Τελευταία Νέα
Διεθνή

Δυτικοί διπλωμάτες: Μη μιλάτε για τον Nord Stream - Νέο ρεπορτάζ της Washington Post «ξηλώνει» τo επίσημo αφήγημα της Δύσης

Δυτικοί διπλωμάτες: Μη μιλάτε για τον Nord Stream - Νέο ρεπορτάζ της Washington Post «ξηλώνει» τo επίσημo αφήγημα της Δύσης
Οι δυτικοί αξιωματούχοι δεν επιθυμούν καθόλου να μιλήσουν για το σαμποτάζ στο Nord Stream, σε μια στάση που υποδηλώνει μια εξελισσόμενη κίνηση συγκάλυψης, αναφέρει η Washington Post
Σχετικά Άρθρα
Οι Γερμανοί ερευνητές αρχίζουν να εκφράζουν σοβαρές αμφιβολίες για το επίσημο αφήγημα της Δύσης σχετικά με την επίθεση δολιοφθοράς στον αγωγό Nord Stream που συγκέντρωσε μεγάλη προσοχή μετά το ρεπορτάζ βόμβα του Seymour Hersh που κατονόμασε ως υπαίτια μια κοινή μυστική επιχείρηση CIA - αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού, με τη βοήθεια της Νορβηγίας.
Τον περασμένο μήνα, ο Hersh είχε δημοσιεύσει ένα άρθρο στο Substack υποδεικνύοντας τη CIA ως υπεύθυνη για τη δολιοφθορά στο Nord Stream που κατόπιν αναπαρήγαγαν οι New York Times και η γερμανική εφημερίδα Die Zeit.
Μια πηγή από τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ είπε στον διάσημο βραβευμένο με Πούλιτζερ δημοσιογράφο ότι η ιστορία του ήταν κατασκευασμένη από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες και ότι μέσω αυτού μεταδόθηκε στους Γερμανούς.
Αργότερα, η επίσημη αφήγηση άλλαξε κι έγινε εκείνη που έλεγε ότι τη δουλειά έκαναν φιλοουκρανοί παρτιζάνοι.
Ο Hersh υποστήριξε ότι το στόρι περί Ουκρανών παρτιζάνων ήταν στημένο  με σκοπό να θωρακίσει από την κριτική την κυβέρνηση των ΗΠΑ και τον Biden που έδωσαν τις εντολές για τη δολιοφθορά. 
Το ρεπορτάζ της γερμανικής Die Zeit ανέφερε ότι Γερμανοί αξιωματούχοι τη διαβεβαίωσαν ότι η δολιοφθορά πραγματοποιήθηκαν από έξι άτομα με τη χρήση ενός γιοτ που νοικιάστηκε στην Πολωνία και ανήκε σε δύο Ουκρανούς.
Τις ημέρες που ακολούθησαν, πολλά δυτικά μέσα μαζικής ενημέρωσης επανέλαβαν την ίδια αφήγηση.
Αλλά τώρα ένα μακροσκελές άρθρο της Washington Post που δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα 3/4/23 έρχεται να επιβεβαιώσει πολλά από τα συμπεράσματα του Hersh.
Καταρχήν το άρθρο της WaPo αναφέρει ευθαρσώς ότι οι δυτικοί αξιωματούχοι δεν επιθυμούν καθόλου να μιλήσουν για το σαμποτάζ στο Nord Stream, σε μια στάση που υποδηλώνει μια εξελισσόμενη κίνηση συγκάλυψης.
Πολύ χαρακτηριστικό είναι επίσης το γεγονός σημειώνει η εφημερίδα, ότι οι δυτικές κατηγορίες που απέδιναν ευθύνες στη Ρωσία δεν επαναλαμβάνονται πια.
Ακολουθούν μερικά κομμάτια από το ρεπορτάζ της Washington Post - και πάλι που αποκαλύπτουν μια δραματική αφηγηματική αλλαγή για άλλη μια φορά σε εξέλιξη...

Αμφιβολίες σχετικά με το ύποπτο ιστιοφόρο και την ικανότητα οποιασδήποτε οντότητας να οργανώσει τη δολιοφθορά χωρίς την άμεση υποστήριξη μιας κυβέρνησης (η οποία έχει τους πόρους και τα μέσα)

Αλλά μετά από μήνες έρευνας, οι αρχές επιβολής του νόμου υποπτεύονται τώρα ότι το 50 ποδών γιοτ, το Andromeda, δεν ήταν πιθανώς το μόνο σκάφος που χρησιμοποιήθηκε στην τολμηρή επίθεση.
Λένε επίσης ότι το σκάφος μπορεί να ήταν δόλωμα, το οποίο βρέθηκε στη θάλασσα για να αποσπάσει την προσοχή από τους πραγματικούς δράστες, οι οποίοι παραμένουν ελεύθεροι, σύμφωνα με αξιωματούχους που γνωρίζουν μια έρευνα η οποία διεξάγεται υπό την ηγεσία του γενικού εισαγγελέα της Γερμανίας.
...Οι ειδικοί σημείωσαν ότι ενώ ήταν θεωρητικά δυνατό να τοποθετηθούν τα εκρηκτικά στον αγωγό με το χέρι, ακόμη και οι εκπαιδευμένοι δύτες θα δυσκολεύονταν πολύ να κατέβουν πάνω από 200 πόδια στον βυθό της θάλασσας και να ανέβουν αργά στην επιφάνεια αφήνοντας χρόνο στο σώμα τους για αποσυμπίεση.

Το ρεπορτάζ αναφέρει περισσότερα στοιχεία για το ιστιοφόρο που θεωρεί «δόλωμα» - και τα «αποδεικτικά στοιχεία» που αναφέρει ότι φαίνονται φυτεμένα και υπερβολικά προφανή:

Η γερμανική έρευνα διαπίστωσε ότι ίχνη εκρηκτικών «στρατιωτικής ποιότητας» που βρέθηκαν σε ένα τραπέζι μέσα στην καμπίνα του σκάφους ταίριαζαν με την παρτίδα των εκρηκτικών που χρησιμοποιήθηκαν στον αγωγό.
Αρκετοί αξιωματούχοι αμφέβαλλαν ότι έμπειροι σαμποτέρ θα άφηναν πίσω τους τόσο κραυγαλέα στοιχεία της ενοχής τους.
Αναρωτήθηκαν λοιπόν εάν τα ίχνη εκρηκτικών - που αφαιρέθηκαν μήνες μετά την επιστροφή του νοικιασμένου σκάφους στους ιδιοκτήτες του - είχαν σκοπό να οδηγήσουν ψευδώς τους ερευνητές στην Ανδρομέδα ως το σκάφος που χρησιμοποιήθηκε στην επίθεση.
«Το ερώτημα είναι αν η ιστορία με το ιστιοφόρο είναι κάτι που γράφεται για να αποσπαστεί η προσοχή ή αποτελεί πράγματι μέρος της εικόνας», είπε ένα άτομο με γνώση της έρευνας.

Ποια είναι η σχέση της δολιοφθοράς με τα κράτη της Πολωνίας και της Ουκρανίας

Η γερμανική έρευνα έχει συνδέσει την ενοικίαση γιοτ με μια πολωνική εταιρεία, η οποία με τη σειρά της ανήκει σε μια ευρωπαϊκή εταιρεία που συνδέεται με έναν εξέχοντα Ουκρανό, τροφοδοτώντας εικασίες ότι η επίθεση μπορεί να χρηματοδοτήθηκε από κάποιον πλούσιο παρτιζάνο.
Η ταυτότητα της πολωνικής εταιρείας και του Ουκρανού ιδιώτη, καθώς και το πιθανό κίνητρό του, παραμένουν αδιευκρίνιστα.
Με βάση τα αρχικά γερμανικά ευρήματα, αξιωματούχοι μιλούν χαμηλόφωνα για πιθανή ανάμειξη της πολωνικής ή της ουκρανικής κυβέρνησης στην επίθεση.


Μυστικές «συμβουλές» που δόθηκαν στους Γερμανούς ερευνητές οι οποίες ήταν ύποπτα συγκεκριμένες

Οι Γερμανοί ερευνητές άρχισαν να ψάχνουν την Ανδρομέδα όταν η γερμανική υπηρεσία πληροφοριών έλαβε μια «πολύ συγκεκριμένη πληροφορία» από μια δυτική υπηρεσία πληροφοριών που ανέφερε ότι το σκάφος μπορεί να είχε εμπλακεί στη δολιοφθορά. Η χώρα που έδωσε τις πληροφορίες δεν έχει κατονομαστεί ακόμη.
Η θέση της Ανδρομέδας και οι προηγούμενες στάσεις άφησαν ένα εικονικό "ίχνος" που ήταν υπερβολικά προφανές:
Η Mola Yachting νοίκιασε το σκάφος στις 6 Σεπτεμβρίου από το λιμάνι Hohe Düne στο Warnemünde, ένα γερμανικό λιμάνι στη Βαλτική, κοντά στο Rostock, το οποίο βρίσκεται περίπου 145 μίλια βόρεια του Βερολίνου.
Η τοποθεσία ενοικίασης είναι σε κοινή θέα ενός τεράστιου συγκροτήματος διακοπών, όπου στεγάζεται ένα ξενοδοχείο πέντε αστέρων, επτά εστιατόρια και μια πολυτελής εμπορική περιοχή, με θέα στο λιμάνι.
Οι ερευνητές είπαν ότι το σκάφος στη συνέχεια ταξίδεψε προς βορειοανατολική κατεύθυνση, σταματώντας στο Hafendorf Wiek στο βορειότερο τμήμα του νησιού Rügen.
...Μια στάση στο Hafendork Wiek μπορεί να πρόσφερε στο πλήρωμα της Andromeda την τελευταία ευκαιρία να εφοδιαστεί με προμήθειες πριν κατευθυνθεί προς το σημείο της έκρηξης.
«Πολλά πράγματα φορτώθηκαν στις βάρκες… », ανέφερε ο ερευνητής Redmann. «Κάποιοι σταματούν για να μαζέψουν καύσιμα».
Ο Redmann ωστόσο αρνήθηκε να επιβεβαιώσει ότι το Andromeda σταμάτησε εκεί, επικαλούμενος τη συνέχιση της έρευνας.

Μη μιλάτε για τον Nord Stream
 
Κυρίως, όμως το ρεπορτάζ της Washington Post περιλαμβάνει έναν πολύ χαρακτηριστικό υπότιτλο: «Μην μιλάς για το Nord Stream»:
Παρόλα τα ερωτηματικά και τα σενάρια γύρω από το ποιος βομβάρδισε τον αγωγό Nord Stream, ορισμένοι δυτικοί αξιωματούχοι δεν θέλουν να μάθουν τίποτα.
Σε συγκεντρώσεις ευρωπαίων και ΝΑΤΟϊκών υπευθύνων χάραξης πολιτικής, οι αξιωματούχοι έχουν πάρει ένα ρυθμό «Μην μιλάτε για το Nord Stream», ανέφερε στην εφημερίδα ανώτερος Ευρωπαίος διπλωμάτης.
Οι πολιτικοί ηγέτες της Δύσης θεωρούν ότι δεν θα υπάρξει κανέναν όφελος αν πάει η έρευνα σε βάθος και τελικά αποδώσει μια άβολη απάντηση, είπε ο διπλωμάτης, απηχώντας τα συναισθήματα αρκετών συναδέλφων του σε άλλες χώρες που είπαν ότι θα προτιμούσαν να μην χρειαστεί να αντιμετωπίσουν την πιθανότητα εμπλοκής της Ουκρανίας ή των συμμάχων τους.


Κίνητρα για να μην «μιλάμε» και να μείνουμε με τη θέλησή μας στην άγνοια μας

Δεδομένου ότι διάφορες χώρες μπορεί να είχαν ανάμειξη στην επίθεση, οι αξιωματούχοι είπαν ότι δεν θέλουν να μοιραστούν υποψίες που θα μπορούσαν να εξοργίσουν κατά λάθος μια φιλική κυβέρνηση η οποία μπορεί να συνέβαλε στον βομβαρδισμό του Nord Stream.
Ελλείψει συγκεκριμένων ενδείξεων, έχει επικρατήσει μια αμήχανη σιωπή.
«Είναι σαν να έχουμε ένα πτώμα σε μια οικογενειακή συγκέντρωση», είπε ο Ευρωπαίος διπλωμάτης, προχωρώντας σε μια ζοφερή παρομοίωση. Όλοι μπορούν να δουν ότι υπάρχει ένα πτώμα εκεί, αλλά προσποιούνται ότι τα πράγματα είναι φυσιολογικά. «Καλύτερα να μην ξέρουμε».
Όλα αυτά όμως υποσγητρίζουν πλήρως το αφήγημα του Hersh - όσο κι αν τον αποδοκιμάζουν οι επικριτές του.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης