Τελευταία Νέα
Διεθνή

Sell off στα ομόλογα τους προκάλεσαν οι χώρες του OPEC+ μετά την απόφαση για τη μείωση της παραγωγής

Sell off στα ομόλογα τους προκάλεσαν οι χώρες του OPEC+ μετά την απόφαση για τη μείωση της παραγωγής
Τα ομόλογα σε δολάρια που έχουν εκδοθεί από κυβερνήσεις της περιοχής ήταν μεταξύ των μεγαλύτερων χαμένων στις αναδυόμενες αγορές, ακόμη και εν μέσω απότομων κερδών στο πετρέλαιο
Με γοργούς ρυθμούς ξεφορτώνουν οι επενδυτές ομόλογα της Σαουδικής Αραβίας και άλλων κρατών του Κόλπου από τότε που η αιφνιδιαστική μείωση της παραγωγής του ΟΠΕC+ οδήγησε σε εκτίναξη της τιμής του πετρελαίου, μια ασυνήθιστη κίνηση που, σύμφωνα με τους διαπραγματευτές, αντανακλά το πόσο ακριβό έχει γίνει το χρέος της περιοχής.
Τα ομόλογα σε δολάρια που έχουν εκδοθεί από κυβερνήσεις της περιοχής ήταν μεταξύ των μεγαλύτερων χαμένων στις αναδυόμενες αγορές, ακόμη και εν μέσω απότομων κερδών στο πετρέλαιο.
Οι περισσότεροι τίτλοι παρέμειναν, με το ομόλογο της Σαουδικής Αραβίας που λήγει το 2025 να είναι ο μεγαλύτερος χαμένος στις αναδυόμενες αγορές και να οδεύει προς πτώση ρεκόρ.
Δεν ήταν σαφές ποιος πουλούσε και γιατί.
Οι αυξήσεις στην τιμή του πετρελαίου θα αναμενόταν συνήθως να ενισχύσουν τη ζήτηση για το χρέος των εξαγωγέων ενέργειας.
Αλλά τα ομόλογα της Σαουδικής Αραβίας αντιπροσώπευαν τρεις από τους 10 πρώτους χαμένους στον αναπτυσσόμενο κόσμο όταν άνοιξαν οι αγορές τη Δευτέρα (3/4), ενώ τα ομόλογα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και του Κατάρ επίσης υποχώρησαν.
Το ομόλογο της Σαουδικής Αραβίας με λήξη το 2027 σημείωσε πτώση ρεκόρ, με την απόδοση να αυξάνεται κατά 1,6 ποσοστιαίες μονάδες στο 4,2% στο κλείσιμο.

Ευκαιρίες

"Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις αποτιμήσεις", δήλωσε ο Todd Schubert, επικεφαλής της έρευνας σταθερού εισοδήματος της Bank of Singapore με έδρα το Ντουμπάι.
"Τα spreads δεν είναι ελκυστικά σε σχέση με εταιρείες από χώρες της Ασίας με παρόμοια αξιολόγηση, όπως η Ιαπωνία ή η Κορέα".
Αποδεικνύοντας αυτή την τάση, η Al Rajhi Bank με έδρα το Ριάντ πούλησε ισλαμικό χρέος λήξης 2028 με ασφάλιστρο κινδύνου 110 μονάδων βάσης έναντι των αμερικανικών κρατικών ομολόγων την περασμένη εβδομάδα. Συγκριτικά, η Korea National Oil Corp. εξέδωσε ομόλογο σε δολάρια με παρόμοια λήξη με περιθώριο 135 μονάδων βάσης.
Τα ομόλογα των χωρών του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου είχαν καλύτερες επιδόσεις από τις αναπτυσσόμενες χώρες από τις αρχές του 2021, καθώς η ανάκαμψη του αργού ενίσχυσε τα ταμεία τους.
Οι επενδυτές αναζήτησαν επίσης τη σχετική ασφάλειά τους, καθώς η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και οι υψηλότερες αποδόσεις των ΗΠΑ πυροδότησαν φόβους για ένα κύμα χρεοκοπίας στις αναδυόμενες αγορές.
"Δεδομένου ότι τα περιφερειακά spreads είναι ήδη πιο χαμηλά από τα παγκόσμια EM, δεν θα περίμενα τεράστια υπεραπόδοση" λόγω των περικοπών στην παραγωγή, δήλωσε ο Abdul Kadir Hussain, επικεφαλής διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων σταθερού εισοδήματος στην Arqaam Capital με έδρα το Ντουμπάι.
"Αυτό δεν θα αλλάξει τη θεμελιώδη δυναμική των ομολόγων του GCC, τα οποία θα παραμείνουν το εμπόριο του "ασφαλούς καταφυγίου"".
Οι πετρελαϊκές κινήσεις της Σαουδικής Αραβίας έχουν καταδικαστεί από τον Λευκό Οίκο του Joe Biden, ο οποίος λέει ότι είναι αντιπαραγωγικές σε μια εποχή που μεγάλο μέρος του κόσμου εξακολουθεί να αντιμετωπίζει κρίση κόστους ζωής.
Ο Biden υποσχέθηκε μετά από μια αρχική μείωση της παραγωγής πέρυσι ότι θα υπάρξουν "συνέπειες" για τη Σαουδική Αραβία, αλλά η κυβέρνηση δεν έχει ακόμη κάνει πράξη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης