Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ασύλληπτη βιαιότητα Ισραηλινών στο τέμενος Al Aqsa - Κίνδυνος ανάφλεξης - Netanyahu: Δεν θα επιτρέψουμε αλλαγή status quo

Ασύλληπτη βιαιότητα Ισραηλινών στο τέμενος Al Aqsa - Κίνδυνος ανάφλεξης - Netanyahu: Δεν θα επιτρέψουμε αλλαγή status quo
Ρουκέτες εκτοξεύτηκαν από τη Λωρίδα της Γάζας, συγκρούσεις στη Δυτική Όχθη
(upd) Κίνδυνο τεράστιας έκρηξης στη Μέση Ανατολή που παραπέμπει στον 10ημερο πόλεμο Ισραήλ – Παλαιστινίων του 2021, εγκυμονεί η ασύλληπτη βιαιότητα που άσκησε σήμερα τα ξημερώματα η ισραηλινή αστυνομία κατά Παλαιστίνιων πιστών που βρίσκονταν μέσα στο ισλαμικό τέμενος Al Aqsa στην ανατολική Ιερουσαλήμ.
Οι Ισραηλινοί αστυνομικοί εισέβαλαν στο τέμενος πετώντας χειροβομβίδες κρότου – λάμψης, όπου στη συνέχεια άρχισαν να χτυπούν με ασύλληπτη βιαιότητα τους πιστούς που ήταν στο εσωτερικό του ναού.
Η ισραηλινή αστυνομία υποστήριξε ότι αναγκάστηκε να εισβάλλει στο τέμενος, καθώς σε αυτό βρήκαν καταφύγιο «ταραχοποιοί», οι οποίοι - όπως υποστηρίζει - είχαν επιτεθεί κατά των αστυνομικών αρχών με πέτρες και άλλα αντικείμενα.
Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Benjamin Netanyahu δήλωσε ότι το Ισραήλ επιδιώκει την επικράτηση της ηρεμίας μετά τις συγκρούσεις της χθεσινής νύκτας ανάμεσα στην αστυνομία και μουσουλμάνους πιστούς στο τέμενος Αλ-Ακσα στην ανατολική Ιερουσαλήμ.
«Το Ισραήλ είναι προσηλωμένο στην διασφάλιση της ελευθερίας της λατρείας, της ελεύθερης πρόσβασης για όλες τις θρησκείες και του στάτους κβο και δεν θα επιτρέψει σε βίαιους εξτρεμιστές να το αλλάξουν», αναφέρεται σε πρωθυπουργική ανακοίνωση.

14 τραυματίες, πάνω από 350 συλλήψεις

Σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό, τουλάχιστον 14 Παλαιστίνιοι έχουν τραυματιστεί από τις συγκρούσεις, τη στιγμή που αναφέρεται πως περισσότεροι από 350 Παλαιστίνοι συνελήφθησαν.
Τα γεγονότα αυτά πυροδότησαν την αντίδραση της Hamas, η οποία κάλεσε τους Παλαιστίνιους της Δυτικής Όχθης να «πάνε μαζικά στο ισλαμικό τέμενος Al Aqsa για να το υπερασπιστούν», ενώ ως αντίδραση οι Παλαιστίνοι εκτόξευσαν ρουκέτες κατά ισραηλινών στόχων από τη Λωρίδα της Γάζας. Στη Δυτική Όχθη, ομάδα Παλαιστινίων πέταξαν πέτρες και εκρηκτικούς μηχανισμούς κατά Ισραηλινών στρατιωτών, οι οποίοι και ανταπέδωσαν με πυρά.
Τα επεισόδια καταγράφονται σε μια ιδιαίτερα ευαίσθητη χρονική συγκυρία, καθώς διανύουμε το μήνα του Ραμαζανιού και ενώ οι Εβραίοι από απόψε εορτάζουν το Πάσχα.

Ρουκέτες στη Λωρίδα της Γάζας

Όπως ανακοίνωσε ο ισραηλινός στρατός, εκτοξεύτηκαν τουλάχιστον 9 ρουκέτες από τη Λωρίδα της Γάζας, εκ των οποίων οι 5 αναχαιτίστηκαν ενώ οι υπόλοιπες έπεσαν σε ακατοίκητες περιοχές.
Σε αντίποινα η ισραηλινή αεροπορία βομβάρδισε στόχους Παλαιστινίων – αναφέρεται πως επλήγησαν στρατόπεδα εκπαίδευσης της Hamas - στη Λωρίδα της Γάζας.

Προειδοποιήσεις

Ο εκπρόσωπος του προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής Mahmud Abbas, τόνισε πως «προειδοποιούμε τη δύναμη κατοχής να μην ξεπεράσει τις κόκκινες γραμμές στους ιερούς τόπους, διότι θα οδηγήσει σε μεγάλη έκρηξη».
Το υπουργείο Εξωτερικών της Αιγύπτου από την πλευρά του κάλεσε να σταματήσει αμέσως η «επίθεση» του Ισραήλ εναντίον πιστών στο Al Aqsa, γεγονός που πυροδότησε έντονες αντιδράσεις από την Ιορδανία και τη Σαουδική Αραβία.

Συνεδριάζει εκτάκτως ο Αραβικός Σύνδεσμος

Στη σκιά των γεγονότων, έκτακτη συνεδρίαση θα πραγματοποιήσει σήμερα το απόγευμα ο Αραβικός Σύνδεσμος.

Η Ιορδανία είχε ζητήσει τη διεξαγωγή έκτακτης συνεδρίασης σε συντονισμό με την Αίγυπτο και Παλαιστίνιους αξιωματούχους.
Νωρίτερα ο Αραβικός Σύνδεσμος είχε καταδικάσει την επιδρομή στο τέμενος Al Aqsa.
«Η ακραία προσέγγιση που διέπει την πολιτική της ισραηλινής κυβέρνησης θα οδηγήσει σε εκτεταμένες συγκρούσεις με τους Παλαιστίνιους, αν δεν αντιστραφεί», τόνισε ο γενικός γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου Άχμεντ Αμπού Γάιτ.
Καταγγέλλοντας αυτό το «έγκλημα άνευ προηγουμένου», το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς, που κυβερνά τη Λωρίδα της Γάζας, κάλεσε τους Παλαιστίνιους της Δυτικής Όχθης να «πάνε μαζικά στο ισλαμικό τέμενος  για να το υπερασπιστούν».
Η Ιορδανία, θεματοφύλακας των ιερών τόπων στην Ιερουσαλήμ ζήτησε από τις ισραηλινές δυνάμεις να αποσυρθούν αμέσως από το τέμενος, ενώ η Σαουδική Αραβία επεσήμανε ότι «απορρίπτει κατηγορηματικά» οποιαδήποτε ενέργεια παραβιάζει «τις διεθνείς αρχές και τους κανόνες που διέπουν τον σεβασμό στη θρησκεία».
Η Αίγυπτος, παραδοσιακός μεσολαβητής μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων, ανακοίνωσε ότι θεωρεί «το Ισραήλ, δύναμη κατοχής, υπεύθυνο για αυτή την επικίνδυνη κλιμάκωση που ενδέχεται να υπονομεύσει τις προσπάθειες εκεχειρίας».
Το υπουργείο Εξωτερικών του Ιράν κατήγγειλε «τη βίαιη επίθεση του σιωνιστικού καθεστώτος (…) η οποία καταδεικνύει σε όλο τον κόσμο για μία ακόμη φορά την εγκληματική φύση αυτού του καθεστώτος αναφορικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα».
Η ισραηλινοπαλαιστινιακή σύγκρουση γνωρίζει νέα κλιμάκωση μετά την ορκωμοσία, στα τέλη Δεκεμβρίου, μίας από τις πιο δεξιές κυβερνήσεις στην ιστορία του Ισραήλ.
Από την αρχή του έτους έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 91 Παλαιστίνιοι, 15 Ισραηλινοί και μία Ουκρανή, σύμφωνα με απολογισμό του AFP που καταρτίστηκε με βάση τις επίσημες ανακοινώσεις από τις παλαιστινιακές και τις ισραηλινές αρχές.
Στους αριθμούς αυτούς περιλαμβάνονται, από την παλαιστινιακή πλευρά, μαχητές και άμαχοι, ανάμεσά τους και ανήλικοι, ενώ από την ισραηλινή πλευρά κυρίως άμαχοι, εκ των οποίων και ανήλικοι, καθώς και δύο μέλη της αραβικής μειονότητας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης