Τελευταία Νέα
Διεθνή

Έκλεισε η μεγάλη συμφωνία Ιράκ - Total Energies για τα μεγάλα ενεργειακά έργα ύψους 27 δισ. δολαρίων

Έκλεισε η μεγάλη συμφωνία Ιράκ - Total Energies για τα μεγάλα ενεργειακά έργα ύψους 27 δισ. δολαρίων
Το Ιράκ είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός του OPEC
Σχετικά Άρθρα
Το Ιράκ κατέληξε σε συμφωνία να κρατήσει μερίδιο 30% στο έργο της TotalEnergies ύψους 27 δισεκατομμηρίων δολαρίων στη χώρα, ανέφεραν τρεις πηγές στο Reuters, αναζωογονώντας μια συμφωνία που η Βαγδάτη ελπίζει ότι θα μπορούσε να προσελκύσει ξένες επενδύσεις.
Η αρχική συμφωνία μεταξύ της κυβέρνησης του Ιράκ και της γαλλικής TotalEnergies υπογράφηκε το 2021 και προέβλεπε την κατασκευή τεσσάρων έργων πετρελαίου, φυσικού αερίου και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας με αρχική επένδυση 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο νότιο Ιράκ για 25 χρόνια.
Ωστόσο, έχει κολλήσει αρκετές φορές εν μέσω διαφωνιών μεταξύ Ιρακινών πολιτικών για τους όρους.
Το Ιράκ, ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός του ΟΠΕΚ, δοκιμάζεται εδώ και μια 20ετία από τον πόλεμο, τη διαφθορά και τις θρησκευτικές εντάσεις.
Η αρχική απαίτηση του Ιράκ να κρατήσει μερίδιο 40% στο έργο αποτέλεσε βασικό σημείο εμπλοκής, καθώς η TotalEnergies θέλει πλειοψηφικό μερίδιο.
Η συμφωνία για μείωση της συμμετοχής του Ιράκ στο 30% επετεύχθη μετά από συναντήσεις στη Βαγδάτη τις τελευταίες ημέρες, δήλωσε πηγή του κλάδου.
«Η συμφωνία θα πρέπει να ενεργοποιηθεί εντός των ημερών», δήλωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος του υπουργείου Πετρελαίου του Ιράκ.
Το έργο της Total Energies στο Ιράκ περιλαμβάνει την κατασκευή ενός δικτύου συλλογής φυσικού αερίου για την παροχή του στους τοπικούς σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής μέσω της επέκτασης του κοιτάσματος Ratawi, την κατασκευή μιας μεγάλης κλίμακας εγκατάστασης επεξεργασίας θαλασσινού νερού για την ενίσχυση της παραγωγής από άλλα πεδία με έγχυση νερού και την κατασκευή ενός μεγάλου ηλιακού σταθμού παραγωγής ενέργειας στη Βασόρα.
Στην κοινοπραξία θα συμμετάσχει επίσης η QatarEnergy και θα έχει μερίδιο στο έργο, ανέφεραν πηγές με άμεση γνώση του θέματος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης