Τελευταία Νέα
Διεθνή

Συναγερμός στο Πεντάγωνο - Η Κίνα μπορεί να χτυπήσει την «καρδιά των ΗΠΑ» με υποβρύχιο πύραυλο JL-3

Συναγερμός στο Πεντάγωνο - Η Κίνα μπορεί να χτυπήσει την «καρδιά των ΗΠΑ» με υποβρύχιο πύραυλο JL-3
Η Κίνα διατηρεί τουλάχιστον ένα υποβρύχιο βαλλιστικών πυραύλων με πυρηνικό οπλισμό μόνιμα στη θάλασσα
Σχετικά Άρθρα
Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκεται ο Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός - Ναυτικό (PLAN) της Κίνας προσθέτει νέα, πιο εξελιγμένα υποβρύχια στο στόλο του, αναγκάζοντας τις Ηνωμένες Πολιτείες να αποκτήσουν νέες δυνατότητες, σύμφωνα με το Eurasian Times.
Η PLAN έχει επίσης αυξήσει τις αποτρεπτικές περιπολίες των πυρηνικών υποβρυχίων της στον Ειρηνικό Ωκεανό.
Για πρώτη φορά, η Κίνα διατηρεί τουλάχιστον ένα υποβρύχιο βαλλιστικών πυραύλων με πυρηνικό οπλισμό μόνιμα στη θάλασσα, αυξάνοντας την πίεση στις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους τους, καθώς προσπαθούν να περιορίσουν τον επεκτεινόμενο στρατό του Πεκίνου, αναφέρει η τελευταία ανάλυση έκθεσης του Πενταγώνου που δημοσίευσε το Reuters.
Σύμφωνα με την έκθεση του Πενταγώνου, ο στόλος των έξι υποβρυχίων βαλλιστικών πυραύλων της Κίνας της κλάσης Jin πραγματοποιούσε "σχεδόν συνεχείς" περιπολίες από τη νήσο Χαϊνάν στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας.
Στο νησί Χαϊνάν, γνωστό και ως η Χαβάη της Κίνας, βρίσκεται η ναυτική βάση Yulin που στεγάζει τα υποβρύχια της PLAN.
Η ανάπτυξη αυτών των πυρηνικών υποβρυχίων συμπληρώνεται από πυραύλους πολύ μεγάλου βεληνεκούς που μπορούν να πλήξουν την καρδιά των Ηνωμένων Πολιτειών.
Ο στρατηγός Anthony Cotton, επικεφαλής της Στρατηγικής Διοίκησης των ΗΠΑ, κατέθεσε ενώπιον του Κογκρέσου τον Μάρτιο ότι τα κινεζικά υποβρύχια είναι πλέον οπλισμένα με τον JL-3.
Το Πεντάγωνο αναφέρει ότι η Κίνα μπορεί πλέον, για πρώτη φορά, να φτάσει στην ηπειρωτική χώρα των Ηνωμένων Πολιτειών από τα κινεζικά παράκτια ύδατα, χάρη στο εκτιμώμενο βεληνεκές του JL-3 που ξεπερνά τα 10.000 χιλιόμετρα (6.214 μίλια) και τις πολλαπλές πολεμικές κεφαλές.
Προηγούμενες αναφορές σημείωσαν ότι το JL-3 θα αναπτυχθεί στο υποβρύχιο νέας γενιάς Type-096, το οποίο βρίσκεται υπό ανάπτυξη.
Ωστόσο, η κατάθεση του στρατηγού Anthony Cotton σηματοδοτεί ότι η ηπειρωτική χώρα των ΗΠΑ θα μπορούσε ήδη να βρίσκεται εντός της εμβέλειας των κινεζικών υποβρυχίων πυραύλων.
Παρόλο που η έκθεση των 174 σελίδων έτυχε μικρής προσοχής όταν δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά στα τέλη Νοεμβρίου, πέντε άλλοι ειδικοί σε θέματα ασφάλειας και τέσσερις τοπικοί στρατιωτικοί ακόλουθοι που γνωρίζουν τις ναυτικές επιχειρήσεις πιστεύουν ότι αποτελεί ζωτικό δείκτη των κινεζικών δυνατοτήτων, σύμφωνα με το Reuters.

china1.JPG

Ανησυχούν οι ΗΠΑ

Tο Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ σημείωσε νωρίτερα ότι η Κίνα θα μπορούσε να είναι σε θέση να διαθέτει οκτώ SSBN μέχρι το 2030, με τα Type 094 και Type 096 να λειτουργούν ταυτόχρονα. Η πλατφόρμα Type 094 μπορεί να μεταφέρει έως και δεκαέξι πυραύλους JL-3, ενώ τα υποβρύχια Type 096 μπορούν να μεταφέρουν έως και 24.
Επί του παρόντος, το μόνο υποβρύχιο με πυρηνική ικανότητα στο απόθεμα της PLAN είναι το Type 094 ή η κλάση Jin. Η πλατφόρμα είναι η "πρώτη αξιόπιστη πυρηνική αποτροπή της Κίνας από τη θάλασσα", σύμφωνα με το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ.
Στρατιωτικοί αναλυτές προβλέπουν ότι με τον πύραυλο JL-3, οι Κινέζοι στρατηγοί θα προτιμήσουν να διατηρήσουν τα υποβρύχια βαλλιστικών πυραύλων τους στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, όπου έχουν κατασκευάσει αρκετές εγκαταστάσεις, παρά να διακινδυνεύσουν περιπολίες στον δυτικό Ειρηνικό Ωκεανό.
Η κλάση Jin πιστεύεται ότι είναι ανιχνεύσιμη λόγω ενός σχεδιαστικού ελαττώματος κοντά στις καταπακτές των πυραύλων στο πίσω μέρος του κύτους, το οποίο θα μπορούσε να δημιουργήσει ανιχνεύσιμο σήμα σόναρ. Ωστόσο, οπλισμένο με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, το υποβρύχιο θα μπορούσε να αποτελέσει σημαντικό κίνδυνο για την ασφάλεια των ΗΠΑ, παρ' όλα αυτά, και να αναγκάσει το αμερικανικό ναυτικό να ενισχύσει τις ικανότητές του διαθέτοντας περισσότερους πόρους.
Οι ανησυχίες των ΗΠΑ για την ταχεία απόκτηση δυνατοτήτων από την Κίνα δεν είναι καινούργιες.
Παρά το γεγονός ότι έφτασε στο προσκήνιο αργότερα από τους ομολόγους της, η PLAN έχει κάνει σταθερές προόδους και σημαντικές επενδύσεις για την ανάπτυξη μιας εκσυγχρονισμένης δύναμης SSBN στο εγγύς μέλλον. Υπάρχουν έξι υποβρύχια τύπου 094, με άλλα δύο να βρίσκονται στα σκαριά.
Νωρίτερα, μια μη διαβαθμισμένη ανάλυση του Γραφείου Ναυτικών Πληροφοριών (ONI) των ΗΠΑ ανέφερε ότι ο στόλος υποβρυχίων της Κίνας αναμένεται να αυξηθεί από 66 σκάφη σε 76 μέχρι το 2030.

Διπλή απειλή - Ανάγκη αποτροπής και του ρωσικού ναυτικού

Η έκθεση σημειώνει ότι οι συνεχιζόμενες περιπολίες των κινεζικών βαλλιστικών πυραύλων στη θάλασσα επιβαρύνουν τους πόρους των ΗΠΑ και των συμμάχων τους, καθώς εντείνουν τις αναπτύξεις τους τύπου Ψυχρού Πολέμου.
Αυτό μπορεί να επιδεινωθεί από τη συνεχή ανάγκη ταυτόχρονης αποτροπής του ρωσικού ναυτικού.
Σύμφωνα με τρεις αναλυτές, η Ρωσία πιστεύεται ότι διατηρεί τα περισσότερα από τα 11 υποβρύχια βαλλιστικών πυραύλων της σε προμαχώνες στα ανοικτά των ακτών της Αρκτικής, ενώ τα αμερικανικά, γαλλικά και βρετανικά σκάφη ταξιδεύουν πιο μακριά.
Ωστόσο, αυτό μπορεί σύντομα να πρόκειται να αλλάξει σημαντικά.
Τον περασμένο μήνα, ο επικεφαλής της Βόρειας Διοίκησης των ΗΠΑ δήλωσε στην Επιτροπή Ενόπλων Δυνάμεων της Γερουσίας ότι η Ρωσία θα μπορούσε να έχει τα πιο ισχυρά και αθόρυβα πυρηνικά επιθετικά υποβρύχια της σε μόνιμες περιπολίες στα ανοικτά των δύο αμερικανικών ακτών μέσα στα επόμενα δύο χρόνια.
Ο διοικητής της NORTHCOM στρατηγός Glen VanHerck δήλωσε ότι η Ρωσία έχει αυξήσει τις αναπτύξεις των πυρηνικών υποβρυχίων της κλάσης Yasen.
russia.JPG

"[Ο κίνδυνος] είναι απολύτως αυξανόμενος. Εντός του τελευταίου έτους, η Ρωσία τοποθέτησε επίσης τα [Yasens] της στον Ειρηνικό", δήλωσε. "Τώρα, όχι μόνο στον Ατλαντικό, αλλά τα έχουμε και στον Ειρηνικό, και είναι απλώς θέμα χρόνου - πιθανότατα ένα ή δύο χρόνια - πριν αυτό γίνει μια μόνιμη απειλή, 24 ώρες το 24ωρο. ... Αυτός ο αντίκτυπος έχει μειώσει τον χώρο λήψης αποφάσεων για έναν εθνικό ανώτερο ηγέτη κατά τη διάρκεια μιας κρίσης".
Αυτό σημαίνει ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους πρέπει να αναβαθμίσουν σημαντικά το παιχνίδι για να αντιμετωπίσουν τη διπλή απειλή που θέτουν οι κινεζικές και ρωσικές αναπτύξεις.
Σύμφωνα με τον Στόλο του Ειρηνικού, το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ διατηρεί περίπου 20 πυρηνοκίνητα επιθετικά υποβρύχια σταθμευμένα σε όλο τον Ειρηνικό, μεταξύ άλλων στο Γκουάμ και στη Χαβάη. Το 2027, αμερικανικά και βρετανικά πυρηνοκίνητα σκάφη θα επιχειρούν από τη δυτική Αυστραλία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης