Τελευταία Νέα
Διεθνή

Όλα τα βλέμματα στην πιο σορταρισμένη τράπεζα στον κόσμο - Πάνω από 4,2 δισ. κατά της TD Bank του Καναδά

Όλα τα βλέμματα στην πιο σορταρισμένη τράπεζα στον κόσμο - Πάνω από 4,2 δισ. κατά της TD Bank του Καναδά
Η δεύτερη πιο σορταρισμένη τραπεζική μετοχή, η JP Morgan, είχε ανοιχτές θέσεις αξίας 2,3 δισ. δολαρίων
Τα στοιχήματα των hedge funds κατά της TD Bank Group του Καναδά έφτασαν τα 4,2 δισ. δολάρια στις 5 Απριλίου 2023, καθιστώντας την την πιο σορταρισμένη τραπεζική μετοχή παγκοσμίως, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του παρόχου δεδομένων ORTEX, με ορισμένους αναλυτές να ανησυχούν για την έκθεσή της σε περιφερειακές τράπεζες των ΗΠΑ.
Περίπου το 4,1% των μετοχών της TD που βρίσκονται σε κυκλοφορία ήταν short σε hedge funds, ενώ η δεύτερη πιο σορταρισμένη τραπεζική μετοχή, η JP Morgan, είχε ανοιχτές θέσεις αξίας 2,3 δισ. δολαρίων, όπως έδειξαν τα στοιχεία.
Η αναταραχή στον τραπεζικό τομέα ξεκίνησε τον περασμένο μήνα με την κατάρρευση των περιφερειακών τραπεζών Silicon Valley Bank και Signature Bank, πυροδοτώντας κρίση εμπιστοσύνης.

Συζητήσεις με την First Horizon

Η TD βρίσκεται εν μέσω της εξαγοράς της αμερικανικής περιφερειακής τράπεζας First Horizon έναντι 13,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αν και ορισμένοι μέτοχοι έχουν παροτρύνει την καναδική τράπεζα είτε να απορρίψει τη συμφωνία είτε να επαναδιαπραγματευτεί ένα χαμηλότερο τίμημα.
Η συμφωνία με την First Horizon θα εκτοξεύσει την TD στην έκτη μεγαλύτερη εμπορική τράπεζα στις ΗΠΑ από τη δέκατη μεγαλύτερη τώρα, σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ.
Η επόμενη μεγαλύτερη καναδική τράπεζα στις ΗΠΑ είναι η BMO, η οποία βρίσκεται στο νούμερο 23 του καταλόγου.
Οι μετοχές της TD έχουν υποχωρήσει κατά 15,7% από την αρχή της κρίσης των περιφερειακών τραπεζών και κατά 3,4% αυτή την εβδομάδα.
Η ομότιμη Bank of Montreal (BMO) έχει υποχωρήσει κατά 15,8% την ίδια περίοδο και έχει υποχωρήσει κατά 2,2% αυτή την εβδομάδα.
Περίπου το 2,9% των κυκλοφορούντων μετοχών της BMO ήταν short σε hedge funds, ή περίπου 1,8 δισ. δολάρια.

Τι ανέφερε από τις 5 Απριλίου 2023 το bankingnews.gr

Τεράστιες short θέσεις σε 3 μεγάλες τράπεζες του κόσμου και σε μία του Καναδά - Τι βλέπουν οι επενδυτές

Μπορεί οι καταρρεύσεις τραπεζών να ήταν στις ΗΠΑ και στην Ελβετία τις τελευταίες ημέρες, αλλά οι short θέσεις φαίνεται ότι αυξάνονται στο σχετικά ήρεμο οικονομικό κέντρο του Καναδά.
Τις τελευταίες εβδομάδες, οι short πωλητές έχουν αυξήσει τα πτωτικά τους στοιχήματα κατά της Toronto-Dominion Bank, σύμφωνα με ανάλυση της S3 Partners.
Αυτό είναι το μεγαλύτερο ποσό μεταξύ των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων παγκοσμίως και τοποθετεί την TD μπροστά από τις γαλλικές BNP Paribas και Bank of America.
Εν μέρει έχει να κάνει με τη γενική επιφυλακτικότητα απέναντι στον τραπεζικό τομέα μετά την πτώχευση τριών περιφερειακών τραπεζών των ΗΠΑ και την αναγκαστική συνένωση της Credit Suisse με την UBS.
Και υπάρχουν ελάχιστες ενδείξεις ότι οι καναδικές τράπεζες έχουν κάποιο από τα προβλήματα ρευστότητας που έχουν εντοπίσει οι επενδυτές πρόσφατα.
Αλλά οι αναλυτές επισημαίνουν επίσης τις ανησυχίες σχετικά με την έκθεση της TD στην επιβράδυνση της αγοράς κατοικίας της χώρας, καθώς και τους δεσμούς της με την αγορά των ΗΠΑ μέσω της συμμετοχής της στην Charles Schwab και μιας σχεδιαζόμενης εξαγοράς περιφερειακής τράπεζας.
"Οι short sellers έχουν ενεργά σορτάρει σε έναν τραπεζικό τομέα με φθίνουσα πορεία", δήλωσε ο Ihor Dusaniwsky, διευθύνων σύμβουλος προγνωστικών αναλύσεων της S3.
Βέβαια, το short interest ως ποσοστό των διαθέσιμων προς διαπραγμάτευση μετοχών της TD, ή float, παραμένει σχετικά χαμηλό στο 3,3% και από 2,8% πριν από ένα χρόνο.
Με βάση αυτό το μέτρο, η TD είναι τρίτη μεταξύ των 20 κορυφαίων χρηματοπιστωτικών εταιρειών των ΗΠΑ και του Καναδά.
Η θέση της TD στην κορυφή της λίστας με τις μεγαλύτερες τραπεζικές βραχυπρόθεσμες μετοχές έρχεται καθώς επιδιώκει να κλείσει μια συμφωνία ύψους 13,4 δισ. δολαρίων για την First Horizon, η οποία θα επεκτείνει τα ερείσματά της στις ΗΠΑ.
Η TD αναμένεται ευρέως να επαναδιαπραγματευτεί τη συμφωνία μετά την πρόσφατη αναταραχή μεταξύ των περιφερειακών τραπεζών των ΗΠΑ που οδήγησε τις τιμές των μετοχών σε πτώση τον Μάρτιο.
Ως αποτέλεσμα, οι επενδυτές "παίζουν με τa short για την TD περισσότερο από ό,τι συνήθως" επειδή η τράπεζα έχει γίνει ένα παιχνίδι διαιτησίας συγχωνεύσεων, σύμφωνα με τον Daneshvar Rohinton, διαχειριστή χαρτοφυλακίου στην Industrial Alliance.

Στεγαστική φούσκα

Ο Rohinton λέει ότι ορισμένοι short sellers έχουν επίσης στοχοποιήσει την TD λόγω της συμμετοχής της κατά περίπου 10% στην Charles Schwab - η οποία έχασε πρόσφατα 47 δισεκατομμύρια δολάρια σε αγοραία αξία, καθώς τέθηκε υπό έλεγχο για τις μη πραγματοποιηθείσες απώλειες ομολόγων της - καθώς και λόγω της θέσης της TD στην αγορά κατοικίας του Καναδά, όπου οι υποθήκες μεταβλητού επιτοκίου είναι δημοφιλείς και οι πτωχεύσεις των καταναλωτών αυξάνονται.
"Η TD βρίσκεται μοναδικά στη μέση δύο ευρέων αντίθετων ανέμων", δήλωσε ο Rohinton.
"Οι φόβοι γύρω από την καναδική κατοικία θα προβάλλονται στην TD".
Μέχρι στιγμής, το σορτάρισμα της TD έχει βγει κερδισμένο.
Τον Μάρτιο, οι μετοχές της TD σημείωσαν πτώση 11%, η οποία ήταν η μεγαλύτερη πτώση στον δείκτη τραπεζών S&P/TSX.
Η πτώση εξαφάνισε 18,1 δισεκατομμύρια δολάρια καναδικά δολάρια (13,5 δισεκατομμύρια δολάρια) από την αγοραία αξία της τράπεζας.
Παρ' όλα αυτά, ο Dusaniwsky της S3 προειδοποιεί ότι τα κέρδη των short πωλητών μπορούν να εξανεμιστούν εξίσου γρήγορα, ιδίως όταν είναι αποτέλεσμα ενός ράλι ευρείας βάσης.
"Οι υπερβολικά μεγάλες ανοικτές πωλήσεις όπως είδαμε στον τραπεζικό τομέα είναι συνήθως σπασμωδικές αντιδράσεις σε αναταραχές της αγοράς", δήλωσε, "και μπορούν να αντιστραφούν τόσο γρήγορα όσο εμφανίζονται".

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης