Τελευταία Νέα
Διεθνή

Από τη Βραζιλία ως το Bakhmut υποχωρεί η αμερικανική κυριαρχία - Πρόθυμοι ακόμη και οι άλλοτε σύμμαχοι Ιαπωνία, OPEC+ να αψηφήσουν τις ΗΠΑ

Από τη Βραζιλία ως το Bakhmut υποχωρεί η αμερικανική κυριαρχία - Πρόθυμοι ακόμη και οι άλλοτε σύμμαχοι Ιαπωνία, OPEC+  να αψηφήσουν τις ΗΠΑ
Η εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης Biden και ιδιαίτερα ο υβριδικός της πόλεμος κατά της Ρωσίας, φαίνεται να έχει επιταχύνει δραματικά τη μετάβαση από την αμερικανική μονοπολικότητα στην πολυπολικότητα
Σχετικά Άρθρα
Μια διάσημη φράση λέει: Υπάρχουν δεκαετίες κατά τις οποίες δεν συμβαίνει τίποτα, και εβδομάδες όπου συμβαίνουν όσα χρειάζονται ολόκληρες δεκαετίες.
Βρισκόμαστε σε μια από αυτές τις περιόδους τώρα - που κρατά ίσως περισσότερο από μια εβδομάδα - αλλά τέλος πάντων είμαστε σε μια περίοδο όπου συμβαίνουν όσα χρειάζονται ολόκληρες δεκαετίες για να συμβούν.
Συγκεκριμένα, η εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης Biden και ιδιαίτερα ο υβριδικός της πόλεμος κατά της Ρωσίας, φαίνεται να έχει επιταχύνει δραματικά τη μετάβαση από την αμερικανική μονοπολικότητα στην πολυπολικότητα.

Αψηφώντας την Αμερική οικονομικά

Ένα από τα πιο σημαντικά γεγονότα των ημερών που υποδηλώνουν αυτή τη στροφή είναι η απόφαση του OPEC+ να μειώσει την παραγωγή πετρελαίου ενάντια στις επιθυμίες της κυβέρνησης Biden.
Η κίνηση είναι πολύ σημαντική γιατί δείχνει ότι οι χώρες του OPEC+ είναι πολύ λιγότερο πρόθυμες να συμμορφωθούν με τα συμφέροντα των ΗΠΑ και ότι έχουν αρκετή αυτοπεποίθηση για να ακολουθήσουν τη δική τους ατζέντα.
Ομοίως, η απόφαση της Ιαπωνίας να αγοράσει ρωσικό πετρέλαιο πάνω από το ανώτατο όριο τιμών που εισήγαγαν οι ΗΠΑ και η εν γένει η Δύση καταδεικνύει ότι ακόμη και ορισμένοι σύμμαχοι των ΗΠΑ γίνονται πιο ανεξάρτητοι και είναι πρόθυμοι να αψηφήσουν τα αμερικανικά συμφέροντα.
Μια άλλη ένδειξη πολυπολικότητας είναι η πρόσφατα ανακοινωθείσα αποδολαριοποίηση του διμερούς εμπορίου μεταξύ Κίνας και Βραζιλίας.
Αυτή η κίνηση αντανακλά μια αυξανόμενη τάση μεταξύ ορισμένων χωρών εκτός του ΝΑΤΟ να μειώσουν την εξάρτησή τους από το αμερικανικό δολάριο ς παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα.
Φυσικά, αυτή η τάση συζητήθηκε στην πρόσφατη σύνοδο κορυφής Putin - Xi, η οποία θα ήταν αξιοσημείωτη από μόνη της ως σύνοδος κορυφής ακόμη κι αν δεν είχε άλλο περιεχόμενο.
Βεβαίως είχε, και αφορούσε την αναδυόμενη συμμαχία Ρωσίας-Κίνας, που σχηματίζουν ένα αμυντικό μπλοκ που πιθανότατα θα είναι στρατιωτικά ανώτερο από τις ΗΠΑ σύντομα - αν δεν είναι ήδη.

Ξεπερνώντας την Αμερική στρατιωτικά

Αντίστοιχα, και η κατάληψη του δημαρχείου του Bakhmut από το ρωσική Ομάδα Wagner, παρά όλα τα όπλα και τη βοήθεια που έδωσαν οι ΗΠΑ στην Ουκρανία, είναι ένα άλλο σημάδι υποχώρησης της αμερικανικής κυριαρχίας.
Επιπλέον, η τρέχουσα αδυναμία των ΗΠΑ να συμβαδίσουν με τη ρωσική παραγωγή όπλων, παρά τις δαπάνες της Ρωσίας στην άμυνα κατά περισσότερο από 10 φορές, υπογραμμίζει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι ΗΠΑ για τη διατήρηση της στρατιωτικής τους υπεροχής.
Ο Πρόεδρος του Μικτού Επιτελείου των ΗΠΑ, στρατηγός Mark Milley, ανέφερε την περασμένη εβδομάδα ότι ο στρατός της Κίνας ήταν έτοιμος να επισκιάσει τον αμερικανικό μέχρι τα μέσα του αιώνα αλλά η πρόβλεψή του μάλλον έχει ξεπεραστεί ήδη από τα γεγονότα.
Όπως έδειξε ο Γάλλος οικονομολόγος Jacques Sapir πριν 6 μήνες, ο παραγωγικός τομέας της οικονομίας της Κίνας (μεταποίηση κ.λπ., όχι υπηρεσίες) μπορεί ήδη να είναι τρεις φορές μεγαλύτερος από αυτόν της Αμερικής.
Αν η Ρωσία από μόνη της ξεπερνά τις ΗΠΑ σε παραγωγή βλημάτων πυροβολικού, ας φανταστεί κανείς τι θα μπορούσε να κάνει η Κίνα.

Η καλύτερη συγκυρία για προσαρμογή στην πολυπολικότητα

Η καλύτερη συγκυρία για να προσαρμοστούν οι ΗΠΑ σε έναν πολυπολικό κόσμο ήταν όταν τελείωσε ο Ψυχρός Πόλεμος.
Τότε η Αμερική δεν είχε κανέναν εχθρό και ήταν παντού δημοφιλής.
Έκανε πάρα πολλά έκτοτε για να το αλλάξει αυτό.
Η δεύτερη καλύτερη συγκυρία για την προσαρμογή των ΗΠΑ στην πολυπολικότητα είναι η παρούσα και το πρώτο βήμα για να γίνει αυτό θα ήταν να διευκολύνουν τις  διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό του πολέμου μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.
Μετά από αυτό, θα μπορούσαν να ακολουθήσουν ευρύτερες ειρηνευτικές συνομιλίες με τη Ρωσία και την Κίνα για να μειωθούν οι πιθανότητες άμεσου πολέμου μαζί τους στις αντίστοιχες σφαίρες επιρροής τους.
Δυστυχώς, αυτό δεν φαίνεται πιθανό υπό την κυβέρνηση Biden.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης