Τελευταία Νέα
Διεθνή

«Υποθαλάσσιος πόλεμος» ΗΠΑ - Κίνας για τον έλεγχο της παγκόσμιας επικοινωνίας και κατασκοπείας

«Υποθαλάσσιος πόλεμος» ΗΠΑ - Κίνας για τον έλεγχο της παγκόσμιας επικοινωνίας και κατασκοπείας
Τα δύο έθνη μάχονται σήμερα για να αποκτήσουν την υπεροχή στον έλεγχο των παγκόσμιων επικοινωνιών
Σχετικά Άρθρα
Το παιχνίδι της υπεροχής των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας παίζεται τώρα στα πιο απίθανα μέρη για τους πιο απίθανους λόγους.
Τα δύο έθνη μάχονται σήμερα για να αποκτήσουν την υπεροχή στον έλεγχο των παγκόσμιων επικοινωνιών μέσω των υποθαλάσσιων καλωδίων οπτικών ινών στον τελευταίο τους τεχνολογικό πόλεμο.
Ενώ η HMN Technologies Co. Limited, μια κινεζική εταιρεία με την υποστήριξη του κομμουνιστικού κράτους μέσω επιδοτήσεων, αναδείχθηκε γρήγορα σε δύναμη στην επιχείρηση τοποθέτησης υποθαλάσσιων καλωδίων, οι Ηνωμένες Πολιτείες χρησιμοποίησαν τη μόχλευση που είχαν με τους συμμάχους και τους φίλους τους σε παγκόσμιο επίπεδο για να αποσπάσουν βασικές συμβάσεις τοποθέτησης υποθαλάσσιων καλωδίων από τις κινεζικές εταιρείες.
Μια τέτοια περίπτωση είναι η αμερικανική εταιρεία SubCom LLC, η οποία τον Φεβρουάριο ξεκίνησε την τοποθέτηση ενός καλωδίου αξίας 600 εκατομμυρίων δολαρίων για τη μεταφορά δεδομένων από την Ασία στην Ευρώπη, μέσω της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής, με υπερταχείες ταχύτητες σε 12.000 μίλια οπτικών ινών που διατρέχουν τον πυθμένα της θάλασσας, γνωστό ως Southeast Asia-Middle East-Western Europe 6, ή απλά SEAMEWE-6 για συντομία.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, η κυβέρνηση των ΗΠΑ, αντιλαμβανόμενη ότι οι Κινέζοι θα μπορούσαν ενδεχομένως να χρησιμοποιήσουν αυτά τα ευαίσθητα καλώδια επικοινωνιών για να κατασκοπεύσουν, διεξήγαγε μια επιτυχημένη εκστρατεία για να παραδώσει τη σύμβαση στην SubCom, τόσο μέσω κινήτρων όσο και μέσω πιέσεων σε ορισμένα μέλη μιας κοινοπραξίας που ήταν ο πελάτης για την εργασία τοποθέτησης του υποθαλάσσιου καλωδίου.
Στην κοινοπραξία συμμετείχαν πάνω από δώδεκα παγκόσμιες εταιρείες, μεταξύ των οποίων η αμερικανική Microsoft Corp. και η γαλλική εταιρεία τηλεπικοινωνιών Orange SA. Περιελάμβανε επίσης τρεις από τις κρατικές κινεζικές εταιρείες China Telecommunications Corporation (China Telecom), China Mobile Limited και China United Network Communications Group Co Ltd (China Unicom). Όλα τα μέλη της κοινοπραξίας είχαν υποσχεθεί κεφάλαια για το έργο.

Οι ελιγμοί των ΗΠΑ

Το 2020, η HMN Technologies - στην προηγούμενη μορφή της, ανήκε κατά πλειοψηφία στον κινεζικό γίγαντα τηλεπικοινωνιών Huawei Technologies Co. Ltd - είχε σχεδόν εξασφαλίσει τη σύμβαση για το SEAWEME-6, η οποία θα ήταν η μεγαλύτερη επιχείρησή της μέχρι σήμερα. Όμως οι ελιγμοί των ΗΠΑ εξασφάλισαν ότι το έργο γλίστρησε μέσα από τα χέρια της Κίνας.
Το SEAWEME-6 είναι ένα από τα τουλάχιστον έξι ιδιωτικά έργα υποθαλάσσιων καλωδίων στην περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού, στα οποία οι ΗΠΑ παρενέβησαν για να ματαιώσουν την προσφορά της HMN Technologies τα τελευταία τέσσερα χρόνια.
Ο Λευκός Οίκος είχε σημειώσει εν συντομία σε ενημερωτικό δελτίο στις 26 Ιουνίου του περασμένου έτους ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ βοήθησε την SubCom να κερδίσει τη σύμβαση για το καλώδιο Σιγκαπούρης-Γαλλίας.
Σε αυτό το παιχνίδι του ενός προς τον άλλο, η Κίνα δεν έχει μείνει πίσω.
Σε έναν ελιγμό αντιποίνων, η Κίνα φέρεται να έθεσε εμπόδιο σε ένα καλώδιο στο οποίο η αμερικανική εταιρεία Meta είναι επενδυτής, γνωστό ως καλώδιο Νοτιοανατολικής Ασίας-Ιαπωνίας-2, το οποίο εκτείνεται από τη Σιγκαπούρη μέσω της Νοτιοανατολικής Ασίας στο Χονγκ Κονγκ και την ηπειρωτική Κίνα πριν φτάσει στη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία.
Η Κίνα κράτησε την ιαπωνική NEC, την κατασκευάστρια εταιρεία καλωδίων για το έργο, σε αναμονή για την έκδοση άδειας ώστε να περάσει το καλώδιο από τη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, επικαλούμενη ανησυχίες σχετικά με το ενδεχόμενο εισαγωγής εξοπλισμού παρακολούθησης στη γραμμή, ανέφεραν δημοσιεύματα.

SubCom-SeaWeMe-6.jpg

Κλειδί η κατασκοπεία

Τα υποθαλάσσια καλώδια, τα οποία μεταφέρουν τη συντριπτική πλειονότητα της παγκόσμιας διαδικτυακής κίνησης, έχουν γίνει βασικό σημείο διαμάχης μεταξύ των δύο παγκόσμιων υπερδυνάμεων, καθώς οι υπηρεσίες πληροφοριών μπορούν να συνδεθούν στα καλώδια για να διεξάγουν παρακολουθήσεις.
Πάνω από 400 υποθαλάσσια καλώδια μεταφέρουν πάνω από το 95% της διεθνούς διαδικτυακής κίνησης παγκοσμίως, σύμφωνα με στοιχεία της TeleGeography, μιας εταιρείας ερευνών τηλεπικοινωνιών με έδρα την Ουάσινγκτον, όπως αναφέρεται σε διάφορα δημοσιεύματα, σύμφωνα με το Eurasian Times.
Αυτοί οι αγωγοί δεδομένων, οι οποίοι μεταδίδουν τα πάντα, από μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και τραπεζικές συναλλαγές μέχρι στρατιωτικά μυστικά, είναι ευάλωτοι σε επιθέσεις δολιοφθοράς και κατασκοπείας, ανέφερε το Reuters, επικαλούμενο ανώνυμο αξιωματούχο της αμερικανικής κυβέρνησης και δύο αναλυτές ασφαλείας.
Ο Τζάστιν Σέρμαν, συνεργάτης της Cyber Statecraft Initiative του Atlantic Council, μιας δεξαμενής σκέψης με έδρα την Ουάσινγκτον, δήλωσε ότι τα υποθαλάσσια καλώδια αποτελούν "χρυσωρυχείο παρακολούθησης" για τις μυστικές υπηρεσίες του κόσμου.
"Όταν μιλάμε για τεχνολογικό ανταγωνισμό ΗΠΑ-Κίνας, όταν μιλάμε για κατασκοπεία και σύλληψη δεδομένων, τα υποθαλάσσια καλώδια εμπλέκονται σε κάθε πτυχή αυτών των αυξανόμενων γεωπολιτικών εντάσεων", ανέφερε ο Sherman σύμφωνα με το δημοσίευμα.
Τα υποθαλάσσια καλώδια έχουν γίνει ένα νέο μέτωπο στον συνεχιζόμενο τεχνολογικό πόλεμο ΗΠΑ-Κίνας έγινε φανερό τον Φεβρουάριο, όταν δύο καλώδια επικοινωνίας που συνδέουν την Ταϊβάν με τα νησιά Μάτσου κόπηκαν, αποσυνδέοντας το διαδίκτυο των 14.000 κατοίκων, ανέφεραν δημοσιεύματα στις 8 Μαρτίου.
Η Ταϊβάν δήλωσε ότι υποψιάζεται ότι ένα κινεζικό αλιευτικό σκάφος και ένα κινεζικό φορτηγό πλοίο μπορεί να προκάλεσαν τη διακοπή, αποφεύγοντας να κατηγορήσει την κομμουνιστική Κίνα, καθώς δεν υπήρχαν άμεσες αποδείξεις για τα κινεζικά σκάφη που θα μπορούσαν να κατηγορηθούν.
Taiwan-undersea-cable-696x388.jpg

Υποθαλάσσιες καλωδιακές συνδέσεις της Ταϊβάν

Η Κίνα και οι ΗΠΑ έχουν επίσης αντιπαρατεθεί σχετικά με την προσπάθεια του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού να υποχρεώσει την Ταϊβάν να υποταχθεί, καθώς ο διακηρυγμένος στόχος του προέδρου Xi Jinping είναι να προσαρτήσει τα νησιωτικά εδάφη με κάθε κόστος.
Η Ινδία, επίσης, έχει πέσει θύμα διαταραχών του δικτύου, ιδίως τον Μάρτιο του 2018, όταν κόπηκαν τέσσερα μεγάλα υποθαλάσσια καλώδια που συνδέουν το έθνος με άλλα μέρη του κόσμου.
Η κρατική εταιρεία Bharat Sanchar Nigam Limited (BSNL) έχασε περίπου το 21% του συνολικού διεθνούς εύρους ζώνης της όταν συνέβη η διακοπή, συμπεριλαμβανομένων των συνδέσεων με την Ευρώπη. Τα καλώδια χρησιμοποιούνταν από ινδικές εταιρείες επικοινωνιών, όπως η Bharti Airtel και η Tata Communications, εκτός από την BSNL, για τη μετάδοση της διεθνούς κίνησης.

Ο πλανήτης θα γίνει μάρτυρας έντονων υποθαλάσσιων μαχών

Καθώς οι εντάσεις συνεχίζουν να αυξάνονται μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας, οι μάχες για τα υποθαλάσσια καλώδια είναι πιθανό να γίνουν ακόμη πιο έντονες.
Στο επίκεντρο του ζητήματος είναι ότι τα υποθαλάσσια καλώδια αποτελούν κρίσιμη υποδομή για το διαδίκτυο.
Χωρίς αυτά τα καλώδια, θα ήταν αδύνατη η μετάδοση δεδομένων μεταξύ των ηπείρων με την ταχύτητα και τον όγκο που έχουμε σήμερα. Κατά συνέπεια, ο έλεγχος αυτών των καλωδίων θεωρείται βασικό στρατηγικό πλεονέκτημα για κάθε χώρα που θέλει να διατηρήσει την κυριαρχία της στην ψηφιακή εποχή.
Η Κίνα έχει επενδύσει σημαντικά στα υποθαλάσσια καλώδια τα τελευταία χρόνια, σε αυτό που ορισμένοι αναλυτές θεωρούν ως μια προσπάθεια να αποκτήσει πλεονέκτημα έναντι των ΗΠΑ. Συγκεκριμένα, η Κίνα έχει αναπτύξει την πρωτοβουλία Belt and Road Initiative, ένα τεράστιο έργο υποδομής που έχει ως στόχο να συνδέσει την Κίνα με χώρες σε ολόκληρη την Ασία, την Ευρώπη και την Αφρική. Στο πλαίσιο αυτού του σχεδίου, η Κίνα έχει επενδύσει σε υποθαλάσσια καλώδια που εκτελούνται από την Κίνα στην Ευρώπη και πέραν αυτής.
Οι ΗΠΑ, εν τω μεταξύ, εργάζονται για να αντιμετωπίσουν την αυξανόμενη επιρροή της Κίνας στον χώρο των υποθαλάσσιων καλωδίων. Το 2018, η κυβέρνηση Trump πρότεινε ένα σχέδιο για την κατασκευή ενός υποθαλάσσιου καλωδιακού δικτύου που θα χρηματοδοτείτο από την κυβέρνηση και θα συνέδεε τις ΗΠΑ με την Ασία, παρακάμπτοντας ουσιαστικά την Κίνα. Η πρόταση θεωρήθηκε ως απάντηση στις ανησυχίες ότι η Κίνα θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τον έλεγχό της επί των υποθαλάσσιων καλωδίων για να κατασκοπεύει τις επικοινωνίες των ΗΠΑ.
Ενώ η αμερικανική πρόταση τελικά δεν προχώρησε, η μάχη για τα υποθαλάσσια καλώδια συνέχισε να αναθερμαίνεται. Τα τελευταία χρόνια, οι ΗΠΑ προσπαθούν να πείσουν τους συμμάχους τους να αποφύγουν τα κινεζικής κατασκευής υποθαλάσσια καλώδια, προειδοποιώντας ότι θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την κατασκοπεία των επικοινωνιών τους.
Η προσπάθεια αυτή είχε κάποια επιτυχία: το 2020, η Αυστραλία ανακοίνωσε ότι θα χρηματοδοτούσε την κατασκευή ενός νέου υποθαλάσσιου καλωδίου που θα συνέδεε τα Νησιά Σολομώντα με την Αυστραλία, εμποδίζοντας ουσιαστικά την πρόταση μιας κινεζικής εταιρείας τηλεπικοινωνιών να κατασκευάσει το καλώδιο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης