Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σε ετοιμότητα η Wall Street για το μεγάλο λάθος της Fed - Πως θα κλείσει τον ιστορικό κύκλο των αυξήσεων

Σε ετοιμότητα η Wall Street για το μεγάλο λάθος της Fed - Πως θα κλείσει τον ιστορικό κύκλο των αυξήσεων
Η αυστηρότερη νομισματική πολιτική έχει αρχίσει να δείχνει τον αντίκτυπό της στην ευρύτερη οικονομία ή αν τα επιτόκια πρέπει να αυξηθούν ακόμη περισσότερο
Μπορεί οι αξιωματούχοι της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, να εμφανίζονται όλο και πιο βέβαιοι ότι έχουν καταπνίξει μια πιθανή χρηματοπιστωτική κρίση εν τη γενέσει της, ωστόσο αντιμετωπίζουν τώρα μια δύσκολη κρίση σχετικά με το αν η ζήτηση στην αμερικανική οικονομία μειώνεται και, αν ναι, πόσο γρήγορα ώστε να μειωθεί ο πληθωρισμός.
Στη συνεδρίαση πολιτικής της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ πριν από δύο εβδομάδες κυριάρχησε η ανησυχία ότι οι δύο τραπεζικές χρεοκοπίες εγκυμονούσαν τον κίνδυνο ευρύτερης χρηματοπιστωτικής μετάδοσης -ένας πιθανός λόγος για την παύση περαιτέρω αυξήσεων των επιτοκίων- η συζήτηση επικεντρώθηκε γρήγορα εκ νέου στο κατά πόσον η αυστηρότερη νομισματική πολιτική έχει αρχίσει να δείχνει τον αντίκτυπό της στην ευρύτερη οικονομία ή αν τα επιτόκια πρέπει να αυξηθούν ακόμη περισσότερο.
Η απόφαση θα είναι κρίσιμη καθώς η Fed σχεδιάζει τα τελευταία βήματα σε έναν ιστορικό κύκλο αύξησης των επιτοκίων, με τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να εξακολουθούν να ελπίζουν ότι θα αποφύγουν το είδος της βαθιάς οικονομικής ύφεσης που προκαλείται από την υπερβολική αύξηση των επιτοκίων, αλλά και αποφασισμένοι να μην κάνουν πολύ λίγα και επιτρέψουν στον πληθωρισμό να παραμείνει υψηλός.

Οι αυξήσεις επιτοκίων

Οι εννέα αυξήσεις επιτοκίων που πραγματοποίησε η κεντρική τράπεζα από τον Μάρτιο του 2022 έχουν ωθήσει το επιτόκιο αναφοράς από το σχεδόν μηδενικό επίπεδο στο σημερινό εύρος 4,75%-5,00%, ένας ρυθμός σύσφιξης που δεν έχει παρατηρηθεί από τότε που ο Paul Volcker ήταν πρόεδρος της Fed στη δεκαετία του 1980.
Τα επιτόκια των καταναλωτών και των επιχειρήσεων ακολούθησαν το παράδειγμά τους.
Ωστόσο, τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν πρόσφατα έδειξαν ότι το προτιμώμενο μέτρο πληθωρισμού της Fed εξακολουθεί να τρέχει στο 5% ετησίως, υπερδιπλάσιο του στόχου του 2%, και οι προβλέψεις που εξέδωσαν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Fed στις 22 Μαρτίου έδειξαν ότι τα επιτόκια πρέπει να αυξηθούν λίγο περισσότερο.
Στις προβλέψεις αυτές ενσωματώνεται επίσης το είδος της αύξησης του ποσοστού ανεργίας, από το τρέχον 3,8% στο 4,6% έως το τέλος του έτους, και η επιβράδυνση της ανάπτυξης που συνήθως συνδέεται με την ύφεση, κάτι που ο πρόεδρος της Fed Jerome Powell και οι συνάδελφοί του εξακολουθούν να υποστηρίζουν ότι μπορούν να αποφύγουν.

<a href=
"Είναι απολύτως μια ισορροπία... Υπάρχουν αβεβαιότητες", δήλωσε η πρόεδρος της Fed της Βοστώνης Susan Collins σε συνέντευξή της στην τηλεόραση του Bloomberg.
"Πρέπει να εξισορροπήσουμε τον κίνδυνο να μην κάνουμε αρκετά... να μην κρατήσουμε την πορεία και να μην μειώσουμε τον πληθωρισμό...
Ταυτόχρονα παρακολουθώ τα δεδομένα, εξετάζοντας πότε μπορεί να δούμε την οικονομία να γυρίζει.
Είναι νωρίς ακόμα", ανέφερε.
Ο πρόεδρος της Fed του Ρίτσμοντ, Thomas Barkin, έθεσε παρόμοιο θέμα την περασμένη εβδομάδα.
"Ο πληθωρισμός εξακολουθεί να είναι πολύ υψηλός.
Η αγορά εργασίας εξακολουθεί να είναι πολύ ισχυρή", δήλωσε στους δημοσιογράφους.
"Όταν αυξάνεις τα επιτόκια υπάρχει πάντα ο κίνδυνος η οικονομία να ρίξει ρυθμούς ταχύτερα από ό,τι θα μπορούσε να έχει συμβεί διαφορετικά.
Αν δεν αυξήσετε τα επιτόκια, υπάρχει ο κίνδυνος ο πληθωρισμός να ξεφύγει από τον έλεγχο".
Αυτό το μπρος-πίσω θα παιχτεί από τώρα μέχρι την επόμενη συνεδρίαση της Fed στις 2-3 Μαΐου, όταν οι αξιωματούχοι θα αποφασίσουν αν θα προχωρήσουν σε άλλη μια αύξηση των επιτοκίων κατά ένα τέταρτο της ποσοστιαίας μονάδας και θα σηματοδοτήσουν αν πρόκειται να ακολουθήσουν ακόμη περισσότερες αυξήσεις ή θα αναβληθούν, στις πρώτες ενδείξεις ότι οι καταναλωτές αισθάνονται τελικά τη στενότερη πίστωση και του υψηλότερου κόστους δανεισμού.

Πιστωτικές ανησυχίες

Σε προσαρμοσμένη στον πληθωρισμό βάση, οι καταναλωτικές δαπάνες υποχώρησαν τον Φεβρουάριο, ενώ τα πιο πρόσφατα εβδομαδιαία στοιχεία για τις δαπάνες των πιστωτικών καρτών από κολοσσούς της λιανικής τραπεζικής όπως η Citi και η Bank of America έδειξαν μια υποχώρηση των καταναλωτών.
Το καταναλωτικό αίσθημα έχει επίσης υποχωρήσει, ένας πιθανός προάγγελος της υποχώρησης.
Η δημοσίευση της έκθεσης για την απασχόληση του Μαρτίου από το Υπουργείο Εργασίας την ερχόμενη Παρασκευή θα αποτελέσει ένα σημαντικό στιγμιότυπο για τη Fed σχετικά με το κατά πόσον η καυτή αγορά εργασίας ψύχεται - κάτι που θα προκαλούσε επίσης επιβράδυνση της ζήτησης.
Οι επενδυτές θεωρούν επί του παρόντος ότι η απόφαση της Fed για το επιτόκιο τον επόμενο μήνα είναι αμφίρροπη, η πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό από τότε που ξεκίνησε ο τρέχων κύκλος σύσφιξης τον Μάρτιο του 2022.
Οι ανησυχίες παραμένουν σχετικά με τον τραπεζικό τομέα και την κατάσταση των πιστωτικών αγορών.
Κατά την τελευταία συνεδρίαση της Fed, ο Powell σημείωσε ότι, ακόμη και αν αποφευχθούν περαιτέρω τραπεζικές πτωχεύσεις, τα πιστωτικά ιδρύματα ενδέχεται να γίνουν πιο επιφυλακτικά και, περιορίζοντας την πρόσβαση σε πιστώσεις, να επιβραδύνουν την οικονομία ταχύτερα από ό,τι αναμενόταν.
Αυτός είναι εν μέρει ο τρόπος με τον οποίο υποτίθεται ότι λειτουργεί η νομισματική πολιτική, αλλά αν η διαδικασία πάει πολύ μακριά ή πολύ γρήγορα θα μπορούσε να ενισχύσει τον κίνδυνο ύφεσης, κάτι για το οποίο έχει προειδοποιήσει ο πρόεδρος της Minneapolis Fed, Neel Kashkari.
<a href=

Η πιθανότητα μιας οξείας κρίσης, ωστόσο, φαίνεται να έχει υποχωρήσει.
Ο έκτακτος δανεισμός της Fed προς τις τράπεζες, ο οποίος αυξήθηκε κατακόρυφα την εβδομάδα μετά την κατάρρευση της Silicon Valley Bank στις 10 Μαρτίου και τη χρεοκοπία της Signature Bank δύο ημέρες αργότερα, μειώθηκε την περασμένη εβδομάδα σε μια ένδειξη ότι η πίεση στον χρηματοπιστωτικό τομέα υποχωρεί.
Η συνολική πίστωση που παρείχαν οι τράπεζες μειώθηκε ελαφρώς την εβδομάδα που έληξε στις 22 Μαρτίου σε εποχικά προσαρμοσμένο επίπεδο 17,53 τρισ. δολαρίων από 17,6 τρισ. δολάρια την προηγούμενη εβδομάδα.
Οι συνολικές τραπεζικές καταθέσεις μειώθηκαν, αλλά αυξήθηκαν ελαφρώς στα μικρότερα ιδρύματα στα οποία επικεντρώθηκε η πρόσφατη χρηματοπιστωτική πίεση.
Ακόμη και αν η πίστωση επιβραδυνθεί ή μειωθεί, αυτό μπορεί να μη μεταφραστεί σαφώς σε λιγότερες δαπάνες - και χαμηλότερο πληθωρισμό - όσο η αγορά εργασίας παραμένει τόσο ισχυρή όσο είναι.
"Οι άνθρωποι θα συνεχίσουν να ξοδεύουν όσο πληρώνονται", δήλωσε η Yelena Shulyatyeva, ανώτερη οικονομολόγος στις ΗΠΑ της BNP Paribas.
"Θα αποκτήσουν λίγο λιγότερη πρόσβαση στην πίστωση, θα επηρεάσει πραγματικά τις αποφάσεις;
Θα το κάνει, αλλά μόνο στο σημείο στο οποίο θα σταματήσουν να πληρώνονται" λόγω της επιβράδυνσης της οικονομίας και της αύξησης της ανεργίας.

Σημαντική αλλαγή

Αλλά ανεξάρτητα από το πόσο πολύ ή λίγο επηρεάζει την οικονομία μια επερχόμενη "πιστωτική κρίση", υπάρχουν ενδείξεις ότι η συμπεριφορά των καταναλωτών έχει ήδη αρχίσει να αλλάζει.
Το ποσοστό προσωπικής αποταμίευσης, για παράδειγμα, έχει αυξηθεί σταθερά από 3% -ένα χαμηλό της εποχής της πανδημίας και πολύ κάτω από το επίπεδο των τελευταίων ετών- σε 4,6%, μια αντίδραση στις υψηλότερες αποδόσεις που μπορούν πλέον να κερδίσουν οι αποταμιευτές από τα κεφάλαια της χρηματαγοράς και άλλους βραχυπρόθεσμους λογαριασμούς μετρητών, με λιγότερο διαθέσιμο εισόδημα που απομένει για δαπάνες.
Τα πρόσφατα στοιχεία για τις δαπάνες και τις αποταμιεύσεις δείχνουν "μια αξιοσημείωτη αλλαγή στη συμπεριφορά των καταναλωτών ... με τον πληθωρισμό να προτρέπει σε μεγαλύτερη προσοχή", έγραψε η Diane Swonk, επικεφαλής οικονομολόγος της KPMG.

<a href=
Η πρόσφατη πτώση του καταναλωτικού κλίματος συνδυάστηκε με πτώση των προσδοκιών για τον πληθωρισμό, κάτι που θα μπορούσε να δώσει στη Fed αυτοπεποίθηση να είναι πιο προσεκτική με τυχόν περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων, επιτρέποντας στον αγώνα της για τον πληθωρισμό να ξετυλιχτεί σε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, αλλά με μικρότερο κίνδυνο πλήρους ύφεσης.
Η Karen Dynan, καθηγήτρια οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ και ανώτερη συνεργάτης στο Ινστιτούτο Peterson για τα Διεθνή Οικονομικά, δήλωσε ότι οι προοπτικές της είναι ότι η Fed θα αντιμετωπίσει έναν "αγώνα δρόμου" κατά του πληθωρισμού που θα απαιτήσει περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων, αλλά, λόγω της ισχύος των ισολογισμών των νοικοκυριών και της αγοράς εργασίας, θα αποφύγει μια ύφεση.
Το πρόσφατο τραπεζικό στρες "έχει κάνει λίγο από τη δουλειά της Fed για αυτήν, αλλά δεν το βλέπω ως πλήρες υποκατάστατο", είπε.
Τελικά, η αγορά εργασίας θα πρέπει να υποχωρήσει τουλάχιστον κάπως, μειώνοντας τη ζήτηση και ωθώντας την παραγωγή της αμερικανικής οικονομίας αρκετά κάτω από το δυναμικό της, ώστε οι τιμές να πέσουν.
"Δεν νομίζω ότι η αύξηση της "χαλαρότητας" είναι όλη η ιστορία", δήλωσε ο Dynan, με πράγματα όπως η βελτίωση της προσφοράς και η πτώση των ενοικίων να βοηθούν στη μείωση του ρυθμού αύξησης των τιμών, αλλά "θα χρειαστεί κάποια ψύξη της ζήτησης των καταναλωτών και της εργασίας".

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης