και να λάβουν μέτρα για την ενίσχυση της παραγωγικότητας.
Σε αυτό το πλαίσιο, το Ταμείο εκτιμά πως η παγκόσμια οικονομία θα επεκταθεί περίπου μόλις κατά 3% την επόμενη μισή δεκαετία, καθώς τα υψηλότερα επιτόκια παίζουν ανασταλτικό ρόλο...
Πρόκειται για τη χαμηλότερη μεσοπρόθεσμη πρόβλεψη ανάπτυξης από το 1990 και μικρότερη από τον μέσο όρο πενταετίας του 3,8% τις δύο τελευταίες δεκαετίες.
Για το 2023, το παγκόσμιο ακαθάριστο εγχώριο προϊόν πιθανότατα θα αυξηθεί κατά λιγότερο από 3%, σημείωσε η κ. Georgieva.
Αυτό είναι σύμφωνο με την πρόβλεψη του Ταμείου τον Ιανουάριο περί ανάπτυξης 2,9%.
Περίπου το 90% των προηγμένων οικονομιών θα δει την ανάπτυξη να επιβραδύνεται φέτος, καθώς η αυστηρότερη νομισματική πολιτική επιβαρύνει τη ζήτηση και επιβραδύνει την οικονομική δραστηριότητα στις ΗΠΑ και στη ζώνη του ευρώ.
Eπίσης, η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει επιδεινώσει τις ήδη τεταμένες σχέσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας, όξυνε μια παγκόσμια πληθωριστική κρίση και διογκώνει το πρόβλημα της πείνας.
«Με τις αυξανόμενες γεωπολιτικές εντάσεις, με τον πληθωρισμό να συνεχίζει να βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα, μια ισχυρή ανάκαμψη παραμένει ως επί το πλείστον απίθανη», ανέφερε η Georgieva, προσθέτοντας: «Αυτό βλάπτει τις προοπτικές όλων, ειδικά τους πιο ευάλωτους ανθρώπους και τις πιο ευάλωτες χώρες».

Για Ρωσία

Μιλώντας για την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η Georgieva είπε: «Αυτή η καταστροφή δεν σκοτώνει μόνο αθώους ανθρώπους.
Eπιδεινώνει επίσης την κρίση κόστους ζωής και φέρνει περισσότερη πείνα σε όλο τον κόσμο.
Κινδυνεύει να εξαφανίσει το μέρισμα της ειρήνης που απολαμβάναμε τις τελευταίες τρεις δεκαετίες, εντείνοντας τις τριβές στο εμπόριο και στην οικονομία».
Και πρόσθεσε: «Ο δρόμος της επιστροφής προς την ισχυρή ανάπτυξη είναι τραχύς και ομιχλώδης.
Τα σχοινιά που μας κρατούν ενωμένους μπορεί να είναι πιο αδύναμα τώρα από ό,τι πριν από λίγα χρόνια».
Οι αδύναμες προοπτικές θα καταστήσουν «ακόμη πιο δύσκολη τη μείωση της φτώχειας, τη θεραπεία των οικονομικών ουλών της κρίσης της Covid και την παροχή νέων και καλύτερων ευκαιριών για όλους».
Για τα επόμενα τρίμηνα, το ΔΝΤ υποστηρίζει τις εκκλήσεις του ΟΟΣΑ και άλλων διεθνών οργανισμών προς τις κεντρικές τράπεζες να διατηρήσουν τα επιτόκια υψηλά.
Η Georgieva είπε ότι η καταπολέμηση του πληθωρισμού ήταν ζωτικής σημασίας θεμέλιο για καλύτερες μεσοπρόθεσμες οικονομικές επιδόσεις.

Τραπεζική κρίση

Η αποτυχία της Silicon Valley Bank και της Credit Suisse «αποκάλυψε αστοχίες διαχείρισης κινδύνου σε συγκεκριμένες τράπεζες, καθώς και έλλειψη εποπτείας», είπε η Βουλγάρα διευθύντρια του Ταμείου, προσθέτοντας πως «οι φορείς χάραξης πολιτικής ήταν εξαιρετικά γρήγοροι και αποτελεσματική στις ενέργειές τους τις τελευταίες εβδομάδες».
Η χρηματοπιστωτική αστάθεια θα πρέπει να αντιμετωπιστεί από τις κεντρικές τράπεζες που προσφέρουν άφθονη ρευστότητα σε τράπεζες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες χρηματοδότησης, είπε.
Αλλά αν η αναταραχή επιδεινωθεί, οι νομισματικές αρχές ίσως χρειαστεί να μειώσουν τα επιτόκια.
Αν συνέβαινε αυτό, οι κεντρικές τράπεζες θα αντιμετώπιζαν «δύσκολες αντισταθμίσεις μεταξύ των στόχων τους για τον πληθωρισμό και τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και τη χρήση των αντίστοιχων εργαλείων τους», είπε.
Η Georgieva ανέφερε ότι οι πιο πρόσφατες προβλέψεις για την ανάπτυξη του ΔΝΤ, που θα δημοσιευθούν την επόμενη εβδομάδα, θα αλλάξουν ελάχιστα από αυτές του Ιανουαρίου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης