Τελευταία Νέα
Διεθνή

Παρέμβαση εισαγγελέα για την εξαγορά της Credit Suisse από τη UBS - Δημόσια κατακραυγή για τους όρους του deal

Παρέμβαση εισαγγελέα για την εξαγορά της Credit Suisse από τη UBS - Δημόσια κατακραυγή για τους όρους του deal
Ο ομοσπονδιακός εισαγγελέας της Ελβετίας, Stefan Blättler, έχει εκδώσει μια σειρά από "εντολές έρευνας" προς κυβερνητικούς φορείς
Έρευνα για την εξαγορά της Credit Suisse από τη μεγαλύτερη ανταγωνίστριά της UBS με κρατική υποστήριξη, άρχισε ο ομοσπονδιακός εισαγγελέας της Ελβετίας.
Ο εισαγγελέας που εδρεύει στη Βέρνη εξετάζει πιθανές παραβιάσεις του ελβετικού ποινικού δικαίου από κυβερνητικούς αξιωματούχους, ρυθμιστικές αρχές και στελέχη των δύο τραπεζών, οι οποίες συμφώνησαν μια έκτακτη συγχώνευση τον περασμένο μήνα, προκειμένου να αποτραπεί μια δυνητικά καταστροφική χρηματοπιστωτική κρίση.
Ένα σημείο εστίασης της έρευνας αφορά ευαίσθητες πληροφορίες από τις διαπραγματεύσεις που διέρρευσαν στον Τύπο, αναφέρουν πηγές των Financial Times, γεγονός που θα μπορούσε να συνιστά παραβίαση των νόμων περί κρατικού απορρήτου ή βιομηχανικής κατασκοπείας.
"Η Ομοσπονδιακή Εισαγγελία θέλει να εκπληρώσει προληπτικά την αποστολή και την ευθύνη της να συμβάλει σε ένα καθαρό ελβετικό χρηματοπιστωτικό κέντρο και έχει δημιουργήσει σύστημα παρακολούθησης προκειμένου να αναλάβει άμεση δράση σε κάθε κατάσταση που εμπίπτει στον τομέα δραστηριότητάς της", δήλωσε η αρχή στους Financial Times.
Υπήρχαν "πολυάριθμες πτυχές των γεγονότων γύρω από την Credit Suisse" που δικαιολογούσαν έρευνα, ανέφερε, η οποία έπρεπε να αναλυθεί για να "εντοπιστούν τυχόν εγκλήματα που θα μπορούσαν να εμπίπτουν στην αρμοδιότητα του εισαγγελέα".

Έρευνες σε κυβερνητικούς φορείς

Ο εισαγγελέας, Stefan Blättler, έχει εκδώσει μια σειρά από "εντολές έρευνας" προς κυβερνητικούς φορείς.
Το γραφείο του έχει επίσης έρθει σε επαφή με την ομοσπονδιακή κυβέρνηση και τις κυβερνήσεις των καντονίων και είναι πιθανό να επιδιώξει να ανακρίνει σημαντικούς αξιωματούχους σε σχέση με την εξαγορά.
Ο αναγκαστικός "γάμος" των δύο τραπεζών έχει προκαλέσει κατακραυγή στην Ελβετία: τα πολιτικά κόμματα έχουν προκαλέσει ειδική συνεδρίαση του κοινοβουλίου αυτόν τον μήνα, κατά την οποία είναι πιθανό να ψηφιστεί επίσημη επιτροπή έρευνας.
Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι περισσότερα από τα τρία τέταρτα των Ελβετών πολιτών αντιτίθενται στην εξαγορά ύψους 3,25 δισ. δολαρίων, η οποία θα δημιουργήσει ένα χρηματοπιστωτικό κολοσσό με περισσότερα από 5 δισ. ελβετικά φράγκα (5,5 δισ. δολάρια) περιουσιακά στοιχεία υπό διαχείριση.
Η πλειονότητα υποστηρίζει νομοθεσία για τη διάσπαση της τράπεζας ή ακόμη και μέτρα για την ανάκτηση των μπόνους από τα ανώτερα στελέχη, τα οποία, όπως λένε, θα πρέπει να θεωρηθούν υπεύθυνα για τις πράξεις τους.
Βουλευτές από όλο το πολιτικό φάσμα έχουν επίσης αμφισβητήσει τη χρήση εξουσιών έκτακτης ανάγκης από την κυβέρνηση - το επταμελές Ομοσπονδιακό Συμβούλιο - για την επέκταση των χρηματοδοτούμενων από τους φορολογούμενους οικονομικών εγγυήσεων προς την UBS και για τη φίμωση πιθανών αντιδράσεων των μετόχων.
Το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο εξέδωσε διάταγμα για την εξάλειψη περισσότερων από 16 δισ. στερλίνες των λεγόμενων υβριδικών χρεογράφων μειωμένης εξασφάλισης AT1 που είχε εκδώσει η Credit Suisse, προκειμένου να εξομαλυνθεί η εξαγορά, ενώ επέλεξε να διατηρήσει κάποια αξία για τους κατόχους μετοχών.
Το μέτρο εξόργισε ορισμένους μεγάλους διεθνείς επενδυτές σταθερού εισοδήματος και προκάλεσε ανησυχία μεταξύ των διεθνών ρυθμιστικών αρχών σχετικά με τον αντίκτυπό του στη συνεχιζόμενη ικανότητα άλλων τραπεζών να αντλούν κεφάλαια.
Ορισμένοι από τους επηρεαζόμενους επενδυτές δεσμεύτηκαν να προσφύγουν στη δικαιοσύνη κατά της ελβετικής κυβέρνησης και της χρηματοπιστωτικής ρυθμιστικής αρχής για την απόφαση αυτή.

Μια ελβετική κρίση ταυτότητας

Η Βέρνη επέμεινε ότι ο επείγων χαρακτήρας της κατάστασης τον περασμένο μήνα της άφησε λίγες επιλογές.
Η Credit Suisse παρουσίασε δραματική επιδείνωση της ικανότητάς της να έχει πρόσβαση σε ρευστότητα τις ημέρες πριν από την οριστικοποίηση της διάσωσης, στις 19 Μαρτίου, δήλωσε η κυβέρνηση.
Σύμφωνα με την υπουργό Οικονομικών Karin Keller-Sutter, μια κρατική εξαγορά της Credit Suisse ή η ομαλή διάλυσή της στο πλαίσιο μιας διαδικασίας γνωστής ως "εξυγίανση" δεν ήταν βιώσιμες εναλλακτικές λύσεις της εξαγοράς λόγω των απαράδεκτων οικονομικών κινδύνων που θα επέφεραν για τους φορολογούμενους.
Οι μέτοχοι τόσο της UBS όσο και της Credit Suisse -οι οποίοι δεν είχαν δικαίωμα λόγου από την κυβερνητική απόφαση- θα έχουν την επόμενη εβδομάδα την ευκαιρία να εκφράσουν τα παράπονά τους στις ετήσιες συνελεύσεις των δύο τραπεζών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης