Τελευταία Νέα
Διεθνή

Καθησυχαστικός ο πρόεδρος της UBS για την εξαγορά της Credit Suisse: Τεράστιες ευκαιρίες μπροστά μας

Καθησυχαστικός ο πρόεδρος της UBS για την εξαγορά της Credit Suisse: Τεράστιες ευκαιρίες μπροστά μας
Ο πρόεδρος της UBS επιχείρησε να κατευνάσει τις ανησυχίες των μετόχων για την εξαγορά της Credit Suisse
Σχετικά Άρθρα
Καθησυχαστική εμφανίστηκε η διοίκηση της UBS κατά την πρώτη γενική συνέλευση των μετόχων μετά την εξαγορά της Credit Suisse. Ειδικότερα, τα στελέχη της UBS τόνισαν στους μετόχους ότι η απροσδόκητη εξαγορά της Credit Suisse στo πλαίσιο της μεγαλύτερης τραπεζικής διάσωσης από την έναρξη της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης αποτελεί ορόσημο για τον κλάδο και μεγάλη πρόκληση για η τράπεζα.
Περιγράφοντας τη συναλλαγή ως «την πρώτη συγχώνευση δύο παγκοσμίως συστηματικά σημαντικών τραπεζών», ο πρόεδρος Colm Kelleher επιχείρησε -σύμφωνα με το Reuters- να κατευνάσει τις ανησυχίες επενδυτών λέγοντας ότι πρόκειται επίσης για «νέα αρχή με τεράστιες ευκαιρίες για την τράπεζα και για το ελβετικό χρηματοπιστωτικό σύστημα συνολικά».

Η διάσωση της Credit Suisse

Τον περασμένο μήνα, οι ελβετικές αρχές ανακοίνωσαν ότι η UBS θα εξαγόραζε την Credit Suisse στο πλαίσιο συγχώνευσης για να ανακόψει περαιτέρω τραπεζική αναταραχή, καθώς το ελβετικό χρηματοπιστωτικό ίδρυμα έφτασε στο χείλος της κατάρρευσης.
Η ελβετική κυβέρνηση στράφηκε στην UBS, η οποία συμφώνησε να αγοράσει την Credit Suisse έναντι 3 δισ. ελβετικών φράγκων, ενώ το κράτος των Άλπεων διέθεσε περισσότερα από 200 δισ. φράγκα για τη στήριξή της και για εγγυήσεις.

Οι αντιδράσεις

Η κίνηση εξόργισε όχι μόνο τους μετόχους αλλά και πολλούς άλλους στην Ελβετία. Έρευνα της εταιρείας πολιτικών ερευνών gfs.bern δείχνει ότι η πλειοψηφία των Ελβετών δεν υποστήριξε τη συμφωνία που θα δημιουργούσε χρηματοπιστωτικό ίδρυμα με περιουσιακά στοιχεία διπλάσια από την ετήσια οικονομική παραγωγή της χώρας.
Για το 2022, η UBS ανακοίνωσε καθαρά κέρδη 7,6 δισ. δολ. και ισχυρές εισροές στη διαχείριση περιουσίας. Πλέον, η τράπεζα εξετάζει πώς θα μπορούσε να ανταποκριθεί στο τεράστιο έργο της ενσωμάτωσης της Credit Suisse, από την επιτυχία της οποίας εξαρτάται η Ελβετία. Πρώτο βήμα ήταν η επιστροφή του Sergio Ermotti ως διευθύνων σύμβουλος για να κατευθύνει την εξαγορά.

Τεράστια πρόκληση

Απευθυνόμενος στους μετόχους για τελευταία φορά ως διευθύνων σύμβουλος της UBS, ο Ralph Hamers αναγνώρισε ότι η συγχώνευση άλλαξε τις προτεραιότητες της τράπεζας, φέρνοντας μια αλλαγή στο τιμόνι της.
«Η εξαγορά της Credit Suisse θα είναι μια μεγάλη πρόκληση», δήλωσε ο Hamers, ενώ συμφώνησε με τον πρόεδρο της τράπεζας τονίζοντας τις νέες ευκαιρίες.
«Αναμένεται να δημιουργηθεί μια επιχείρηση με επενδεδυμένα assets άνω των 5 τρισ. δολ.», είπε ο ίδιος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης