Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οργή μετόχων στην γενική συνέλευση της Credit Suisse - Στο στόχαστρο η διοίκηση Lehmann και η... ξεχαρβαλωμένη βάρκα

Οργή μετόχων στην γενική συνέλευση της Credit Suisse - Στο στόχαστρο η διοίκηση Lehmann και η... ξεχαρβαλωμένη βάρκα
Ένας από τους μεγαλύτερους επενδυτές παγκοσμίως, το κρατικό ταμείο της Νορβηγίας, δήλωσε ότι θα ψηφίσει κατά της επανεκλογής του Lehmann και άλλων έξι διευθυντών
Αντιμέτωπη με την οργή των μετόχων βρίσκεται η διοίκηση της Credit Suisse σήμερα 4 Μαρτίου 2023, στην τελευταία ετήσια γενική συνέλευσή της, μετά τη διάσωσή της τον περασμένο μήνα από την αντίπαλη UBS.
Η εσπευσμένα οργανωμένη εξαγορά από την UBS με έδρα τη Ζυρίχη, για την οποία η Ελβετία επικαλέστηκε νομοθεσία έκτακτης ανάγκης, παρέκαμψε τους μετόχους της Credit Suisse, οι οποίοι διαφορετικά θα είχαν λόγο, παρά το γεγονός ότι εξανεμίστηκε σε μεγάλο βαθμό η αξία των μετοχών τους.
Image
Η συνέλευση σηματοδοτεί ένα ατιμωτικό τέλος για την 167 ετών ναυαρχίδα της τράπεζας που ιδρύθηκε από τον Alfred Escher, έναν Ελβετό μεγιστάνα που αποκαλούνταν χαϊδευτικά Βασιλιάς Άλφρεντ Α΄, ο οποίος βοήθησε στην κατασκευή των σιδηροδρόμων της χώρας και στη συνέχεια της τράπεζας.
Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από τον συναυλιακό χώρο όπου θα γίνει η συνεδρίαση, ενώ ορισμένοι έστησαν μια αναποδογυρισμένη βάρκα για να απεικονίσουν το τέλος της τράπεζας.
Zwei als Credit Suisse Manager verkleidete Personen auf einem Boot, beschriftet mit Crisis Suisse, das in Öl Fässer fährt. Im Hintergrund die UBS.
"Απληστία και ανικανότητα"

Η εταιρεία συμβούλων μετόχων Ethos κατήγγειλε την "απληστία και την ανικανότητα των διευθυντών της", με τις αμοιβές να φτάνουν σε "δυσθεώρητα ύψη", καθώς ετοιμαζόταν να αμφισβητήσει τα κορυφαία στελέχη στη συνεδρίαση.
"Οι μέτοχοι έχουν χάσει σημαντικά χρηματικά ποσά και χιλιάδες θέσεις εργασίας κινδυνεύουν", ανέφερε.
Μετά από χρόνια σκανδάλων και ζημιών, η Credit Suisse έφτασε στα πρόθυρα της κατάρρευσης πριν η UBS έρθει να τη σώσει με μια συγχώνευση που σχεδιάστηκε και χρηματοδοτήθηκε από τις ελβετικές αρχές.
Η συνεδρίαση είναι η πρώτη φορά που ο πρόεδρος Axel Lehmann και ο διευθύνων σύμβουλος Ulrich Koerner θα απευθυνθούν δημόσια στους μετόχους μετά την ανακοίνωση της εξαγοράς.



Σε σπιράλ θανάτου

Η Credit Suisse προσπαθούσε να αφήσει πίσω της το παρελθόν και να αναδιαρθρωθεί, πριν το σοκ που προκλήθηκε από την κατάρρευση της Silicon Valley Bank στις ΗΠΑ επιταχύνει το σπιράλ θανάτου.
Μετά από μεγάλες απώλειες καταθέσεων, η ελβετική κυβέρνηση στράφηκε προς την UBS, η οποία συμφώνησε να αγοράσει την Credit Suisse έναντι 3 δισεκατομμυρίων ελβετικών φράγκων, ένα κλάσμα δηλαδή της χρηματιστηριακής της αξίας.
Η κίνηση αυτή εξόργισε όχι μόνο τους μετόχους αλλά και πολλούς στην Ελβετία.
Credit Suisse shareholders get last crack at annual meeting, but no vote on UBS deal scheduled
Μια πρόσφατη έρευνα της εταιρείας πολιτικών ερευνών gfs.bern διαπίστωσε ότι η πλειοψηφία των Ελβετών δεν υποστήριξε τη συμφωνία.
"Η χρήση των εξουσιών έκτακτης ανάγκης από την κυβέρνηση για να προωθήσει αυτή τη συμφωνία υπερβαίνει τους νομικούς και δημοκρατικούς κανόνες", δήλωσε ο Dominik Gross της Ελβετικής Συμμαχίας Αναπτυξιακών Οργανώσεων.
"Οι Ελβετοί φορολογούμενοι είναι επίσης εξοργισμένοι για τα δισεκατομμύρια φράγκα επενδύσεων, ενώ η κυβέρνηση, η (ρυθμιστική αρχή) FINMA και η κεντρική τράπεζα έχουν δώσει ελάχιστες εξηγήσεις σχετικά με την εγγύηση ζημιών ύψους 9 δισεκατομμυρίων (φράγκων) του κράτους προς την UBS".

Καταψήφιση του Lehmann

Ένας από τους μεγαλύτερους επενδυτές παγκοσμίως, το κρατικό ταμείο της Νορβηγίας, δήλωσε ότι θα ψηφίσει κατά της επανεκλογής του Lehmann και άλλων έξι διευθυντών, σε μια δημόσια εκδήλωση διαμαρτυρίας.
Ο αμερικανικός σύμβουλος πληρεξουσίων Institutional Shareholder Services (ISS) είχε νωρίτερα επιπλήξει τη διοίκηση της τράπεζας για "έλλειψη εποπτείας και κακή διαχείριση".
Κατά την προετοιμασία της συνέλευσης της Τρίτης, η Credit Suisse δήλωσε ότι είχε αποσύρει ορισμένες προτάσεις από την ημερήσια διάταξη.
Σε αυτές περιλαμβάνεται η απαλλαγή της διοίκησης, η οποία αποτελεί συνήθως καμπανάκι εμπιστοσύνης.
Επίσης, αποσύρθηκαν τα σχέδια για ένα ειδικό μπόνους που συνδέεται με το σχέδιο μετασχηματισμού της τράπεζας.
Η παρ' ολίγον κατάρρευση της Credit Suisse εξαφάνισε επίσης πλήρως 17 δισεκατομμύρια δολάρια χρέους πρόσθετης κατηγορίας 1 (AT1).
Μια ομάδα επενδυτών AT1 προσέλαβε τη νομική εταιρεία Quinn Emanuel Urquhart & Sullivan για να απαιτήσει αποζημίωση.
Image
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης