Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οι Ρώσοι δεν αστειεύονται – Στα δυτικά σύνορα της Λευκορωσίας τα ρωσικά πυρηνικά όπλα

Οι Ρώσοι δεν αστειεύονται – Στα δυτικά σύνορα της Λευκορωσίας τα ρωσικά πυρηνικά όπλα
Η Ρωσία μεταφέρει τα τακτικά πυρηνικά της όπλα μια ανάσα από τα σύνορα του ΝΑΤΟ
Στα δυτικά σύνορα της Λευκορωσίας θα μεταφέρει η Ρωσία τα τακτικά πυρηνικά της όπλα, στέλνοντας σαφές μήνυμα στη Δύση και στο ΝΑΤΟ ότι είναι έτοιμη για όλα τα πολεμικά σενάρια, εάν χρειαστεί.
Αυτό δήλωσε ο Ρώσος πρέσβης στη Λευκορωσία, Boris Gryzlov επιβεβαιώνοντας έτσι την πρόσφατη ανακοίνωση του Ρώσου προέδρου Vladimir Putin για τη μεταφορά τακτικών πυρηνικών όπλων ως απάντηση στην πρόθεση της Μ. Βρετανίας να προμηθεύσει με οβίδες απεμπλουτισμένου ουρανίου τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις.
«Τα ρωσικά πυρηνικά όπλα θα μεταφερθούν κοντά στα δυτικά σύνορα του ενωσιακού μας κράτους (σ.σ. Ρωσία και Λευκορωσία έχουν συνάψει συμφωνίες στο πλαίσιο ενός ενιαίου κράτους).
Η κίνηση αυτή θα επεκτείνει την αμυντική μας ικανότητα και θα γίνει ανεξάρτητα από τις αντιδράσεις στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ» υποστήριξε σε δηλώσεις του στην κρατική τηλεόραση ο Gryzlov, ο οποίος ωστόσο δεν έδωσε καμία ακριβή τοποθεσία για την ανάπτυξη αυτών των όπλων.

Κοινά σύνορα σε 1.250 χιλιόμετρα

Σημειώνεται πως η Λευκορωσία συνορεύει στα δυτικά και βόρεια σύνορα της με την Πολωνία, τη Λιθουανία και τη Λετονία, χώρες που είναι όλες μέλη του ΝΑΤΟ.
Τα κοινά σύνορα τους εκτείνονται σε μια απόσταση περίπου 1.250 χιλιομέτρων.
Υπενθυμίζεται πως ο Putin είχε αναφέρει πως το αργότερο έως τις αρχές Ιουλίου θα έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή των εγκαταστάσεων αποθήκευσης των τακτικών πυρηνικών όπλων καθώς και ότι η Ρωσία έχει συνδράμει στην τεχνολογική αναβάθμιση των λευκορωσικών μαχητικών αεροσκαφών, έτσι ώστε αυτά να είναι ικανά να φέρουν και πυρηνικά όπλα.

Τακτικά πυρηνικά όπλα

Τα τακτικά πυρηνικά όπλα προορίζονται για την καταστροφή στρατευμάτων, όπλων και υποδομών στο πεδίο της μάχης, έχουν σχετικά μικρή εμβέλεια και πολύ χαμηλότερη απόδοση συγκριτικά με τις πυρηνικές κεφαλές που τοποθετούνται σε στρατηγικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς που είναι ικανοί να εξαφανίσουν ακόμα και ολόκληρες πόλεις.
Η ανάπτυξη αυτών των όπλων στη Λευκορωσία εκτιμάται ότι θα φέρει πιο κοντά πιθανούς στόχους όχι μόνο στην Ουκρανία αλλά και στην ανατολική και κεντρική Ευρώπη.
Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας, Alexander Lukashenko χαρακτήρισε την ανάπτυξη των τακτικών πυρηνικών όπλων αναγκαιότητα για την ασφάλεια της Λευκορωσίας και σημείωσε ότι η μεταφορά τους έγινε κατόπιν σχετικού αιτήματος από τη Λευκορωσία.
Ωστόσο, διευκρίνισε πως ο χειρισμός των όπλων αυτών ανήκει αποκλειστικά στη Ρωσία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης