Τελευταία Νέα
Διεθνή

Το ΔΝΤ προειδοποιεί - Επικίνδυνες επενδύσεις hedge funds απειλούν τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα

Το ΔΝΤ προειδοποιεί - Επικίνδυνες επενδύσεις hedge funds απειλούν τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα
Το ΔΝΤ απευθύνει έκκληση για ισχυρούς ρυθμιστικούς κανόνες σε μη τραπεζικούς οργανισμούς του χρηματοπιστωτικού τομέα
Σχετικά Άρθρα
Ο μη τραπεζικός τομέας αντιπροσωπεύει πλέον το ήμισυ του ενεργητικού ολόκληρου του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος και θα πρέπει να ρυθμίζεται στενότερα για την προστασία της σταθερότητάς του, σύμφωνα με τους οικονομολόγους του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Η δημοσίευση της έρευνας έρχεται μια εβδομάδα πριν το ΔΝΤ και η Παγκόσμια Τράπεζα συγκαλέσουν την εξαμηνιαία συνάντηση κεντρικών τραπεζιτών και υπουργών Οικονομικών στην Ουάσιγκτον, εν μέσω των επιπτώσεων από τις χρεοκοπίες αμερικανικών και ευρωπαϊκών τραπεζών τον περασμένο μήνα.
Στα χρόνια που ακολούθησαν την κατάρρευση της Wall Street το 2008, οι κυβερνήσεις προώθησαν την οικονομική ανάπτυξη διατηρώντας τα επιτόκια σε χαμηλά επίπεδα και ενισχύοντας παράλληλα την εποπτεία των παραδοσιακών τραπεζών.

Επικίνδυνες επενδύσεις

Σύμφωνα με το έγγραφο του ΔΝΤ, αυτό έχει οδηγήσει τρισεκατομμύρια δολάρια χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων στα χέρια hedge funds, ασφαλιστικών εταιρειών, συνταξιοδοτικών προγραμμάτων και άλλων εκτός τραπεζικού τομέα, τα οποία μπορεί να κάνουν πιο επικίνδυνες επενδύσεις σε αναζήτηση κερδών, αλλά με λιγότερες εγγυήσεις και ελάχιστα δημόσια διαθέσιμα στοιχεία του είδους που απαιτείται για την εποπτεία.
"Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής χρειάζονται κατάλληλα εργαλεία για την αντιμετώπιση της αναταραχής" μεταξύ των μη τραπεζικών χρηματοπιστωτικών διαμεσολαβητών, ανέφεραν ανώτεροι αξιωματούχοι του ΔΝΤ σε ανάρτηση στο ιστολόγιο που δημοσιεύθηκε ταυτόχρονα.
"Η ισχυρή εποπτεία, η ρύθμιση και η εποπτεία αποτελούν βασικές προϋποθέσεις".
Οι συντάκτες, Fabio Natalucci, Antonio Garcia Pascual και Thomas Piontek, επισήμαναν ιδιαίτερα την περσινή κρίση ομολόγων στη Βρετανία, όταν ένα άστοχο κυβερνητικό σχέδιο τόνωσης της οικονομίας πυροδότησε έναν φαύλο κύκλο.

Ζημιές στα ομόλογα

Η αύξηση του κρατικού δανεισμού οδήγησε τις αποδόσεις των ομολόγων στα ύψη, προκαλώντας ζημίες στα συνταξιοδοτικά ταμεία με μοχλευμένες επενδύσεις σταθερού εισοδήματος, οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα να ζητηθούν περιθώρια κέρδους που ανάγκασαν τα ταμεία να πουλήσουν και οδήγησαν τις αποδόσεις ακόμη πιο ψηλά - μέχρι που επενέβη η Τράπεζα της Αγγλίας.
Σε περιόδους υψηλού πληθωρισμού, η πίεση της αγοράς όπως αυτή μπορεί να αφήσει τις κεντρικές τράπεζες να αντιμετωπίσουν δύσκολες επιλογές μεταξύ αντιφατικών στόχων: από τη μία πλευρά χρειάζεται να σφίξουν τη νομισματική πολιτική για να διατηρήσουν τις τιμές υπό έλεγχο, ενώ από την άλλη αισθάνονται πίεση να σταθεροποιήσουν τα καταρρέοντα ιδρύματα ή τις αγορές με ενέσεις ρευστότητας, σύμφωνα με το ερευνητικό έγγραφο.
Ως αποτέλεσμα, οι μη τραπεζικοί χρηματοπιστωτικοί διαμεσολαβητές "πρέπει να ρυθμίζονται και να εποπτεύονται από μια πληθώρα διαφορετικών οπτικών γωνιών", αναφέρεται, μεταξύ άλλων με απαιτήσεις δημοσιοποίησης δεδομένων και διακυβέρνησης για τη διαχείριση του κινδύνου και κανόνες για τη διαχείριση κεφαλαίου και ρευστότητας.
Οι κεντρικές τράπεζες μπορεί να εξακολουθήσουν να αντιμετωπίζουν κρίσεις, αλλά οι παρεμβάσεις τους θα πρέπει να είναι προσωρινές, στοχεύοντας σε συγκεκριμένους τομείς που αποτελούν τη μεγαλύτερη απειλή, παρέχοντας πρόσβαση σε ειδικές δανειακές διευκολύνσεις ή ενεργώντας ως δανειστές έσχατης ανάγκης υπό αυστηρούς όρους με στενή εποπτεία από τις ρυθμιστικές αρχές, αναφέρει το έγγραφο του ΔΝΤ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης