Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στις επάλξεις παραμένουν οι short στην Deutsche Bank – Άνω των 7 δισ. τα κέρδη του Μαρτίου από στα short στοιχήματα

Στις επάλξεις παραμένουν οι short στην Deutsche Bank – Άνω των 7 δισ. τα κέρδη του Μαρτίου από στα short στοιχήματα
Τα τεράστια κέρδη ήρθαν κατά τη διάρκεια ενός δύσκολου μήνα για τις τράπεζες, με την κατάρρευση της Silicon Valley Bank και την επείγουσα πώληση της Credit Suisse να επηρεάζουν τον ευρύτερο κλάδο
Άνω των 7 δισ. ήταν τα κέρδη που αποκόμισαν τα αμοιβαία κεφάλαια αντιστάθμισης κινδύνου από τα στοιχήματα κατά των τραπεζικών μετοχών κατά τη διάρκεια της πρόσφατης κρίσης που συγκλόνισε τον κλάδο, το μεγαλύτερο ποσό που έχουν αποκομίσει από τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008.
Τα τεράστια κέρδη ήρθαν κατά τη διάρκεια ενός δύσκολου μήνα για τις τράπεζες, με την κατάρρευση της Silicon Valley Bank και την επείγουσα πώληση της Credit Suisse να επηρεάζουν τον ευρύτερο κλάδο.
Εν μέσω της πτώσης των τιμών των μετοχών, ο Γερμανός καγκελάριος Olaf Scholz αναγκάστηκε να απορρίψει τους φόβους για την υγεία της Deutsche Bank και η First Republic με έδρα την Καλιφόρνια διασώθηκε από μεγαλύτερους αντιπάλους.
Οι short sellers - οι οποίοι δανείζονται μετοχές και τις πωλούν, ελπίζοντας να τις αγοράσουν σε χαμηλότερη τιμή - πραγματοποίησαν εκτιμώμενα συνολικά κέρδη ύψους περίπου 1,3 δισ. δολαρίων από τις ανοικτές θέσεις που είχαν λάβει έναντι της SVB, σύμφωνα με την εταιρεία δεδομένων Ortex.
Επιπλέον κέρδη ύψους 848 εκατ. δολαρίων προήλθαν από στοιχήματα κατά της First Republic, οι μετοχές της οποίας υποχώρησαν κατά 89% τον Μάρτιο.
Οι επενδυτές κέρδισαν 684 εκατ. δολάρια από shorting της Credit Suisse, καθώς η κρίση εμπιστοσύνης στον ελβετικό όμιλο έστειλε τις μετοχές του να καταρρεύσουν κατά 71%, σύμφωνα με τα στοιχεία.
Τα κέρδη από τις short θέσεις σε ολόκληρο τον αμερικανικό και ευρωπαϊκό τραπεζικό τομέα ανήλθαν συνολικά σε 7,2 δισ. δολάρια.

Ισχυρός ο Μάρτιος για τους short sellers

"Ο Μάρτιος ήταν ο πιο κερδοφόρος μήνας για τους short sellers στον τραπεζικό τομέα από το χρηματοπιστωτικό κραχ του 2008", δήλωσε ο συνιδρυτής της Ortex, Peter Hillerberg.
Ενώ οι τραπεζικές μετοχές υποχώρησαν επίσης απότομα στις αρχές του 2020 κατά την έναρξη της πανδημίας του κορωνοϊού, λιγότερα κεφάλαια σορτάριζαν τον τομέα εκείνη την περίοδο, περιορίζοντας τα κέρδη, είπε.
Ο Barry Norris, επικεφαλής επενδύσεων στην Argonaut Capital, δήλωσε ότι είχε απολαύσει έναν "αστρικό" μήνα, χάρη σε στοιχήματα κατά τραπεζών, συμπεριλαμβανομένων των Credit Suisse και First Republic.
Το αμοιβαίο κεφάλαιό του Argonaut Absolute Return κέρδισε πάνω από 6%.
Η εδρεύουσα στο Λονδίνο Marshall Wace, μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες hedge funds στον κόσμο, ήταν επίσης μεταξύ εκείνων που έβαλαν στοιχήματα, σορτάροντας το 0,7% των μετοχών της Deutsche Bank.
Τα κεφάλαια αποκόμισαν κέρδη ύψους περίπου 40 εκατ. δολαρίων από τα στοιχήματα κατά του γερμανικού ομίλου.
Πολλά αμοιβαία κεφάλαια αντιστάθμισης κινδύνου ανταποκρίθηκαν στην αυξανόμενη αναταραχή αυξάνοντας τις θέσεις πώλησης.
Τα στοιχήματα κατά της Credit Suisse, για παράδειγμα, ανέρχονταν μόλις στο 3,5% των μετοχών της τράπεζας στις αρχές Μαρτίου, σύμφωνα με την S&P Global Market Intelligence, όπως μετράται με βάση τις μετοχές που έχουν δοθεί ως δάνειο, αλλά είχαν εκτιναχθεί στο 14% μέχρι τις 20 Μαρτίου, την επομένη της πώλησης της Credit Suisse στην UBS.
Το short ενδιαφέρον για την First Republic εκτοξεύθηκε από μόλις 1,3% στις αρχές του μήνα σε 38,5% στις 30 Μαρτίου.
Άλλοι διαχειριστές που επωφελήθηκαν περιλαμβάνουν την εταιρεία αντισταθμιστικών κεφαλαίων Azora Capital του Ravi Chopra με έδρα τις ΗΠΑ, η οποία επωφελήθηκε από τα στοιχήματα κατά των περιφερειακών τραπεζών των ΗΠΑ.
Τα κέρδη των short sellers στην Deutsche Bank, ωστόσο, ήταν πιο συγκρατημένα.
Ενώ τα στοιχήματα κατά της τράπεζας αυξήθηκαν γρήγορα από 1,4% στις αρχές του μήνα σε έως και 6,1% έως τις 28 Μαρτίου, οι μετοχές της τράπεζας είχαν ήδη πιάσει πάτο στις 24 Μαρτίου -την ημέρα των σχολίων του Scholz- και έκτοτε ανέκτησαν κάποιο έδαφος, διαβρώνοντας τα κέρδη των κεφαλαίων.

Θα συνεχιστούν οι short θέσεις

Τα hedge funds φαίνεται να αναμένουν περαιτέρω προβλήματα στον κλάδο.
Το short ενδιαφέρον για την First Republic παραμένει μόνο οριακά κάτω από το υψηλό του Μαρτίου, στο 37,3%, ενώ τα στοιχήματα κατά της Deutsche έχουν επίσης μειωθεί ελάχιστα.
Ο Norris της Argonaut υπογράμμισε το πρόγραμμα ενίσχυσης της ρευστότητας της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ που ανακοινώθηκε τον περασμένο μήνα.
Αυτό, είπε, μειώνει τον κίνδυνο να χρεοκοπήσουν οι ασθενέστερες περιφερειακές τράπεζες των ΗΠΑ λόγω έλλειψης ρευστότητας, αλλά το υψηλό επιτόκιο που χρεώνεται θα μπορούσε να οδηγήσει σε "καταστροφικές επιπτώσεις στα καθαρά περιθώρια επιτοκίου, δημιουργώντας κίνδυνο φερεγγυότητας".
"Η κρίση ρευστότητας έχει μάλλον τελειώσει, αλλά η κρίση φερεγγυότητας πρόκειται να ξεκινήσει", δήλωσε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης