Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οι ευρωπαϊκές τράπεζες στρέφονται στα hedge funds για να μειώσουν το ρίσκο

Οι ευρωπαϊκές τράπεζες στρέφονται στα hedge funds για να μειώσουν το ρίσκο
Ρεκόρ συμφωνιών 174 δισ. ευρώ με επενδυτές όπως hegde funds
Οι ευρωπαϊκές τράπεζες στρέφονται όλο και περισσότερο σε ειδικές συμφωνίες με επενδυτές όπως τα hedge funds για να αποφορτίσουν μέρος του κινδύνου από τα δανειακά χαρτοφυλάκια πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ και να βελτιώσουν την οικονομική τους ευρωστία, δήλωσαν στο Reuters διάφορες εμπλεκόμενες πηγές.
Οι τράπεζες που εποπτεύονται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), οι μεγαλύτερες της ευρωζώνης, ολοκλήρωσαν πέρυσι ένα ρεκόρ 174 δισ. ευρώ (189 δισ. δολάρια) τέτοιων συμφωνιών, δήλωσε η ρυθμιστική αρχή στο Reuters.
Αυτές οι συναλλαγές "σημαντικής μεταφοράς κινδύνου" (SRT) δεν είναι καινούργιες, αλλά επειδή είναι συνήθως διμερείς και ιδιωτικές, τα στοιχεία για αυτές δεν είναι δημόσια και οι όροι τους φυλάσσονται αυστηρά.
Εκφορτώνοντας μέρος του κινδύνου των δανείων τους, οι τράπεζες μπορούν να μειώσουν σημαντικά το ποσό των κεφαλαίων που πρέπει να βάλουν στην άκρη για την κάλυψη πιθανών ζημιών, σύμφωνα με τη νομική εταιρεία Clifford Chance.
Σε αντίθεση με μια παραδοσιακή τιτλοποίηση, κατά την οποία τα περιουσιακά στοιχεία μιας τράπεζας μεταφέρονται σε μια ξεχωριστή οντότητα που στη συνέχεια πωλεί τίτλους σε επενδυτές, οι SRT είναι συχνά "συνθετικές" και μιμούνται μια πώληση.
Μια τράπεζα μπορεί κανονικά να μεταφέρει κινδύνους ζημιών που ισοδυναμούν με περίπου 7% έως 12% ενός χαρτοφυλακίου δανείων, ανέφεραν δύο πηγές της αγοράς.
Το δέλεαρ για τον επενδυτή είναι μια λιγότερο ευμετάβλητη απόδοση από ό,τι σε πολλά δημόσια διαπραγματεύσιμα περιουσιακά στοιχεία σταθερού εισοδήματος και, ανάλογα με την ποιότητα του συνόλου των δανείων, υψηλότερες ανταμοιβές με τη μορφή κουπονιού για την προστασία που παρέχουν στην τράπεζα.
"Το ενδιαφέρον των επενδυτών έχει διευρυνθεί", δήλωσε ο Jason Marlow, διευθύνων σύμβουλος στην ομάδα διαχείρισης χαρτοφυλακίου εταιρικών δανείων της Barclays.
Ο Marlow δήλωσε ότι οι τράπεζες που στο παρελθόν χρησιμοποιούσαν τα SRTs μία φορά κάθε τρία χρόνια μπορούν τώρα να τα αναπτύσσουν "μία ή και πολλές φορές" το χρόνο για να απελευθερώσουν πιστωτικές γραμμές που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για περαιτέρω δανεισμό σε ένα περιβάλλον με όλο και πιο περιορισμένα κεφάλαια.
Με τις συνθετικές δομές, μια τράπεζα μεταφέρει τον κίνδυνο μέσω πιστωτικών παραγώγων ή εγγυήσεων, αλλά διατηρεί στην κατοχή της τα υποκείμενα ανοίγματα.
Για να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος που θα αντιμετώπιζε η τράπεζα σε περίπτωση που ο επενδυτής δεν ήταν σε θέση να εκπληρώσει το μέρος της συναλλαγής που του αναλογεί, κατατίθενται εγγυήσεις σε μετρητά για να καλυφθούν οι πιθανές ζημίες των οποίων ο κίνδυνος έχει μεταφερθεί, κάτι που σύμφωνα με πηγές της αγοράς αποτελεί κλειδί για να λάβει η τράπεζα την κεφαλαιακή ελάφρυνση από τη ρυθμιστική αρχή.
Η ΕΚΤ, η οποία εποπτεύει άμεσα τις σημαντικότερες τράπεζες της ευρωζώνης, δήλωσε στο Reuters ότι ο κύριος όγκος των συναλλαγών το 2022 αφορούσε δάνεια που εξακολουθούν να αποδίδουν, μια αλλαγή σε σχέση με το 2021, όταν τα πτωχευμένα δάνεια αποτελούσαν περισσότερο από το ένα τρίτο των εν λόγω συναλλαγών.

Μεταφορά ρίσκου

Το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους "ήταν ιδιαίτερα πολυάσχολο", δήλωσε ο Olivier Renault, διευθύνων σύμβουλος της Pemberton Asset Management, η οποία έχει πουλήσει σε τράπεζες προστασία σε χαρτοφυλάκια δανείων.
Η εταιρεία του συνομιλεί με δανειστές για "50 και πλέον" σχέδια SRT και αναμένει ένα ισχυρό pipeline για το 2023 "καθώς οι τράπεζες έχουν λιγότερες επιλογές για να ενισχύσουν τους δείκτες κεφαλαίου τους".
Η ΕΚΤ, η οποία δεν έχει δημοσιεύσει στοιχεία για τις συναλλαγές SRT το 2022, συνήθως δεν κατονομάζει τις εμπλεκόμενες τράπεζες, τον αριθμό των προτεινόμενων συναλλαγών κάθε φορά ούτε τον πιθανό όγκο.
Η Τράπεζα της Αγγλίας δεν δημοσιεύει στοιχεία σχετικά με τις συναλλαγές SRT.
Ωστόσο, ορισμένες τράπεζες τα δημοσιοποιούν.
Η Oldenburgische Landesbank AG της Γερμανίας δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι είχε συνάψει την πρώτη της SRT και ενίσχυσε τον δείκτη κοινών μετοχών Tier 1, ένα βασικό μέτρο της ισχύος του ισολογισμού της, κατά 40 μονάδες βάσης. Η OLB, η οποία υποστηρίζεται από την Apollo Global Management, ανέφερε προηγουμένως δείκτη CET1 13,6% για το 2022.
Και τον Νοέμβριο, η BayernLB τοποθέτησε μια συνθετική τιτλοποίηση ύψους 1 δισ. ευρώ που αναφερόταν σε χαρτοφυλάκιο που περιλάμβανε επιχειρηματικά δάνεια, μέσω της οποίας απελευθέρωσε περίπου μισό δισ. ευρώ σε σταθμισμένα ως προς τον κίνδυνο στοιχεία ενεργητικού για νέες συναλλαγές, δήλωσε τότε ο επικεφαλής κινδύνου της Marcus Kramer σε δελτίο Τύπου
Ενώ οι τράπεζες χρησιμοποιούσαν ήδη τέτοιες συμφωνίες πριν από την αναταραχή του τραπεζικού τομέα τον περασμένο μήνα, η χρεοκοπία δύο αμερικανικών δανειστών και η διάσωση της Credit Suisse έχουν προσθέσει στις υπάρχουσες ανησυχίες σχετικά με τον αντίκτυπο της οικονομικής επιβράδυνσης στα χαρτοφυλάκια δανείων.
Οι τράπεζες βλέπουν "την αναστάτωση στην αγορά και τον αυστηρότερο έλεγχο του ιδιοσυγκρασιακού κινδύνου, και για να χρηματοδοτήσουν και να κεφαλαιοποιήσουν με συνέπεια τις επιχειρήσεις τους στο μέλλον, γνωρίζουν ότι πρέπει να αναλάβουν δράση νωρίτερα από ό,τι μπορεί να συμβαίνει συνήθως", δήλωσε ο Robert Bradbury, επικεφαλής δομημένων πιστώσεων στην Alvarez & Marsal.
Το κόστος χρηματοδότησης των δανειστών αυξάνεται επίσης μετά το χτύπημα στους κατόχους ομολόγων Πρόσθετης Κατηγορίας 1 (AT1) από την εξαγορά της Credit Suisse από την UBS, η οποία σχεδιάστηκε από την Ελβετία, που ταρακούνησε την αγορά.
Ο Filippo Alloatti, επικεφαλής του τμήματος πιστώσεων της Federated Hermes, δήλωσε ότι η μη εποχιακή αύξηση της ζήτησης για SRTs υποδηλώνει ότι οι τράπεζες πιστεύουν ότι η ύφεση "χτυπάει την πόρτα".
Η μεγαλύτερη τράπεζα της Ιταλίας, η Intesa Sanpaolo, δήλωσε ότι πέρυσι μεταβίβασε πιστωτικό κίνδυνο μέσω μιας σειράς συμφωνιών για δάνεια συνολικού ύψους 15,7 δισ. ευρώ, με μία αξίας 7,5 δισ. ευρώ το τέταρτο τρίμηνο μεταξύ των μεγαλύτερων της Ευρώπης.
Τον Φεβρουάριο, η BNP Paribas και ο Διεθνής Οργανισμός Χρηματοδότησης (IFC) προσέφεραν κάποιες πληροφορίες.
Η IFC πούλησε στην BNP εγγύηση ύψους 50 εκατομμυρίων δολαρίων για δάνεια ύψους 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων σε αναδυόμενες αγορές, είπαν, χωρίς να αποκαλύψουν τους όρους.
Αν και η Ευρώπη έχει πρωτοστατήσει στη μεταφορά κινδύνων, το απόθεμα των δανείων που καλύπτονται από SRTs είναι μικρό σε σχέση με τους ισολογισμούς των ευρωπαϊκών τραπεζών. Μόνο η BNP Paribas είχε περιουσιακά στοιχεία συνολικού ύψους 2,7 τρισ. ευρώ στο τέλος του 2022, σύμφωνα με τα στοιχεία της Refinitiv Eikon.
Η ΕΚΤ αναφέρει στον ιστότοπό της ότι οι τράπεζες που επιθυμούν να συνάψουν τέτοιες συμφωνίες πρέπει να ζητούν κανονιστική έγκριση τουλάχιστον τρεις μήνες πριν από την αναμενόμενη ημερομηνία ολοκλήρωσής τους.
Προειδοποιεί επίσης ότι οι SRT παρακολουθούνται στενά, καθώς οι ανεπιτυχείς συμφωνίες θα μπορούσαν να βλάψουν την εμπλεκόμενη τράπεζα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης