Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τρομοκρατική επίθεση Αγ.Πετρούπολη - Ουκρανοί πράκτορες και συνεργάτες του Navalny δολοφόνησαν τον Ρώσο blogger

Τρομοκρατική επίθεση Αγ.Πετρούπολη - Ουκρανοί πράκτορες και συνεργάτες του Navalny δολοφόνησαν τον Ρώσο blogger
Οι ρωσικές αρχές προχώρησαν στη σύλληψη της Daria Trepova - Είναι η γυναίκα που παρέδωσε το αγαλματίδιο που περιείχε τα εκρηκτικά
(upd 2) Στο συμπέρασμα ότι οι ουκρανικές μυστικές υπηρεσίες και Ρώσοι «πράκτορες» που συνεργάζονταν με το Ίδρυμα «Κατά της Διαφθοράς» του Alexei Navalny (ηγετική φιγούρα της ρωσικής αντιπολίτευσης και σφοδρός πολέμιος του Putin) ήταν αυτοί που σχεδίασαν και εξετέλεσαν την τρομοκρατική επίθεση που έγινε χθες Κυριακή 2 Απριλίου το απόγευμα σε καφετέρια στο κέντρο της Αγίας Πετρούπολης και είχε ως αποτέλεσμα τη δολοφονία του Ρώσου δημοσιογράφου και ιδιαίτερα δημοφιλούς blogger για στρατιωτικά θέματα Vladlen Tatarsky καταλήγουν οι αρμόδιες αντιτρομοκρατικές υπηρεσίες της Ρωσίας.
Το Κρεμλίνο υποστηρίζει πως πρόκειται για τρομοκρατική ενέργεια και ότι υπήρξε άμεση ενημέρωση του Ρώσου προέδρου, Vladimir Putin, ενώ ο κυβερνήτης της Αγίας Πετρούπολης, Alexander Beglov ανέφερε ότι απώτερος στόχος των τρομοκρατών ήταν να σπείρουν τον πανικό στους κατοίκους.

Σύλληψη

Οι αρχές προχώρησαν και στη σύλληψη μιας γυναίκας, της Darya Trepova, η οποία περιγράφεται ως υποστηρικτής του «Ιδρύματος κατά της Διαφθοράς» του Navalny (στη Ρωσία η οργάνωση αυτή θεωρείται εξτρεμιστική) και η οποία θεωρείται ύποπτη για συμμετοχή στην τρομοκρατική επίθεση.
Συγκεκριμένα, η Trepova, η οποία συνελήφθη στο διαμέρισμα της στην Αγία Πετρούπολη, φέρεται να είναι η γυναίκα που παρέδωσε το αγαλματίδιο που περιείχε τα εκρηκτικά. Μάλιστα, η Trepova σε βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Εσωτερικών της Ρωσίας, υποστηρίζει ότι πράγματι είναι εκείνη που παρέδωσε το αγαλματίδιο.

«Μετέφερα εκεί το αγαλματίδιο, το οποίο εξερράγη» τονίζει στο βίντεο η Trepova, η οποία ερωτηθείσα γιατί συνελήφθη, απαντά ότι κρατείται γιατί βρέθηκε στον τόπο δολοφονίας του Vladlen Tatarsky.
Στην ερώτηση ποιος της έδωσε το αγαλματίδιο, η Trepova αρνήθηκε να απαντήσει.

Η ρωσική αντιτρομοκρατική υπηρεσία αναφέρει πως οι έρευνες είναι σε εξέλιξη και πως αναζητούνται τα κίνητρα που οδήγησαν την Trepova σε αυτήν την επίθεση.
Από την πλευρά του το υπουργείο Εσωτερικών της Ρωσίας έκανε λόγο για μια πολύ καλά σχεδιασμένη επίθεση, στην οποία εκτιμάται πως συμμετείχαν αρκετά άτομα.
26.JPG
16_3.jpg
Στους 32 οι τραυματίες


Από την έκρηξη στην καφετέρια, τραυματίστηκαν συνολικά 32 άνθρωποι, εκ των οποίων οι 10 νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση. Η επίθεση έγινε στο καφέ «Street Bar», το οποίο βρίσκεται στο ιστορικό κέντρο της Αγίας Πετρούπολης, στην όχθη του ποταμού Νέβα, ακριβώς απέναντι από το γνωστό κτίριο του Admiralty.
Όπως αναφέρεται, ο αυτοσχέδιος εκρηκτικός μηχανισμός μεγέθους περίπου μιας πλάκας σαπουνιού ήταν κρυμμένος σε ένα αγαλματίδιο που δόθηκε ως βραβείο στο Ρώσο δημοσιογράφο, blogger Vladlen Tatarsky, ο οποίος ήταν από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές του Ρώσου προέδρου, Vladimir Putin.
«Η ισχύς του εκρηκτικού μηχανισμού ήταν πάνω από 200 γραμμάρια TNT» ανέφερε πηγή των ρωσικών αρχών.

Ιδιαίτερα δημοφιλής blogger

Ο Vladlen Tatarsk διοργάνωνε εκδήλωση στην καφετέρια και φαίνεται πως αυτός ήταν ο στόχος της βομβιστικής επίθεσης.
Ο Tatarsky του οποίου το πραγματικό όνομα ήταν Maxim Fomin, είχε περισσότερους από 560.000 ακόλουθους στην εφαρμογή Telegram και ήταν ένας από τους πιο προβεβλημένους blogger επί στρατιωτικών θεμάτων.
Ο Tatarsky εντάχθηκε στις πολιτοφυλακές του Donbass το 2014 στον απόηχο του πραξικοπήματος του Μαϊντάν στο Κίεβο.
Έκτοτε έγινε γνωστός στη Ρωσία ως blogger και ανταποκριτής στο Donbass.
tatarsky.png
Παρών στο Κρεμλίνο

Ο Tatarsky ήταν μεταξύ των εκατοντάδων παρευρισκομένων σε μια τελετή στο Κρεμλίνο τον περασμένο Σεπτέμβριο για την κήρυξη της προσάρτησης από τη Ρωσία τεσσάρων επαρχιών της Ουκρανίας, που κατέχει μερικώς η Μόσχα. Την προσάρτηση καταδίκασαν ως παράνομη οι περισσότερες χώρες στον ΟΗΕ.
Ένας ρωσικός ιστότοπος από την Αγία Πετρούπολη ανέφερε ότι η έκρηξη σημειώθηκε σε μια καφετέρια που κάποτε ανήκε στον Yevgeny Prigozin, τον ιδρυτή και επικεφαλής του μισθοφορικού στρατού Wagner, που πολεμά μαζί με τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις στον πόλεμο της Μόσχας στην Ουκρανία.
Είναι χαρακτηριστικό πως ο Prigozhin αφιέρωσε την κατάληψη του κτηρίου του δημαρχείου στο Bakhmut στο Ρώσο blogger.

Η δεύτερη δολοφονία

Πρόκειται για τη δεύτερη δολοφονία ατόμου σε ρωσικό έδαφος, που σχετίζεται με την ρωσική ειδική επιχείρηση στην Ουκρανία.
Η ρωσική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας κατηγόρησε τις μυστικές υπηρεσίες της Ουκρανίας τον περασμένο Αύγουστο ότι δολοφόνησαν την Daria Dugina, κόρη ενός υπερεθνικιστή, σε μια επίθεση με αυτοκίνητο με παγιδευμένα εκρηκτικά, κοντά στη Μόσχα, μια επίθεση την οποία ο πρόεδρος Vladimir Putin χαρακτήρισε «μοχθηρή».
Η Ουκρανία αρνήθηκε οποιαδήποτε ανάμειξη στην υπόθεση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης