Τελευταία Νέα
Διεθνή

Υπάρχει μία ελβετική τράπεζα που επωφελείται από την κρίση στην Credit Suisse

Υπάρχει μία ελβετική τράπεζα που επωφελείται από την κρίση στην Credit Suisse
Η Julius Baer είναι η μεγαλύτερη ιδιωτική τράπεζα της Ελβετίας - Ανησυχία για την τραπεζική κρίση
Σχετικά Άρθρα
«Εποικοδομητικές συζητήσεις» με το προσωπικό της Credit Suisse που επιθυμεί να αποχωρήσει μετά την εξαγορά της τράπεζας από την UBS, διεξάγει η Julius Baer, όπως δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της ελβετικής ιδιωτικής τράπεζας σε συνέντευξή του τη Δευτέρα.
Ο Philipp Rickenbacher δήλωσε επίσης στους Financial Times ότι βλέπει μια "μετακίνηση πελατών προς την ποιότητα" στην Ελβετία, καθώς οι πλούσιοι κάτοχοι λογαριασμών αποσύρονται από την UBS και την Credit Suisse, των οποίων τα επιχειρηματικά μοντέλα περιλαμβάνουν πιο επικίνδυνες δραστηριότητες επενδυτικής τραπεζικής.
Η εξαγορά, που σχεδιάστηκε από τις ελβετικές αρχές τον περασμένο μήνα, θα είναι δύσκολη, δήλωσε στην εφημερίδα.
"Μια ενσωμάτωση αυτής της τάξης μεγέθους στην Ελβετία θα απαιτήσει πολλούς πόρους και προσπάθεια και μεγάλη πολυπλοκότητα".
Η Julius Baer είναι η μεγαλύτερη ιδιωτική τράπεζα της Ελβετίας.
Εργάζεται για λογαριασμό εύπορων ιδιωτών και δεν κερδοσκοπεί με δικά της κεφάλαια ούτε διαχειρίζεται τη δική της εσωτερική επιχείρηση διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων.
"Το μοντέλο μας ... έχει λειτουργήσει πολύ καλά για εμάς", δήλωσε ο Rickenbacher.
"Έχουμε ευκαιρίες προσλήψεων στη Λατινική Αμερική, έχουμε ευκαιρίες προσλήψεων στην Ασία ... και ... στην Ευρώπη και στην Ελβετία", ανέφερε.

Ανησυχία για την τραπεζική κρίση

Εξέφρασε ανησυχίες για μια συνεχιζόμενη κρίση εμπιστοσύνης στον τραπεζικό τομέα συνολικά, υπογραμμίζοντας τις πρόσφατες αυξήσεις των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες και τις πιέσεις που δημιουργούν.
"Τα πράγματα θα παραμείνουν πολύ περίπλοκα - όλα όσα υπήρχαν πριν από ένα μήνα δεν θα εξαφανιστούν", δήλωσε ο Rickenbacher.
"Υπάρχει ακόμη κάποιο περιθώριο για λάθη πολιτικής στα υψηλότερα επίπεδα όταν πρόκειται για τα επιτόκια . . .
Οι αισθήσεις όλων είναι οξυμένες αυτή τη στιγμή".

Εισαγγελική έρευνα για την εξαγορά της Credit Suisse από την UBS

Εν τω μεταξύ, ο ομοσπονδιακός εισαγγελέας της Ελβετίας ξεκίνησε έρευνα για την εξαγορά της Credit Suisse από τη μεγαλύτερη ανταγωνιστική της τράπεζα UBS με τη διαμεσολάβηση του ελβετικού δημοσίου, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times την Κυριακή 2 Απριλίου 2023.
Ο εισαγγελέας με έδρα τη Βέρνη εξετάζει πιθανές παραβιάσεις του ελβετικού ποινικού δικαίου από κυβερνητικούς αξιωματούχους, ρυθμιστικές αρχές και στελέχη των δύο τραπεζών, που συμφώνησαν σε έκτακτη συγχώνευση τον περασμένο μήνα κατά τη διάρκεια ενός αγωνιώδους Σαββατοκύριακου, προκειμένου να αποφευχθεί μια δυνητικά καταστροφική οικονομική κρίση η οποία θα ξεκινήσει απο τον χρηματοπιστωτικό τομέα.
«Η Ομοσπονδιακή Εισαγγελία επιθυμώντας να τηρήσει προληπτικά την αποστολή και να επιτελέσει το καθηκον της να συνεισφέρει στη δημιουργίας ενός διαφανούς στη λειτουργία του ελβετικού χρηματοπιστωτικού κέντρου έχει δημιουργήσει ομάδα παρακολούθησης της εν λόγω διαδικασίας, προκειμένου να λάβει άμεσα μέτρα σε οποιαδήποτε κατάσταση η οποία εμπίπτει στο πεδίο δραστηριότητάς της», δήλωσε η αρχή στους Financial Times.
Υπήρχαν «πολλές πτυχές γεγονότων γύρω από την Credit Suisse» που δικαιολογούσαν την έρευνα, επισημανε, οι οποίες έπρεπε να αναλυθούν για να «εντοπιστούν τυχόν εγκληματικές ενέργειες που θα μπορούσαν να εμπίπτουν στην αρμοδιότητα του [εισαγγελέα]».

Deutsche Bank, Commerzbank και BNP Paribas εποφθαλμιούν το μερίδιο της Credit Suisse στην αγορά ομολόγων

Τις τελευταίες δύο δεκαετίες, η Credit Suisse κυριάρχησε στην αναδοχή πωλήσεων ομολόγων σε ελβετικό φράγκο.
Η ξαφνική κατάρρευσή της αποτελεί ευκαιρία για τις Deutsche Bank και BNP Paribas σε μια αγορά που είδε πέρυσι συμφωνίες ύψους 59 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Ορισμένες από τις δραστηριότητες θα αναληφθούν πιθανώς από την UBS Group, αλλά δεδομένου ότι ήδη οργανώνει το ένα τέταρτο των λεγόμενων πωλήσεων ελβετικού φράγκου - και επειδή δεν είναι σαφές πώς θα μοιάζει η δραστηριότητα των πωλήσεων χρέους στη συγχωνευμένη τράπεζα - μπορεί να υπάρξει άνοιγμα για άλλους.
Η Deutsche Bank, η Commerzbank και η BNP Paribas, οι οποίες δραστηριοποιούνται ήδη στην ελβετική αγορά, είναι πιθανό να ανταγωνιστούν για διεθνείς εκδόσεις, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Bloomberg.
Οι περιφερειακές τράπεζες, όπως η Raiffeisen Schweiz και η Zürcher Kantonalbank, πιθανόν να αναλάβουν μέρος της εγχώριας έκδοσης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης