Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ρωσία: Ψευδείς οι ισχυρισμοί του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για εγκλήματα πολέμου

Ρωσία: Ψευδείς οι ισχυρισμοί του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για εγκλήματα πολέμου
Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο έχει εκδώσει ένταλμα σύλληψης κατά του Ρώσου προέδρου, Vladimir Putin
Με κατηγορηματικό τρόπο απορρίπτει η Ρωσία τις αιτιάσεις του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για εγκλήματα πολέμου και συγκεκριμένα για αρπαγές παιδιών από την Ουκρανία, με την Επίτροπο της Ρωσίας για τα Δικαιώματα των Παιδιών, Maria Lvova-Belova να υποστηρίζει πως οι ισχυρισμοί του Δικαστηρίου είναι ψευδείς και ασαφείς.
Υπενθυμίζεται πως το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο εξέδωσε στις 17 Μαρτίου εντάλματα σύλληψης κατά του Ρώσου προέδρου Vladimir Putin και της Maria Lvova-Belova, με την κατηγορία της αρπαγής παιδιών από περιοχές της Ουκρανίας που έχουν καταληφθεί από τις ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις, κάτι που θεωρείται έγκλημα πολέμου.
Βάσει του κατηγορητηρίου του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, εκατοντάδες παιδιά από ορφανοτροφεία και κέντρα φροντίδας σε ουκρανικές περιοχές που τέθηκαν υπό τον έλεγχο των Ρώσων, μεταφέρθηκαν παράνομα στη Ρωσία και δόθηκαν παράνομα για υιοθεσία.

Με συναίνεση

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου στη Μόσχα, η Ρωσίδα Επίτροπος τόνισε πως από τον Φεβρουάριο του 2022 η Ρωσία υποδέχθηκε περισσότερους από 5 εκατομμύρια πρόσφυγες από την περιοχή του Donbass, ανάμεσα τους και 730.000 παιδιά.
Όπως είπε η Maria Lvova-Belova, σε όλες τις περιπτώσεις ζητήθηκε η συναίνεση των γονέων και ότι η ρωσική επιτροπή ενήργησε προς το συμφέρον των παιδιών.
«Δεν γνωρίζω ούτε μία περίπτωση παιδιού από την ανατολική Ουκρανία που χωρίσθηκε από τους συγγενείς του εξ αίματος και μεταφέρθηκε σε σπίτι υποδοχής» υπογράμμισε η Lvova-Belova, αναφέροντας πως αν υπάρχουν ειδικά προβλήματα με συγκεκριμένες οικογένειες «είναι έτοιμη να βοηθήσει στην επίλυσή τους».

Ασαφείς οι κατηγορίες

Σε ανακοίνωση της ρωσικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα των Παιδιών αναφέρεται πως «δεν είναι σαφές πού βασίζονται οι ισχυρισμοί» του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, ενώ τονίζεται ότι «η χρήση του όρου "παράνομος εκτοπισμός πληθυσμού" (παιδιών) στη επίσημη ανακοίνωση του Δικαστηρίου προκαλεί σύγχυση».
Η Επιτροπή δηλώνει ότι οι περιοχές του Donetsk και του Luhansk ζήτησαν από την Ρωσία να υποδεχθεί πολίτες, ανάμεσά τους ορφανά και παιδιά οι γονείς των οποίων αγνοούνται.
Το Κρεμλίνο έχει χαρακτηρίσει κατάφωρα μεροληπτική απόφαση την έκδοση ενταλμάτων σύλληψης από το ΔΠΔ, αφού η ρωσική ηγεσία αρνείται τα εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία και υποστηρίζει ότι η Δύση έχει αγνοήσει αυτά που η Μόσχα ισχυρίζεται ότι αποτελούν ουκρανικά εγκλήματα πολέμου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης