Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πτώση -4% για την UBS με φόντο τις απολύσεις και την εισαγγελική έρευνα για την Credit Suisse

Πτώση -4% για την UBS με φόντο τις απολύσεις και την εισαγγελική έρευνα για την Credit Suisse
O ομοσπονδιακός εισαγγελέας της Ελβετίας ξεκίνησε έρευνα για το αναγκαστικό deal με την Credit Suisse
Σχετικά Άρθρα
Υπό πίεση διαπραγματεύεται η μετοχή της UBS, με φόντο τις πληροφορίες για χιλιάδες απολύσεις αλλά και την εισαγγελική έρευνα για την αναγκαστική εξαγορά της Credit Suisse.
Σε δημοσίευμα που επικαλείται ανώνυμο ανώτερο στέλεχος της UBS, η ημερήσια εφημερίδα Tages-Anzeiger ανέφερε την Κυριακή ότι η ελβετική υπερτράπεζα, πρόκειται να μειώσει το προσωπικό του κατά 20% έως 30% μόλις ολοκληρωθεί η ενσωμάτωση της Credit Suisse.
Το δημοσίευμα ανέφερε ότι θα περικοπούν περίπου 11.000 θέσεις εργασίας στην Ελβετία, ενώ θα επηρεαστούν και οι θέσεις εργασίας στο τμήμα επενδυτικής τραπεζικής της UBS στις ΗΠΑ.
Αυτός ο αριθμός των προβλεπόμενων απολύσεων επισκιάζει τις 9.000 περικοπές θέσεων εργασίας που ανακοίνωσε η Credit Suisse πριν από τη διάσωσή της από την UBS τον περασμένο μήνα.
Αναμενόταν ότι το τελικό σύνολο των απολύσεων θα έφτανε σε πολλαπλάσιο αριθμό από αυτόν, δεδομένης της σημαντικής επικάλυψης μεταξύ των δύο πρώην ανταγωνιστών.
Δημόσια, η UBS δήλωσε ότι θα δώσει σαφή στοιχεία σχετικά με τις περικοπές θέσεων εργασίας το συντομότερο δυνατό.
Αν και ήταν προφανές ότι επρόκειτο για σημαντικές απολύσεις, ο οργανισμός θεωρεί τη διατήρηση των ταλέντων ως σημαντικό μέρος του επιχειρηματικού ρίσκου υλοποίησης της εξαγοράς.

Εισαγγελική έρευνα

Την ίδια ώρα, ο ομοσπονδιακός εισαγγελέας της Ελβετίας ξεκίνησε έρευνα για το αν υπήρξαν πιθανές παραβιάσεις του ποινικού δικαίου κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων γύρω από την έκτακτη συγχώνευση UBS-Credit Suisse, ανέφεραν οι Financial Times.
Ο εισαγγελέας με έδρα τη Βέρνη εξετάζει πιθανές παραβιάσεις του ελβετικού ποινικού δικαίου από κυβερνητικούς αξιωματούχους, ρυθμιστικές αρχές και στελέχη των δύο τραπεζών, που συμφώνησαν σε έκτακτη συγχώνευση τον περασμένο μήνα κατά τη διάρκεια ενός αγωνιώδους Σαββατοκύριακου, προκειμένου να αποφευχθεί μια δυνητικά καταστροφική οικονομική κρίση η οποία θα ξεκινήσει απο τον χρηματοπιστωτικό τομέα.
«Η Ομοσπονδιακή Εισαγγελία επιθυμώντας να τηρήσει προληπτικά την αποστολή και να επιτελέσει το καθηκον της να συνεισφέρει στη δημιουργίας ενός διαφανούς στη λειτουργία του ελβετικού χρηματοπιστωτικού κέντρου έχει δημιουργήσει ομάδα παρακολούθησης της εν λόγω διαδικασίας, προκειμένου να λάβει άμεσα μέτρα σε οποιαδήποτε κατάσταση η οποία εμπίπτει στο πεδίο δραστηριότητάς της», δήλωσε η αρχή στους Financial Times.
Υπήρχαν «πολλές πτυχές γεγονότων γύρω από την Credit Suisse» που δικαιολογούσαν την έρευνα, επισημανε, οι οποίες έπρεπε να αναλυθούν για να «εντοπιστούν τυχόν εγκληματικές ενέργειες που θα μπορούσαν να εμπίπτουν στην αρμοδιότητα του [εισαγγελέα]».
Η UBS συμφώνησε να αγοράσει τη μικρότερη ανταγωνίστριά της Credit Suisse τον περασμένο μήνα έναντι 3 δισεκατομμυρίων ελβετικών φράγκων.
 Το deal επιβλέφθηκε από τις ελβετικές χρηματοπιστωτικές ρυθμιστικές αρχές, οι οποίες ήλπιζαν ότι η συμφωνία θα ενίσχυε την εμπιστοσύνη στο τραπεζικό σύστημα της χώρας.

UBS1.JPG
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης