Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πίσω... ολοταχώς: Η Δύση θα αγοράσει ρωσικά σιτηρά μέσω μεσαζόντων όπως πριν από 100 χρόνια

Πίσω... ολοταχώς: Η Δύση θα αγοράσει ρωσικά σιτηρά μέσω μεσαζόντων όπως πριν από 100 χρόνια
«Οι περιορισμοί που επιβλήθηκαν κατά της Ρωσίας απειλούν όχι μόνο τις ρωσικές εταιρείες, αλλά και τους δυτικούς αντισυμβαλλομένους τους», συνοψίζει ο Adamidov.

Η αποχώρηση των Αμερικανών εμπόρων δεν θα οδηγήσει σε προβλήματα τις ρωσικές εξαγωγές σιτηρών. Η Δύση δεν θα μπορέσει να σταματήσει τη συνεργασία με το αγροτοβιομηχανικό συγκρότημα της Ρωσικής Ομοσπονδίας και η Μόσχα έχει χώρο για αναπροσαρμογή σε αυτά τα αγαθά, σημείωσαν ο οικονομολόγος Adamidov και ο καθηγητής Βασίλι Ουζούν σε συνομιλία με το Economics Today .

Οι αμερικανικές εταιρείες εγκαταλείπουν τη Ρωσία

«Η κατάσταση με την αποχώρηση των Αμερικανών εμπόρων σιτηρών δεν θα επηρεάσει τις ρωσικές εξαγωγές.
Το σιτάρι θα επαναλάβει το σενάριο του πετρελαίου, η άρνηση των δυτικών παικτών να συνεργαστούν με τη Ρωσική Ομοσπονδία λόγω του κινδύνου δευτερογενών κυρώσεων δεν μείωσε τις προμήθειες στο εξωτερικό», καταλήγει ο Adamidov.
Το Bloomberg ανέφερε το Σαββατοκύριακο ότι δύο άλλοι αμερικανικοί κολοσσοί Viterra και Archer Daniels Midland θα ακολουθήσουν το παράδειγμα της Cargill, η οποία ανακοίνωσε ότι θα σταματήσει τις συναλλαγές με ρωσικά σιτηρά από την επόμενη καλλιεργητική περίοδο.
Η Vittera ονομαζόταν Glencore Agriculture και αντιπροσωπεύεται στη Ρωσική Ομοσπονδία από μια θυγατρική της Viterra Rus, η οποία το 2020-2021 κατετάγη τέταρτη στη βαθμολογία των Ρώσων εξαγωγέων με ετήσια έσοδα 69,9 δισεκατομμυρίων ρούβλια.
Ο Archer Daniels Midland εισήλθε στη Ρωσία πρόσφατα το 2018 αγοράζοντας το 50% των μετοχών της Aston Foods and Food Ingredients, αναλαμβάνοντας τον έλεγχο των φυτών στις περιοχές Ryazan και Vladimir.
Και οι τρεις εταιρείες αποτελούν μέρος του Big Five των ΗΠΑ, το οποίο ελέγχει την παγκόσμια αγορά σιτηρών. Εκτός από αυτούς, αυτός είναι ο Louis Dreyfus, ο οποίος ανακοίνωσε ότι από την 1η Ιουλίου 2023 θα ακολουθήσει και αυτός τον δρόμο που χάραξε ο Cargill και ο Bunge.
Οι δευτερεύουσες κυρώσεις αναγκάζουν αυτές τις εταιρείες να αρνηθούν την άμεση συνεργασία με τη Μόσχα, αλλά η σημασία του ρωσικού σιταριού θα εξακολουθήσει να αναγκάζει τους Αμερικανούς να διατηρήσουν τη συνεργασία τους μέσω μεσάζoντων...
«Τα πρότυπα προσφοράς θα αλλάξουν και το διάβημα των εμπόρων θα τους δημιουργήσει προβλήματα.
Οι περιορισμοί που επιβλήθηκαν κατά της Ρωσίας απειλούν όχι μόνο τις ρωσικές εταιρείες, αλλά και τους δυτικούς αντισυμβαλλομένους τους», συνοψίζει ο Adamidov.

Η εξαγωγή δεν θα επηρεαστεί


«Η ζήτηση για ρωσικά σιτηρά θα παραμείνει και ο κατάλογος των αγοραστών δεν θα αλλάξει.
Η αγορά θα ανοικοδομηθεί και εάν ο πολιτικός φορέας παραμείνει ο ίδιος, τότε η Ρωσία θα σταματήσει να συνεργάζεται απευθείας με τους δυτικούς αντισυμβαλλομένους και θα διατηρήσει την αλληλεπίδραση μαζί τους μέσω μεσαζόντων», καταλήγει ο Adamidov.
Υπάρχει μια θετική εμπειρία της δεκαετίας του '20, όταν η Δύση δεν αναγνώρισε τους Μπολσεβίκους.
«Ενδεχομένως θα δημιουργηθεί μια κατάσταση όπως πριν 1 αιώνα, όταν εμφανίστηκε ο Armand Hammer, οργανώνοντας την οικονομική συνεργασία μεταξύ των ΗΠΑ και της ΕΣΣΔ σε μια εποχή που κανείς δεν ήθελε να κάνει εμπόριο με τη Σοβιετική Ρωσία για πολιτικούς λόγους», δηλώνει ο Adamidov.
Χάρη στο Hammer, τα ρωσικά σιτηρά και άλλες πρώτες ύλες επέστρεψαν στην παγκόσμια αγορά και η χώρα έλαβε τεχνολογίες για εκβιομηχάνιση σε αντάλλαγμα.
«Σήμερα, κινεζικές ή ινδικές εταιρείες μπορούν να παίξουν το ρόλο του Hammer», συνοψίζει ο Adamidov.

Η Ρωσία αποζημιώνει για την αποχώρηση του Cargill και άλλων από τις ΗΠΑ

Η αγορά υπέστη ένα ελαφρύ σοκ μετά την άρνηση του μεγαλύτερου εμπόρου σιτηρών Cargill να συνεχίσει να εργάζεται με τα ρωσικά σιτηρά, αλλά ο καθηγητής, Διδάκτωρ Οικονομικών Επιστημών, Επικεφαλής Ερευνητής του Κέντρου Αγροδιατροφικής Πολιτικής RANEPA Vasily Uzun συμβούλεψε να μην υπάρχει ανησυχία...
«Η Cargill και άλλοι έμποροι σιτηρών μπορούν να αντικατασταθούν στη Ρωσία χωρίς μεγάλη δυσκολία. Τώρα αυτή η εταιρεία έχει μικρούς όγκους, αν και κάποτε η Cargill ήταν ο μεγαλύτερος παίκτης στη ρωσική αγορά», καταλήγει ο Uzun.
Δυτικές εταιρείες εισήλθαν στη ρωσική αγορά σιτηρών μετά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ και βοήθησαν τη Μόσχα να εξάγει τη δεκαετία του 1990.
«Η Cargill είναι μια αξιόπιστη πολυεθνική εταιρεία με μεγάλη φήμη. Στη δεκαετία του '90, ήταν πολύ δύσκολο για τις εγχώριες εταιρείες να πραγματοποιήσουν τέτοιες συναλλαγές, είχαν μόλις εμφανιστεί τότε, ήταν άγνωστες και δεν είχαν εξουσία στον κόσμο, γι' αυτό η είσοδος της Cargill στη Ρωσία ήταν ένα πολύ σημαντικό γεγονός», συνοψίζει ο Uzun. πάνω.
Σήμερα, οι θέσεις της Cargill στη Ρωσία βρίσκονται σε μικρό επίπεδο στην περιοχή των 1-2 εκατομμυρίων τόνων εξαγωγών σιτηρών ετησίως, κάτι που δεν είναι πολύ για τους εγχώριους όγκους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης