Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κύμα καταγγελιών για τις γερμανικές τράπεζες - Καταγγελίες για «άσχημες» συμπεριφορές

Κύμα καταγγελιών για τις γερμανικές τράπεζες - Καταγγελίες για «άσχημες» συμπεριφορές
Τα παράπονα περιλαμβάνουν μεγάλους χρόνους διεκπεραίωσης για το κλείσιμο λογαριασμών, αλλαγές στους όρους και τις προϋποθέσεις και συρρίκνωση των δικτύων καταστημάτων, σύμφωνα με αξιωματούχους, τραπεζίτες και υποστηρικτές της προστασίας των καταναλωτών
Οι καταγγελίες των καταναλωτών για τις τράπεζες και άλλες χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις στη Γερμανία αυξήθηκαν σημαντικά πέρυσι, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, καθώς οι ρυθμιστικές αρχές προσπαθούν να ενισχύσουν την εμπιστοσύνη στον τομέα.
Η BaFin, η χρηματοπιστωτική εποπτική αρχή της Γερμανίας, έχει αυξήσει την εστίασή της στην προστασία των καταναλωτών μετά την κατάρρευση της Wirecard, της εταιρείας πληρωμών που χρεοκόπησε λόγω λογιστικού σκανδάλου.
Πιο συγκεκριμένα, έλαβε 15.000 καταγγελίες από καταναλωτές στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης για τις τράπεζες και άλλους παρόχους χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών πέρυσι, από 12.500 το 2021 και για τέταρτη συνεχή χρονιά με απότομη αύξηση.
Τα παράπονα περιλαμβάνουν μεγάλους χρόνους διεκπεραίωσης για το κλείσιμο λογαριασμών, αλλαγές στους όρους και τις προϋποθέσεις και συρρίκνωση των δικτύων καταστημάτων, σύμφωνα με αξιωματούχους, τραπεζίτες και υποστηρικτές της προστασίας των καταναλωτών.
Τα στοιχεία, τα οποία αναφέρει για πρώτη φορά το Reuters, θα δημοσιοποιηθούν σε ετήσια έκθεση τον Μάιο.

Άσχημες συμπεριφορές...

"Δεν μπορεί τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να τα πάνε καλά επειδή συμπεριφέρονται άσχημα στους πελάτες τους", δήλωσε σε συνέντευξή του ο Chan-Jae Yoo, αξιωματούχος της BaFin.
Η Deutsche Kreditwirtschaft, μια οργάνωση-ομπρέλα που ασκεί πιέσεις για τα γερμανικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, δήλωσε ότι οι γερμανικές τράπεζες είναι "εξαιρετικά σταθερές και εύρωστες" και η εμπιστοσύνη παραμένει "υψηλή" και "ανεπηρέαστη" από τις πρόσφατες αναταραχές που προήλθαν από την κατάρρευση των δανειστών στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ελβετία.
Ωστόσο, μια έρευνα που διεξήχθη πέρυσι από την YouGov έδειξε ότι ο βαθμός εμπιστοσύνης στον χρηματοπιστωτικό τομέα της Γερμανίας, ο οποίος είναι απαραίτητος για την προώθηση της ευρύτερης χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και την προσέλκυση κεφαλαίων για τη στήριξη της οικονομικής ανάπτυξης, ήταν κάτω από τον παγκόσμιο μέσο όρο, υπολειπόμενος σε σχέση με τον Καναδά, την Αυστραλία και τις μεγάλες ασιατικές αγορές.
<a href=

Ο Niels Nauhauser, συνήγορος των καταναλωτών στο νοτιοδυτικό κρατίδιο της Βάδης-Βυρτεμβέργης, έχει περάσει δύο δεκαετίες αγωνιζόμενος για τα δικαιώματα των καταναλωτών.
"Και μόνο το γεγονός ότι οι καταναλωτές μας ρωτούν όλο και περισσότερο και ζητούν τη συμβουλή μας είναι αρκετή απόδειξη ότι δεν εμπιστεύονται πλήρως τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα", δήλωσε.

Χαμηλή η εμπιστοσύνη

Μια φετινή μελέτη της EY διαπίστωσε ότι το 25% των ερωτηθέντων στη Γερμανία εμπιστεύεται τις χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις, το 31% δεν εμπιστεύεται και το 44% είναι διστακτικό.
<a href=
"Όπως σε κάθε κλάδο που προσφέρει υπηρεσίες σε μαζικές επιχειρήσεις, υπάρχουν περιπτώσεις στις οποίες υπάρχουν διαφωνίες μεταξύ του πελάτη και της τράπεζας", δήλωσε η Deutsche Kreditwirtschaft, επισημαίνοντας τα δικά της στοιχεία που έδειξαν μείωση των παραπόνων των καταναλωτών πέρυσι, σε αντίθεση με τα στοιχεία της BaFin.
Η προστασία και τα δικαιώματα των πελατών των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων έχουν τεθεί υπό αυξημένο έλεγχο από τις ρυθμιστικές αρχές και τα γερμανικά δικαστήρια.
Η BaFin, η οποία έχει αναθεωρηθεί με νέα ηγεσία, αφού κατηγορήθηκε ευρέως ότι δεν εντόπισε την απάτη στη Wirecard, κατέστειλε πέρυσι μέτρα για το χρονικό διάστημα που χορηγείται στις χρηματιστηριακές εταιρείες για την επεξεργασία των αιτημάτων μεταφοράς λογαριασμού.
Η εβδομαδιαία διαδικασία για τη μεταβίβαση ενός λογαριασμού σε νέο χρηματιστή συχνά άφηνε τον πελάτη σε εκκρεμότητα και στο έλεος τυχόν διακυμάνσεων στις αγορές.
Μια σημαντική απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της Γερμανίας το 2021 κατέστησε επίσης δυσκολότερο για τις τράπεζες να αλλάζουν τους όρους και τις προϋποθέσεις τους, ανατρέποντας μια πρακτική που επί δεκαετίες επέτρεπε στις τράπεζες να αυξάνουν τα τέλη χωρίς τη ρητή συγκατάθεση των κατόχων λογαριασμών.
Οι τραπεζίτες λένε ότι η απόφαση έχει αυξήσει το κόστος και τη γραφειοκρατία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης