Τελευταία Νέα
Διεθνή

Επιταχύνεται η ρωσική επέλαση, κερδίζουν εδάφη – Μετά την νίκη στο Bakhmut, χτυπούν την Avdiivka, πλήγμα στην Οδησσό

Επιταχύνεται η ρωσική επέλαση, κερδίζουν εδάφη – Μετά την νίκη στο Bakhmut, χτυπούν την Avdiivka, πλήγμα στην Οδησσό
Οι ρώσοι μόνο τις τελευταίες εβδομάδες πρέπει να έχουν κερδίσει πάνω από 1000 τετραγωνικά χιλιόμετρα Ουκρανικού εδάφους.
Σχετικά Άρθρα
(upd 11) Η ρωσική προέλαση επιταχύνεται… και ενώ στην Δύση μιλούν για κορύφωση της ρωσικής επίθεσης στο Donbass, οι ρωσικές δυνάμεις, οι Τσετσένοι και οι Wagner σημειώνουν εσχάτως ξανά επιτυχίες…
Το Bakhmut έπεσε ενώ φαίνεται ότι οι ρώσοι σημειώνουν επιτυχίες και στην Avdiivka… η προέλαση εξελίσσεται νικηφόρα…
Οι ρώσοι μόνο τις τελευταίες εβδομάδες πρέπει να έχουν κερδίσει πάνω από 1000 τετραγωνικά χιλιόμετρα Ουκρανικού εδάφους.

Οι ρώσοι χτύπησαν την Οδησσό με drones καταστράφηκε το αεροδρόμιο Schkolny και στρατιωτικές εγκαταστάσεις

Τη νύχτα ρωσικά UAV καμικάζι έπληξαν στρατιωτικούς στόχους στην Οδησσό.
Συνολικά, αναφέρθηκαν τουλάχιστον 5 επιθέσεις με UAV ή drones σε διάφορες εγκαταστάσεις στην πόλη της Οδησσού και στην γύρω περιοχή.
Κατά τη διάρκεια της επίθεσης χρησιμοποιήθηκαν ρωσικά UAV καμικάζι μαζί με drones δολώματα με στόχο την απόσπαση της προσοχής των ουκρανικών δυνάμεων αεράμυνας.
Τα πολυάριθμα βίντεο από την περιοχή επιβεβαίωσαν ότι υπήρξε τουλάχιστον μία ισχυρή έκρηξη ως αποτέλεσμα της επίθεσης.
Οι φωτογραφίες έδειξαν ότι η μεγάλη φωτιά δεν είχε σβήσει μέχρι το πρωί.
Οι εκρήξεις που ακούστηκαν μετά το χτύπημα επιβεβαιώνουν ότι μια κρίσιμη ουκρανική στρατιωτική εγκατάσταση καταστράφηκε.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τα UAV έπληξαν το ουκρανικό αεροδρόμιο Schkolny που βρίσκεται στα περίχωρα της πόλης της Οδησσού.
Το αεροδρόμιο εξακολουθεί να χρησιμοποιείται ενεργά από τον ουκρανικό στρατό, μεταξύ άλλων για την πραγματοποίηση επιθέσεων με μη επανδρωμένα αεροσκάφη στο ρωσικό έδαφος.
Αυτό ήταν το δεύτερο χτύπημα σε αυτήν την ουκρανική στρατιωτική εγκατάσταση τις τελευταίες εβδομάδες.
Σημαντικές ζημιές προκλήθηκαν στην υποδομή του αεροδρομίου Schkolny

Η άνανδρη επίθεση σε ρώσο δημοσιογράφο… - Οι Ουκρανοί επιδίδονται σε τρομοκρατία


Στις 2 Απριλίου, μια άλλη άνανδρη τρομοκρατική επίθεση σκότωσε έναν Ρώσο δημοσιογράφο.
Ως αποτέλεσμα έκρηξης σε ένα καφέ στην Αγία Πετρούπολη, εξέχων πολεμικός ανταποκριτής, πρώην μαχητής της πολιτοφυλακής Donbass Vladlen Tatarsky έπεσε θύμα τρομοκρατικής ενέργειας.
Η τρομοκρατική επίθεση έγινε κατά τη διάρκεια συνάντησής του με αναγνώστες.
Ο αριθμός των τραυματιών από την έκρηξη έχει ήδη αυξηθεί σε 32, δέκα από αυτούς είναι σε σοβαρή κατάσταση.

Σύμφωνα με μια από τις κύριες εκδοχές της έρευνας, ο εκρηκτικός μηχανισμός ήταν κρυμμένος σε ένα αγαλματίδιο, το οποίο δώρισε στον Vladlen Tatarsky μια γυναίκα από το κοινό.
Το Υπουργείο Εσωτερικών της Ρωσίας ανέφερε ότι ταυτοποιήθηκε η γυναίκα και έχει ήδη συλληφθεί.

Το πρωί της 3ης Απριλίου, άλλη μια τρομοκρατική επίθεση έπληξε την πόλη Μελιτόπολη, πρωτεύουσα της ρωσικής περιοχής Zaporizhia.
Ένα αυτοκίνητο ανατινάχθηκε στο κέντρο της πόλης, όταν κάτοικοι της περιοχής πήγαιναν στη δουλειά τους.
Ως αποτέλεσμα της τρομοκρατικής επίθεσης τραυματίστηκε ο πρώην επικεφαλής της διοίκησης της πόλης Akimovka.
Οι γιατροί εκτίμησαν την κατάστασή του ως σοβαρή.

Οι Ουκρανοί βομβάρδισαν επίσης τη Μελιτόπολη με HIMARS αμερικανικής κατασκευής και ουκρανικό Vlkha MLRS.
Μια ήσυχη συνοικία της πόλης βομβαρδίστηκε με πυρομαχικά διασποράς.
Η τοπική αποθήκη ατμομηχανών και η πολιτική υποδομή υπέστησαν ζημιές.
Τουλάχιστον έξι άμαχοι τραυματίστηκαν διαφορετικής σοβαρότητας.
Επίσης σημειώθηκαν 120 χτυπήματα των Ουκρανών στους οικισμούς του Luhansk.
Τουλάχιστον 20 πύραυλοι MLRS και 23 βλήματα των 155 mm χρησιμοποιήθηκαν από τον ουκρανικό στρατό.
Αρκετοί πολίτες τραυματίστηκαν.

Στο ΝΑΤΟ η Φινλανδία - Ρωσία: Απειλή για την ασφάλεια μας, έρχονται αντίμετρα

Ύστερα από 200 χρόνια ουδετερότητας, η Φινλανδία εντάσσεται και επίσημα σήμερα Τρίτη 4 Απριλίου στο ΝΑΤΟ, αποτελώντας το 31ο κράτος – μέλος της Συμμαχίας με τη Ρωσία να προειδοποιεί πως πρόκειται για μια κίνηση που συνιστά απειλή για την ασφάλεια της και που θα την αναγκάσει να λάβει αντίμετρα, κάτι που, όπως υποστηρίζει, το Κρεμλίνο είναι πολύ πιθανό να οδηγήσει στην κλιμάκωση του πολέμου.
Σε δηλώσεις του ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Jens Stoltenberg υποστήριξε πως το ΝΑΤΟ δεν πρόκειται να αναπτύξει στρατεύματα και δυνάμεις στην Φινλανδία, εκτός και αν υπάρξει σχετικό αίτημα από την φινλανδική κυβέρνηση.

Περισσότερο ΝΑΤΟ παίρνει ο Putin

Ο Stoltenberg υπογράμμισε πως «η ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ είναι ένα ιστορικό γεγονός» και αποτελεί άμεση συνέπεια της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.
«Ο πρόεδρος Putin είχε ως διακηρυγμένο στόχο με την εισβολή στην Ουκρανία να έχει λιγότερο ΝΑΤΟ.
Πλέον παίρνει ακριβώς το αντίθετο» υποστήριξε ο Stoltenberg, ο οποίος υπογράμμισε πως αναμένει σύντομα να καμφθούν και οι τελευταίες ενστάσεις για την ένταξη και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Στη Λευκορωσία οι Iskander M

Η Ρωσία έχει ήδη προμηθεύσει τη Λευκορωσία με το πυραυλικό σύστημα Iskander – M, το οποίο έχει τη δυνατότητα να εκτοξεύει πυραύλους τόσο με συμβατικές όσο και με πυρηνικές κεφαλές υποστήριξε ο Ρώσος υπουργός Άμυνας, Sergei Shoigu, ο οποίος τόνισε πως ήδη από χθες Δευτέρα 3 Απριλίου ο ρωσικός στρατός έχει αρχίσει να εκπαιδεύει σε αυτό το οπλικό σύστημα Λευκορώσους στρατιώτες.
Μάλιστα ο Shoigu υπογράμμισε πως έχουν ολοκληρωθεί και οι απαραίτητες ενέργειες στα μαχητικά αεροσκάφη της Λευκορωσίας έτσι ώστε αυτά να μπορούν να μεταφέρουν και πυρηνικά όπλα.

Shoigu: Επέλαση στο Donbass

Αναφερόμενος στην εξέλιξη της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία, ο Ρώσος υπουργός Άμυνας τόνισε πως οι μάχες στο Donbass εξελίσσονται και οι ρωσικές δυνάμεις εξακολουθούν να απελευθερώνουν εδάφη, τονίζοντας πως οι συστηματικές επιθέσεις σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις της Ουκρανίας κατέστησαν εφικτό ώστε να διακοπεί ο ανεφοδιασμός των ουκρανικών δυνάμεων.
«Στρατιωτικές επιχειρήσεις εξελίσσονται σε Artemovsk (Bakhmut), Avdeevka καθώς και στις κατευθύνσεις Liman και Kupyansk» είπε ο Shoigu, τονίζοντας ότι οι επιθέσεις με υψηλής ακρίβειας όπλα σε στρατιωτικές υποδομές των Ουκρανών κατέστησαν δυνατό να διακοπεί η παραγωγή σειράς οπλικών συστημάτων και ο ανεφοδιασμός του ουκρανικού στρατού με πυρομαχικά και καύσιμα.

Καταστρέφουμε δυτικά όπλα

Επιπλέον, ο Shoigu ανέφερε πως ο ρωσικός στρατός συνεχίζει να καταστρέφει όπλα και εξοπλισμό που φτάνουν στην Ουκρανία από τη Δύση.
Μάλιστα υποστήριξε πως η καταστροφή τους γίνεται τόσο στο πεδίο της μάχης όσο και κατά το στάδιο της μεταφοράς τους
«Μόνο από την αρχή του τρέχοντος έτους:
59 συστήματα πυροβολικού M777,
13 αυτοκινούμενες βάσεις πυροβολικού Paladin,
14 αμερικανικής κατασκευής εκτοξευτές HIMARS και 30 αυτοκινούμενες εγκαταστάσεις πυροβολικού από την Πολωνία, τη Γερμανία, τη Γαλλία και την Τσεχική Δημοκρατία έχουν καταστραφεί» τόνισε ο Shoigu, ο οποίος έσπευσε να προειδοποιήσει τη Δύση πως με τη στάση της και με τη συνεχιζόμενη προμήθεια ολοένα και πιο ισχυρών όπλων στη Ρωσία, επιτείνουν τον κίνδυνο περαιτέρω κλιμάκωσης και ευρύτερης ανάφλεξης του πολέμου.

Έτοιμοι οι Ουκρανοί για αντεπίθεση στη Zaporizhia - Για αυτό χτυπούν τη Μελιτόπολη

Στην πρόθεση των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων να εξαπολύσουν την αντεπίθεση τους στην επαρχία της Zaporizhia, μέρος της οποίας έχει προσαρτηθεί από τη Ρωσία και τελεί υπό τον έλεγχο του ρωσικού στρατού, αποδίδει τους συνεχείς βομβαρδισμούς στη Μελιτόπολη ο Vladimir Rogov, επικεφαλής του φιλορωσικού κινήματος «Μαζί με τη Ρωσία».
Όπως λέει μιλώντας στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, «η αύξηση του αριθμού των χτυπημάτων από τις ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας στη Μελιτόπολη προκαλείται από την ανάγκη αναγνώρισης της κατάστασης στο πλαίσιο της προετοιμασίας μιας επίθεσης στην κατεύθυνση της Zaporizhia».
Ο Rogov υπογραμμίζει πως η αντεπίθεση των Ουκρανών θα μπορούσε να αρχίσει ανά πάσα στιγμή, επισημαίνοντας πως η Zaporizhia είναι ανάμεσα στις προτεραιότητες του ουκρανικού στρατού.

Οι ρώσοι εκδικούνται

Ενώ το Ουκρανικό καθεστώς συνεχίζει να οργανώνει τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον αμάχων, Ρώσοι στρατιώτες εξολοθρεύουν εκατοντάδες Ουκρανούς στρατιώτες καθημερινά στο Donbass.
Υπολογίζεται ότι οι Ουκρανοί χάνουν σε όλο το μέτωπο από 400 έως 550 στρατιώτες καθημερινά.
Λίγες ώρες μετά τη δολοφονία του Vladlen Tatarsky, οι Wagner ύψωσαν μια ρωσική σημαία με το όνομα του πολεμικού ανταποκριτή πάνω από το κτίριο διοίκησης της πόλης του Bakhmut….
Γεωγραφικά πλάνα επιβεβαιώνουν ότι το Bakhmut έπεσε κόντρα στην ουκρανική προπαγάνδα.
Το πανό παρέδωσε στους μαχητές Wagner ο επικεφαλής του PMC, Yevgeny Prigozhin.

Επιτυχής η ρωσική προέλαση προς την Avdiivka

Τα ρωσικά στρατεύματα αποκλείουν τον δρόμο προς την Avdiivka ή Avdeyevka για να επιδεινώσουν τη θέση του ουκρανικού στρατού.
Τα ρωσικά στρατεύματα συνεχίζουν τις επιθέσεις μετά την απελευθέρωση της Krasnogorovka, δήλωσε ο Denis Pushilin επικεφαλής του Donetsk.
Στόχος των ρωσικών δυνάμεων είναι η επιχειρησιακή περικύκλωση της Avdiivka.
Η κατάσταση για τους Ουκρανούς είναι εξαιρετικά δύσκολη, αν όχι κρίσιμη.
Ο αποκλεισμός των βασικών αρτηριών… οδηγεί σε κατάρρευση την Ουκρανική άμυνα.
Το ουκρανικό Γενικό Επιτελείο ανέφερε ότι οι ρωσικές δυνάμεις συνέχισαν τις επιθετικές ενέργειες κοντά στην ίδια την Avdiivka, στην περιοχή Avdiivka κοντά στο Severne (5 χλμ δυτικά της Avdiivka) και στο Novokalynove (12 χλμ βόρεια της Avdiivka) στα βορειοδυτικά προάστια της πόλης του Donetsk κοντά στο Pervomaiske και το Vodyane.
Ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι η 200η ξεχωριστή Ταξιαρχία Μηχανοκίνητων Τυφεκίων (14ο Σώμα Στρατού, Βόρειος Στόλος) αποσύρθηκε πρόσφατα από την περιοχή Avdiivka.
Ωστόσο άλλες δυνάμεις των ρώσων επιτέθηκαν στην Avdiivka από νότια και βορειοανατολικά.
Στοιχεία του 87ου και του 9ου συντάγματος του 1ου Σώματος Στρατού του Donetsk ενεργούν στην περιοχή Avdiivka….

Η Δύση έχει στείλει στην Ουκρανία μόλις το 19% των τανκ που υποσχέθηκε

Ελάχιστα είναι τα άρματα μάχης που έχει παραλάβει μέχρι στιγμής η Ουκρανία από τη Δύση, τουλάχιστον σε σύγκριση με αυτά που είχαν υποσχεθεί οι Δυτικοί στο Κίεβο.
Όπως μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, το οποίο επικαλείται τα επίσημα στοιχεία και ανακοινώσεις, η Ουκρανία έχει παραλάβει στις αρχές Απριλίου 57 άρματα μάχης από τα συνολικά 293 που της έχει υποσχεθεί η Δύση.
Δηλαδή, όπως υποστηρίζει το TASS, μέχρι στιγμής το Κίεβο φέρεται να έχει παραλάβει μόλις το 19% της βοήθειας.

Ρωσία: Ψευδείς οι ισχυρισμοί του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για εγκλήματα πολέμου

Με κατηγορηματικό τρόπο απορρίπτει η Ρωσία τις αιτιάσεις του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για εγκλήματα πολέμου και συγκεκριμένα για αρπαγές παιδιών από την Ουκρανία, με την Επίτροπο της Ρωσίας για τα Δικαιώματα των Παιδιών, Maria Lvova-Belova να υποστηρίζει πως οι ισχυρισμοί του Δικαστηρίου είναι ψευδείς και ασαφείς.
Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο εξέδωσε στις 17 Μαρτίου εντάλματα σύλληψης κατά του Ρώσου προέδρου Vladimir Putin και της Maria Lvova-Belova, με την κατηγορία της αρπαγής παιδιών από περιοχές της Ουκρανίας που έχουν καταληφθεί από τις ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις, κάτι που θεωρείται έγκλημα πολέμου.

70 ξένοι μισθοφόροι που υποστηρίζουν την Ουκρανία σκοτώθηκαν στην Zaporizhia

Μια βάση ξένων μισθοφόρων χτυπήθηκε από ρωσικά στρατεύματα στην περιοχή Zaporizhia ή Zaporozhye, σκοτώνοντας έως και 70 μισθοφόρους, δήλωσε ο επικεφαλής του κινήματος Είμαστε μαζί με τη Ρωσία Rogov.
Η ουκρανική πλευρά είχε συγκεντρώσει έως και 75.000 στρατιώτες στην κατεύθυνση της Zaporizhia μετά την απόπειρα επίθεσης της 23ης Μαρτίου που ματαιώθηκε από τις ρωσικές δυνάμεις αφού σκότωσαν 400 Ουκρανούς στρατιώτες σε μια ημέρα.
Σύμφωνα με τον Rogov, υπάρχουν Γερμανοί μεταξύ των μισθοφόρων που πολεμούν στην κατεύθυνση Zaporozhye.
Εκτός από Γερμανούς η πολωνική γλώσσα ακούγεται συχνά σε ραδιοφωνικές υποκλοπές στην περιοχή Zaporozhye.
Περισσότεροι από 10.000 Πολωνοί έχουν λάβει μέρος σε πολεμικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία το 2022

Οι ρωσικές δυνάμεις στοχεύουν ξανά να περάσουν τον Δνείπερο ποταμό με επίκεντρο την Kherson

Οι ρωσικές δυνάμεις εξετάζουν σενάρια για το πώς θα καταλάβουν εκ νέου την Kherson που πριν μήνες εγκατέλειψαν.
Το ουκρανικό Γενικό Επιτελείο δήλωσε τον Μάρτιο ότι οι ρωσικές δυνάμεις φέρεται να είχαν εγκαταλείψει τη Novaya Kakhovka, αλλά αργότερα διέψευσαν οι Ουκρανοί αυτές τις αναφορές
Ο αναπληρωτής κυβερνήτης της Περιφέρειας Kherson διέψευσε τις αναφορές του Ουκρανικού Γενικού Επιτελείου σχετικά με υποτιθέμενα σχέδια εκκένωσης από την περιοχή Skadovsk στην αριστερή όχθη του Δνείπερου, λέγοντας ότι αντιθέτως με την Ουκρανική προπαγάνδα εξετάζονται τα σχέδια επιστροφής στη δεξιά όχθη.

Τι συμβαίνει στο Bakhmut

Οι Wagner έφθασαν στον σιδηροδρομικό σταθμό του Bakhmut

Οι ρωσικές δυνάμεις έφθασαν στον σιδηροδρομικό σταθμό του Bakhmut ή Artyomovsk στα ρωσικά.
Οι Ουκρανοί αναγκάζονται να υποχωρήσουν και χάνουν όλο και περισσότερα εδάφη στο δυτικό τμήμα της πόλης Bakhmut.
Για να καταλάβουν το Bakhmut οι Wagner συντονίστηκε μια επίθεση με υποστήριξη πυροβολικού και σε σύντομο διάστημα κατέλαβαν το κέντρο και τα κτήρια διοίκησης.

Η προέλαση εντός του Bakhmut

Οι Wagner προχώρησαν περαιτέρω στο κέντρο του Bakhmut και κατέλαβαν το κτίριο διοίκησης της πόλης Bakhmut τη νύχτα της 2ας Απριλίου.
Ο επικεφαλής των Wagner Yevgeny Prigozhin ύψωσε μια ρωσική σημαία με μια επιγραφή στη μνήμη του δολοφονηθέντος δημοσιογράφου απέναντι από το κτίριο της διοίκησης της πόλης Bakhmut.
Οι ρωσικές δυνάμεις έκαναν περαιτέρω προόδους στις 3 Απριλίου, με πλάνα από drone που δημοσιεύτηκαν στις 3 Απριλίου που απεικονίζει την ομάδα Wagner και ρωσικές σημαίες τοποθετημένες πάνω από τα ερείπια του κατεστραμμένου κτιρίου διοίκησης
Οι Wagner πιθανότατα θα συνεχίσουν τις προσπάθειες να εδραιώσουν τον έλεγχο του κεντρικού Bakhmut ώστε να κινηθούν προς το Khromove.
Γεωγραφικά πλάνα δείχνουν μια ουκρανική πυραυλική επίθεση σε ρωσικές θέσεις στο συγκρότημα AZOM στο βόρειο Bakhmut, επιβεβαιώνοντας ότι η ομάδα Wagner κατέλαβε το συγκρότημα γύρω στις 28 Μαρτίου.
Οι δυνάμεις Wagner συνέχισαν να εδραιώνουν τον έλεγχο των δρόμων και των αστικών περιοχών κοντά στο κέντρο του Bakhmut. Και αυτή η σφοδρή μάχη συνεχίστηκε νοτιοδυτικά του Bakhmut κοντά στον τομέα Ivanivske του αυτοκινητόδρομου T0504 Kostyantynivka-Chasiv Yar-Bakhmut.
Τα ουκρανικά στρατεύματα αποσύρονται στο δυτικό τμήμα της πόλης αν και δίνουν μάχες κοντά στο Orikhovo-Vasylivka (12 χλμ βορειοδυτικά) και νοτιοδυτικά του Bakhmut κοντά στο Ivanivske (5 χλμ νοτιοδυτικά) και στο Predtechyne (15 χλμ νοτιοδυτικά).
Οι ρωσικές αερομεταφερόμενες δυνάμεις (VDV) υποστηρίζουν όλο και περισσότερο τις επιχειρήσεις Wagner στο Bakhmut.

Οι ρωσικές δυνάμεις συνέχισαν τις επιθετικές επιχειρήσεις στη δυτική περιφέρεια του Donetsk.
Οι ρωσικές δυνάμεις δεν πραγματοποίησαν επιθετικές επιχειρήσεις στην περιοχή Vuhledar ή Ugledar ωστόσο οι ρωσικές δυνάμεις πιθανότατα κατέχουν θέσεις στην Dorozhnianka, στην ανατολική περιφέρεια Zaporizhia, περίπου 100 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της πόλης του Donetsk.

Κινητικότητα σε Svatove-Kreminna

Οι ρωσικές δυνάμεις πραγματοποίησαν περιορισμένες χερσαίες επιθέσεις κατά μήκος της γραμμής Svatove-Kreminna.
Πιο συγκεκριμένα στο Nevske (20 χλμ βορειοδυτικά της Kreminna), στη δασική περιοχή Serebrianska (10 χλμ νότια της Kreminna), Bilohorivka (10 χλμ νότια της Kreminna) και Verkhnokamianske (18 χλμ νότια της Kreminna)
Τα στοιχεία BARS-13 (Ρωσική Εφεδρεία Μάχης) επιχειρούν κοντά στην Kreminna και ότι οι ρωσικές δυνάμεις πραγματοποίησαν χερσαίες επιθέσεις με υποστήριξη πυροβολικού κοντά σε Torske, Nevske, Terny και Makiivka (όλα σε απόσταση 14 έως 21 χιλιομέτρων δυτικά ή βορειοδυτικά της Kreminna).
Η ουκρανική πλευρά ανέφερε στις 3 Απριλίου ότι οι ουκρανικές δυνάμεις συνεχίζουν να αποκρούουν επιθέσεις στην Bilohorivka, παρόλο που οι ρωσικές δυνάμεις έχουν περισσότερα στρατεύματα.

Θερμοβαρικά όπλα

Ρωσικές πηγές ανέφεραν στις 3 Απριλίου ότι μονάδες των Ρωσικών Αερομεταφερόμενων δυνάμεων (VDV) έλαβαν για πρώτη φορά θερμοβαρικό MLRS TOS-1A.
Το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας (MoD) ισχυρίστηκε ότι οι μονάδες VDV έλαβαν θερμοβαρικά συστήματα πυροβολικού TOS-1A «Solntsepek» για πρώτη φορά στην ιστορία του VDV προτού αναπτυχθούν σε ένα απροσδιόριστο τμήμα της πρώτης γραμμής στην Ουκρανία
Τα θερμοβαρικά συστήματα πυροβολικού TOS-1A είναι οπλικά συστήματα σε επίπεδο στρατιωτικής περιφέρειας και δεν συνδέονται με συγκεκριμένα τμήματα, και η ανάθεση σπάνιων συστημάτων TOS-1 σε στοιχεία VDV υποδηλώνει ότι η ρωσική στρατιωτική διοίκηση πιθανότατα δίνει προτεραιότητα στις μονάδες VDV για εδαφικά κέρδη στο Luhansk.

Ευρώπη σε Κίνα: Μην ταχθείτε με τη Ρωσία

Να μην ταχθεί στο πλευρό της Ρωσίας και να προσπαθήσει έτσι ώστε να υπάρξει μια δίκαιη ειρήνη στην Ουκρανία καλεί την Κίνα ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Josep Borrell.
«Η Κίνα, ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, έχει ηθικό καθήκον να προωθήσει μια δίκαιη ειρήνη στην Ουκρανία.
Δεν πρέπει να παράσχει στρατιωτική υποστήριξη στον επιτιθέμενο.
Αυτό είναι το κύριο μήνυμα μας προς την Κίνα» υπογράμμισε ο Borrell.
Kharkiv_Battle_Map_Draft_April_32023.png
Donetsk_Battle_Map_Draft_April_32023.png

Bakhmut_Battle_Map_Draft_April_32023.png
Εικόνες από το Bakhmut
1387923.jpg

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης